10 tips voor het maken van de perfecte foto

Digitale fotografie heeft het medium gedemocratiseerd. Steeds meer personen maken meer foto's dan ooit tevoren en ze delen ze met vrienden en familie en online. Het is makkelijk om je camera (of smartphone) de schuld te geven als je foto's niet zo mooi zijn als andere die je online ziet, maar door een paar richtlijnen te volgen kan je de kwaliteit van je foto's drastisch verbeteren, zonder dat je een hoop geld hoeft neer te leggen voor een nieuwe camera. Houd de volgende 10 makkelijke tips in gedachten wanneer je de volgende keer naar buiten gaat om de wereld om je heen vast te leggen. En als je andere tips hebt die je geholpen hebben om betere foto's te maken, laat dan zeker een reactie achter aan het einde van dit artikel, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.

 

Zorg ervoor dat je de basis compositie onder de knie hebt

Het hart van fotografie is de compositie, het positioneren van verschillende elementen in een frame. De makkelijkste regel om te leren en onthouden, is de regel van derden. Hiervoor moet je je frame opdelen in negen vierkanten met ongeveer dezelfde afmetingen. Probeer het onderwerp van je foto langs deze lijnen en kruisingen te plaatsen en beeld in dat de primaire foto over deze negen vakjes verdeeld wordt. Dit geeft je een meer dramatisch en visueel interessant shot, dan eentje waarbij het onderwerp precies in het midden zit. Veel camera's hebben een regel van derden overlapping die je kan activeren tijdens het maken van foto's.

 

Pas de belichtingscompensatie aan

Zolang je niet foto's maakt in de volledige handmatige modus, zal je digitale camera besluiten maken die de belichting van een foto bepalen (in simpel Nederlands, hoe licht en donker een foto wordt). Over het algemeen neemt een camera een kijkje naar een scène en vervolgens probeert hij om de juiste belichting te bepalen gebaseerd op de correcte verlichting van een grijze kaart en dat is waarom er ook speciale scène modi zijn voor sneeuw (zonder deze zou de camera proberen om dit grijs te maken).

Als een foto te licht of te donker is, dan kan je door de tientallen scène modi graven die vandaag de dag beschikbaar zijn in moderne compactcamera's of simpelweg de belichtingscompensatie een beetje aanpassen. Veel camera's hebben een fysieke knop of draaiwiel voor dit, welke je kan herkennen aan een +/- symbool. Als de foto te donker is, verhoog de belichtingscompensatie dan boven nul en als de foto te licht is, dan verlaag je hem een beetje.

 

Kies de juiste modus uit

Je camera heeft zeer waarschijnlijk een hoop modi waar je uit kan kiezen, welke uiteenlopen van volledig automatisch gebruik tot erg specifieke scene modi. Als je snelle actie vastlegt, dan kan je gebruik maken van de sluiterprioriteit optie (S) van de camera en de snelheid waarop je foto's kan maken verhogen (deze instellen op 1/125 seconde of sneller zal helpen om de actie te bevriezen en voor erg snelle voorwerpen moet je zo'n kort mogelijke snelheid gebruiken om de beweging te bevriezen). Tijdens omstandigheden met weinig licht kan je gebruik maken van de apertuur prioriteit modus (A), om ervoor te zorgen dat zoveel licht als mogelijk bij het objectief naar binnen gaat of als je landschapsfoto's met een tripod maakt, dan kan je de iris van de lens sluiten om scherptediepte te vergroten, waardoor alles in de voorgrond tot aan de horizon scherp gefocust blijft. Als je een digitale spiegelreflexcamera hebt, dan is de kans groter dat je gebruik zal maken van de A of S modi, terwijl compactcamera's vaak meer specifieke modi hebben voor verschillende activiteiten, zoals sport, weinig licht of landschapsfoto's.

Regel van derden

 

Denk na over belichting

Let op hoeveel licht je hebt en waar het vandaan komt wanneer je foto's maakt. Als je buiten foto's maakt, dan moet je oppassen dat je niet een foto van personen maakt wanneer de zon achter hun staat. Als je een foto maakt voor een monument of bezienswaardigheid en niet de flexibiliteit hebt om je positie aan te passen, dan kan je de flitser van de camera gebruiken om de schaduwen te vullen. Je moet mogelijk handmatig de flitser activeren, aangezien de kans groot is dat de camera denkt dat dit onnodig is op een heldere dag.

 

Maak goed gebruik van je flitser

Veel foto's worden verpest door een flitser die te dicht bij het onderwerp staat. Als je vrienden en familie er uitzien als Casper het vriendelijk spookje wanneer je ze fotografeert, dan is de kans groot dat je te dicht bij ze staat wanneer je de foto maakt. Als je de flitser moet activeren, ga dan iets verder naar achteren staan en zoom in om iedereen goed in beeld te krijgen. Als alles nog te helder (of te donker) is, kijk dan of je een flitscompensatie optie hebt. Veel camera's geven je de mogelijkheid om de kracht van de flitser aan te passen, wat kan helpen om een betere balans toe te voegen aan je foto's met flits. Een klein beetje licht toevoegen maakt het mogelijk om schaduwen te vullen, wat resulteert in een foto die er veel meer natuurlijk uitziet.

 

Voeg een flitslichtverspreider toe

Als je geen optie hebt om de flits aan te passen, dan kan je ook een flitslichtverspreider toevoegen om te helpen om het licht te verspreiden. Kleinere flitsers kunnen het licht niet over een groot oppervlakte verspreiden, waardoor je onderwerp de uitstraling krijgt van een dier die in de koplampen van een auto kijkt. Compactcamera gebruikers kunnen een beetje vetvrij papier over de flitser plakken om de output te verzachten. Digitale spiegelreflexcamera gebruikers kunnen het beste een leeg 35mm busje gebruiken (de melkachtige variant die gebruikt wordt door Kodak) met een stukje uitgesneden, zodat deze netjes over de flits past. Als je niet een filmbusje hebt, vraag dan om eentje in je lokale drogist of warenhuis (de kans is groot dat ze meerdere in hun la hebben en maar al te graag eentje weggeven). Als je eigen flitslichtverspreider maken niet je ding is, overweeg dan de Gary Fong Puffer, een accessoire van €20 die er een beetje meer professioneel uitziet wanneer je deze aan je camera hebt bevestigt.

Tripod

 

Let op je witbalans

Je camera zal proberen om de witbalans automatisch in te stellen op basis van het soort licht waarin je foto's maakt. Verschillend licht zorgt voor verschillende kleuren (zonlicht is erg blauw, gloeilamplicht is erg geel en tl-licht is een beetje groen). In veel gevallen zal de camera automatisch detecteren met wat voor soort licht je te maken hebt en de kleur in je foto's aanpassen, zodat deze er natuurlijk uitzien. Maar wanneer de witbalans niet goed is, dan krijg je resultaten die er niet goed uitzien. Als je foto's maakt tijdens gemengd licht of je camera gewoon moeite heeft om het soort licht vast te stellen, dan kan je de witbalans handmatig instellen. Bij de meeste compactcamera's moet je in het menu duiken om dit aan te passen, maar veel digitale spiegelreflexcamera's hebben een aparte witbalans knop, welke vaak aangegeven wordt met de letters WB. Je kan kleuren altijd nog naderhand aanpassen in de vaak meegeleverde Mac of Windows fotobewerkingsprogramma's, maar je krijgt foto's die er beter uitzien als je de witbalans meteen goed hebt.

 

Gebruik een tripod of monopod

Soms is wat extra tijd nemen de beste manier om je perfecte foto te krijgen. Een tripod gebruiken zal helpen om je frame samen te stellen en kan van pas komen (naast de timer van je camera) wanneer je een foto van de hele familie inclusief je zelf wilt maken. Een goedkope tripod is prima voor een compactcamera, alhoewel iets meer spenderen aan merken zoals Manfrotto of Gitzo zal resulteren in veel minder frustratie dan bij de koopjes. Als je een digitale spiegelreflexcamera hebt, dan zou je zeker weten een goede tripod uit moeten kiezen met stevige poten en een bevestigingsstuk.

Als je meer iemand bent die snel foto's maakt, dan zal een monopod (wat precies is zoals het klinkt, een tripod met twee missende poten) helpen om je foto's te stabiliseren. Een monopod is geweldig voor gebruik in dierentuinen en bij sportevenementen en wordt ondersteund door je eigen twee benen om stabiliteit aan je camera toe te voegen (zonder de soms ietwat ingewikkelde en tijdrovende taak van het opstellen van een tripod).

 

Wees selectief

Wanneer je digitale foto's maakt, is het erg makkelijk om binnen een paar uur honderden foto's te maken. Maar maak niet de fout om simpelweg je geheugenkaart te legen en alle foto's op Facebook te plaatsen. Je zou een beetje tijd moeten nemen om je foto's te bekijken, zodat je overtollige en slechte foto's (geen focus of slecht samengesteld) kan verwijderen. Het is beter om alleen een aantal tientallen foto's te plaatsen, in plaats van dat diezelfde goede foto's verstopt zitten tussen honderd niet zulke goede.

Foto nabewerken

 

Vergeet niet om na te bewerken

Overweeg om software te gebruiken om je foto's te organiseren en bewerken. Apple Photos en Microsoft Photos ondersteunen basis organisatie en ook een aantal bewerkingstools. Een aantal basis bewerkingstaken uitvoeren kan de kwaliteit van een foto drastisch verbeteren. Een beetje bijsnijden kan helpen bij de compositie en je kan ook een foto roteren, zodat de horizonlijnen recht zijn. Het primaire doel is je foto's de eerste keer zo goed mogelijk vastleggen, maar het kan geen kwaad om ze naderhand een klein beetje aan te passen.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter