Camera lens accessoire gids

Voor veel fotografen wordt het dragen van meerdere lenzen snel een vereiste in plaats van een keuze. En zoals zovelen al weten, gaan extra objectieven gepaard met extra lens accessoires en de onvermijdelijke vraag welke de investering en ruimte waard is in je camera rugzak. Alhoewel sommige accessoires zoals lens- en zonnekappen vaak in de doos meegeleverd worden met een lens, wordt andere beschermende uitrusting zoals cases, wikkeldoeken en banden meestal apart verkocht. Deze beschermende voorwerpen raak je snel kwijt in het veld of in broekzakken en zijn cruciaal om te vervangen. Specifieke accessoires voor macro uitrusting of bescherming, zoals lens schoonmaak tools en verlengde garanties zijn allemaal handige extra's die je leven een stuk makkelijker kunnen maken, zodat je een meer zelfverzekerde fotograaf kan zijn wanneer je voor een klant of jezelf werkt. Hieronder zullen we de verschillende camera lens accessoire soorten uitgebreid bespreken.

 

Camera lens accessoire gids:

Lens- en zonnekap

Het is wereldwijd bekend dat speciale voor en achter lenskappen met je lens meegeleverd worden tijdens de aanschaf. Deze kappen zijn door de lens fabrikant gemaakt en ontwikkeld om precies bij die lens te passen. Als je deze kap kwijtraakt, dan is het makkelijk om hem te vervangen met een gepatenteerde kap, maak vaak duurder dan een kap van derden. Een voordeel van een selectie van derden is vaak meer beschikbare opties. Een snap-on lenskap past precies in de filter ring van de lens en moet precies bij de lens afmeting passen om goed vast te klikken. Hij heeft dezelfde diameter als die van je filter ring.

Camera Lens accessoireOpschroef lenskappen draai je daarentegen net als een filter op je lens. Deze zijn meestal gemaakt van metaal en moet je apart kopen. Deze is bedoeld voor esthetische redenen of meer veiligheid om ervoor te zorgen dat je voor element schoon blijft tijdens opslag. Push-on lenskappen zitten rond de buitenkant van de camera lens en zijn vaak niet zo goed als de snap-on stijl, alleen zijn ze wel handig voor bepaalde lenzen die geen schroefdraad hebben. Hun afmetingen zijn gebaseerd op de buiten diameter van een lenscilinder, het dichtste bij het voorste element. Dit is een specificatie die niet vaak voorkomt, dus mogelijk moet je zelf wat meten of in het geval van een vervanging moet je dezelfde afmetingen als het origineel aanhouden.

Achter lenskappen beschermen het achterste element van de lens, het uiteinde dat rechtstreeks met je camera verbind. Als je niet van plan bent om je lenzen aan te passen, dan is deze kap mogelijk niet nodig, aangezien dit element dan nooit blootgesteld zal zijn. Als je echter wel wisselt tussen lenzen en een vervangende achter lenskap nodig hebt, dan is het belangrijk om te weten wat voor soort lens mount je hebt. Afgezien van de M39 en M42 opschroeflenzen, hebben alle lenzen een bepaald bajonet design die een achter kap nodig hebben met een passende bajonet stijl. Sony E hoort bij Sony E, Nikon F bij Nikon F, Canon EF bij Canon EF, etc.

Zonnekappen worden niet altijd geleverd met een camera lens tijdens de aanschaf, maar zijn voornamelijk nodig voor personen die lens flare en stralen van de zon of een directe lichtbron moeten voorkomen. Alhoewel de meeste nieuwe objectieven meerdere deklagen hebben om deze problemen te verminderen, is flare soms onvermijdbaar en zonnekappen zijn een makkelijke en economische oplossing om strooilicht te blokkeren. Deze kappen zouden uitgekozen moeten worden op basis van de brandpuntsafstand van je camera lens om de flare bescherming te maximaliseren, terwijl je ongewenste vignettering vermijd die veroorzaakt wordt door de randen van de kap die in je frame verschijnen. Zonnekappen voor wijde hoek lenzen zullen vaak korter zijn en hebben mogelijk bloemblad gevormde designs om de kans op vignettering te voorkomen, terwijl zonnekappen voor telefoto en macro lenzen vaak langer en volledig rond zijn om zoveel mogelijk strooilicht tegen te houden.

 

Beschermende uitrusting

Net als lenskappen bieden cases en wikkeldoeken extra bescherming voor je objectieven, vooral als je een fotograaf bent die zijn uitrusting niet in een speciale rugzak voor fotografie doet. Lens cases hebben een harde of zachte constructie, ritsen of trekkoorden, riem lussen, verwijderbare schouderriemen en kunnen zelfs in de vorm van een kleine koffer komen voor extra grote lenzen. Meet je camera lens om te weten hoe veel interieur hoogte vereist is om hem te beschermen in je pouch of case en nadat je je opslag en reismethodes hebt overwogen moet je je resultaten nog meer indunnen door de case soort en voorkeurskleur uit te kiezen.

Lens wikkeldoeken zijn iets meer divers dan cases, aangezien ze beschikbaar zijn in verschillende afmetingen, maar gebruikt kunnen worden om verschillende objectieven, elektronische flitsers, compactcamera's en zelfs noodzakelijke tools te beschermen. Sluitingen in elke hoek zorgen ervoor dat de doek rond je camera lens, compactcamera of camera lens accessoire blijft zitten.

Lensbanden zijn gemaakt van siliconen rubber en worden gebruikt om ongewenste zoom beweging te voorkomen. Alhoewel de lensband voornamelijk werkt om dezelfde brandpuntsafstand op de lens te behouden, kan het ook een beetje werken als een bescherming tegen stoten, aangezien je altijd weet waar je camera lens eindigt wanneer de lensband op je zoom zit.

Lenscoats zijn gemaakt van gesloten cel neopreen welke direct bescherming tegen weer, stof en stoten tijdens gebruik biedt. Deze worden veel gebruikt door wild en sport fotografen en bieden ook een extra thermische barrière, zodat je handen beschermd worden tijdens koudere temperaturen. Lenscoats helpen daarnaast om de waarde van je uitrusting te behouden.

Zonnekappen kunnen beschermd worden met zonnekap covers, welke strak rond je zonnekap zitten. De meeste covers hebben een versterkt, verwijderbaar voor element om je camera lens nog meer te beschermen tegen vuil, stof of schade.

 

Macro uitrusting

Als je niet met aparte macro objectieven werkt, dan fungeren verlengingsbuizen of balgen als economische alternatieven. Zowel verlengingsbuizen als balgen voegen ruimte tussen je lens en camerabehuizing toe, waardoor de lens dichterbij kan focussen. Deze buizen worden vaak verkocht als een setje van drie verschillende lengtes, welke apart of samen gebruikt kunnen worden voor de ultieme close-up shot.

Camera Lens accessoire kopenOmkeerringen maken het mogelijk om je camera lens omgekeerd op je camera behuizing te plaatsen, om zodoende een hogere vergroting te bereiken zonder de behoefte van een aparte macro lens. Deze ringen zijn het geschiktst voor wijde hoek tot standaard brandpuntsafstand prime lenzen en maken het mogelijk om te profiteren van de uitrusting die je al bezit, zonder te veel ruimte in je camera rugzak of budget in te nemen.

Voor een net zo betaalbare macro oplossing, schroef je een close-up filter op je camera lens voor het dichterbij kunnen focussen. Alhoewel ze lichtgewicht zijn en makkelijk in de rugzak passen, produceren deze filters waarschijnlijk niet zulke scherpe beelden als andere opties.

Macro couplers zijn nog een goede optie die weinig kosten en niet veel ruimte in beslag nemen. Vergelijkbaar als een omkeerring geven deze couplers een fotograaf de mogelijkheid om een standaard lens om te keren naar de voorkant van een telefoto lens voor een kwalitatieve macro foto.

 

Algemene lens accessoires

Een populaire optie voor het verlengen van je effectieve brandpuntsafstand zijn teleconverters, welke meestal beschikbaar zijn in 1.4x en 2x vergrotingen en worden het vaakst gebruikt met telefoto lenzen. Deze optische accessoires halen wel een of twee stops licht van de originele camera lens af, maar behouden vaak ook volledige autofocus, belichtingsmeter en beeldstabilisatie features.

Add-on lenzen, welke ook wel conversie lenzen genoemd worden, zijn een extra optiek die je aan de voorkant van je lens vastschroeft om de effectieve vergroting te verlagen of vergroten. Afhankelijk van de vergroting van de conversie lens kan je je gezichtsveld verbreden en een wijde hoek lens simuleren of je perspectief nauwer maken en een telefoto lens nabootsen. Fisheye en close-up lenzen zijn ook beschikbaar om meer dramatische effecten te produceren.

Beste Camera Lens accessoireAls je overweegt om in een nieuw systeem te investeren, maar niet je lenzen achter wilt laten, dan maken lens adapters het mogelijk om een lens van een systeem op de camerabehuizing van een ander systeem te bevestigen, zoals een Canon EF lens op een Sony E camera. Adapters elimineren de behoefte om te investeren in een volledig nieuw setje lenzen, zodat je je budget direct kan investeren in andere nuttige producten. Spiegelreflexcamera lenzen aanpassen aan systeemcamera behuizingen wordt het meeste gedaan en deze adapters kunnen oneindige focus behouden zonder de behoefte voor extra optica. Sommige adapters zijn volledig handmatig, waardoor je focus en belichtingsinstellingen handmatig in moet stellen, terwijl andere gechipt zijn en autofocus en belichtingscontrole mogelijkheden behouden.

Algemene lens en optica schoonmaakmiddelen kan altijd in een camera rugzak of je broekzak gedaan worden. Het maakt niet uit of dit een microvezel schoonmaakdoekje, van te voren bevochtigd en individueel verpakte schoonmaakdoekjes of zelfs een klein flesje met lens schoonmaakmiddel zijn. Extra schoonmaakmiddelen, zoals een lenspen, lensborstel of luchtblazer zijn ook opties afhankelijk van welke tool je het meest comfortabel vindt.

 

Conclusie

Alhoewel niet alle camera lens accessoire soorten noodzakelijk zijn voor elke fotograaf, kunnen vele handig zijn. Het maakt niet uit of je een fotograaf bent die de deur uitgaat met zijn camera en lens vlug in een rugzak gestopt of je iemand bent met meerdere camera's en lenzen in een aparte camera rugzak met alle uitrusting voor elke mogelijk situatie die je tegen kan komen.

1 Reactie
  1. Wat een goede blog! leest lekker weg en ik ben echt best wel veel wijzer geworden. Ik ben ook van plan mij meer te verdiepen in het fotograferen, maar welke lens is precies het beste om vogels van grote afstand te kunnen fotograferen?

Laat een reactie achter