14 portretfotografie tips die je niet mag vergeten

Portretfotografie tips kunnen uiteenlopen van eenvoudige aanpassingen van de instellingen van de camera tot de schijnbaar onmogelijke taak om je kinderen stil te laten zitten.

Alhoewel veel fotografen overstappen op een redelijke spiegelreflexcamera om hen meer controle te geven wanneer ze een familieportret of foto's van vrienden maken, is het krijgen van geweldige foto's van mensen altijd een uitdaging.

Het verschil tussen amateur en professionele portretten kan enorm zijn. Dus we hebben een lijst met 14 van de belangrijkste portretfotografie tips samengesteld die elke fotograaf zou moeten weten.

We zullen beginnen met de basis van apertuur, sluitertijd en objectief keuze, dan verdergaan met focus en foto compositie technieken, voordat we je laten zien hoe je natuurlijk licht en reflectors moet gebruiken om je resultaten dramatisch te verbeteren.

portretfotografie tips gids

We zullen daarna een aantal van de meer geavanceerde portretfotografie tips met je doornemen, zoals de voordelen van het gebruik van flashguns en andere accessoires wanneer je portretten maakt.

Of je nu portretten van je vrienden maakt of opgezadeld bent met de taak om een familie te fotograferen en of je foto's maakt in een mooie studio of buiten in je lokale park, de handige tips hieronder zullen je helpen om een betere portretfotograaf te worden.

 

Wanneer je belichtingscompensatie moet gebruiken

Het meetsysteem van je camera speelt een belangrijke rol bij het maken van foto's. Deze bepaald hoeveel licht er bij de camera naar binnen zou moeten gaan om een juiste belichting te maken. Het systeem is erg slim, maar niet volledig foutloos. Het probleem met het meten, is dat er een gemiddelde waarde wordt genomen (van het frame of een deel daarvan, wat afhangt van de meet methode die je gebruikt) en deze meting wordt gezien als middenkleur of in andere woorden, halverwege tussen zwart en wit.

Het overgrote deel van de tijd is het resultaat goed, maar een meetsysteem kan problemen hebben wanneer een frame gedomineerd wordt door gebieden van extreme helderheid of duisternis.

Wanneer je portretten maakt, dan kunnen lichte huidskleuren de camera makkelijk verwarren om de foto onder te belichten. Je zal dit meer merken wanneer je foto's van gezichten maakt of wanneer er een hoop wit in de scene is (de bruid op een trouwerij is een uitstekend voorbeeld).

Dit kan snel aangepast worden met de belichtingscompensatie besturing van je camera. Om te beginnen, moet je proberen om +1 stop positieve belichtingscompensatie toe te voegen, zodat je de gezichten van de mensen oplicht. Bekijk je foto's en als je denkt dat ze nog meer verlicht moeten worden, verhoog de compensatie dan nog meer.

 

Apertuur advies

Wanneer je portretfoto's maakt, dan kan je het beste een wijde apertuur gebruiken (rond de f/2.8-f/5.6) om een ondiepe scherptediepte vast te leggen, zodat de achtergrond achter je onderwerp mooi vervaagd is, waardoor je portretten er beter uitspringen.

Maak foto's in de apertuur prioriteit modus om de scherptediepte aan te sturen. In deze modus zal de spiegelreflexcamera de sluitertijd automatisch aanpassen op basis van je instellingen voor een correcte belichting.

Speciale portret objectieven hebben zelfs nog wijdere maximale aperturen (van f/1.4 tot f/2.8) om de achtergrond nog meer te vervagen.

Portretfotografie jonge vrouw

 

Sluitersnelheid instellingen

Wanneer je de sluitertijd instelt, moet je de brandpuntsafstand van je objectief meenemen in je berekening, want anders zal een bewegende camera (en wazige resultaten) een probleem worden.

Als een algemene regel moet je ervoor zorgen dat je sluitertijd hoger is dan je effectieve brandpuntsafstand. Zo moet je bijvoorbeeld bij 200mm een sluitertijd van 1/250 seconde of sneller gebruiker.

Dit betekent ook dat een lagere sluitertijd mogelijk is wanneer je een wijde hoek lens gebruikt (zoals 1/20 seconde met een 18mm brandpuntsafstand).

Alhoewel het niet zal helpen als je onderwerp snel beweegt, moet je niet vergeten om het beeldstabilisatiesysteem van de camera te activeren. Sommige camerasystemen hebben dit ingebouwd in de sensor, terwijl andere systemen de voorkeur geven aan het systeem in het objectief. Het voordeel van deze laatste, is dat je het effect in de zoeker kan zien.

Niet elke lens zal deze technologie echter hebben, maar als je het hebt, gebruik het dan. Je zal zodoende veel lagere sluitertijden dan normaal kunnen hanteren wanneer je foto's met de camera in je hand maakt en nog steeds scherpe foto's krijgen.

 

Verhoog je ISO

Mensen bewegen veel wanneer ze gefotografeerd worden en dan hebben we het nog niet eens gehad over knipperen en constant hun gezichtsexpressie veranderen. En er is niets erger dan een foto van iemand die half knippert of een gek gezicht maakt in plaats van lacht.

iso verhogenOm deze problemen te vermijden en te voorkomen dat bewegingsonscherpte verschijnt, moet je een snellere sluitertijd gebruiken.

Dit zal ook helpen om voor scherpe foto's te zorgen en het schudden van de camera vermijden, want het overgrote deel van de tijd zal je portretfoto's met de camera in je hand maken.

In de apertuur prioriteit modus met een wijde apertuur, kan je om de sluitertijd te verhogen simpelweg je ISO verhogen (van ISO 100 naar ISO 400 bijvoorbeeld).

Tijdens omstandigheden met weinig licht (binnen en buiten) moet je dit mogelijk verhogen naar ISO 1.600, 3.200 of zelfs 6.400. Een beetje ruis is vele malen beter dan een onscherpe, nutteloze foto.

 

Lens keuze

Je objectief keuze heeft een grote impact op je portretfoto's. Voor portretten met een visuele impact is een wijde hoek lens een must. Wanneer je vanaf een lage hoek foto's maakt, zullen je onderwerpen langer zijn dan echt zo is. Dit is een geweldige techniek om het oog voor de gek te houden en het perspectief van objecten en personen aan te passen. Pas echter op dat je niet te dichtbij komt, want anders zal je mogelijk een aantal verstoringen gaan zien, wat zeker niet helpt om je foto mooier te maken. Om nog meer drama toe te voegen aan een wijde hoek foto, moet je simpelweg proberen om de camera te kantelen in een hoek.

Portretfotografie gids

Wanneer je een gemiddelde telefoto gebruikt, zoals een 85 of 105mm, dan is het model nog steeds het primaire onderwerp in de scene, maar de achtergrond speelt een belangrijke rol in de foto. Let altijd op wat er op de achtergrond gebeurt.

Een telefoto lens zoals een 70-200mm f/2.8, is een van de beste tools voor het creëren van prachtige portretten. Deze geeft je de mogelijkheid om dichterbij in te zoomen op je onderwerp, zodat je de hoeveelheid afleidingen op de voor- en achtergrond kan verminderen.

 

Creatieve composities

Wees niet lui met je composities. Fotografen staan vaak ver naar achter en denken dat het het beste is om alles of tenminste het bovenste deel van hun onderwerp op de foto te krijgen.

Zoom in plaats daarvan in om het frame te vullen met een meer geïnspireerde foto compositie. Je onderwerp aan een kant van het frame plaatsen met ruimte om in te kijken, is een geweldige techniek om onder de knie te krijgen en hetzelfde geldt voor het experimenteren met wijde aperturen om een erg ondiepe scherptediepte vast te leggen.

 

Bouw een rapport op

Als je model zich niet comfortabel voelt, dan zullen de uiteindelijke foto's niet werken. Neem de tijd om met je onderwerp te praten voordat je begint met het maken van foto's (drink een kopje thee of koffie en praat over je ideeën).

Wanneer de fotoshoot begint moet je de persoon instructies geven (maak niet gewoon stil foto's). Vertel je model wat je wilt en hoe je wilt dat hij of zij poseert. Onthoud ook om ze mooie foto's te laten zien op het scherm van de camera, aangezien dit helpt om de persoon vertrouwen te geven.

 

Gebruik een reflector

Een snelle en betaalbare manier om je portretten te verlichten en ze een professionele uitstraling te geven, is een reflector gebruiken. Gebruik ze binnen (in de buurt van ramen) of buiten om licht op je onderwerpen te reflecteren, om zodoende ongewenste schaduwen te vullen.

Veel reflectors zijn dubbelzijdig of hebben deklagen die je los kan koppelen, zodat je de keuze hebt uit witte, zilveren of gouden reflectieve oppervlaktes. De witte oppervlaktes kunnen ook fungeren als verspreiders/diffusers om sterk direct zonlicht te verzachten.

Als je een beperkt budget hebt, dan kan je een reflector maken door simpelweg een groot stuk wit karton te gebruiken (welke je ook kan bedekken met aluminiumfolie voor een zilver effect) en dit zou nog steeds perfect moeten werken.

 

Focus je camera

Wanneer je wijdere aperturen gebruikt (vooral f/2.8 of sneller), dan wordt je scherptediepte drastisch verlaagd. Het is daarom dus belangrijk dat je focus goed is, want anders kan je gezichtsfeatures overhouden die niet gefocust zijn (de neus van de persoon is bijvoorbeeld scherp, maar de ogen zacht).

Met strak opgestelde foto's moet je focussen op de ogen en met een wijdere compositie op het hoofd. Om te helpen met nauwkeurige focus, moet je handmatig een enkel autofocus punt (AF) selecteren.

Portretfotografie tips

Een goede techniek is een centraal AF punt instellen, de sluiterknop half indrukken om te focussen op de ogen/het hoofd, dan opnieuw opstellen om je onderwerp aan een kant van het frame te plaatsen en daarna de knop volledig indrukken. Dit is vaak een veel snellere manier van foto's maken, dan elke keer de AF punten aanpassen.

Een alternatief is om de AF punten in te stellen in de bovenste hoeken en ze over de ogen van je onderwerp plaatsen om de foto te maken. Beide opties zullen je helpen om je onderwerp niet in het midden van het frame te krijgen voor een meer gebalanceerde compositie.

 

Poseren voor portretten

Hoe je onderwerp staat, poseert en kijkt heeft een dramatisch effect op je resultaten. Een lichte aanpassing in de gezichtsuitdrukking (lachen of niet) kan het gevoel van de foto radicaal veranderen.

Wanneer je foto's maakt, moet je proberen om verscheidene expressies vast te leggen, zodat je je favoriet uit kan kiezen wanneer je foto's thuis op je computer bewerkt.

Overweeg ook om portretfoto's te maken waarbij je onderwerp niet naar de camera, naar beneden of naar boven of naar een zijkant kijkt. Speel een beetje en kijk wat wel en niet werkt.

Portretfotografie compositie

 

Gebruik een vullende flits op zonnige dagen

Alhoewel het misschien raar lijkt om een flitser te gebruiken wanneer de zon schijnt, is dat precies de tijd wanneer je deze zou moeten gebruiken.

De zon kan een hoop problemen veroorzaken voor portretfotografen (harde schaduwen over gezichten, onevenwichtige belichtingen en uitgebrande hoogtepunten).

Gebruik een beetje ‘vul flits' en je zal direct je portretten verbeteren. Je camera zal een veel meer gebalanceerde belichting vastleggen, omdat je flitser het onderwerp zal verlichten terwijl de camera de achtergrond belicht.

 

Koop een flashgun

Een aparte flashgun (welke ook wel een speedlight of speedlite genoemd wordt) is veel krachtiger dan de ingebouwde op je camera, wat een heldere uitbarsting van licht betekent, waardoor je kleinere aperturen kan gebruiken om meer scherptediepte vast te leggen of een groep mensen te verlichten.

Je hebt ook meer controle over de instellingen en je kan hem omhoog of naar de zijkanten richten, om licht te weerkaatsen op muren en plafonds.

 

Vuur je flashgun op afstand af

Een flashgun is afneembaar en kan gebruikt worden met een kabel, draadloos met een afstandsbediening die je vastgemaakt hebt aan de hotshoe van je camera en een hoop camerasystemen geven je ook de mogelijkheid om een flashgun die compatibel is te activeren met de ingebouwde flitser van je camera.

De flitser van je camera afhalen kan je resultaten transformeren, waardoor je het licht kan vormen voor resultaten die er veel professioneler uitzien.

Je kan ook twee flitsers gezamenlijk gebruiken voor meer complexe verlichtingsopstellingen. Een afstandsbediening gebruiken zal het mogelijk maken om een flitser in te schakelen en als een ‘master' te laten fungeren, welke vervolgens de tweede ‘slave' flitser activeert.

 

Word artistiek met flits verlichting

Met een flashgun, afstandsbedieningen en een diffuser met goede afmetingen, creëer je meer mogelijkheden voor handige en gave lichtopstellingen.

Verlicht je onderwerpen van de zijkant om drama aan je portretten toe te voegen en wordt creatief door de lucht of achtergrond onder te belichten, waarbij je -2 stops van belichtingscompensatie gebruikt om een sombere achtergrond achter je onderwerp vast te leggen.

We hopen dat je met deze tips de portretfoto's kan maken die je altijd al wilde. Heb je nog andere tips? Laat dan zeker hieronder een reactie achter, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter