Hoe fotografeer je bliksemschichten?

Bliksemschichten kunnen voor aardig indrukwekkende foto's zorgen, maar ze zijn zo snel dat het lastig kan zijn om een vast te leggen. En de bliksemschicht zelf hoeft niet altijd een prachtige foto te maken, ondanks dat het een krachtig en chaotisch iets is. De foto's die je zal onthouden, zijn geweldige landschapsfoto's met de toevoeging van een bliksemschicht.

Wij spraken met een expert die vaak bliksemschichten aan zijn landschapsfoto's probeert toe te voegen, over wat vereist is om een foto te krijgen die interesse zal wekken en je een hoop likes zal geven op de social media websites. Naast zijn inzicht heeft onze expert alle foto's gemaakt die je in dit artikel terugvindt.

 

De uitdagingen

Er zijn uitdagingen, zowel technisch als artistiek, om de perfecte foto te krijgen. Als je ‘s nachts foto's maakt, dan zijn de technologische uitdagingen minder zwaar. Je kan je foto samenstellen door je camera op een stevige tripod zetten en de sluiter op de Lamp modus zetten. Dit zal de sluiter openhouden zolang je de sluiterknop ingedrukt houdt. Je objectief instellen op een nauwe apertuur en de camera op een lage ISO, maakt het mogelijk om de sluiter minuten lang open te houden, terwijl je wacht op de bliksemschicht. Op veel manieren is bliksem in de avond vastleggen niet heel erg verschillend ten opzichte van het vastleggen van vuurwerk (afgezien van dat je weet waar het vuurwerk in de lucht zal zijn).

Onze expert maakt foto's met Olympus camera's, welke een Live Composite modus hebben. Het is een uitgebreidere versie van de Lamp modus, welke een initiële belichting neemt en dan alleen maar kijkt naar veranderingen in de scene. Dit maakt het mogelijk om je landschapsfoto samen te stellen zoals je graag wilt en te wachten op de bliksemschicht of meerdere schichten, voordat je de blootstelling beëindigt.

Maar zowel de Lamp blootstelling als Live Composite werken niet goed overdag. En bliksemschichten zijn zo snel, dat je niet vaak geluk zal hebben met een foto. Onze expert maakt gebruik van een apparaat die de bliksem kan detecteren en beschikbaar is voor een hoop camerasystemen. Zodra er een bliksemschicht gedetecteerd wordt, wordt de sluiterknop automatisch ingedrukt.

Op het gebied van artistiek, probeert de expert altijd meer dan alleen een standaard landschap en lucht in de foto te krijgen. Als hij een meer, interessant gebouw of iets anders aan de compositie toe kan voegen, dat doet hij dat. Moeder Natuur heeft natuurlijk een hoop te zeggen over hoe een foto samengesteld kan worden (de camera moet in de richting van de bliksemschicht gericht worden).

 

Weersvoorspellingen en veiligheid

Om op de hoogte te blijven van het weer, let onze expert op lokale weersverwachtingen en gebruikt hij een weer app op zijn telefoon met storm waarschuwingen ingeschakeld.

Veiligheid is ook een zorg. Een tripod kan erg makkelijk zowel als een bliksemleider als camera ondersteuning fungeren. Je zou moeten vermijden dat je onder een hoge boom gaat staan, aangezien de kans groter is dat deze geraakt wordt tijdens een storm dan een gebied zonder bomen. Als je je camera op kan stellen vanuit een autoraam of de achterbak van een SUV, dan heeft dat de voorkeur, aangezien dat een veel veiligere plek is tijdens een storm.

De objectief keuze van onze expert kan variëren op basis van hoe dicht hij bij de storm is. Als de bliksem intens is en hij een afstand tussen hem en de storm probeert te creëren, dan kiest hij voor de weerbestendige M.Zuiko 40-150mm f/2.8 PRO, welke fungeert als een 80-300mm zoom op een full-frame behuizing. Maar als de regen hevig genoeg is om details tijdens het maken van de foto's met een telefoto objectief te vervagen, dan is de M.Zuiko 12-40mm f/2.8 PRO een betere keuze.

Bliksemschicht avond

Het vastleggen van bliksemschichten is uitdagend en je zou erg voorzichtig moeten zijn wanneer je een storm volgt. Ieder jaar weer komen een hoop mensen wereldwijd om het leven door bliksemschichten. Met een beetje oefening, de juiste apparatuur en voorzichtig plannen, kan je interessante foto's maken die je aan je muur kan hangen of kan delen met je vrienden en familie op Facebook.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter