Nikon D3500 review: een waardige opvolger

De Nikon D3500 is een spiegelreflexcamera voor beginners. Het is een kleine upgrade ten opzichte van de populaire D3400, met dezelfde 24,2-megapixel resolutie, maar een opnieuw ontworpen behuizing en verbeterde accuduur. Het is voldoende om de D3500 vers te houden in een competitieve markt, waar smartphone gebruikers, beginners en studenten op zoek zijn hun eerste betaalbare ‘echte’ camera.

De discussie tussen spiegelreflex- versus systeemcamera’s is nog altijd gaande. Het is echter lastig om voor deze prijs een systeemcamera met een optische zoeker te vinden. De enige echte concurrentie van de D3500 zijn de goedkope Canon EOS 2000D en de nog goedkopere EOS 4000D. Op de meeste oppervlakken is de camera van Nikon echter de beste keuze voor de meeste personen.

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:
 • Kwalitatieve kitlens
 • Erg goede beeldkwaliteit
 • Snelle en stille autofocus
 • Onverwacht goed reagerende live view
 • Geweldig voor personen die spiegelreflexfotografie willen ontdekken
 • Uitstekende waarde voor je geld
Negatief:
 • Vast scherm
 • Video is HD in plaats van 4K
 • Groot vergeleken met een systeemcamera

 

Belangrijkste kenmerken en features

 • Optische zoeker
 • 24,2-megapixel APS-C-sensor
 • 18-55 mm kitlens
 • Begeleidingsmodus voor beginners
 • Vast scherm
 • Accuduur van 1550 foto’s
 • ‘Snapshot’-modus met vaste focus

 

Ontwerp en functies

Aangezien de Nikon D3500 een spiegelreflexcamera is, is de behuizing groter dan die van een systeemcamera. Dit is omdat hij dik genoeg moet zijn om ruimte te bieden voor een spiegel voor de optische zoeker. Voor een spiegelreflexcamera is de D3500 echter aardig compact. Hij is ook iets lichter dan de oude D3400. Je krijgt echter een dikkere grip, waardoor hij minder goed handelbaar is met grotere objectieven.

nikon d3500 spiegelreflexcamera

Vergelijk prijzen nu bij:

Hij is ontwikkeld voor beginners. Dat betekent echter niet dat hij simplistisch is. Naast de volledige automatische en begeleidingsmodi, heeft de D3500 alle modi die je mag verwachten van een serieuze camera. Je krijgt geen 4K-video, maar je kan continu foto’s maken met 5 fps. Dit is uitstekend voor een camera in deze prijsklasse. Het is bekend dat spiegelreflexcamera’s energiezuiniger zijn dan systeemcamera’s, maar de accuduur van 1550 foto’s is desalniettemin geweldig. Dat is ongeveer vijf keer zoveel als vergelijkbaar geprijsde, maar veel kleinere, systeemcamera’s.

goedkope spiegelreflexcamera nikon d3500 review

De andere interessante functie van de D3500, is de 18-55 mm AF-P kitlens, die helemaal in elkaar schuift wanneer je hem niet gebruikt. Je drukt op een knop om dit voor elkaar te krijgen en dit maakt de camera iets makkelijker om met je mee te nemen. De normale versie van dit objectief heeft het VR vibratie reductiesysteem van Nikon ingebouwd. Er is zelfs een goedkopere versie die dit niet heeft. Persoonlijk vinden we dit de kleine kostenbesparing niet waard. Het ISO-bereik van 100-25.600 maakt de D3500 een degelijke camera tijdens weinig licht. Tot slot is er ook nog een uitklapbare flitser. Deze is echter aan de zwakke kant en daarom alleen geschikt voor noodgevallen.


 

Scherm en zoeker

Net als andere spiegelreflexcamera’s in deze prijsklasse, gebruikt de Nikon D3500 een ‘pentaspiegel’ ontwerp voor zijn zoeker in plaats van het duurdere ‘pentaprisma’ ontwerp van de duurdere modellen. Dit betekent dat de dekking van de optische zoeker 95% in plaats van 100% is. Het is dus mogelijk dat er zich objecten aan de rand van je foto bevinden die je niet zag tijdens het maken van de foto. Dit is echter een klein minpunt en voor de rest is de zoeker, helder, scherp en duidelijk.

nikon d3500 scherm en zoeker

Veel personen zeggen dat de elektronische zoekers van systeemcamera’s precies laten zien wat de camerasensor vastlegt. Dit is echter niet compleet de waarheid en voor duidelijkheid met het ‘naakte oog’ is het nog steeds lastig om een zoeker van een spiegelreflexcamera te verslaan.

Het scherm aan de achterkant heeft een resolutie van 921k-dots, wat goed is voor deze prijs. Deze zit echter vast zonder enig mechanisme om te kantelen. Daarnaast biedt deze ook geen touchondersteuning. Voor de meeste gebruikers zal dit echter geen probleem zijn, aangezien het eenvoudig is om de instellingen aan te passen met de fysieke (draai)knoppen. Daarnaast is er een goed interactief ‘i’ scherm om veelgebruikte instellingen snel aan te passen.


 

Prestaties

Op papier zijn de autofocusspecificaties van de Nikon D3500 redelijk basis. Voor het maken van foto’s met de zoeker krijg je een 11-puntig autofocussysteem. Het meest centrale punt is een cross-type sensor, welke nauwkeuriger is. Wanneer je foto’s maakt met de Live View modus door gebruik te maken van het scherm, dan krijg je alleen contrast autofocus. De hybride fase-detectiesystemen van spiegelreflexcamera’s van Canon en systeemcamera’s is hier dus niet aanwezig.

nikon d3500 review

Vergelijk prijzen nu bij:

Contrast autofocus heeft een reputatie om nauwkeurig maar langzaam te zijn, vooral bij spiegelreflexcamera’s. De kitlens van de D3500 brengt hier echter verandering in. Het nieuwe stepper motor autofocus ontwerp van Nikon is niet alleen snel en stil, maar lijkt ook nog eens uitstekend te werken in de live view. Dit resulteert in een snelle respons die je gewoon niet verwacht van een goedkope spiegelreflexcamera.

Het instapmodel van Nikon presteert ook redelijk indrukwekkend op het gebied van continu foto’s maken. De maximale beeldsnelheid is 5 fps en om dit te evenaren moet je in de hogere prijsklassen zoeken. In een enkele burst kan hij 100 JPEG-afbeeldingen of 16 RAW-bestanden vastleggen. Het is geen sportcamera, maar dit zijn nog steeds degelijke getallen voor een budgetmodel.

nikon d3500 review menu performance

De D3500 laat zien gestadige evolutie net zo waardevol kan zijn als uitspringende upgrades. Het AF-P objectief, de effectieve autofocus en een opnieuw ontworpen behuizing hebben de instapserie van Nikon nieuw leven ingeblazen.


 

Beeld- en videokwaliteit

De 24-megapixel APS-C-sensor van Nikon heeft altijd goede resultaten geleverd in andere camera’s en dat is hier niet anders. Hij wordt aangevuld door goede prestaties van de 18-55 mm kitlens, welke scherper en consistenter is over de brandpuntsafstand dan je zou verwachten.

nikon d3500 review menu opties en instellingen

Het Maxtrix meteringsysteem werkt goed en is niet gevoelig voor overbelichting tijdens hoge contrast verlichting zoals andere budgetcamera’s. De automatische witbalans produceert zowel binnen als buiten realistische kleuren. Het Active D verlichtingssysteem van Nikon helpt om donkere schaduwen naar voren te halen wanneer je JPEG’s maakt.

Je kan ook RAW-bestanden maken met deze camera. Dit zijn echter 12-bit bestanden in plaats van de 14-bit van de duurdere modellen. In de praktijk is het verschil klein en zelfs 12-bit RAW-bestanden geven meer bewerkingsruimte dan JPEG’s.

Het is mogelijk niet een verrassing dat je geen 4K-video krijgt bij een camera in deze prijsklasse. Je kan echter wel Full HD video’s tot 60/50 fps maken. De live view autofocus is niet snel, maar het AF-P objectief focust soepel en stil. Zolang je niet verwacht dat je snelle en plotselinge bewegingen bij kan houden, werkt dit prima.


 

Alternatieven

Canon EOS 2000D

beste spiegelreflexcamera canon eos 2000d

Lees review

Canon besloot met de EOS 2000D om richting een prijs te ontwerpen in plaats van een verwachting met zijn D3500 concurrent. Hij presteert goed genoeg voor de prijs. Hij mist echter de specificaties, kwaliteit van het objectief en de algehele aantrekkingskracht van de D3500.

 

Sony A6000

sony a6000 spiegelreflexcamera vergelijken met nikon d3500

Meer info & reviews

Hoe lang kan Sony de A6000 blijven verkopen? Hoewel hij oud is, is het nog steeds een uitstekend systeemcamera voor een budgetprijs. Hij is echter niet zo vriendelijk voor beginners als de Nikon en is meer gericht op geavanceerde gebruikers.


 

Conclusie: moet je de Nikon D3500 kopen?

Iedereen die zijn eerste serieuze camera wil kopen zal een aantal lastige keuzes moeten maken. Systeemcamera’s komen dichter in de buurt van het ontwerp en gevoel van smartphones en compactcamera’s die veel personen hiervoor gebruikten. Ze hebben echter niet de stevige grip of waarde voor je geld als een goedkope spiegelreflexcamera als de Nikon D3500.

goedkope spiegelreflexcamera nikon d3500 review

Er zullen mogelijk een hoop personen zijn die de voorkeur geven aan de extra afmetingen en grip van een spiegelreflexcamera. Dit is vooral het geval wanneer ze grotere objectieven gebruiken, zoals een telefoto. En alhoewel veel personen het spiegelmechanisme in een spiegelreflexcamera een zwaar systeem vinden dat ingehaald is door evolutie, krijg je toch een prachtig scherp beeld met een zoeker zonder vertraging.

Met de D3500 krijg je een hoop camera voor je geld. Hij is niet alleen gebruiksvriendelijk voor beginners, maar heeft ook genoeg functies en prestaties om je camera te blijven terwijl je je vaardigheden verbetert.

De D3500 is een solide, goed gespecificeerde spiegelreflexcamera voor beginners die gebruiksvriendelijkheid, geweldige prestaties en echte waarde voor je geld biedt.

Vergelijk prijzen nu bij:

8 Totale Score
Solide camera

De D3500 is een solide, goed gespecificeerde spiegelreflexcamera voor beginners die gebruiksvriendelijkheid, geweldige prestaties en echte waarde voor je geld biedt.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter