Moet je de Nikon D7500 kopen?
De Nikon D7500 is een spiegelreflexcamera ontworpen voor enthousiaste fotografen. Met een 20,9 megapixel DX-formaat sensor en 8 fps beelden vastleggen, valt hij tussen de D5600 en de D500 in het assortiment van Nikon.
Voor alleen de behuizing betaal je iets meer dan € 1000. Als we alleen naar de specificaties kijken, dan kunnen we stellen dat het een prima camera is. Biedt hij echter genoeg om zijn prijs te rechtvaardigen ten opzichte van zijn voorgangers en concurrenten. Je ontdekt het in deze Nikon D7500 review.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
Positieve- en negatieve eigenschappen
- Uitstekende besturingsindeling en bediening
- Geweldige beeldkwaliteit tot zeer hoge ISO-instellingen
- Uitstekende autofocus met behulp van de zoeker
- Kantelbaar scherm een grote verbetering ten opzichte van eerdere D7000-serie modellen
- Langzame Live View autofocus
- SnapBridge connectiviteit mist functies
- Slechts één enkele SD-kaartsleuf, terwijl eerdere modellen uit de D7000-serie twee hadden
Belangrijkste kenmerken
- 20,9 MP DX CMOS-sensor
- ISO 100-51.200 (standaard), ISO 100-1.640.000 (uitgebreid)
- 51-punts autofocus
- 8 fps fotograferen
- 3.2-inch, 922.000-dots kantelbaar touchscherm
Kenmerken
Met de Expeed 5 processor van Nikon aan boord biedt de D7500 een standaard gevoeligheidsbereik van ISO 100-51.200. Dit kan worden uitgebreid naar ISO 1.640.000. Zoals je waarschijnlijk al verwacht en wat we later ook zullen bevestigen, bieden deze enorme ISO-waarden geen geweldige resultaten. Daarmee willen we echter niet zeggen dat deze sensor geen geweldige ISO-beeldkwaliteit biedt.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
Nikon zegt dat de D7500 50 RAW-beelden met 8 fps in één burst kan vastleggen. Dit is een flinke vooruitgang ten opzichte van de 27 frames van de D7200 met 6 fps. Tijdens een praktijktest met een SanDisk Extreme U3-kaart van 16 GB met een capaciteit van 90 MB/sec., bereikte we een nog hogere snelheid van 8,2 fps. De buffer was echter iets kleiner met 46 frames toen we een lossless compressie gebruikten. Dit is nog steeds meer dan voldoende voor de meeste personen. Alleen erg schietgrage personen zullen mogelijk iets meer willen.
Aangezien de D7500 een spiegelreflexcamera is, kan hij op volle snelheid volgend scherpstellen met zijn 51-punts autofocussysteem. Deze gebruikt dezelfde fase-detectiemodule als de D7200. Gebruikers kunnen hun specifieke objectieven ook afstemmen op hun camera. Hierbij zorgt de Auto AF Fine Tune functie voor het meest nauwkeurig scherpstellen.
De meting maakt gebruik van een 180K-pixel RGB-sensor en voert informatie in het AF-systeem in. Dit is bedoeld om de camera te helpen begrijpen hoe een onderwerp zich door het frame beweegt. De sensor wordt ook gebruikt voor gezichtsdetectie en onderwerpherkenning. Naast de gebruikelijke matrix-, centrum- en spotmodi, krijgt de Nikon D7500 hoogtepunt gewogen meting. Dit is bedoeld om te voorkomen dat heldere delen van het beeld erg wit worden. Zodoende kan de gebruiker het maximale uit het dynamische bereik van de sensor halen bij de nabewerking van RAW-bestanden.
Een verrassing is dat de D7500 maar één SD-kaartsleuf heeft, in tegenstelling tot de D7200 en D500. Nog een beperking is dat oudere handmatige focusobjectieven alleen kunnen worden gebruikt in de handmatige belichtingsmodus, zonder enige meting. Hoewel deze beperkingen Nikon fans zullen teleurstellen, weerspiegelen ze in principe het feit dat de D7000-serie niet langer de top van de DX-serie van het bedrijf is.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
Beter nieuws is dat de ingebouwde pop-up flitser kan werken met het radiogestuurde Advanced Wireless Lighting systeem van Nikon. Hiermee kan je externe flitsers draadloos bedienen voor creatieve belichtingscontrole. Nikon zegt dat de EN-EL15a accu 950 beelden per accu zou moeten leveren. Hoewel dit lager is dan 1110 ten opzichte van de D7200, zal dit voor de meeste doeleinden nog steeds ruim voldoende zijn. Dankzij de ingebouwde RAW-verwerking kun je beelden bewerken voordat je ze deelt. Daarnaast zorgen wifi en bluetooth ervoor dat je verbinding kunt maken met een smartphone waarop je de SnapBridge app van Nikon hebt geïnstalleerd. Verderop zullen hier uitgebreider op ingaan.
Videografen zullen opnamemogelijkheden in zowel 4K als Full HD vinden. Terwijl de laatste echter de volledige breedte van de sensor gebruikt, gebruikt 4K een 3840 x 2160 pixelgebied in het midden. Dit zorgt voor 1,5x verkleining van het gezichtsveld. Elektronische beeldstabilisatie in de camera is beschikbaar om schokken bij het maken van opnamen in de hand te compenseren. Dit heeft als voordeel dat het mogelijk is om de rotatie om de lensas te corrigeren. Dit is belangrijk voor video, maar iets wat de stabilisatie in een lens gewoon niet kan doen. Het werkt ook met elke lens, niet alleen optisch gestabiliseerde. Jammer genoeg werkt het echter alleen in Full HD en niet 4K.
Bouwkwaliteit en gebruik
Voor deze prijs verwacht je van Nikon een stevig voelende en ergonomische camera verwachten. Dat is ook precies wat je krijgt met de Nikon D7500. Hij heeft een diepe greep met een dikke rubberen deklaag die extreem veilig in de hand ligt. De behuizing is daarnaast weerbestendig en compact, maar niet te krap. De afmetingen van de behuizing zijn 135,5 x 104 x 72,5 mm en het gewicht 720 g. Dit is iets zwaarder dan de D7200, maar merkbaar kleiner dan de D500.
De bedieningsconfiguratie is gebaseerd op die van de D7200. Een welkome verandering is echter de ISO-knop, die nu veel logischer geplaatst is. Je vindt deze direct achter de ontspanknop, net als bij de D500. Dit gaat ten koste van de knop van de metingmodus op de D7200, die naar de achterkant van de camera is verplaatst. Persoonlijk vinden we dit een veel betere indeling qua prioriteit van deze twee functies.
Bijna elke belangrijke vastlegfunctie kan worden gewijzigd met behulp van externe bedieningselementen die gemakkelijk toegankelijk zijn. Er is een belichtingsmodi draaiknop linksboven en een draaiknop voor de drive modus hieronder. Deze zijn beide vergrendeld in hun posities, om zodoende onbedoelde wijzigingen te voorkomen. De elektronische draaiknoppen aan de voor- en achterzijde wijzigen de belangrijkste belichtingsinstellingen, terwijl je met het D-pad op de achterkant het focusgebied kan verplaatsen.
De belangrijkste instellingen zoals meting, witbalans, autofocus en flitsstand hebben speciale knoppen op de camerabehuizing. Twee Fn-knoppen op de voorkant kunnen daarnaast worden aangepast door de gebruiker. Een druk op de ‘i'-knop op de achterkant van de camera brengt een kort menu met andere instellingen naar boven. Deze hebben voornamelijk betrekking op beeldverwerking. Persoonlijk hadden we hier graag een aanpasbaar snelmenu gezien, zoals op de meeste andere camera's in deze prijsklasse. We moeten echter eerlijk zijn dat de Nikon D7500 zo goed opgesteld is, dat dit een klein minpunt is.
Zoeker en scherm
De D7500 heeft een redelijk grote en heldere optische zoeker, met 0,94x vergroting en 100% dekking van het gezichtsveld van het objectief. Een sensor boven het oculair schakelt automatisch het scherm uit als je de zoeker gebruikt. Naast het weergeven van de belangrijkste belichtingsgegevens in een paneel onder het scherpstelscherm, is het ook mogelijk om rasterlijnen over elkaar heen te leggen om de compositie te ondersteunen of om een elektronisch niveau met twee assen weer te geven. Het is echter vreemd dat het niet mogelijk is om beide tegelijk te hebben.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
Natuurlijk heb je geen enkel voordeel van de elektronische weergave als het gaat om het nauwkeurig bekijken van de belichting, witbalans of scherptediepte vóór het vastleggen. Dit is een groot nadeel van spiegelreflexcamera's vergeleken met systeemcamera's.
Onder de zoeker bevindt zich het 3,2-inch 922k dot lcd-scherm. Deze is indrukwekkend slank, kantelt op en neer en voegt weinig diepte toe aan de camera. Om eerlijk te zijn geven we de voorkeur aan een volledig gearticuleerd ontwerp zoals op de D5600 of Canon EOS 80D. Schermen die alleen kantelen zijn namelijk nutteloos bij portretfotografie.
In Live View geeft het scherm een nauwkeurige weergave van hoe je foto's eruit zullen zien. Hierbij krijg je een live preview van belichting, witbalans en scherptediepte. Dit is een aanzienlijk voordeel ten opzichte van oudere Nikon spiegelreflexcamera's uit de D7000-serie. Bij deze kon je namelijk niet het apertuurdiafragma aanpassen in de Live View.
Naast touchscherpte en touchontspanning in de Live View- en videomodi, kan het touchscreen worden gebruikt om menuselecties te bedienen en door de beelden te bladeren tijdens de weergave, net als op een smartphone. De algehele touchbediening voelt echter nog steeds als een bijkomstigheid. De Nikon D7500 mist ook functies die gebruikelijk zijn bij de concurrentie. Denk hierbij aan de selectie van touchfocuspunten bij gebruik van de zoeker of een touchgevoelig bedieningspaneel dat je kunt configureren met je meest gebruikte functies.
Autofocus
Als het op autofocus aankomt, is het een verhaal van twee systemen. Voor vastleggen met de zoeker maakt de D7500 gebruik van een 51-punts fase-detectiesysteem. Op dit gebied biedt de AF-array een goede dekking qua spiegelreflexnormen. Je krijgt ongeveer 75% van de framebreedte en 50% van de hoogte. Autofocus is supersnel en doorslaggevend, zelfs bij weinig licht. Nikon zegt dat het gevoelig is tot -3 EV, wat maanlicht is. De D7500 krijgt ook de groepsfocusmodus die eerder op de D500 werd gebruikt. Hiermee kan je meerdere AF-punten gebruiken om een bewegend onderwerp te volgen en werkt zeer effectief.
Schakel echter over naar Live View en het is een heel ander verhaal. Nikon gebruikt nog steeds een vrij eenvoudig contrastdetectiesysteem en het is pijnlijk traag in vergelijking met systeeemcamera's of het Dual Pixel AF-systeem van Canon. Het is prima voor statische onderwerpen, maar iets dat beweegt kan je wel uit je hoofd laten. Nikon heeft zelfs niet eens de moeite genomen om een AF-C modus aan te bieden. Positief is echter dat het AF-punt overal in de scène kan worden geplaatst. Aangezien de beeldsensor zelf wordt gebruikt om scherp te stellen, is het punt constant nauwkeurig. Dit geldt zelfs voor snelle primes en onderwerpen die niet midden het frame staan.
Doorgewinterde gebruikers van spiegelreflexcamera's zullen aan dit soort gedrag gewend zijn en nemen mogelijk genoegen om de twee AF-systemen op een complementaire manier gebruiken. Het blijft echter een feit dat de belangrijkste concurrenten van de D7500 allemaal veel sneller scherpstellen wanneer je met het scherm fotografeert.
Video
Met dezelfde sensor en processor als de D500 kan de D7500 4K-video opnemen. Dit levert indrukwekkend gedetailleerde beelden op. Aangezien het beeld echter wordt vastgelegd vanuit een 3840 x 2160 pixelgebied in het midden van de sensor, wordt het gezichtsveld 1,5x verkleind. Dit kan een voordeel zijn als je op afstand actie probeert op te nemen (sport of wild bijvoorbeeld), maar het is problematischer als je een wijde hoek beeld wilt opnemen.
Het is ook mogelijk om Full HD-video zonder bijsnijden op te nemen. De kwaliteit van de beelden is uiteraard lang niet zo goed en je krijgt betere beelden als je verkleind vanuit 4K. Het is natuurlijk niet veel slechter dan andere spiegelreflexcamera's en het is prima als je af en toe een video wilt opnemen.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
Een belangrijke nieuwe functie is de toevoeging van ingebouwde elektronische beeldstabilisatie voor Full HD-video. Dit systeem lijkt op degene die Canon onlangs in hun EOS-camera's heeft geïntroduceerd. Het is aardig goed om de verschijning van camerabewegingen te verminderen tijdens het opnemen van video met de hand. Dit geldt zelfs als je een objectief gebruikt dat niet gestabiliseerd is. Het is echter niet zo effectief als de geïntegreerde systemen die bij sommige concurrerende camera's wordt gebruikt.
Nikon biedt een vlakke Picture Control modus, die is ontworpen om eenvoudige kleurgradatie van je opnames tijdens de nabewerking mogelijk te maken. Ook is er een zebrapatroonweergave om clipping van details te voorkomen. Je kunt het touchscreen gebruiken om automatisch scherp te stellen op een nieuw onderwerp tijdens de opname. Dit is echter traag en toont een duidelijk contrastdetectie ‘wiebeleffect' in je beelden. Hierdoor zijn deze in de praktijk dan niet echt bruikbaar.
Helaas is er ook geen piekdisplay dat helpt bij het handmatig scherpstellen. Met deze tekortkomingen laat de Nikon D7500 nogal te wensen over in vergelijking met concurrerende camera's, zoals de Canon EOS 80D of Sony Alpha 6500. Als je dus specifiek op zoek bent naar een camera die goed is voor video, dan is dit niet de beste keuze.
SnapBridge connectiviteit
Net als andere recente camera's van Nikon, bevat de D7500 bluetooth en wifi-connectiviteit. Deze is ontworpen om een blijvende verbinding te maken met een tablet of smartphone via de gratis SnapBridge app voor Android en iOS. Tijdens deze verbinding moet normaal gesproken een 2-megapixel kopie van elke afbeelding verstuurd worden.
Je kan er ook voor kiezen om alleen je favoriete foto's te verzenden door ze tijdens het bekijken te markeren met de ‘i'-knop van de camera. SnapBridge biedt ook een basis afstandsbediening met een Live View-feed. Zonder de mogelijkheid om op afstand instellingen te wijzigen, voelt de app echter vreselijk verouderd aan.
Het is mogelijk om de camera te koppelen met meerdere apparaten, zodat je kunt wisselen tussen het gebruik van een smartphone en tablet. Aangezien er echter geen optie is om alleen een wifi-verbinding tot stand te brengen, moet je elke keer handmatig schakelen tussen deze apparaten via het bluetooth-menu van de camera. Dit is niet erg intuïtief of handig. Wij vonden het beste om de subinstelling van de Gekoppelde Apparaten toe te voegen aan het aangepaste My Menu van de camera.
Als je graag werkt zoals Nikon denkt dat je moet werken, werkt SnapBridge vrij goed. Zodoende zal je met weinig gedoe beelden naar je smart apparaat kunnen versturen. Het is slim genoeg om de overdracht te onderbreken wanneer de accu van de camera bijna leeg is om energie te besparen voor het maken van foto's. Na het opladen wordt het versturen van de beelden weer hervat. Als je echter liever andersom werkt door gebruik te maken van het grotere scherm met een hogere resolutie van je telefoon of tablet om door je foto's te bladeren en vervolgens je favorieten individueel over te hevelen, dan is het proces vervelend traag en onhandig. De miniatuurbeelden nemen namelijk een eeuwigheid in beslag om te laden.
SnapBridge is duidelijk verbeterd sinds het uitbrengen van de D500 en lijkt nu betrouwbaarder. Het is alleen helaas nog steeds niet zo gepolijst of functioneel als de systemen van andere fabrikanten. Hopelijk kan Nikon dit in toekomstige updates verbeteren.
Prestaties
Over het algemeen biedt de D7500 indrukwekkende prestaties en is capabel genoeg om bijna elke fotografische situatie aan te pakken die je presenteert. Na meer dan duizend foto's te hebben gemaakt met de camera in de meest uiteenlopende situaties, hadden we zelden het idee dat we meer verwachte.
De beeldkwaliteit is zeer goed, met de 20,9-megapixelsensor die gedetailleerde beelden levert bij lage ISO-instellingen en die de ruis onder controle houdt tot ongeveer ISO 6400. De camerea produceerde bruikbare bestanden, zelfs bij instellingen tot ISO 51.200. De matrixmeting van Nikon verricht over het algemeen goed werk. Hij neigt veel meer naar onderbelichting, wat veel wenselijker is dan onomkeerbare heldere clipping.
JPEG-kleurweergave is standaard helder en krachtig. Dit geldt zelfs bij hoge ISO-instellingen, waarbij de kleuren op andere camera's mogelijk beginnen te vervagen. Als je het nog verder wilt verbeteren, dan zijn er levendige en landschap beeldbesturingselementen beschikbaar. De instellingen voor neutraal en portret maken daarnaast een subtielere weergave mogelijk.
Nikon biedt ook veel controle over de instellingen voor beeldverwerking. Het zou dus mogelijk moeten zijn om de kleuruitvoer naar eigen smaak aan te passen. We vonden de automatische witbalans echter een beetje overdreven. Dit had een duidelijke gewoonte om op heldere, zonnige, blauwe dagen te veel naar de koele kant te dwalen. Hierdoor zien afbeeldingen er een beetje steriel uit.
In zulke gevallen is het natuurlijk makkelijk genoeg om over te schakelen naar een preset. Als je RAW fotografeert, dan kun je ook in de camera opnieuw verwerken met een betere witbalansinstelling. Daarnaast kunnen de meeste mobiele fotoapps het beeld ook snel opwarmen. In de meeste gevallen is slechts een kleine aanpassing nodig om een aantrekkelijker resultaat te krijgen.
Beeldkwaliteit
Nikon heeft dezelfde 20,9-megapixel DX-formaat sensor gebruikt als in de D500. Ook in de Nikon D7500 levert dit weer een indrukwekkende beeldkwaliteit op. De resolutie is iets lager dan de 24-megapixel sensoren in de goedkopere DX-spiegelreflexcamera's van Nikon. Dit heeft echter weinig praktische impact, tenzij je groter dan A3 print.
In ruil daarvoor zijn de hoge ISO-prestaties zeer goed. Dit ondanks het feit dat de instellingen boven ISO 51.200 enorm optimistisch zijn. Zoals gewoonlijk krijg je de beste resultaten qua fijne details en ruiscontrole door RAW-bestanden voorzichtig te bewerken.
Resolutie
Bij JPEG levert de D7500 3200 lijnen per beeldhoogte (l/ph) in onze resolutietests. Met voorzichtig bewerkte RAW-bestanden behaal je iets betere resultaten, van ongeveer 3600 l/ph. Ruis verlaagt de resolutie geleidelijk aan naarmate de gevoeligheidsinstelling wordt verhoogd. Tegen de tijd dat we ISO 1600 bereiken, is dit teruggelopen tot ongeveer 3200 l/ph in RAW.
Verplaats de schaal naar ISO 12.800 en de D7500 registreert nog steeds 3.200 l/ph. Daarna gaat de kwaliteit echter snel achteruit. De hogere ISO's bieden een erg lage resolutie door de enorme hoeveelheid ruis. Wanneer we bij ISO 819.200 komen is er bijna geen detail meer te vinden.
Dynamisch bereik
Op het gebied van dynamisch bereik scoort de D7500 zeer goed in onze tests. Bij ISO 50 meten we meer dan 13 EV dynamisch bereik. Dit geeft aan dat er een enorme speelruimte is voor het herstellen van extra details bij RAW-bestanden, vooral in schaduwgebieden. Dit neemt geleidelijk af naarmate de ISO-waarde stijgt.
De waarden van 8,2 EV bij ISO 3200 en 6 EV bij ISO 51.200 zijn nog steeds erg goed. De scherpe daling daarna geeft echter opnieuw aan waarom deze onrealistische ISO-waarden in de praktijk weinig nut hebben.
ISO en ruis
Bij lage ISO-waarden is de beeldkwaliteit van de D7500 uitstekend. Fijne details worden met indrukwekkende scherpte weergegeven en er is geen zichtbare ruis. Bij ISO 800 begint ruis invloed te hebben op de beeldkwaliteit. Hierbij beginnen de contrastarme texturen te vervagen en schaduwen verliezen details. ISO 1600 is nog steeds uitstekend bruikbaar. Tegen de tijd dat we ISO 6400 bereiken, zijn de fijne details en de kleurverzadiging echter zichtbaar verminderd.
De beeldkwaliteit verslechtert geleidelijk aan bij hogere ISO's en bij ISO 51.200 is de kleurweergave erg breed geworden. Het beeld is echter nog steeds herkenbaar. De eerste uitgebreidere gevoeligheid van ISO 102.400 is nog steeds redelijk te doen, maar bij hogere instellingen wordt het steeds moeilijker om het nut te zien. Het beeld verdwijnt namelijk onder een oceaan van ruis en krijgt een duidelijke magentakleur bij de laatste twee ISO's.
Conclusie: is de Nikon D7500 het overwegen waard?
Met de D7500 heeft Nikon een zeer capabele spiegelreflexcamera gemaakt. We zijn er dus ook zeker van dat er voldaan wordt aan de behoeften van veel echt serieuze fotografen.
Toekomstige kopers moeten zich echter afvragen of hij de meerprijs ten opzichte van de D7200 waard is. Dit is een oud vlaggenschip DX-model van Nikon en biedt functies die de D7500 vreemd genoeg niet heeft. De meest noemenswaardige zijn twee SD-kaartsleuven, een behuizing van magnesiumlegering en een iets hogere resolutie van 24-megapixel.
Deze keuze wordt nog moeilijker wanneer je nagaat dat de updates in de praktijk minimaal zijn ten opzichte van zijn voorganger. Het is bijvoorbeeld geweldig om een kantelend scherm te hebben. De relatief trage Live View autofocus betekent echter dat je hem zelden gebruikt. Zijn dichtsbijzijnde concurrent, de Canon EOS 80D, is ook niet veel duurder en is op sommige vlakken toch echt beter.
De D7500 is een solide allrounder en een geweldige upgrade voor eigenaren van de D5000-serie. Als je de updates ten opzichte van de D7200 echter niet nodig hebt, dan kan je zodoende enkele honderden euro's besparen.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
In mijn onderzoek naar een andere camera voor mijzelf, heb ik ook de hoge-iso fotokwaliteit bestudeerd. Honderden foto’s van honderden gebruikers van de nikon 7200, 7500, 6Dii en 7Dii en D750. Ik kan concluderen dat de hoge isowaardes op de 7500 mooi lijken, met nadruk op lijken, want het is net of de foto op een warme dag is genomen waar de warmte omhoog walmt,…er lijkt iets mis met de foto maar je ziet het niet helemaal. Conclusie: Liever gewone korrel in de foto dan deze blubberigheid in de kleurvlakken. Het is pixelpeeping normaalgesproken, maar om dit te concluderen hoefde ik niet eens te pixelpeepen. Het is een beetje het oude sony-effect, smeer de ruis maar dicht met niet bestaande pixels. De zwarten zijn op hoge waarden compleet uitgesmeerd tot pulp, waar de 7200 detail behield.
Advies. Ga voor de 7200 nu het nog kan.