5 redenen waarom je Lightroom zou moeten gebruiken om je portretten te bewerken

Er zijn sommige fotografen die Photoshop of plugins zoals Portrait Pro gebruiken om portretten te bewerken. Hier is niets verkeerd aan en deze programma's kunnen uitstekend werk verrichten, vooral wanneer je portretten bewerkt op een hoog niveau.

Maar je zal mogelijk verrast zijn hoe geweldig Lightroom is voor het ontwikkelen van je portretten. Er zijn overtuigende redenen om al je portretbewerking met Lightroom te doen. Dit zijn een aantal daarvan:

 

Je kan Lightroom presets gebruiken om verschillende uitstralingen te creëren

Of je nu presets koopt die gemaakt zijn door andere fotografen, een gratis versie van het internet download of je eigen maakt, presets kunnen nieuwe werelden voor je openen. Er zijn presets die film nabootsen (zoals die van VSCO en Mastin Labs), presets voor zwart-wit foto's en sommige die nagenoeg elke soort uitstraling creëren die je maar wilt.

Het is mogelijk om een geheel preset systeem te kopen of samen te stellen. Hierbij moet je denken aan een setje presets die het ontwikkelen van portretten veel sneller en eenvoudiger maken dan individueel door de panelen aan de rechterkant gaan in de ontwikkel module.

 

Je kan portretfoto's in Lightroom makkelijk in bulk verwerken

Nog een voordeel van het gebruik van bewerking presets in Lightroom, is dat ze het makkelijk maken om je portretten in bulk te verwerken. Tijdens elke portretsessie is het normaal om een hoop foto's te maken, mogelijk wel honderden terwijl je verschillende poses, kleren en opstellingen ontdekt. Als je zo weinig mogelijk tijd als mogelijk achter je computer door wilt brengen om die foto's te verwerken, dan zijn deze presets de sleutel daarvoor.

We zijn voornamelijk onder de indruk van het SLR Lounge Lightroom Preset systeem, welke we in actie hebben gezien tijdens een Creative Live workshop. Deze is ontwikkelt om een grote hoeveelheid trouwerij en portretfoto's makkelijk in bulk te verwerken. Het is niet moeilijk voor geavanceerde Lightroom gebruikers om een vergelijkbaar systeem te ontwikkelen.

 

Je hoeft niet uit Lightroom te gaan om de huid te verzachten

Het primaire verkooppunt van portret plugins, is dat je ze kan gebruiken om de huid van iedereen mooi te maken. Het gevaar van deze plugins als je ze te veel gebruikt, is dat ze de textuur van de huid verwijderen en er zodoende te veel bewerkt en plastisch uit laten zien.

Wat je mogelijk niet weet is dat de Aanpassingsborstel/Adjustment Brush in Lightroom een uitstekende tool is voor het bewerken van portretten. De Huid Verzacht/Soft Skin preset helpt om huid te verzachten, terwijl de textuur behouden blijft wanneer je hem gebruikt met de aanpassingsborstel.

Je kan de dekking van de borstel aanpassen nadat je het effect aangebracht hebt, wat je volledige controle geeft over de sterkte. Gecombineerd met de genezing borstel/Healing Brush tool, welke perfect is voor het elimineren van oneffenheden, kan je bijna elk portret bewerken.

Lightroom portret bewerking

 

Bespaart harde schijf ruimte

Wij raden altijd aan om zoveel mogelijk werk in Lightroom te doen en alleen maar foto's te exporteren naar Photoshop of een plugin wanneer dat absoluut noodzakelijk is. De primaire redenen zijn harde schijf ruimte en werkstroom.

Elke keer wanneer je een foto exporteert, moet Lightroom het omzetten van RAW naar een bestandsformaat die het programma begrijpt. Voor de maximale kwaliteit zou je 16-bit TIFF moeten gebruiken (een bestand dat veel groter is dan RAW). 16-bit TIFF bestanden zijn erg groot en maken je harde schijf erg snel vol.

Het bewerken van RAW bestanden is veel efficiënter op het gebied van ruimte. De werkstroom is ook veel soepeler wanneer je alles in Lightroom houdt.

 

Lightroom helpt je om een natuurlijke uitstraling te creëren

Een van de grootste gevaren van Photoshop of plugins, is dat je te veel kan overdrijven en je foto's te veel kan bewerken. Dit is iets dat veel voorkomt in filmposters, welke de acteurs bijna onherkenbaar maken en dure advertenties. De zoektocht naar perfectie resulteert in een leugen en het realisme is ver te zoeken.

We hebben allemaal wel de grote Photoshop fouten gezien, waarbij een bewerker een paar centimeter van een taille of dij afhaalt, de ogen van het model vergroot of de vorm van haar gezicht veranderd. Hiervoor is een hoop vaardigheid en terughoudendheid vereist om het realistisch te doen. De meeste personen falen. Een model vertelde ons een keertje over een fotograaf die haar ogen vergrote en de vorm van haar gezicht aanpaste in Photoshop. Ze vond de resultaten totaal niet mooi en ze had het gevoel dat het geen foto's meer van haar waren.

Het voordeel van Lightroom, is dat het programma niet dezelfde mogelijkheden heeft als Photoshop, dus er is geen verleiding om het te gebruiken om de vorm van een gezicht aan te passen. Lightroom helpt om het realistisch te houden en voor de natuurlijke look te gaan.

Wat gebeurt er wanneer je niet kan vertrouwen op Photoshop om het gezicht of figuur van iemand af te slanken? Dan moet je leren hoe dit met behulp van belichting en poseren kan doen. Lightroom gebruiken, helpt je indirect om een betere portretfotograaf te worden.

Lightroom fotobewerking

 

Conclusie

Photoshop en portret bewerking plugins zijn krachtige tools, maar Lightroom is net zo goed en misschien zelfs beter, aangezien het voorkomt dat je portretten te veel bewerkt. Maar wat denk jij? Heb je een favoriete bewerkingsapplicatie voor je portretten of geef je de voorkeur aan Lightroom? Laat het ons hieronder weten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter