Hoe vuurwerk fotograferen?

Een goede vuurwerk foto kan erg spectaculair zijn, maar het kan ook een moeilijke foto zijn om te maken. Alhoewel veel camera's vandaag de dag een vuurwerk scene modus hebben, zal een beetje tijd nemen om je camera handmatig te configureren, foto's met een betere kwaliteit geven. En je hoeft niet noodzakelijk een spiegelreflex- of systeemcamera mee te nemen (alhoewel het zeker geen kwaad kan), maar je hebt wel een goede compactcamera nodig met een aantal handmatige besturingsopties. Volg deze onderstaande tips op en je zal foto's kunnen maken waar iedereen van onder de indruk zal zijn.

 

Neem een tripod mee

Alhoewel het makkelijk is om een scherpe foto van vuurwerk zonder een tripod te krijgen, zal het meenemen van eentje het mogelijk maken om meer creatieve foto's te maken. Je hebt de mogelijkheid om een langere sluitertijd te gebruiken en hij geeft je de flexibiliteit om de camera in een hoek te plaatsen die mogelijk oncomfortabel voor je is zonder tripod. Als je je zorgen maakt over ruimte of naar een evenement gaat waar een grotere tripod verboden is, overweeg dan iets zoals de Gorillapod. Deze compacte camera ondersteuningen hebben flexibele poten die rond bomen en andere objecten kunnen krullen om je te helpen bij het stilhouden van je camera tijdens het maken van de foto.

 

Doe de flitser uit

Vuurwerk kan erg helder zijn en de flitser van je camera gebruiken zal niets doen om je te helpen. Als je een compactcamera gebruikt, dan zal de knop met de bliksemschicht een menu naar voren brengen om de flitser aan te passen en schakel deze vervolgens uit. Als je een spiegelreflexcamera gebruikt, dan is het inklappen van de flitser en de handmatige modus (M) gebruiken voldoende om te voorkomen dat de flitser gebruikt wordt.

Vuurwerk kortere sluitersnelheid

 

Stel de ISO, apertuur en sluiter handmatig in

Dit is waar een tripod van past komt. Om een mooie belichting te krijgen, zal je een klein beetje licht bij de camera naar binnen moeten laten gedurende een langere periode. Dit maakt het mogelijk om de volle effecten van het vuurwerk vast te leggen, waarbij je de beweging van licht in je foto krijgt. Je moet mogelijk een beetje experimenteren om de uitstraling te krijgen die je wilt, maar begin met ISO 100 en zet je objectief op f/8 met een sluitersnelheid van een seconde.

De scene die we vast probeerde te leggen had een aantal verlichte gebouwen en we varieerde een beetje met de instellingen afhankelijk van de uitstraling die we wilde hebben. Met ISO 200 bij f/11 met een 1,6 seconde blootstelling zorgde dit voor de foto hierboven, waarbij wat schaduwen op het gebouw behouden bleven. Maar we maakte ook een paar foto's bij f/8 met een twee seconde blootstelling om de structuur een meer verzadigde en geverfde uitstraling te geven. Je kan de lens zelfs nog langer vertragen als je een langere blootstelling wilt, wat het mogelijk maakt om meerdere bursts in een foto te krijgen.

Vuurwerk abstract

Als je camera een lamp blootstelling modus heeft, welke de sluiter zolang openhoudt als je de sluiterknop indrukt, dan kan je die ook gebruiken om je foto's beter te timen. Een sluiterknop kabel of draadloze afstandsbediening zullen goed van pas komen wanneer je gebruikt maakt van deze modus. Als je deze niet hebt of een compactcamera gebruikt, dan moet je oppassen dat je de camera niet teveel laat bewegen wanneer je de sluiterknop indrukt.

 

Vindt je plek en stel je foto samen

Het vuurwerk zelf zal ongetwijfeld de show stelen, maar voor een echt geweldige foto moet je ook iets anders in het frame krijgen. Als je in een stad bent, probeer dan een bezienswaardigheid richting de onderkant van je foto er in te krijgen, terwijl het vuurwerk er boven af gaat. Een aantal van de foto's in dit artikel hebben we vastgelegd bij een speciaal evenement. Het was de eerste keer dat we hier naartoe gingen en achteraf gezien hadden we een betere plek uit kunnen zoeken als we wisten waar de show in de lucht plaats zou vinden, maar het dramatische licht op de staalfabriek in de onderstaande foto hielp een hoop om onze foto's te redden.

Vuurwerk langere sluitersnelheid

Maar niet iedereen heeft het geluk om een dramatische gebouw door mensen gebouwd voor hun lichtshow te hebben. Als je in een meer natuurlijke omgeving bent, probeer dan een plekje met een uitzicht op een meer of rivier te vinden, aangezien de reflecties van de show drama toe kunnen voegen. Het kan een beetje lastiger worden wanneer je in een park of het platteland bent. Benader het vastleggen van vuurwerk hetzelfde als landschapsfoto's (als je een goede balans van grond en lucht kan krijgen of misschien mede toeschouwers, dan kan je je foto wat interessanter maken). Wees niet bang om je manier van vastleggen aan te passen tijdens de show (inzoomen voor een paar strakke foto's van de lichtshow zal je fotosessie interessanter maken. Maar het is misschien lastiger om op te staan en te verkassen, aangezien dit soort shows vaak sneller voorbij zijn dan je denkt. Als alternatief kan je proberen een telefoto lens te gebruiken en werken om strakke, abstracte foto's van de lichtshow te krijgen.

 

Probeer nieuwe dingen uit

Ja het vuurwerk is zeker spectaculair, maar je kan een aantal andere technieken gebruiken om meer abstracte foto's te krijgen. Als je foto's maakt met een handmatige zoom lens, dan kan je de brandpuntsafstand aanpassen tijdens de belichting, wat kan resulteren in een aantal geweldige lichtstralen, zoals in de onderstaande foto. Misschien is het ook een goed idee je een keer niet aan de regels te houden. Foto's maken met de camera in de hand en een lange belichting kan leiden tot een aantal interessante foto's, maar we raden wel aan om dat niet gedurende de hele show te doen.

 

Maak een hoop foto's, maar vergeet niet om ze te beoordelen

Neem een grote geheugenkaart mee en neem zoveel foto's als mogelijk, maar plaats ze niet zonder te beoordelen online. Gooi degene weg die niet goed zijn en snijdt degene die je wilt delen met de wereld een beetje bij. Twintig uitstekende foto's zullen een veel betere indruk achterlaten dan 100 matige foto's. Als je een spiegelreflexcamera hebt en graag foto's in RAW formaat maakt, dan zal je ongetwijfeld een beetje tijd spenderen aan nabewerking. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de lucht donkerder te maken voor extra kleurverzadiging en details in de schaduwen naar voren te halen die anders verloren zouden gaan.

Tags:

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter