Nikon D5300 review

De Nikon D5200 was en is nog steeds een succesvolle duurdere instap spiegelreflexcamera die een aantrekkelijke combinatie biedt van solide beeldspecificaties met een goede bouwkwaliteit en dat voor een prijs die hem nog steeds binnen het bereik houdt van personen die overstappen vanaf hun instap camera. De D5300 lijkt de bestaande features nog meer uit te breiden met de nieuwe toevoeging van Wi-Fi functionaliteit, maar ook een nieuw ontwikkelde sensor en verscheidene andere kleine aanpassingen. Aangezien de D5200 zo indrukwekkend was, is het nu de vraag of de D5300 genoeg verbeteringen biedt om het een waardige upgrade te maken. In deze Nikon D5300 review zullen hier uitgebreid een kijkje naar nemen en het uitvinden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D5300 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

PROS:
 • Ingebouwde Wi-Fi toevoeging
 • Goede bouwkwaliteit
 • Redelijke continue vastleg snelheid
CONS:
 • Ingebouwde 2,5mm microfoon aansluiting
 • App prestatie is teleurstellend met Wi-Fi
 • Teleurstellende kit lens
 • Live view app instellingen zijn minimaal

Belangrijkste features

 • 24.1MP APS-C CMOS sensor
 • 3,2-inch, 1.037k-dot LCD scherm
 • Nikon F mount
 • ISO 100 – 12.800
 • 1.920 x 1.080, 60fps
 • Prijs tijdens deze Nikon D5300 review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D5300 review:

Features

Alhoewel de Nikon D5300 een aantal interessante verbeteringen biedt, deelt hij een hoop specificaties met zijn voorganger.

Zo heeft hij voorbeeld hetzelfde 39 punten AF systeem van de D5200, een systeem dat gebruik maakt van de Multi-CAM 4800DX AF module. Deze opstelling heeft negen cross-type AF punten, welke dankzij de 3D focus tracking, goed overweg zouden moeten kunnen met bewegende objecten. Nog meer verbetering had bereikt kunnen worden door gebruik te maken van het 51 punten AF systeem van de D7100, alhoewel het 39 punten AF systeem zeker vergelijkbaar is met concurrerende digitale spiegelreflexcamera's.

De D5300 heeft ook dezelfde EXPEED 4 beeldverwerkingsmotor, alhoewel het gebrek aan ontwikkeling op dit gebied niet echt verrassend is, aangezien de D5200 een van de eerste Nikon digitale spiegelreflexcamera's was die gebruik maakte van deze nieuw ontwikkelde processor. Als een gevolg van het gebruik van dezelfde processor, behoudt de D5300 ook dezelfde continue burst snelheid van 5fps.

De D5300 vertrouwt ook op de goede 2016-pixel meet opstelling, welke gecombineerd wordt met het Scene Recognition System van Nikon om voor gelijke belichtingen te zorgen tijdens verscheidene omstandigheden.

Tot dusver is alles zoals je ziet aardig hetzelfde, maar wanneer je een kijkje neemt naar de connectiviteit van de camera, dan zal je een aantal grote verbeteringen opmerken.

Waarbij je voorheen een aparte adapter moest kopen om de D5200 Wi-Fi functionaliteit te geven, heeft de D5300 nu een ingebouwde Wi-Fi ontvanger. Als een gevolg kan je foto's draadloos versturen van de camera naar een smartphone of tablet en de camera ook draadloos besturen met de gratis app.

De sensor van de D5300 is nog een gebied die verbeteringen ontvangt. Hij heeft dezelfde 24.2MP resolutie en behoudt de APS-C dimensies, maar het anti-aliasing filter is verwijderd. Als een gevolg zou de D5300 een nog beter niveau van scherpte en helderheid moeten bieden vergeleken met de voorganger. Deze nieuwe sensor heeft ook een groter ISO bereik, welke 100 – 12.800 dekt in tegenstelling tot 100 – 6.400.

Tot slot heeft de Nikon D5300 een verbetert LCD scherm, welke nu 3,2-inch is en een resolutie heeft van 1.037k-dots. Een mogelijke onoplettendheid en eentje die mogelijk negatief uit kan pakken, is dat het scherm nog steeds geen touchscreen functionaliteit heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Design Nikon D5300

In zijn geheel zet de D5300 de design trend van de D5000 serie voort, waarbij hij iets groter is dan de standaard instapniveau modellen, maar kleiner dan de D7100. Het is echter niet een volledige dubbelganger van zijn voorganger, aangezien de D5300 iets meer compact aanvoelt dan de D5200 dankzij zijn meer hoekige behuizing.

Dankzij het feit dat de D5300 een groter scherm heeft dan de D5200, is er minder lege ruimte op de achterkant van de camera. Als een gevolg zijn de knoppen aan de onderkant van de camera iets kleiner dan bij de voorganger, maar dit heeft niet een erg negatief effect op het gevoel van de camera.

Beste Nikon D5300 Review

Nikon heeft zowel de D-pad besturingen en de terugkijk knoppen op een andere plaats gezet om meer ruimte te bieden voor een grotere duim steun en als een gevolg is het makkelijker om de camera te gebruiken dan voorheen.

Een feature die ontbrak op de D5200 en nog steeds niet toegevoegd is aan de D5300, is een tweede draaiknop. Alhoewel meer high-end Nikon modellen deze feature standaard hebben, is het mogelijk dat een gebrek aan ruimte ervoor gezorgd heeft dat dit nog niet toegevoegd is aan de D5000 serie.

Als je dus secundaire fotobesturingen aan wilt passen, zoals apertuur in de handmatige modus, dan zal je het moeten doen met een combinatie van de belichtingscompensatie knop en de draaiknop aan de achterkant.

Alhoewel dit niet de meest lastige combinatie is, zou het veel beter geweest zijn als er een tweede draaiknop was geweest en dit is een feature die verschillende concurrerende modellen wel hebben.

De D5300 voelt solide in de handen aan dankzij zijn goede bouwkwaliteit en ondanks dat hij niet minder robuust dan zijn voorganger voelt, is hij zo'n 20 gram lichter.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestatie Nikon D5300

Het algemene prestatieniveau is indrukwekkend, zoals je zou verwachten van een camera die een hoop van dezelfde functionaliteiten en specificaties van de Nikon D5200 heeft.

Het focussysteem biedt een goede hoeveelheid AF punten, welke zelf een goede dekking over het scherm bieden, wat niet altijd gezegd kan worden van concurrerende digitale spiegelreflexcamera's.

Dit dekkingsniveau resulteert in een aantal indrukwekkende focussnelheden, alhoewel tijdens omstandigheden met weinig licht deze snelheid wel afneemt. Nu we dat gezegd hebben is de 3D tracking modus een hoogtepunt, welke scherpe foto's behoudt tijdens een continue burst van foto's.

Een gebied waar de AF prestatie een klein beetje teleurstellend is, is wanneer je foto's maakt met de live view. Gezien het feit dat de D5300 vertrouwt op een contrast detectie AF voor de live view en dus de spiegel uit de weg moet halen om te focussen, is het hele proces langzaam en ietwat teleurstellend.

Goedkope Nikon D5300 Review

Op het gebied van foto-naar-foto snelheid levert de D5300 dezelfde prestatie als de voorganger. De geclaimde maximale burst snelheid van 5fps kan bereikt worden voor een ongelimiteerd aantal frames als je JPEG bestanden vastlegt, maar is gelimiteerd tot zes frames wanneer je ervoor kiest om foto's in RAW formaat op te slaan. De foto-naar-foto vertraging is verwaarloosbaar tijdens normale foto's maken, waarbij de D5300 over het algemeen aardig snel is.

Het is zeker weten een welkome aanvulling dat Nikon ervoor heeft gekozen om Wi-Fi connectiviteit aan de D5300 toe te voegen, zodat je niet een mobiele adapter hoeft te kopen die al snel €60 kost. Het Wi-Fi systeem en de app zijn erg goed voor het terugkijken en versturen van foto's die je al gemaakt hebt met de camera. Wanneer je foto's terugkijkt krijg je de optie om ze op te slaan op je apparaat en ook een optie van verschillende afmetingen voor het opslaan.

Jammer genoeg is het draadloze camera besturingsaspect van de app een beetje teleurstellend. In tegenstelling tot de apps van andere fabrikanten kan je met de Nikon Wireless Mobile Utility app geen camera instellingen aanpassen. In plaats daarvan moet je het doen met het controleren van de autofocus en de sluiterknop, alhoewel je voor de rest van de functionaliteit de camera fysiek aan moet passen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Nikon D5300

Alhoewel de sensor van de Nikon D5300 dezelfde afmetingen en resolutie heeft als die van de D5200, resulteert het verwijderen van het anti-aliasing filter naast een aantal prestatie aanpassingen in een beter prestatieniveau in zijn geheel.

Een gebied dat voornamelijk verbetert is, is de prestatie van de camera tijdens hoge ISO instellingen, waarbij de D5300 zowel bij RAW als JPEG bestanden superieur is. De prestatie is zo goed dat er vrij weinig kleurruis aanwezig is totdat je bij ISO 6.400 komt en zelfs ISO 3.200 en 6.400 zijn beide zeker weten bruikbaar voor dagelijks gebruik.

De hoogste twee instellingen van ISO 12.800 en 25.600 zorgen voor een flinke sprong in ISO ruis en als een gevolg kan je ze het beste vermijden tenzij ze echt noodzakelijk zijn.

Goedkoopste Nikon D5300 Review

Het verwijderen van het anti-aliasing filter betekent dat de D5300 meer detail kan behouden dan zijn voorganger, waarbij we tijdens onze testen een groot verschil opmerkte op dit gebied.

Op het gebied van witbalans prestatie verricht de D5300 ook uitstekend werk en hij maakt bijna nooit de verkeerde kleurzweem keuze in een scène. Kleuren zijn daarnaast direct goed uit de camera, waarbij je erg weinig hoeft te doen in de nabewerking met een foto.

Tot slot is de lichtmeter die de camera geërfd heeft van de D5200 ook betrouwbaar. De enige keer dat deze ietwat inaccurate belichtingen bood, was tijdens scènes met een hoop contrast, alhoewel een lichte aanpassing van de belichtingscompensatie instelling die snel oploste.

De sensor levert ook een aangename hoeveelheid dynamisch bereik, terwijl het actieve D-Lighting systeem van de camera beschikbaar is wanneer je meer detail in je schaduwen of hoogtepunten moet hebben.

 

Moet je de Nikon D5300 kopen?

Alhoewel de Nikon D5200 zeker een indrukwekkende camera was en eentje die bovenaan het verlanglijstje stond van digitale spiegelreflexcamera enthousiastelingen, heeft Nikon het voor elkaar gekregen om iets beters te leveren met de D5300.

Alhoewel er zeker zwaktes zijn, is het enige echte minpunt het gebrek aan een touchscreen. Als het touchscreen een echte dealbreaker is, dan zullen camera's zoals de Panasonic Lumix G6 en Canon EOS 700D mogelijk je voorkeur genieten ten opzichte van de D5300.

Als je daarnaast een meer weerbestendige behuizing en meer geavanceerd AF systeem wilt en zonder ingebouwde Wi-Fi kan, dan zou de Nikon D7100 mogelijk interessant voor je zijn.

Als je echter op zoek bent naar een upgrade voor je eerste digitale spiegelreflexcamera of gewoon de volgende stap wilt maken in digitale spiegelreflexcamera fotografie, dan zou je zeker de Nikon D5300 moeten overwegen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Nikon D5300 review

Alhoewel de Nikon D5300 zeker niet perfect is met het missen van een touchscreen, is hij een van de beste digitale spiegelreflexcamera's op de markt en hij is zeker het overwegen waard wanneer je op zoek bent naar een upgrade van je eerste spiegelreflexcamera, systeemcamera of geavanceerde compactcamera.

8 Totale Score
Eén van de beste digitale spiegelreflexcamera's op de markt

Alhoewel de Nikon D5300 zeker niet perfect is met het missen van een touchscreen, is hij een van de beste digitale spiegelreflexcamera's op de markt en hij is zeker het overwegen waard wanneer je op zoek bent naar een upgrade van je eerste spiegelreflexcamera, systeemcamera of geavanceerde compactcamera.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter