Beste dashcam kopen tips + TOP 10

De beste dashcams geven je gemoedsrust wanneer je met de auto aan het rijden bent. Onze expert koopgids zal je helpen om de beste dashboard camera te kopen voor jouw noden en budget.

beste dashcam kopen gidsDe beste dashcam modellen produceren kwalitatieve opnames die bewijzen wat er na een crash gebeurt is, hebben een hoop handige features en zijn makkelijk om te gebruiken. Als je een geïnstalleerd hebt, dan kan dit helpen om te bewijzen wat er gebeurt is of je beschermen tegen valse beweringen in het geval van een ongeluk. In de UK bieden sommige verzekeraars tot wel 12,5% korting op de premie van je verzekering en in Rusland is het zelfs verplicht. Zowel de korting als verplichting zijn (nog) niet van toepassing in de Benelux, maar veel verzekeraars gebruiken de informatie wel bij een claim en werken zelfs samen met sommige bedrijven die dashcams produceren.

Vergelijk dashboard camera's:

DASHCAMBESTE VOORPRIJS
AZDome M10 ProBeste koop (onder 200 eur)
> met 4K, parkeermodus, nachtmodus, GPS & wifi
bekijk
BlackVue DR750SBeste voor topklasse kwaliteit
> met 4K, parkeermodus, nachtmodus, GPS & wifi
bekijk
Garmin MiniBeste kleine & compacte dashboard camerabekijk
AZDome GS63H 4KBeste goedkope dashcambekijk
Innovv K2 2CH Dual Wifi GPSBeste dashcam voor motorbekijk

 

Bekijk hier de bestverkochte TOP 10 dashcams volgens:

 

Met deze tips ga je de beste dashcam kopen

Hoeveel kost een goede dashcam?

De prijzen van dashcams lopen uiteen van basis modellen die nog geen €30 online kosten tot dashcamsystemen vol met features die +€300 kosten. Een hoge prijs betekent echter niet noodzakelijk een goede prijs, want modellen aan beide uiteinden hebben ons teleurgesteld in onze uitgebreide testen.

 

Wat maakt een dashcam goed?

Het belangrijkste aspect van een dashcam, is de kwaliteit van de opname. Als de beeldkwaliteit niet goed genoeg is, dan kan je je opname misschien niet gebruiken na een ongeluk om te bewijzen dat jij niet fout zat. Alle dashcams ondersteunen een resolutie van minimaal 720p (1.280 x 720 pixels), terwijl sommige apparaten opnemen met een 1080p resolutie (1.920 x 1.080). Een hogere resolutie betekent over het algemeen een opname met een betere kwaliteit, maar 720p zou nog steeds duidelijk en gedetailleerd moeten zijn.

Dashcam kopen

We hebben ontdekt dat er een groot verschil is in opnamekwaliteit van verschillende dashcams, waarbij sommige wazige en korrelige video's maken die mogelijk niet gebruikt kunnen worden tijdens een ongeluk. Prijs is ook geen garantie van kwaliteit. Onze onafhankelijke reviews zullen je een goed idee geven welke modellen een uitstekende beeldkwaliteit bieden, zodat je kan bewijzen wat er echt gebeurt is.

In onze tests gaan we verder dan de meeste websites om ervoor te zorgen dat de modellen die we aanbevelen ook echt de beste zijn. En we onthullen niet alleen de beste dashcam. Je zal ook de slechtste modellen kunnen vinden op onze website, waar je met een wijde boog omheen moet gaan en je geld niet aan moet verspillen.

 • We rijden met elke dashcam langs een veeleisende route, waar primaire en secundaire wegen deel van uitmaken. Ook zitten er kruisingen en onveilige verkeerssituaties in onze route. Tot slot rijden we de route zowel in de dag als nacht, zodat je er zeker van kan zijn dat je beste dashcam een uitstekende opname zal bieden, ongeacht of je overdag of in de avond rijdt.
 • We beoordelen de features die elke dashcam heeft te bieden en nemen een kijkje naar de nauwkeurigheid van de GPS tracking en G-krachten sensors.
 • We onthullen dashcams die mogelijk onbruikbaar zijn tijdens een ongeluk, met wazige opnames die het onmogelijk maken om belangrijke details te bekijken, zoals nummerplaten.

Beste Dashcam kopen

 

Hoe we de beste dashcam ontdekken

We hebben een hoop kilometers afgelegd tijdens het testen van dashcams van verscheidene fabrikanten, zoals Nextbase, Roadhawk en BlackVue, navigatiesysteem fabrikanten Garmin en Binatone en tot slot ook een actiecamera van GoPro. Tijdens onze testen zijn we er achter gekomen dat prijs niet noodzakelijk kwaliteit garandeert, dus zorg ervoor dat je een kijkje neemt naar onze beste dashcam reviews voordat je naar de winkel gaat.

 • Dag en nacht opnamekwaliteit: We rijden een van te voren bepaalde route zowel overdag als in de avond. Onze experts beoordelen de beeldkwaliteit, waaronder helderheid, detail en stabiliteit met de meegeleverde software (als dit het geval is).
 • Installatie gemak: Onze experts controleren hoe makkelijk het is om de dashcam te plaatsen en noodzakelijke kabels te geleiden, maar ook hoe duidelijk de instructies en het instelproces zijn.
 • Software afspelen: We beoordelen hoe makkelijk het is om de afspeel features en functionaliteit van de software die meegeleverd wordt met de dashcam is. Bijvoorbeeld hoe makkelijk het is om de opname te downloaden en bekijken.
 • G-krachten sensors: Onze experts bootsen de kracht die ervaren wordt in een ongeluk na in een gecontroleerde omgeving, wa bedoeld is om te simuleren wat er gebeurt als je auto betrokken is in een ongeluk.

Bekijk hier de bestverkochte TOP 10 dashcams volgens:

 

Enkele vs meerdere lens dashcam kopen?

Een van de besluiten die je moet maken, is of je een enkele camera wilt die de weg voor je opneemt of een systeem met meerdere lenzen, welke zowel camera's bij het voorruit als achterruit biedt.

Enkele lenzen

Enkele lens dashcams zijn de meest basis en meest voorkomende dashcam soorten die je tegenkomt. Deze nemen op vanaf een enkele camera lens en worden bevestigd op het voorruit om de weg voor je op te nemen.

Voordelen:
 • Niet nodig om ze met een vaste kabel te verbinden, aangezien ze makkelijk in een 12V aansluiting gedaan kunnen worden.
 • Zoals gezegd is dit het type dashcam die je het meeste tegen zal komen, waardoor het makkelijker is om eentje te vinden die bij je budget past.
Nadelen:
 • Mist dingen die aan de zijkant of achter de auto plaatsvinden.

Meerdere lenzen

Een dashcam met meerdere objectieven maakt beelden met meer dan een camera tegelijkertijd. Dit wordt meestal gedaan door een lens die aan het voorruit vastgemaakt wordt en een secundaire lens die aan het achterruit vastgemaakt wordt, om zodoende de weg achter je op te nemen.

Voordelen:
 • Zal een opname (en bewijsmateriaal) bieden wanneer je iemand je van achteren raakt.
Nadelen:
 • Lastiger om te installeren (je moet mogelijk de apparaten verbinden met een vastdraad, wat mogelijk een professionele installatie vereist als je hier geen verstand van hebt).
 • Zeer waarschijnlijk duurder dan enkele lens dashcam.

 

mio beste dashcam kopen

 

Welke features heb je nodig?

 • GPS: GPS locatie tracking zal je helpen om je exacte locatie aan te geven tijdens een ongeluk. Het zal je ook de route laten zien die je afgelegd hebt en hoe hard je reed. Dit zou handig kunnen zijn om een beeld te krijgen van wat er exact gebeurde tijdens het ongeluk (naast de opname van de dashcam uiteraard).
 • G-kracht sensors: Dashcams nemen continu op, wat betekent dat een opname overschreven zal worden wanneer de SD-kaart vol is. Apparaten met G-kracht sensors slaan automatisch momenten op met hoge G-krachten, wat vaak het geval is tijdens een ongeluk of andere impact en beschermen deze, zodat ze niet overschreven worden.
 • Parkeer modus: Een parkeer modus geeft je dashcam de mogelijk om automatisch te beginnen met een opname wanneer hij een ongeluk of impact detecteert tijdens het parkeren. Dit kan erg handig zijn om te zien wie er tegen je auto aanreed of een flinke kras achterliet op je deur tijdens het inparkeren op een drukke parkeerplaats.

 

Andere dingen die je moet overwegen als je een dashcam kopen gaat

 • SD geheugenkaart: Alle dashcams maken gebruik van een geheugenkaart om foto's en video's op te nemen. Alle dashcams tijdens onze testen maken gebruik van een loop opname, wat betekent dat wanneer de geheugenkaart die ze gebruiken vol is, de oude opname overschreven zal worden. Bij sommige modellen zit de SD-kaart bij de prijs inbegrepen, maar het is het zeker waard om dit te controleren. Als je een aparte SD-kaart moet kopen, dan raden we een ‘class 6' of daarboven aan.
 • Installatie: Alle dashcams worden geleverd met een kabel die je in de aansteker voor sigaretten in je auto doet. Deze lopen uiteen van 1,4 meter tot 4,9 meter. Kies voor een model met een langere kabel als je deze kabel weg wilt werken, zodat je niet continu een kabel hebt die in de weg hangt. Mogelijk wil je je dashcam ook permanent installeren met een vaste kabel en in dit geval moet je kijken of je hiervoor een professionele installatie nodig hebt of niet.

beste dashboard camera kopen tips

 

Dashcam reviews die je kan vertrouwen

We hebben verscheidene populaire dashcams die je momenteel op de markt kan vinden uitgetest, van betaalbare apparaten tot premium multi-camera systemen. Zoals we al meerdere keren aangegeven hebben is prijs niet noodzakelijk een indicator van kwaliteit bij dashcams en we zijn er zelfs achtergekomen dat bekende merken wel eens een slecht model uitbrengen.

Wij bij Vivacamera zijn onafhankelijk en werken voor jou, de consument, zodat je er zeker van kan zijn dat onze productaanbevelingen alleen maar beïnvloedt worden door onze testresultaten. Op onze website vind je links terug die naar websites leiden die dashcams verkopen, maar deze beïnvloeden onze aanbevelingen niet. Soms kopen we de producten zelf en soms krijgen we een testmodel toegestuurd door de fabrikant, maar wederom beïnvloedt dit onze testscore niet. Dus je kan er zeker van zijn dat ons advies je helpt om direct de juiste keuze te maken en kostbare slechte dashcams te vermijden.

Neem nu een kijkje naar de beste dashcam modellen door onze reviews te lezen.

Bekijk hier de bestverkochte TOP 10 dashcams volgens: