Pentax K-3 II review

De Pentax K-3 II is een high-end APS-C 24MP digitale spiegelreflexcamera, de laatste stop voordat je overgaat naar het full-frame sensor territorium. Hij arriveert twee jaar na zijn voorganger en alhoewel verscheidene van zijn kernfeatures hetzelfde zijn, verbetert hij een aantal belangrijke gebieden, waaronder optische beeldstabilisatie en AF tracking. Voor alleen de behuizing betaal je €949, maar voor €999 kan je hem kopen met de 18-55mm kit lens. Is hij een waardig alternatief voor de Nikon D7200 end Sony Alpha A77 II? Ja zeker, als je een ietwat teleurstellende JPEG verwerking door de vingers kan zien vanwege zijn andere sterke punten. Deze bestaan uit geweldige foto's tijdens omstandigheden met weinig licht en de mogelijkheid om geweldige foto's te maken van de sterren. Dat klopt, hij richt zich op een niche publiek naast personen die gewoon een goede APS-C digitale spiegelreflexcamera willen hebben. In deze Pentax K-3 II review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Pentax K-3 II review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief:
 • Uitstekende beeldstabilisatie
 • Goed dynamisch bereik en detail
 • Ongewone features
Negatief:
 • Geen Wi-Fi of NFC
 • Een beetje groot en zwaar
 • JPEG verwerking is niet foutloos

Belangrijkste features

 • 24MP APS-C sensor
 • 8.3fps burst
 • Prijs tijdens deze Pentax K-3 II review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Pentax K-3 II review:

Design en gebruik

De Pentax K-3 II is een redelijk grote camera in zijn klasse. Alhoewel hij een klassieke digitale spiegelreflex stijl heeft, is hij zowel groter als zwaarder dan modellen zoals de Nikon D7200, een van zijn dichtstbijzijnde rivalen.

800 gram met accu, maar zonder objectief is een beetje aan de zware kant voor een APS-C digitale spiegelreflexcamera en zowel de diepte van de behuizing en grip springen er ongewoon uit. Er zijn een aantal goede excuses voor dit. De optische beeldstabilisatie is een van de dingen die het gewicht voor de meeste personen zal rechtvaardigen. Maar het betekent wel dat het wat lastiger is om gewend te raken aan de camera.

Goedkope Pentax K-3 II Review

Wij denken dat de meeste fotografen de economisch gebogen diepe grip op prijs zullen stellen, maar het was niet iets waar wij meteen verliefd op werden. Hij voelt erg anders vergeleken met de meeste andere APS-C camera's.

We zullen de constructie echter niet bekritiseren. De Pentax K-3 II heeft een magnesium legering frame, welke de afwerking en weerstand van een high-end camera biedt.

Hij is ook weerbestendig, waarbij niet minder dan 92 onderdelen voor die water en stofbestendigheid zorgen. Je hebt uiteraard ook een weerbestendige lens nodig, maar de 18-55mm kit lens biedt precies dit.

De betrouwbaarheid van de Pentax K-3 II als een serieuze camera wordt ondersteund door de grote hoeveelheid handmatige besturingen. Naast duale besturingsknoppen, krijg je een handige aan/uit schakelaar bij de lens, plus genoeg knoppen rond de achterkant en bovenkant om je zo'n beetje elke parameter snel en makkelijk te laten besturen.

Het vereist een beetje geheugen om het volledig te kunnen profiteren van dit design, maar dit is dan ook een camera voor enthousiastelingen en niet iemand die hem een paar weekenden per jaar meeneemt.

Pentax K-3 II Review

Het is het ook waard om op de lay-out te letten, aangezien de Pentax K-3 II een tweede LCD op de bovenkant heeft, waardoor de modus draaiknop naar de linkerkant is verplaatst. Wederom willen we benadrukken dat wanneer je een normale camera met een goede beeldkwaliteit wilt hebben, je mogelijk de voorkeur geeft aan iets eenvoudigers.

De K-3 II gebruiken is niet moeilijk, maar de lay-out betekent wel dat gebruik met een hand nagenoeg onmogelijk is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Scherm en optische zoeker Pentax K-3 II

Pentax digitale spiegelreflexcamera's bieden over het algemeen uitstekende zoekers en dat is bij dit model niet anders. Met een pentaprisma design (100% dekking van wat de sensor ziet en 0.95x vergroting) is het een topmodel. Hij is groot, helder en duidelijk en een van de beste zoekers die je zal vinden voor minder dan €1.000.

Wanneer een pentaprisma zoeker gebruikt wordt in de Pentax K-S2, dan is dat een echte prestatie, maar bij de duurdere K-3 II is het meer wat we verwacht hadden. Het is echter nog steeds een geweldige zoeker.

Het scherm is ook goed. Het is een 3,2-inch LCD paneel en biedt een resolutie van 1,04 miljoen-dot. Naast gewoon een goed scherm toevoegen laat Pentax je ook de kleuren en het contrast van het scherm aanpassen, zodat je de mogelijkheid hebt om een echte representatie te krijgen van de beelden die je vast probeert te leggen.

Of niet, als je ze naderhand toch uitgebreid gaat bewerken.

Het Pentax K-3 II scherm is echter niet touch gevoelig en kantelt ook niet. Dit zijn echter dingen die vaak ontbreken bij camera's in deze prijsklasse.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features Pentax K-3 II

De featurelijst van de Pentax K-3 II is aardig interessant. Het bedrijf kopieert niet gewoon wat hun concurrenten doen. Hun aanpak is redelijk anders.

In plaats daarvan krijg je een aantal ongewone features, maar sommige delen die al een standaard zijn geworden voor digitale spiegelreflexcamera's worden achterwege gelaten. De twee primaire delen die missen zijn Wi-Fi en NFC. Een aantal ultra high-end camera's zoals de Canon 5DS R laten dit achterwege vanwege camera snobisme, maar hier lijkt het een keuze te zijn om de kosten laag te houden. Er zijn echter geheugenkaarten met Wi-Fi die je kan kopen en er zullen ook een hoop mensen zijn die (bijna) nooit gebruik maken van Wi-Fi, maar het is wel iets wat je moet onthouden als dit belangrijk voor je is.

De K-3 II heeft ook geen flitser. Er is nog steeds het uitsteeksel waar deze normaal gesproken zou zitten, maar nu zit er een GPS module, zodat je niet een dure accessoire hoeft te kopen. Wij zijn aardig blij met dit, omdat wij denken dat veel potentiële kopers liever iets kopen dat krachtiger is dan dat de zwakke flitser die in een digitale spiegelreflexcamera gebouwd is.

Veel minder gewoon dan GPS is de AstroChaser feature, een van de USPs van deze camera vergeleken met zijn concurrenten. Wat dit doet is de sensor een fractie bewegen tijdens ultra lange belichtingen (tot vijf minuten), zodat wanneer je foto's van sterren maakt, je niet de strepen krijgt die veroorzaakt worden door de bewegingen van de sterren.

Beste Pentax K-3 II Review

Uiteraard wil je dit soms wel hebben, omdat het een mooi effect kan zijn, maar het is een geweldige manier om prachtige foto's van de sterren en andere astrale features te krijgen. Hij gebruik de optische beeldstabilisatie motors om de fractionele beweging die hiervoor vereist is te krijgen.

Beeldstabilisatie is misschien minder een niche feature en mogelijk een van de beste redenen om voor de Pentax K-3 II te kiezen in plaats van de concurrenten zoals Sony, Nikon of Canon. Hij is een volledige stop verbetert sinds de eerste K-3, waardoor je 4,5 stops stabilisatie krijgt, ongeacht de lens die je gebruikt.

Dit is ongelofelijk, waardoor de resultaten tijdens weinig licht radicaal verbetert worden wanneer je foto's met de hand maakt. Dat is echter niet het einde van de vaardigheden van de optische beeldstabilisatie.

De Pentax K-3 II heeft ook een modus die Pixel Shift Resolution wordt genoemd, welke de optische beeldstabilisatie en een burst van vier foto's gebruikt om veel meer detail dan een standaard foto vast te leggen. Wat dit doet, is het zicht een heel klein beetje aanpassen, met een sensor sub-pixel per belichting, zodat hij veel meer kleurinformatie opvangt en het gebruik van interpolatie om de uiteindelijke foto te verwerken kan vermijden.

Met een object dat totaal niet beweegt en een goede tripod produceert dit geweldige resultaten. Zonder deze is het natuurlijk volledig nutteloos.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestaties en AF Pentax K-3 II

Een deel van wat de Pentax K-3 II interessant maakt heeft te maken met de ongewone extra features. Zijn kernvaardigheden zijn echter ook zeker niet slecht. Hij kan een burst met 8.3fps maken, wat beter is dan de 6fps van de Nikon D7200, wanneer je niet gebruik maakt van de standaard snelheidsinstellingen. Hij is echter snel genoeg voor actie fotografie.

Je kan met deze snelheid foto's maken voor 60 JPEGs of 23 RAWs voordat de buffer vol is. De burst zal het echter langer volhouden wanneer je deze vertraagt. Kies voor 4.5fps en je kan tot 100 JPEGs (of nog steeds 23 RAWs maken). Ga nog iets verder naar beneden naar 3fps en de buffer houdt het 200 JPEGs of 52 RAW belichtingen vol.

Beste Pentax K-3 II

Nieuwe tracking focus verbeteringen helpen om deze goed burst snelheid het nog meer waard te maken. Pentax zegt dat de K-3 II informatie gebruikt van de 86.000-pixel meetsensor om te ondersteunen bij de tracking, in plaats van alleen op de AF module zelf te vertrouwen.

Dat is ook een goed iets, aangezien de Pentax K-3 II dezelfde AF module heeft als de oude K-3, de SAFOX 11 TTL als je daar in geïnteresseerd bent. Als je zoveel mogelijk AF punten als mogelijk wilt hebben, dan zal het nu niet heel erg indrukwekkend klinken.

Hij heeft 27 AF punten, wat veel minder is dan de Nikon D7200 (51) of de Sony A77 II (79). Het is het echter waard om te onthouden dat 25 van deze cross-type zijn en daarom zowel sneller als nauwkeuriger zijn. De A77 II heeft maar 15 cross-type punten, ondanks dat hij eerst de beste van de drie leek.

Tijdens het gebruik voelt de focus van de K-3 II erg snel en nauwkeurig aan, zelfs tijdens weinig licht. De enige zorg is of die hoeveelheid punten genoeg is voor jou manier van foto's nemen.

Gebruik de live view en zoals gewoonlijk zal de camera overgaan op een contrast detectie autofocus. Dit heeft uiteraard een effect op de AF snelheid, vooral tijdens weinig licht, maar we waren nog steeds blij met de snelheid. Het presteert net zo goed als andere moderne contrastsystemen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Pentax K-3 II t

De Pentax K-3 II foto's zijn op hun best vergelijkbaar met de beste APS-C camera's. Alhoewel de 24MP sensor dezelfde is als in de K-3, is het een goede sensor en dankzij het gebrek aan een AA filter kan hij een hoop detail weergeven. Tijdens onze test behaald de camera een score van 3300l/ph, wat een erg goede score is.

In tegenstelling tot andere camera's zonder optische low pass filter hoef je je echter geen zorgen te maken over moiré ruis. De functie van een OLP filter is dat deze soort ruis vermindert wordt, welke naar voren kan komen in strakke patronen. Pentax heeft hier een andere oplossing op gevonden. Ze gebruiken het optische stabilisatiesysteem om het filter effectief na te bootsen, door met kleine bewegingen het beeld een klein beetje te vervangen.

Aangezien detail de prioriteit zal hebben, kan je deze feature in en uitschakelen en er zijn ook twee sterktes beschikbaar waar je uit kan kiezen. Er is zelfs een burst modus van drie foto's, die van elke soort een foto neemt wanneer je niet zeker weet of je lelijke moiré ruis krijgt in je foto.

Goedkoopste Pentax K-3 II Review

Wat je mening mogelijk ook maar is over de Pentax K-3 II, je kan niet betwisten dat hij volledig gebruik maakt van zijn uitstekende optische beeldstabilisatie.

Naast een goede hoeveelheid detail heeft de Pentax K-3 II ook een geweldig dynamisch bereik. Bij ISO 100 krijg je 12.3EV, wat vergelijkbaar is met de beste APS-C sensor camera's.

Dit detail rijst ook de pan uit wanneer je de Pixel Shift Resolution modus gebruikt, welke de optische beeldstabilisatie gebruikt om de opgevangen informatie een boost te geven naar 3.800l/ph, een stuk beter dan we zouden verwachten van een 24MP APS-C sensor.

Pentax K-3 II

Er is ook een diverse gevoeligheidsbereik beschikbaar die uiteenloopt van 100 – 51.200. De optische beeldstabilisatie betekent dat je niet zo snel de ISO hoeft te verhogen vergeleken met de concurrenten die dit niet hebben, maar de hogere ISO prestatie is net zo goed als dat je zou verwachten bij een goede APS-C sensor. Foto's zijn grotendeels vrij van ruis tot ISO 800, waarbij luminantieruis alleen maar duidelijk wordt bij ISO 1600.

Voor de meeste toepassingen zouden we zonder problemen de ISO verhogen naar 6.400, wat je een uitstekende flexibiliteit geeft tijdens weinig licht wanneer je een 4,5 stop stabilisatiebuffer hebt om mee te spelen.

Het klinkt allemaal rooskleurig, maar er zijn een aantal problemen. De RAW bestanden van de Pentax K-3 II zijn geweldig, maar de JPEG verwerking presteert standaard ondermaats, voor deze prijs in ieder geval.

De camera heeft namelijk de neiging om te kleuren te clippen, wat een lelijke verstoring veroorzaakt die niet echt goed is op dit niveau. Op internerforums worden echter genoeg tips gegeven om dit tegen te gaan, maar het was fijn geweest als de camera direct uit de doos al goed presteerde. Als je voornamelijk RAW foto's maakt, dan zal je hier echter helemaal niet mee te maken krijgen en is dit echt een geweldige camera.

De lichtmeter is echter een beetje kieskeurig. Net als bij een aantal andere Pentax digitale spiegelreflexcamera's heeft de K-3 II de neiging om de foto's ietwat de onderbelichten wanneer hij twijfelt. Net als bij de JPEG verwerking is dit geen probleem als je je foto's vaak naderhand uitgebreid nabewerkt. We vonden echter wel dat we de belichtingscompensatie vaker moesten gebruiken dan we gewend zijn.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Video

Met een paar features die missen, is het fijn om te zien dat er op het gebied van video weinig ontbreekt aan de Pentax K-3 II. Nee, er is geen 4K, maar digitale spiegelreflexcamera's lopen standaard achter op dit gebied.

Je kan 24/25/30/50/60 beelden in seconde opnemen met een 1080p resolutie en ook 720p met dezelfde frame rates als je dat wilt. Dit is het minste wat we verwachten van een camera in deze klasse, maar de optische beeldstabilisatie naast de microfoon input en koptelefoon output maken dit een erg interessante optie voor videografen. Dit maakt het veel makkelijker om kwalitatieve audio op te nemen zonder een externe recorder.

 

Moet je de Pentax K-3 II kopen?

De Pentax K-3 II is een digitale spiegelreflexcamera die gebruikt maakt van een iets andere aanpak dan zijn concurrenten. Hij doet niks geks, maar maakt wel uitstekend gebruik van de vaardigheden van zijn optische beeldstabilisatie om dit zowel een geweldige handheld nachtcamera te maken en een camera die een aantal situaties aankan waar de concurrentie minder goed mee overweg kan gaan.

Wil je foto's van sterren maken? Dan is de Pentax K-3 II een overduidelijke keuze.

Het is echter wel een beetje teleurstellend dat hij Wi-Fi mist en de standaard JPEG verwerking is verre van perfect, waardoor je meer moet werken om de foto's te krijgen die je wilt in JPEG. Het is dit en de afmetingen van de behuizing die je mogelijk doen overwegen om iets van de andere fabrikanten te kiezen.

De optische beeldstabilisatie is echter een sterk pluspunt. Het is iets wat je nergens anders krijgt en zorgt ervoor dat je zelfs met de goedkopere objectieven foto's kan maken tijdens weinig licht die er goed uitkomen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Pentax K-3 II review

Een geweldige beeldstabilisatie met een hoop features en een solide sensor maken dit een, ondanks dat hij een paar kleine gebreken heeft en een aantal dingen mist.

8 Totale Score
Uitstekende digitale spiegelreflexcamera

Een geweldige beeldstabilisatie met een hoop features en een solide sensor maken dit een uitstekende digitale spiegelreflexcamera, ondanks dat hij een paar kleine gebreken heeft en een aantal dingen mist.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
1 Reactie
 1. Ik krijg bij video geen autofocus. Hoe moet dat dan?
  Henk Koehorst. H.Koehorst1@kpnplanet.

Laat een reactie achter