Canon EOS 2000D review: spiegelreflex voor beginners

Wil je je eerste stappen in de wereld van spiegelreflexfotografie zetten? De Canon EOS 2000D is een instapmodel en vervangt de vergelijkbaar betaalbare EOS 1300D. Hij behoudt de meeste van de functies van de 1300D, terwijl de grootste update een hogere sensorresolutie is. Je krijgt niet een hoop interessante toeters en bellen. De camera biedt echter wel een route in de leuke wereld van spiegelreflexfotografie voor een redelijk lage prijs.

Als je je budget een beetje kan rekken, dan is het premium instapmodel van Canon misschien een optie, de EOS 800D. Als de 2000D echter te duur voor je is, dan kan je de EOS 4000D overwegen. Dit zeer goedkope model is vergelijkbaar met de 2000D in veel opzichten, maar heeft een aantal compromissen om de prijs laag te houden. Kleinere systeemcamera’s zoals de Panasonic GX80 zijn het ook waard om te overwegen. Er zijn echter maar weinig modellen beschikbaar die een ingebouwde zoeker voor deze prijs bieden.

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:
 • Simpel om te gebruiken
 • Sensor met een hoge resolutie
 • Ingebouwde wifi
Negatief:
 • Vast scherm zonder touchondersteuning
 • Geen 4K-video
 • Optische zoeker geeft maar 95% weer

 

Belangrijkste kenmerken

 • 24,1 megapixel APS-C-sensor
 • Optische zoeker
 • Full HD video’s
 • 3,0-inch scherm
 • Wifi-/NFC-connectiviteit
 • Accuduur van 500 foto’s

 

Onderwerp en functies

De Canon EOS 2000D is niet een radicale vernieuwing ten opzichte van de 1300D. Dat is niet noodzakelijk een slecht iets. Het is echter jammer dat functies die nu zo’n beetje standaard zijn, nog steeds niet toegevoegd worden aan dit instapmodel. 4K en een touchscherm zijn twee dingen die prominent naar voren komen. De grootste verandering van dit model ten opzichte van zijn voorganger is de sensor. Dit is nog steeds een APS-C CMOS apparaat. Deze biedt nu echter een resolutie van 24,1 megapixels, in plaats van de 18 van de 1300D.

canon eos 2000d review spiegelreflexcamera

Vergelijk prijzen nu bij:

We hebben deze sensor eerder gezien in de EOS 750D. Hij loopt echter een generatie achter op degene die in de 800D gevonden kan worden. Als je de 1300D al hebt, dan zal deze upgrade niet voldoende zijn om de nieuwere 2000D te overwegen. Als dit echter je eerste spiegelreflexcamera wordt, dan zal je deze verhoging in resolutie mogelijk op prijs stellen. Dit biedt namelijk meer mogelijkheden voor het bijsnijden van je foto’s of ze in groter formaat af te drukken.

Om de kosten laag te houden maakt de 2000D gebruik van de oudere Digic 4+ processor van Canon. Dit is dezelfde die je in de 1300D kan vinden. Nieuwere modellen van Canon, zoals de EOS M50, maken gebruik van de Digic 8 processor. De oudere processor biedt echter nog steeds degelijke prestaties voor basisfotografie.

Je krijgt een standaard gevoeligheidsbereik van ISO 100-6400, wat je uit kan breiden tot 12.800. Het 9-puntige AF-systeem is het ook hetzelfde gebleven. Deze maakt helaas niet gebruik van de Dual Pixel AF die je in andere spiegelreflexcamera’s van Canon kan vinden.

canon eos 2000d spiegreflexcamera

Hoewel er geen 4K-video voor vloggen is, heb je nog steeds de optie van Full HD. Connectiviteit via wifi en NFC is beschikbaar, maar er is geen bluetooth. Dit is vergelijkbaar met andere instapmodellen van Canon, waaronder de 800D. Dit is teleurstellend, aangezien je met energiezuinige bluetooth een constante verbinding met je smartphone kan houden om foto’s makkelijk te delen.

In de hand voelt de Canon EOS 2000D niet premium aan. Dit wordt echter een beetje geholpen door de getextureerde deklaag rond de redelijk grote grip. Knoppen hebben een goede afmeting en zijn goed geplaatst, met een grote modus draaiknop bovenop de camera. Aan de achterkant vind je knoppen terug die bijna geen uitleg nodig hebben, waarmee je verscheidene instellingen kan beheren.


 

Scherm en zoeker

Nog een functie die overgekomen is van de 1300D, is de optische zoeker. Deze biedt een dekking van 95% van het frame. Houd dit in gedachten wanneer je je foto’s opstelt, aangezien mogelijk iets de rand van je foto binnenloopt zonder dat je het in de gaten hebt.

scherm en zoeker canon eos 2000d

Vergelijk prijzen nu bij:

Sommige personen zijn van mening dat optische zoekers beter zijn dan elektronische. Volgens ons hebben beide hun voor- en nadelen. Een optische zoeker biedt bijvoorbeeld een helder, realtime beeld van wat je ziet, minus de vertraging of ruis tijdens weinig licht. Hij kan echter de veranderingen die je aanbrengt niet in realtime laten zien, tenzij je overschakelt naar Live view op het scherm.

Vandaag de dag geven we de voorkeur aan een elektronische zoeker met een hoge resolutie in plaats van een optische die geen volledige dekking biedt. Optische zoekers zijn echter veel goedkoper en bieden ook voordelen voor de accuduur.

Het scherm van de 2000D is hetzelfde als die van de 1300D. Een vast, 3,0-inch, 920k-dot paneel. Niet kunnen kantelen of articuleren is minder bruikbaar voor lastige hoeken (of selfies). De kijkhoek is echter degelijk en het scherm zelf is helder en duidelijk. Je krijgt geen touchfunctionaliteit, wat een beetje teleurstellend is voor een camera van deze tijd. Het is echter een begrijpelijke keuze, aangezien Canon de camera zo goedkoop mogelijk wil houden.


 

Prestaties

Het 9-puntige AF-systeem van de 2000D is al een tijdje beschikbaar en die leeftijd begint nu echt duidelijk te worden. Ze zijn allemaal rond het midden van het frame gegroepeerd en met negen punten heb je niet veel om mee te werken. Je zult dus merken dat je veel tijd besteedt aan focussen en opnieuw opstellen wanneer je onderwerpen zich niet in het midden bevinden. Qua prestaties is de punt in het midden de enige van het gevoeligere cross-type. Dit punt moet je activeren wanneer er weinig licht is. Tijdens normaal daglicht presteren de andere focuspunten goed genoeg.

Scherm, knoppen, modusknop en zoeker

Je kan het scherm activeren om in Live view foto’s te maken. De 2000D maakt echter geen gebruik van Dual Pixel CMOS AF, dus verwacht niet dat de focussnelheden erg snel zijn. Het is echter een goede optie voor stilleven en macro’s of wanneer je een standaard gebruikt. Als je van plan bent om foto’s te maken van actie of sportactiviteiten, dan is deze camera een slechte keuze. De continue fotosnelheid is 3 fps, waardoor je zeer waarschijnlijk belangrijke delen van de actie mist.

De accuduur van de Canon EOS 2000D is 500 foto’s. Dit is een gebied waar spiegelreflexcamera’s nog steeds beter presteren dan vergelijkbare compacte systeemcamera’s. Deze accuduur zal tijdens normaal gebruik voldoende moeten zijn voor een dag. Het is echter belangrijk om op te merken dat de Nikon D3400 (de directe concurrent) een accuduur van 1200 foto’s biedt.


 

Beeld- en videokwaliteit

Alhoewel de 2000D misschien niet de meest interessante specificaties biedt, krijg je nog steeds degelijke foto’s (vooral tijdens goed licht). Full HD video wordt ook goed weergegeven. Dit is geen camera voor videografen, maar voor wat thuisvideo’s is het een goed alternatief voor je smartphone.

 • De meegeleverde kitlens verricht degelijk werk om kwalitatieve afbeeldingen te bieden. Hierdoor is het een goede optie om mee te starten.
 • De EF-S bevestiging van Canon is compatibel met honderden verschillende objectieven, waardoor je je collectie uit kan breiden als je meer wilt dan de kitlens kan bieden.
 • Kleuren zijn mooi en levendig in JPEG-afbeeldingen rechtstreeks uit de 2000D. Dit is typisch voor sensors van Canon.
 • Tijdens weinig licht is een verlies van details duidelijk, waardoor delen van de afbeelding een beetje vaag zijn.
 • Gebieden buiten de focus worden mooi weergegeven, wat één van de voordelen van een grote sensor is.
 • De metering van de Canon EOS 2000D verricht degelijk werk om de belichting goed te krijgen. Wanneer je echter een scène met een hoog contrast probeert vast te leggen, dan moet je de belichting mogelijk een beetje compenseren om te foto te krijgen zoals je wilt.
 • Er wordt voldoende detail weergegeven door de 24-megapixel sensor.

 

Alternatieven

 

Nikon D3500

nikon d3500 spiegelreflexcamera

De Nikon D3500 is al een tijdje beschikbaar, maar blijft een interessante keuze voor personen die de wereld van spiegelreflexcamera’s willen betreden. Je krijgt een 24,2-megapixel APS-C-sensor, een intuïtieve begeleidingsmodus om je op weg te helpen, 5 fps continu foto’s maken, bluetooth connectiviteit en een toonaangevende accuduur van 1200 foto’s. Lees hier onze Nikon D3500 review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Panasonic Lumix GX80

pansaonic lumix gx80 vergelijken

Als je simpelweg je eerste camera wilt kopen en niet noodzakelijk een spiegelreflexcamera wilt, dan is de Panasonic GX80 een uitstekende keuze. Deze kleine en lichte systeemcamera is een geweldige optie voor beginners. De specificaties zijn daarnaast veel beter dan de 2000D (en de D3400). Je krijgt een kitlens, touchscherm dat gekanteld kan worden, 4K foto en video, 8 fps continu foto’s maken, een elektronische zoeker en een 16-megapixel Micro Four Thirds sensor.

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Conclusie: moet je de Canon EOS 2000D kopen?

Aangezien het maar een kleine upgrade is vergeleken met de 1300D, stelt de 2000D een beetje teleur. Het is jammer om niet iets meer verbeteringen te zien. Dit betekent helaas voor Canon dat de Nikon D3400 waarschijnlijk een betere keuze is als je op zoek bent naar je eerste spiegelreflexcamera.canon eos 2000d met lensAls je echter echt een Canon en het grote aanbod aan objectieven wilt, dan is de 2000D zeker een model dat overwogen kan worden. Wanneer je een goedkopere 1300D kan vinden, dan is dat echter mogelijk een betere keuze als je een beperkt budget hebt. Kan je je budget een beetje rekken, dan zijn de 200D en 800D van Canon uitstekende keuzes.

Samengevat is deze spiegelreflexcamera een degelijke optie voor personen die de wereld van spiegelreflex willen betreden. Het is echter zeker niet het enige of beste model op de markt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

7.5 Totale Score
Goede instapcamera

Dit is wat ons betreft een goede camera om mee te beginnen, maar bekijk ook zeker de alternatieven.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter