Beste spiegelreflexcamera kopen van 2024 | Top 10 & Reviews

Wil je de beste spiegelreflexcamera kopen?

Je bent je compactcamera ontgroeid, wat nu? Als je je gelimiteerd voelt door wat je compactcamera je kan bieden, dan zijn er voldoende redenen om een camera met een vervangbaar objectief te overwegen, ongeacht of dit een digitale spiegelreflexcamera of een meer moderne systeemcamera is. Spiegelreflexcamera's hebben grote beeldsensors, superieure optica, robuuste handmatige besturingen, snellere prestaties en de diversiteit van vervangbare objectieven. Voor veel personen is dit de eerste stap richting meer serieuze fotografie en voor veteranen zijn ze een extra tool of upgrade.

Spiegelreflexcamera's voldoen aan een grote hoeveelheid mogelijkheden en zijn vaak bedoeld om te voldoen aan specifieke doeleinden, terwijl ze nog steeds de algehele beeld voordelen bieden die geschikt zijn voor vele. In het blog van vandaag zullen we uitgebreid bespreken wat je zoal zou moeten overwegen wanneer je de beste spiegelreflexcamera kopen gaat.

In dit artikel:

 


 

Kooptips en gids

Spiegelreflexcamera’s van vandaag de dag zijn allemaal digitaal, maar zijn ontworpen om hun voorgangers te reflecteren. Het single-reflex design van traditionele camera’s heeft een optische zoeker, spiegelreflex en enkele vastleg en kijk lens om goed te functioneren. De digitale modellen hebben niet dezelfde beperkingen, maar het design is nagenoeg hetzelfde met een zoeker, spiegelreflex (afgezien van een aantal recente uitzonderingen) en vervangbaar lenssysteem. Wanneer je de beste spiegelreflexcamera kopen gaat, dan zijn er een aantal opties die je moet overwegen om te bepalen welk type het beste bij je behoeften past.

Niet alle fotografen hoeven foto’s met een indrukwekkende 36,3MP te maken en ook hoeft niet iedereen te vertrouwen op compacte oplossingen die erg licht zijn, aangezien het overgrote deel van het werk mogelijk met een tripod gedaan wordt of de foto’s met andere vastleg stijlen gemaakt worden, waarbij een grotere en snellere camera beter is.

Wanneer je een spiegelreflexcamera gaat kopen is het belangrijk om op een aantal functies en mogelijkheden te letten. Hieronder hebben wij de belangrijkste zaken gezet waar je op moet letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera.

 

1

Lenzen

lenzen spiegelreflexcameraEen van de meest belangrijke karakteristieken die je moet overwegen wanneer je de beste spiegelreflex camera kopen gaat, is welke lenzen compatibel zijn. Lenzen zijn de belangrijkste tools om de beeldkwaliteit te verhogen en kunnen een beslissende factor zijn tussen professionele foto's of gemiddelde kiekjes.

Aangezien de keuze van spiegelreflexcamera direct beïnvloedt welke lenzen er gebruikt worden, is dit de eerste cruciale stap. Neem lenzen die je al bezit in overweging en of ze compatibel zijn met de spiegelreflexcamera's die je voorkeur genieten. Op het gebied van fotografie apparatuur zijn lenzen hetgeen dat vaak een constante investering is.

 

2

Types en sensor afmetingen

Momenteel zijn de twee primaire afmetingen van beeldsensors van spiegelreflexcamera's, namelijk full-frame en APS-C. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. APS-C sensors worden ook wel DX-formaat of cropped sensors genoemd en vind je terug in de meeste instap en middenklasse spiegelreflexcamera's, maar ook sommige professionele. De afmeting van de sensor is iets kleiner dan een full-frame sensor, welke gebaseerd is op het traditionele 35mm film-frame gebied (ongeveer 36 x 24mm). APS-C sensors zijn ongeveer 23,5 x 15,6mm, wat per fabrikant een beetje verschilt.

Types en sensor afmetingen

Deze kleinere sensor geeft een schijnbaar nauwer gezichtsveld wanneer je met dezelfde brandpuntsafstand lens beelden vastlegt, aangezien de sensor in essentie een van te voren gedefinieerde crop van de beeldcirkel is, die gerepresenteerd wordt in 35mm/full-frame termen. Zodoende de term crop sensor. De effectieve crop factor die gebruikt kan worden met APS-C sensors is ongeveer 1,5x bij de meeste merken en 1,6x voor Canon, voor het bepalen van een representatieve brandpuntsafstand gelijkwaardig voor lenzen. Aangezien het gezichtsveld nauwer is met een APS-C sensor dan een full-frame sensor, zal een brandpuntsafstand van 50mm op een APS-C camera ongeveer hetzelfde gezichtsveld als een 75mm lens bieden. Dit toegevoegde gevoel van een bereik van een APS-C sensor is bevorderlijk voor het vastleggen van dieren in het wild, sport en andere situaties waar langere brandpuntsafstanden de norm zijn.

Een full-frame sensor biedt daarentegen een betere beeldkwaliteit en detail, wat simpelweg komt door de grotere fysieke afmetingen van de sensor (er is fysiek meer ruimte op de sensor voor informatie). Net als bij de vergelijking van een medium formaat film met 35mm film, kan een full-frame sensor vergeleken met een APS-C sensor over het algemeen een betere kleur nauwkeurigheid en gradatie bereiken en ook een betere prestatie tijdens situaties met weinig licht (groter ISO bereik en minder ruis), omdat de afmetingen van de pixels ook groter is. Aangezien er geen crop factor gepaard gaat met een full-frame camera, zijn er een grotere hoeveelheid wijde hoek lenzen beschikbaar voor deze soort.

De fysieke afmetingen van de camera zijn ook afhankelijk van het sensor type. APS-C camera's zijn vaak kleiner en lichter dan hun full-frame tegenhangers. Wanneer ze gecombineerd worden met langere of meer lenzen en accessoires, zijn APS-C camera's vaak ideaal voor reizen of op momenten waar draagbaarheid van belang is.

 

3

Andere form-factor overwegingen

Naast de afmetingen van de sensor, zijn er andere factoren die de algehele fysieke afmetingen en het gewicht van een spiegelreflexcamera bepalen. Andere elementen, zoals de soort zoeker, afmetingen van het LCD scherm, geintegreerde accu grip en andere features kunnen allemaal beïnvloeden hoe groot en zwaar een camera is (geen van deze zijn afhankelijk van de afmetingen van de sensor).

LCD scherm spiegelreflex

Een van de meest belangrijke factors op het gebied van gewicht, is het materiaal dat gebruikt wordt voor de behuizing. Dit is meestal een soort van metalen chassis, een polycarbonaat design of een hybride van de twee. Alle metalen (vaak magnesiumlegering behuizing) designs bieden de beste duurzaamheid en weerbestendigheid, maar dit gaat vaak ten koste van het gewicht.

De metalen behuizing designs bieden ook meer tastbaarheid vanwege hun gewicht (ze hebben vaak een groter gevoel van aanwezigheid vergeleken met meer compacte, lichtgewicht opties). Een volledige polycarbonaat behuizing wordt vaak gebruikt bij lichtgewicht instapmodellen. Het gebrek aan metaal in het frame biedt minder stevigheid dan een metalen chassis, maar maakt hem ook significant lichter. Veel behuizingen tussen het instap en professionele niveau hebben verschillende verhoudingen van zowel metaal als plastic om een goede mix van duurzaamheid, weerbestendigheid en lichtgewichte draagbaarheid te bieden.

 

4

Overige zaken die je moet weten

geheugenkaartenWanneer je een flinke investering doet in een nieuwe spiegelreflexcamera, wil je niet voor ongevraagde verassingen komen. Daarom willen we je graag nog even het volgende vertellen voordat je er een gaat kopen. De meeste spiegelreflexcamera's worden geleverd zonder lens en zonder geheugenkaarten. Veel mensen vergeten dit in eerste instantie en moeten vervolgens onvoorzien nog een lens en geheugenkaart gaan kopen.

In de wereld van de camera's is dit echter vrij gewoon, want lenzen zijn er in vele verschillende soorten en maten en ook weet een fabrikant natuurlijk niet van te voren hoeveel opslag jij nodig hebt voor je foto's. Geheugenkaarten en met name lenzen kunnen aardig in de papieren lopen. Bedenk goed van te voren welke lens je wilt hebben.


 

Verschillende soorten spiegelreflexcamera's

Spiegelreflexcamera's zijn er in verschillende prijsklasse en variaties. Je hebt instapmodellen waarvoor je slechts enkele honderden euro's betaald, maar ook professionele camera's die meer dan 3000 euro kosten.

 

Instapniveau / voor beginners (<€500)

Een instapniveau spiegelreflexcamera is de meest betaalbare soort en is vaak het beginpunt voor personen die overstappen op verwisselbare lens camera's of kunnen net zo goed functioneren als een back-up camera voor een professional of een reis camera voor een enthousiasteling. Instap niveau refereert simpelweg aan de verschillende attributen en features die de camera gebruiksvriendelijk en functioneel maken.

instap spiegelreflexcamera voor beginners

Bekijk onze TOP 3 instap spiegelreflexcamera 

Ze zijn een goed startpunt om vervolgens verder te gaan wanneer je meer kennis hebt van camera en belichting besturingen. De beeldkwaliteit van deze camera's is zeker niet inferieur, maar de opties hoe de je beste spiegelreflexcamera bestuurt zijn meer geautomatiseerd en ze hebben verschillende preset effecten voor het bereiken van een bepaalde look, zonder dat je erg veel hoeft te weten over de verschillende aspecten, zoals bij een volledig handmatige camera wel het geval is.

Instap niveau camera's hebben vaak een APS-C sensor en polycarbonaat behuizing om ze compact en lichtgewicht te maken. Omdat ze bedoeld zijn als een brug vanaf compact of vergelijkbare camera's, zijn de afmetingen niet zo verschillend als de grotere professionele modellen. Andere tekenen van een meer compacte afmeting, is de toevoeging van een pentamirror in plaats van pentaprisma zoeker en minder fysieke knoppen op de behuizing. De kwaliteit van de beste spiegelreflexcamera is echter nog steeds een verbeterde beeldkwaliteit, snelheid en meer aanpassingsmogelijkheden.

Deze voordelen raak je niet kwijt bij instap behuizingen, aangezien ze allemaal nog steeds de mogelijkheid hebben om de belichting aan te passen met programma, apertuur prioriteit, sluiter prioriteiten handmatige belichting modi, maar deze conventionele modi worden aangevuld met intelligente geautomatiseerde vastleg, creatieve effect, scene en panoramische modi. Deze intuïtieve auto en creatieve modi zijn bedoeld om de last van de nabewerking te verlichten en vergroten de efficiëntie van het produceren van een afbeelding die je direct kan delen. Veel van de beste spiegelreflexcamera modellen bieden ook een programma die je helpt om meer te leren over de besturingen en instellingen van spiegelreflexcamera's, zodat je beter begrijpt hoe ze specifieke afbeeldingen kunnen produceren.

Bekijk onze favoriete spiegelreflexcamera voor beginners

 

Middenklasse (€500-1000)

De volgende in de rij is de grote middenklasse categorie, welke uit de grootste hoeveelheid spiegelreflexcamera's bestaat en precies tussen het instap en professionele niveau vallen. Dit is de categorie met de meeste nieuwe camera technologieën en zijn vaak de camera's die het eerste met een nieuwe evolutie komen. Middenklasse camera's hebben zowel APS-C als full-frame sensors en maken vaak een gebruik van een mengsel van polycarbonaat en legering, om een behuizing te produceren die compact, lichtgewicht en duurzaam is.

middenklasse spiegelreflexcamera

Bekijk onze TOP 3 middenklasse spiegelreflexcamera

Deze klasse is vaak de volgende stap voor personen die hun eerste spiegelreflexcamera ontgroeid zijn en net als instap modellen zijn ze een geschikte back-up voor professionals die meer dan een camera nodig hebben.

Middenklasse spiegelreflexcamera's combineren zowel een structuur van automatische vastleg opties en creatieve modi, naast een uitgebreider setje handmatige besturingen. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om op zijn/haar manier werken of camera instellingen te veranderen voor specifieke situaties. Snellere AF prestatie, een nauwkeurigere belichting meetsysteem en een grotere buffer naast een snellere vastleg verhouding, zijn ook features die meer aanwezig zullen zijn wanneer je een middenklasse spiegelreflexcamera kopen gaat.

Al deze technologische verbeteringen maken het beter mogelijk om je persoonlijke visie waar te maken, het maakt niet uit of dit sport en natuur of portret en stilleven is. Middenklasse spiegelreflexcamera's zijn het beginpunt waarbij fotografen een camera kunnen koppelen aan hun persoonlijke vaardigheden en elk merk zal vaak wel meerdere geschikte opties hebben die je in overweging kan nemen.

De video opname ontvangt ook een upgrade in deze klasse, waarbij de meeste Full HD 1080p opnames ondersteunen en daarnaast kan je handmatig de belichting en audio instellingen aanpassen tijdens het opnemen. Ze hebben vaak connectiviteit voor een externe microfoon om de audio voor video's te verbeteren en ook een hot shoe voor het toevoegen van lichten, flitsers of andere accessoires.

Bekijk onze favoriete middenklasse spiegelreflexcamera's

 

Professioneel (€1000>)

Professionele spiegelreflexcamera's zijn meestal het vlaggenschipmodel van een bedrijf en hebben vaak de beste kwaliteit op het gebied van constructie, handmatige controle, beeldkwaliteit, gevoeligheid en snelheid. Deze hebben vaak full-frame sensors en de beste beeld processors en ze onderscheiden zich meestal simpelweg door de beste detail en helderheid te bieden op het gebied van foto's en video's. Er zijn echter een paar APS-C camera's die als professioneel gezien kunnen worden.

professionele reflexcamera

Bekijk onze TOP 3 professionele spiegelreflexcamera

Wanneer fotografen overstappen op een professionele spiegelreflexcamera, dan weten ze vaak precies wat ze nodig hebben en ze begrijpen de besturingen die ze nodig hebben om hun doel te bereiken. Volledige handmatige controle is een standaard feature van professionele spiegelreflexcamera's. Je hebt de mogelijk om focuspunt selecties, belichtingscompensatie en bracketing instellingen af te stellen en verscheidene video frame rates en continue vastleg snelheden te beheren. Iets wat ook vaak voorkomt bij dit soort camera's, is twee geheugenkaart slots, wat bedoeld is voor meer opslagcapaciteit of in de camera zelf een back-up van bestanden te maken of deze te dupliceren.

Daarnaast is er ook een grotere verscheidenheid aan interface mogelijkheden en verbindingspoorten, zoals flash-sync poorten, externe RAW video opname en zowel een microfoon als koptelefoon aansluiting voor een verbeterde audio tijdens video's. Er zijn ook meer fysieke knoppen aanwezig om de efficiëntie en controle tijdens het vastleggen te vergroten.

Professionele spiegelreflexcamera's zijn vaak verdeeld over twee categorieën. De snelheid en weinig licht categorie en de hoge resolutie categorie. Deze twee passen respectievelijk bij de werkende foto journalist, sport of reportage vastlegger of de kunst, commerciële of portret vastlegger. Op dit niveau is de mogelijk om een camera te koppelen aan je eigen behoeften belangrijker dan het hebben van een allround oplossing die niet op het hoogste niveau kan presteren in de gekozen categorie. Voor sommige is de mogelijkheid om foto's met 18MP en 12fps vast te leggen veel belangrijker dan de mogelijkheid om 41 x 61cm printjes van 300dpi rechtstreeks uit de camera te kunnen produceren.

Bekijk onze TOP 3 professionele spiegelreflexcamera


 

Technologie die je moet overwegen

Wanneer je een spiegelreflexcamera gaat kopen, heb je de keuze uit veel verschillende modellen. Om je iets wijzer te maken, vertellen we je hieronder welke technologieën een goede spiegelreflexcamera heeft.

1

Sensor en beeld processor

De beeld sensor en processor zijn de centrale, core elementen van een spiegelreflexcamera en zijn verantwoordelijk voor de beeldmogelijkheden die ze bezitten. Zoals we eerder al aangegeven hebben, zijn de meest voorkomende sensor afmetingen APS-C en full-frame, waarbij elke zijn eigen voordelen heeft op het gebied van beeldkwaliteit en gezichtsveld met gekoppelde lenzen.

Sensor en beeld processor

Wanneer ze gecombineerd worden met een beeldprocessor, werken de twee technologieën samen om video opname, continu foto's maken en ISO gevoeligheid en beeldkwaliteit tijdens moeilijke lichtomstandigheden mogelijk te maken. Alhoewel een processor zorgt voor snellere vastleg verhoudingen, helpen ze ook om hogere resolutie te bereiken en RAW bestandstypes effectiever te verwerken.

 

2

Autofocus

Het autofocussysteem is nog een erg belangrijke feature om te overwegen wanneer je een spiegelreflexcamera kopen gaat en de meeste gebruikers zouden hier veel aandacht aan moeten besteden. Autofocussystemen evolueren constant, waarbij nieuwere systemen gebruik maken van twee focus methodes om een scherpe focus te bieden die zowel nauwkeurig als snel is.

Conventionele spiegelreflexcamera's gebruiken een phase detectie methode om te focussen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een aantal vaste AF punten om focus te bereiken, gebaseerd op gedetecteerde objecten in een scene. Hoe hoger het aantal AF punten, hoe nauwkeuriger een AF systeem snel kan functioneren, aangezien de punten een groter en dichter gebied van de scene zullen bedekken. Naast de hoeveelheid focuspunten zijn er ook nog verschillende soorten punten, zoals cross-type punten en punten die gevoelig zijn bij een bepaalde apertuur.

Autofocus camera

Cross-type punten zijn een soort focuspunt of sensor dat een fysiek kruis is (+). Een standaard punt is alleen maar een verticale lijn (l). Wanneer standaard sensors werken om focus te bepalen, dan verdelen ze inkomend licht in een dimensie. Cross-type sensors verdelen het licht daarentegen in twee dimensies, zodat sneller een focus bereikt wordt in verschillende licht scenario's. De meeste camera's hebben daarnaast specifieke punten (meestal het center punt) die in staat zijn om te focussen met lenzen die een maximale apertuur van f/5.6 of f/8 hebben.

Dit lijkt niet een groot probleem te zijn, aangezien zelfs de langzaamste lenzen een maximale apertuur van tenminste f/5.6 hebben. Als je echter werkt met langere telefoto's verbonden met een 1.4x teleconverter, dan wordt de apertuur gehalveerd, waardoor deze f/8 wordt. Bij camera's die maar een focuspunt gevoeligheid van f/5.6 hebben, zullen deze teleconverter lenzen niet kunnen profiteren van de autofocus voordelen van de camera, aangezien er niet genoeg licht geleverd wordt tijdens de compositie.

De tweede focus methode die nu aan sommige spiegelreflexcamera's toegevoegd wordt, is contrast focus detectie, welke voorheen alleen maar gebruikt werd in camera's zonder spiegel, zoals compact en systeemcamera's. Deze soort focus is sensor gebaseerd en kan dus niet functioneren met de spiegelreflex naar beneden, aangezien het al het licht door de optische zoeker leidt. Contrast detectie focus werkt bij het maken van video's of foto's in live view en bij bepaalde camera's. Een doorzichtig spiegel design geeft de spiegel de mogelijkheid om continu licht naar zowel de beeld als autofocus sensors te sturen, om zodoende een continue phase en contrast detectie focus te bieden voor snelle en nauwkeurige prestaties. Ze maken ook gebruik van een elektronische zoeker in plaats van optische zoeker.

 

3

Beeldstabilisatie

statief tripod cameraEen van de meeste handige features voor fotografen om te bezitten is een vorm van beeldstabilisatie, wat helpt om de verschijning van een bewegende camera te minimaliseren, wat veroorzaakt wordt door lange sluiter snelheden of langere brandspuntsafstanden. Er zijn twee primaire beeldstabilisatie soorten beschikbaar, namelijk lens-shift en sensor-shift. Afhankelijk van de fabrikant kiest men ervoor om de noodzakelijke stabilisatie systemen in de lenzen te bouwen, terwijl andere fabrikanten kiezen voor in-camera beeldstabilisatie.

De voordelen van een in-camera beeldstabilisatie, is dat elke lens direct gestabiliseerd is en profiteert van het systeem voor meer effectieve vastleg mogelijkheden met de hand. Het voordeel van het toevoegen van beeldstabilisatie in bepaalde lenzen, is dat dit afgesteld kan worden voor een bepaalde lens om de stabilisatie prestatie te maximaliseren en is daardoor effectiever dan een in-camera stabilisatie.

 

4

Monitors en zoekers

Alle huidige spiegelreflexcamera's bieden zowel een kleine monitor op de achterkant voor live view, terugkijken van foto's en video's en menu navigatie en een zoeker. Afgezien van de doorzichtige spiegel camera's van Sony, maken spiegelreflexcamera's gebruik van een optische zoeker met een pentaprisma of pentamirror design.

Pentaprisma's zijn de meer traditionele componenten van de zoeker voor single-lens reflex camera's en zijn van glas gemaakt om een helder beeld te bieden tijdens het kijken. Vergeleken met de pentamirror zijn ze zwaarder en groter. Pentamirror maakt gebruikt van spiegels om een zichtbaar beeld te produceren en is daardoor iets donkerder dan een pentaprisma. High-end camera's hebben vaak pentaprisma's, terwijl instap spiegelreflexcamera's vaker gebruik maken van pentamirrors om compact en lichtgewicht te blijven.

Nog een overweging die je moet maken wanneer je zoekers met elkaar vergelijkt is de frame dekking, welke meestal tussen 95 tot 100% is. 100% is de ideale keuze om alles in het frame te zien tijdens de composities, maar sommige camera's missen een klein deel van het beeld door hun beperkingen en hebben daarom een frame dekking van minder dan 100%.

Monitors en zoekers

De monitor op de achterkant is een deel van de digitale camera die veel vaker vernieuwd wordt dan de zoeker. Ze worden steeds groter, hebben een hogere resolutie en bieden mogelijkheden om het beeld beter vanaf hoge of lage hoeken te bekijken. De meeste camera's hebben een scherm tussen de 3.0 tot 3.5-inch en resoluties lopen uiteen van 230k tot ver over de miljoen pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en helderder het beeld op de monitor zal zijn. Veel monitors profiteren ook van een kantelend of draaiend design, zodat je deze vanuit verschillende hoeken kan gebruiken.

Veel schermen hebben nu ook een touchscreen design, zodat het besturen van de camera en het navigeren door het menu veel eenvoudiger is. Dit is vooral handig voor het focussen en meten, want met deze technologie kan je specifieke gebieden aanwijzen voor kritieke focus en belichtingsmeter bekijken, voor meer controle dan een traditioneel systeem. Touchscreens zijn daarnaast ook meer intuïtief om mee te werken vergeleken met wielen, knoppen of richting pads voor het navigeren door menu's en bekijken van foto's of video's.

 

5

Video opname

HD video opname is sinds 2008 een integraal onderdeel van spiegelreflexcamera's en is sindsdien een van de belangrijkste en noemenswaardige technologieën voor een camera. Spiegelreflexcamera's zijn ook steeds populairder geworden voor professionele video opnames, aangezien ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van videocamera's, waaronder de fysieke afmetingen van de beeldsensor en de mogelijkheid om gebruik te maken van een veel grotere hoeveelheid lenzen.

Video opname spiegelreflexcamera

Sinds de introductie van video en de vergrootte populariteit zijn de videokwaliteit en mogelijkheden van de spiegelreflexcamera flink toegenomen. De meeste camera's kunnen Full HD video's maken en nu 4K steeds populairder begint te worden, zijn er ook professionele modellen die dit langzaam aan beginnen te integreren. De toevoeging van een HDMI aansluiting betekent dat je de camera rechtstreeks op een HDTV aan kunt sluiten om video's af te spelen. De audio mogelijkheden zijn ook verbeterd door de toevoeging van een microfoon en koptelefoon aansluiting. Als je een spiegelreflexcamera kopen gaat voor het opnemen van video's, dan zijn beide een vereiste. Afgezien van het feit dat een externe microfoon een meer waarheidsgetrouw geluid opneemt, is het primaire voordeel dat hij niet de dicht in de buurt van de camera zit, zodat de geluiden van zoomen, focussen of andere interne geluiden niet opgenomen worden.

Het andere primaire aspect waar je op moet letten wanneer je de videokwaliteiten van verschillende spiegelreflexcamera's met elkaar vergelijkt, is de hoeveelheid besturingen voor belichtingscontrole en audiocontrole. Het is cruciaal voor een camera om verschillende belichtingsaanpassingen te bezitten als je hem wilt gebruiken voor serieuze video applicaties, waaronder apertuur, sluitersnelheid en ISO gevoeligheidsbesturingen en daarnaast ook audio niveau manipulatie en verschillende selecteerbare frame rates.

Wanneer je meer besturingen tot je beschikking hebt kan je meer filmische effecten bereiken en de camera kan zodoende effectief gebruikt worden naast verscheidene HDSLR en ondersteuningsaccessoires om de hoogst mogelijke kwaliteit te bereiken.

 

6

Accessoire ondersteuning

Een van de laatste punten die je moet overwegen wanneer je verschillende spiegelreflexcamera's vergelijkt, is de hoeveelheid ondersteunde accessoires die beschikbaar zijn, om naadloos gebruik te maken van flitsers, afstandsbedieningen en meer. Veel camera's hebben een ingebouwde flitser naast de hot shoe. Deze laatste biedt uiteraard ondersteuning voor een externe flitser.

spiegelreflexcamera accessoires

Sommige ingebouwde flitsers kunnen echter fungeren als een activatie voor externe flitsers om de mogelijkheden flink te vergroten. Verscheidene instap, middenklasse en sommige professionele camera's accepteren ook optionele accu grips, zodat je de camera beter vast kan houden, toegang hebt tot extra besturingen wanneer je verticaal beelden vastlegt en uiteraard extra accuduur.


 

Hoe kan je de beste spiegelreflexcamera kopen?

Wanneer je de beste spiegelreflexcamera wil, moet je verscheidene dingen overwegen om een geschikte camera te koppelen aan je vaardigheden, behoeften en objecten. Een kleine instap spiegelreflexcamera is vaak de meest praktische keuze wanneer deze wereld nog compleet nieuw voor je is en ze zijn ongelofelijk divers dankzij hun kleine afmetingen en waarde.

hoe de beste spiegelreflexcamera kopen

Alhoewel deze modellen de meeste automatische besturingen hebben, kunnen ze nog steeds handmatig gebruikt worden als een goede back-up camera voor een professional. Wanneer je een professionele spiegelreflexcamera wil, dan gaat het vaak om de beste prestaties, maar deze modellen missen vaak veel modi, besturingen en algemene ondersteuning die veel fotografen voor hun behoefte nodig hebben. Tenzij je veel kennis van deze camera's en vertrouwen hebt dat je zonder problemen handmatig kan werken, zijn instap en middenklasse camera's vaal de meest intuïtieve en gebruiksvriendelijke camera's voor veel fotografen en maken het mogelijk om je vaardigheden uit te breiden.

Een spiegelreflexcamera zou je moet evalueren op de meest algemene en vergelijkbare specificaties, zoals resolutie, afmetingen van het scherm, maximale ISO gevoeligheid, continue vastleg snelheden en video instellingen. Wanneer je deze punten met elkaar vergelijkt moet je een lijst met de geschikte modellen maken van het meest geschikt tot minst geschikt.

Wanneer je de essentiële specificaties bekeken hebt, wordt het tijd om een kijkje te nemen naar een aantal extra features of technologieën. Hierbij moet je denken aan Wi-Fi connectiviteit of de ondersteuning van dit via een optionele accessoire, of de camera een aantal creatieve scene modi heeft die interessant klinken of dat je meer de voorkeur geeft aan een gestroomlijnde interface en tot slot de fysieke vorm van de camera (hoe hij voelt, of een accu grip een noodzakelijke accessoire zal worden en of hij draagbaar genoeg is voor het reizen).

spiegelreflexcamera koopgids

Met de uitgebreide en indrukwekkende modellen die momenteel beschikbaar zijn, kan zeker weten elke fotograaf de beste spiegelreflexcamera kopen. Tijdens deze zoektocht zal je meer ontdekken over je persoonlijke voorkeuren en hoe je de beste tools kan selecteren die je ondersteunen tijdens het algehele vastleg proces.

We hopen dat je aan de hand van dit artikel de beste spiegelreflexcamera gaat kopen voor je noden. Veel succes


 

Top 10 beste spiegelreflexcamera

Hieronder vind je onze favoriete camera's in de verschillende prijsklassen.

top 10 beste spiegelreflexcamera kopen

 

Top 3: Spiegelreflexcamera voor beginners (tot €500)

Camera's tot 500 euro bieden een slanke instapcamera ideaal voor beginnende fotografen.

 

3

Canon EOS 4000D

Canon EOS 4000D spiegelreflex

De Canon EOS 4000D is de opvolger van de zeer populaire Canon EOS 1300D. Het is de ideale instapcamera voor elke beginnende fotograaf. Met een prijs van minder dan 300 euro krijg je de body en een 18-55mm DC lens. Je kunt hem voor iets meer geld ook in combinatie met een 75-300mm DC lens verkrijgen. Het is een uitstekende camera om kennis te maken met fotografie en vanwege zijn prijs de populairste spiegelreflexcamera onder de 500 euro.
Positief:
 • Zeer lichte body
 • Veelzijdige lens en haarscherpe foto's
 • Eenvoudig te gebruiken
Negatief:
 • Batterij redelijk snel leeg
 • Geen SD kaart bijgeleverd
 • Geen kantelbaar scherm

Vergelijk prijzen nu bij:


 

2

Canon EOS 2000D camera

Lees review

De Canon EOS 2000D is een uitstekende spiegelreflexcamera als je iets meer te besteden hebt. Deze instapcamera kost als body slechts rond de 300 euro maar wij raden je aan hem om direct in combinatie met de basis lens te kopen. Voor ongeveer 350 euro heb je dan de body van dit toestel inclusief een 18-55mm IS lens. Verder heeft deze camera WiFi, waarvandaan je je foto's kunt delen en heeft hij een handige hulpstand met voorbeeldfoto's waarmee je een betere fotograaf zult worden.
Positief:
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Gebruiksvriendelijke camera
 • Haarscherpe foto's
Negatief:
 • Batterij redelijk snel leeg
 • Beperkte mogelijkheden
 • Geen plug & play bij overzetten foto's op computer

Vergelijk prijzen nu bij:


 

1

Nikon D5300

Nikon D5300 camera

Lees review

De Nikon D5300 is een spiegelreflexcamera met Full HD video, WiFi en een kantelbaar scherm. De body van dit toestel kost net iets minder dan 500 euro maar wij bevelen je aan om iets meer uit te geven en de D5300 te kopen in combinatie met een lens. Hij is te kopen inclusief een 18-105mm VR lens, 18-140mm VR lens of AF-P 18-55mm VR lens. Deze camera is uiterst geschikt voor hen die al wat ervaring heeft met fotografie en nu een stapje verder wilt gaan.
Positief:
 • Goede bouwkwaliteit
 • Ingebouwde Wi-Fi toevoeging
 • Kantelbaar scherm
Negatief:
 • Instellingsmenu had overzichtelijker gekund
 • Camera voelt redelijk zwaar aan
 • Aan deze camera zul je moeten wennen

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Top 3: Spiegelreflexcamera van €500 tot €1000

In de middenklasse van spiegelreflexcamera's tussen de 500 en 1000 euro vind je iets uitgebreidere modellen die vaak standaard geleverd worden met 1 of meer lenzen. Dit zijn camera's voor de meer ervaren fotograaf.

 

4

Nikon D5600

Nikon D5600 camera

De Nikon D5600 is een uitstekende spiegelreflexcamera die zeer heldere foto's schiet. Je kunt met deze camera direct je foto's delen via SnapBridge. Daarnaast heeft de D5600 een kantelbaar scherm en kun je timelapses opnemen met deze camera. De body is te koop voor iets minder dan 700 euro, maar voor lensen zul je iets dieper in de buidel moeten tasten. Welke lens je ook koopt, de Nikon D5600 is erg gebruiksvriendelijk en een goede investering als je een liefhebber bent van fotografie.
Positief:
 • Kantelbaar touchscreen beeldscherm
 • Ligt goed in de hand
 • Makkelijk te gebruiken
Negatief:
 • Wifi en Bluetooth signaal soms zwak
 • Batterijduur is vrij kort bij intensief gebruik
 • Het toestel voelt vrij zwaar in de hand

Vergelijk prijzen nu bij:


 

3

Canon EOS 80D

Canon EOS 80D camera

Lees review

Met de Canon EOS 80D kun je uitstekend filmen in Full HD. Deze spiegelreflexcamera is voor de meer gevorderde fotograaf, die graag gebruikmaakt van de beste technologie. Het toestel heeft een hoog ISO-bereik van 100-16.000, waardoor je ook bij weinig licht goede foto's maakt. Met NFC en WiFi koppel je deze camera gemakkelijk aan je smartphone om foto's te delen of je kunt met je smartphone op afstand foto's of video's maken. Het 3 inch kantelbare touch screen zorgt ervoor dat je een goede impressie van de foto krijgt en gemakkelijk door alle menu's en instellingen gaat.
Positief:
 • Geweldige haarscherpe foto's
 • Vele mogelijkheden en opties
 • Helder en kantelbaar touchscreen scherm
Negatief:
 • Slechts 1 SD kaartslot
 • Redelijk zware camera
 • Niet geschikt voor beginners

Vergelijk prijzen nu bij:


 

2

Sony A77 II

Sony A77 II spiegelreflexcamera

De Sony A77 II kwam al in 2014 uit maar is vandaag de dag nog steeds een van de betere spiegelreflexcamera's op de markt. Je maakt met dit toestel Full HD-video’s en haarscherpe foto’s dankzij de nieuwe APS-C-formaat sensor met 24,3 effectieve megapixels. Tevens heeft deze Sony gezichtsherkenning en herkent tot maar liefst 8 gezichten in een foto. De A77 II is makkelijk te verbinden via NFC of WiFi met je smartphone om foto's te delen. Verder zit hij boordevol met functies en mogelijkheden waar alleen een ervaren fotograaf mee uit de voeten zal kunnen komen. Voor zo'n 950 euro koop je de body van dit toestel, maar bedenk wel dat lenzen en dan met name full-frame lenzen vrij duur zijn voor dit toestel. Wat zeer mooi aan deze camera is, is dat de 5-assige elektronische beeldstabilisatie met vrijwel iedere lens te gebruiken is.
Positief:
 • Vele gebruiksmogelijkheden
 • Haarscherpe foto's
 • 5-assige elektronische beeldstabilisatie is met vrijwel iedere lens te gebruiken
Negatief:
 • Batterij gaat niet erg lang mee
 • Bediening soms lastig
 • Full-frame lenzen erg duur voor deze camera

Vergelijk prijzen nu bij:


 

1

Canon EOS 77D

Canon EOS 77D camera

De Canon EOS 77D is een complete spiegelreflexcamera uitgerust met een 24.2 megapixel CMOS sensor. Vanwege de sensor, kan je met deze camera ook bij weinig licht haarscherpe foto's en videos maken. Dankzij de inbouwde Bluetooth, Wifi en NFC deel je jouw foto's en video's gemakkelijk met vrienden of familie. Deze camera is gemakkelijk te gebruiken wat hem geschikt maakt voor zowel beginners als ervaren fotografen. De body van deze camera is te koop voor zo'n 650 euro, maar ook hier raden we je aan om hem direct met een 18-55mm IS of 18-135mm lens te kopen om geld te besparen.

Positief:
 • Vele gebruiksmogelijkheden
 • Verbinden mogelijk met WiFi, Bluetooth en NFC
 • Haarscherpe video's en foto's
Negatief:
 • Niet voor beginners
 • Toestel is vrij zwaar
 • Scherm een beetje fragiel

Vergelijk prijzen nu bij:


 

TOP 3: Professionele spiegelreflexcamera vanaf 1000 euro

In de prijsklasse van spiegelreflex van meer dan 1000 euro vind je uitgebreide modellen boordevol functies. Dit zijn professionele spiegelreflexcamera's voor de ervaren fotograaf.

 

3

Canon EOS 6D Mark II

Canon EOS 6D Mark II spiegelreflexcamera

De Canon EOS 6D Mark II is een zeer krachtige spiegelreflexcamera. Deze camera heeft een 26,2 megapixel sensor en kan filmen in stabiele Full HD beeldkwaliteit. Dit maakt hem geschikt als camera om mee te vloggen. Daarnaast is hij uitgerust met GPS, bluetooth, Wifi en NFC connectiviteit en heeft hij een 180 graden 3 inch kantelbare scherm. De body van dit toestel kost zo'n 1500 euro en daar krijg je heel veel innovatie voor. Inclusief lens kom je uit op zo'n 1850 euro, wat zeker niet goedkoop is. Echter heb je dan wel een professionele full-frame spiegelreflexcamera waarvan je vele jaren plezier zult hebben.
Positief:
 • Snelle autofocus en full-frame
 • Prachtige kleuren en scherp contrast
 • Een van de beste camera's voor zijn prijs
Negatief:
 • Camera is redelijk zwaar
 • Geen 4k voor filmen
 • Ervaring vereist om toestel te kunnen gebruiken.

Vergelijk prijzen nu bij:


 

2

Nikon D500

Nikon D500 spiegelreflexcamera

De Nikon D500 is een van de beste spiegelreflexcamera's van dit moment. Met deze solide maar toch ook compacte camera film je in 4K kwaliteit. Met de 20,9 megapixelsensor van het APS-C-formaat maak je haarscherpe foto's met veel details en scherpte en dat allemaal met een maximale snelheid van 10 foto’s per seconde. De beelden die je vastlegt worden opgeslagen in RAW kwaliteit, de hoogst mogelijke kwaliteit. Ook in het donker schiet je fantastische plaatjes met de D500. De body van deze camera kost rond de 2000 euro, een flinke investering die je enkel zou moeten maken als je verstand hebt van spiegelreflexcamera's. Dit is een toestel voor de ervaren fotograaf die geen compromissen wilt sluiten.
Positief:
 • 4K video
 • Eindloze mogelijkheden
 • LCD scherm verticaal en horizontaal kantelbaar
Negatief:
 • Geen 2e SD kaartslot
 • Ervaring vereist (niet voor beginners)
 • Camera is zwaar

Vergelijk prijzen nu bij:


 

1

Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV beste spiegelreflexcamera

Onze favoriete spiegelreflexcamera is de Canon EOS 5D Mark IV. Deze hoogstaande camera heeft een 30,4 megapixel fullframe CMOS-sensor wat voor indrukwekkende resultaten zorgt en een 3,2 inch touchscreen. Daarnaast kun je met deze camera filmen in 4K op 30FPS. In tegenstelling tot zijn voorganger, bevat de EOS 5D Mark IV zowel GPS, NFC en Wifi. Zo kun je gemakkelijk jouw creaties delen met vrienden of familie. Hij heeft ook 61 autofocus punten en je kan 7 foto's per seconde schieten. Ook bij weinig licht maak je met deze camera prima foto's. Het gebruik van deze camera vereist ervaring en het kopen bevelen we alleen aan aan ervaren fotografen. De body alleen kost rond de 3000 euro, wat een flinke investering is. Daarnaast zul je nog een of meerdere lenzen moeten kopen. Een grote investering maar daar krijg je wel de beste spiegelreflexcamera van dit moment voor en je zult er vele jaren plezier van gaan hebben.

Positief:
 • Weerbestendig
 • Hoge ISO waarden
 • 4K 30FPS video
Negatief:
 • Prijzige camera
 • Scherm is niet kantelbaar
 • RAW bestanden groot (vereist meer opslag)

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Conclusie

beste spiegelreflexcamera voor natuur foto

Het kopen van een goede spiegelreflexcamera die past voor jouw behoefte, is geen gemakkelijk taak. Er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden, dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet.

We hopen dat je aan de hand van deze gids een keuze hebt kunnen maken. Voor vragen en of opmerkingen kun je hieronder een bericht achterlaten. Veel fotografie plezier gewenst!

 

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter