Canon EOS 200D review

Moet je de Canon EOS 200D kopen?

De Canon EOS 200D is één van de lichtste APS-C spiegelreflexcamera's ter wereld met een bewegend scherm. Hij valt precies tussen het instapmodel EOS 1300D en de meer geavanceerde EOS 760D en EOS 800D modellen. Het is een camera die gericht is op personen die hun eerste spiegelreflexcamera willen aanschaffen. Personen die echter meer willen leren over fotografie en hun vaardigheden verder willen ontwikkelen dan de beperkingen van een cameratelefoon of gewone compactcamera, zullen dit ook een geweldige camera vinden.

Hij volgt in de voetsporen van de Canon EOS 100D. Hij is namelijk zo klein mogelijk ontworpen en tegelijkertijd licht van gewicht en handig om mee te nemen op reis. De EOS 200D is klein in spiegelreflex-termen. Laat je echter niet misleiden door te denken dat hij een indrukwekkende set functies mist. De camera heeft goede specificatie voor zijn formaat en beschikt over een groot aantal functies die in het hele Canon spiegelreflex-assortiment te vinden zijn. Denk hierbij aan Dual Pixel CMOS AF-technologie, een kanteld scherm en wifi.

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:
 • Lichtste spiegelreflexcamera met kantelbaar scherm
 • Snelle scherpstelprestatie in Live View
 • Intuïtieve lay-out van (draai)knoppen
 • Begeleidende gebruikersinterface helpt beginners
Negatief:
 • Basisindeling van 9 AF-punten
 • Enkele scrollknop op de bovenplaat

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS 200D

 • 24,2 miljoen pixel APS-C CMOS-sensor
 • DIGIC 7-beeldprocessor
 • ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot ISO 100-51.200)
 • 5 fps continu fotograferen
 • Dubbele Pixel AF
 • 3-inch, 1.040k-dot kantelend touchscreen
 • Wifi, NFC en bluetooth
 • Enkele SD-kaartsleuf (compatibel met UHS-I)

 

Kenmerken

Canon heeft de 18 MP APS-C CMOS chip van de EOS 100D afgeschaft. De EOS 200D heeft in plaats daarvan een 24,2 MP APS-C CMOS sensor. Deze sensor is identiek aan de sensor van de EOS 77D en EOS 800D. Hij werkt samen met de nieuwste DIGIC 7 beeldprocessor van Canon.

canon eos 200d review spiegereflexcamera

Vergelijk prijzen nu bij:

Wanneer je naar de specificaties kijkt, dan zal je zien dat de nieuwe processor de continue fotografeersnelheid heeft verbeterd. Het verschil met de EOS 100D is echter een minimale 1 fps naar 5 fps.

Net als de EOS 800D biedt de Canon EOS 200D een ISO-bereik van 100-25.600. Dit kan worden uitgebreid tot maximaal ISO 51.200 in de ‘H'-stand. Hij wordt geleverd met een Auto ISO instelling voor degenen die de camera de beste gevoeligheidsinstelling willen laten beoordelen. Het maximum in deze instelling is ISO 25.600.

Het was slechts een kwestie van tijd dat Canon het Dual Pixel CMOS AF-systeem zout toevoegen aan de goedkopere EOS-camera's. Op het moment van schrijven is de EOS 200D de goedkoopste spiegelreflexcamera van Canon die deze technologie gebruikt. Dit sensorgebaseerde, fase-detectie-autofocussysteem introduceert niet alleen hoogwaardige Servo AF-tracking. Het elimineert ook de slechte autofocusprestaties in de live view modus bij Canon spiegelreflexcamera's die deze baanbrekende technologie niet hebben.

De Canon EOS 200D biedt een vrij eenvoudige lay-out van negen AF-punten in een ruitvorm, met één enkele kruissoort in het midden. Deze opstelling is identiek aan die van de EOS 100D en biedt een AF-werkgebied van 0,5 EV tot 18 EV. Naast de volledige handmatige fotografeercontrole die je van een spiegelreflexcamera zou verwachten, biedt de Canon EOS 200D goede opties voor elke nieuwkomer op de markt. Dit in de vorm van een Scene Intelligent Auto-modus, een selectie van creatieve filters en 11 scènemodi. Al deze beginnersvriendelijke modi zijn eenvoudig direct toegankelijk via de modusdraaiknop.

achterkant van canon eos 200d review

De meting en belichting wordt verzorgd door een 63-zone tweelaagse meetsensor. De belichting kan worden verfijnd met behulp van het belichtingscompensatiesysteem, dat 1/3 stop of 1/2 stop-instelling over een +/-5 EV-bereik biedt. Het sluitertijdbereik varieert van 30 sec-1/4000 sec. en, zoals bij de meeste instap spiegelreflexcamera's van Canon, heb je slechts één scrollknop op de bovenste plaat. Wie snel aanpassingen wil maken, zal de indrukwekkende 3-inch, 1040k-dot kantelende touchscreen achterop waarderen. Boven het scherm vind je een optische zoeker. Hoewel de dekking niet 100% is, is het met 95% respectabel voor een camera die gericht is op beginners. Hij profiteert daarnaast van dioptriecorrectie en een scherptediepte preview.

Er is ook een ingebouwde flitser met een richtgetal van 9,8 (ISO 100) en een flitsrecyclingtijd van 3 seconden. Wie wat meer vermogen nodig heeft, kan natuurlijk altijd een Canon's EX-serie Speedlite aansluiten of een draadloze flitser activeren via de flitsschoen.

Eén van de ontbrekende eigenschappen van de EOS 100D die de EOS 200D nu heeft, is ingebouwde wifi. Voor iedereen die een stapje verder wil dan een smartphone, is dit natuurlijk een must. Dit sluit perfect aan bij de gratis te downloaden Canon Connect-app en maakt het mogelijk om binnen enkele seconden foto's te delen tussen mobiele apparaten. Daarnaast kan je de belangrijkste instellingen van de camera op afstand bedienen als je dat wilt. Ook is de Canon EOS 200D uitgerust met NFC en is er de mogelijkheid om een permanente, energiezuinige bluetooth-verbinding tussen de camera en een mobiel apparaat te creëren.


 

Bouw en ontwerp

Canon heeft een flink aantal wijzigingen aangebracht aan de behuizing ten opzichte van de 100D. Sommige zijn meer voor de hand liggend dan andere. Eén van de opvallende verschillen is het gebruikte materiaal rond de handgreep. De rubberen textuur is gladder en biedt minder grip dan de EOS 100D.

canon eos 200d review

Vergelijk prijzen nu bij:

Persoonlijk vonden we de handgreep van de EOS 100D mooi vanuit het oogpunt van gevoel en bediening. Hij kwam op dit gebied echter nooit in de buurt van andere spiegelreflexcamera's. De lederen afwerking van de greep van de Canon EOS 200D biedt niet dezelfde mate van grip als zijn voorganger. Deze is echter consistenter met andere modellen die Canon produceert en ziet er stijlvoller uit.

De behuizing van polycarbonaathars en koolstof- en glasvezel is sterk genoeg om af en toe tegen een stootje te kunnen. Verwacht echter niet dat hij zo robuust is als de duurdere modellen in het Canon assortiment. Pak de EOS 77D of EOS 80D vast na de EOS 200D en je zult meteen het verschil in bouwkwaliteit voelen.

We hebben hierboven kort genoemd dat het een kleine camera is. De fysieke afmetingen zijn echter iets groter dan die van de EOS 100D. De afmetingen zijn 122,4 x 92,6 x 69,8 mm in tegenstelling tot 116,8 x 90,7 x 69 mm. Hij is ook kleiner dan de EOS 1300D en het is echt een camera die je eerst vast wilt houden voordat je beslist om hem te kopen.knoppen bovenkant canon eos 200d

Mensen met grote handen zullen de grip waarschijnlijk te klein vinden, maar mensen met kleine handen zullen geen klachten hebben. Als je middelgrote handen hebt, kan het zijn dat je pink de neiging heeft van de onderkant van de greep te vallen. Qua lay-out van knoppen en bedieningselementen, is dit met een paar aanpassingen hier en daar nog steeds hetzelfde als voorheen. De knoppen voor live view, weergave en belichtingscompensatie bevinden zich allemaal op dezelfde plaats, waarbij de snelmenuknop zich weer in het midden van een klein D-pad bevindt. Net rechts van de duimsteun bevinden zich de AF-puntselectie- en belichtingsvergrendelingsknoppen. Deze kunnen tijdens de weergave ook als zoomknoppen worden gebruikt.

De enkele scrollknop aan de bovenkant wordt gebruikt om het diafragma en de sluitertijd in te stellen bij het fotograferen in de betreffende diafragma- of sluitertijdprioriteitsmodi. Om het diafragma met deze draaiknop aan te passen wanneer je in de handmatige modus fotografeert, moet je de AV-knop aan de achterkant ingedrukt houden. Dit klinkt mogelijk omslachtig, maar na verloop van tijd denk je hier niet eens meer bij na.

Aan de bovenkant is de aan/uit-schakelaar nu gescheiden van de modusknop. Hierdoor is deze knop iets minder lastig om te bedienen met je duim. Als je de schakelaar verder dan de aan/uit-instellingen duwt, wordt de videomodus ingeschakeld. De modusdraaiknop is vereenvoudigd en de handmatige PASM-modi zijn duidelijk gemarkeerd vanuit de automatische modi.

Canon EOS 200D bovenaanzicht

Voor de modusdraaiknop bevindt zich naast de ISO-knop ook een nieuwe displayknop. Hiermee kan je het scherm uitschakelen wanneer je deze niet gebruikt en de accu sparen. Zowel de ISO- als de DISP-knoppen zijn echter vrij sponsachtig en moeten aardig ver ingedrukt worden voordat ze iets doen. Daarvoor krijg je een gekartelde scrolldraaiknop en de ontspanknop. Deze is niet langer omgeven door hetzelfde rubberen materiaal als de handgreep van de EOS 100D.

Voor mensen met scherpe ogen is er ook een nieuwe connectiviteitsknop aan de bovenzijde van de camera. Deze vind je links van de pop-up flitser. Hiermee kan een snelle draadloze verbinding tot stand worden gebracht. Een klein groen LED-lampje knippert om aan te geven dat de wifi van de camera actief is. Deze stopt met knipperen en is constant verlicht wanneer een succesvolle verbinding tot stand wordt gebracht. De andere knop die je op de Canon EOS 200D krijgt en die je op de EOS 1300D niet zult vinden, is een scherptediepte previewknop onder de lens vrijlating.

Wat betreft de bouwkwaliteit van het EF-S 18-55 mm f/4-5.6 IS STM-objectief, die samen met de camera geleverd wordt in het basispakket, is deze ongeveer zo goed als je zou verwachten van een kitlens die is ontworpen om je op weg te helpen. De lens heeft geen metalen bevestiging en is niet een inschuifbare soort. De optische beeldstabilisator is echter effectief om de effecten van schudden tijdens het fotograferen met de hand te minimaliseren. Daarnaast voegt het niet veel gewicht toe aan de camera. Er is ook een zilveren versie van de kitlens geproduceerd. Deze wordt geleverd met de volledig witte of vintage-geïnspireerde zilver-en-donkere afwerkingen van de camera.


 

Zoeker en scherm

Kantelende schermen vind je meestal op meer geavanceerde modellen in de EOS-serie. Het is dus fijn om te zien dat er één geïntroduceerd wordt op de instap EOS 200D. Het is één van de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de EOS 100D. Dit maakt de camera echt een plezier om te gebruiken bij het samenstellen van beelden vanuit bijna elke hoek of positie.

canon eos 200d spiegelreflexcamera review

Het elimineert het gedoe om op je knieën te kruipen voor een foto of willekeurig een foto te maken om er laten achter te komen dat het beeld scheef is. Er is een kleine inkeping in de behuizing net onder de Live View-knop om het scherm makkelijk naar buiten te halen. Het goede nieuws is dat het scherm bijna niet uitsteekt wanneer deze in de beginpositie staat.

De manier waarop Canon de touchbediening op hun spiegelreflexcamera's implementeert, is uitstekend uitgevoerd. Je kunt het gebruiken om door de menu's te navigeren en instellingen te wijzigen vanuit het snelmenu. Je kan de camera echter ook op de ouderwetse manier bedienen met de knoppen. Het touchscherm is zo gevoelig en nauwkeurig dat je zelden op een verkeerd(e) pictogram of menu-instelling drukt.

De touchbediening van het scherm komt ook tot zijn recht voor het inspecteren van beelden in de weergavemodus. Hier kan je knijp- en zoombewegingen gebruiken zoals op een mobiel apparaat. Je kunt ook dubbel tikken op het scherm tijdens weergave om direct in te zoomen. Daarnaast zal het indrukken van de Q-knop tijdens de weergave een reeks opties openen. Zo kan je bijvoorbeeld afbeelingen beoordelen, vergroten en verkleinen en draaien. Canon is zich ervan bewust dat het bedienen van een spiegelreflex via het touchscreen alleen niet voor iedereen is weggelegd. Je krijgt daarom dus de optie om de touchbediening volledig uit te schakelen.

scherm zoeker autofocus van de canon eos 200d

Net als bij de EOS 100D lijkt de optische zoeker verrassend groot voor een zoeker die 95% dekking van het beeld biedt met 0,87x vergroting. De zoeker kan niet worden aangepast om dingen weer te geven zoals de drive modus of het accuniveau. Hij kan echter wel ingesteld worden om aan te geven wanneer de zwart-witstijl of puntmeting is ingesteld. Dit wordt aangegeven met een uitroepteken linksonder in het scherm. Een rubberen oogkussen helpt de zoeker tegen je oog te rusten en er is dioptriebesturing om de zoeker aan te passen aan je gezichtsvermogen.


 

Autofocus

Zet de zoeker tegen je oog of druk op de knop voor het selecteren van de AF-punten wanneer het scherm actief is en je kan het totaal van 9 aangeboden AF-punten bekijken. Eén AF-punt bevindt zich boven en onder het centrale kruispunt, met nog een paar AF-punten aan weerszijden. De verste twee AF-punten links en rechts van het frame kunnen snel worden geselecteerd vanuit het centrale AF-punt. Hiervoor gebruik je de linker en rechter richtingsknoppen van het D-pad.

Om te schakelen tussen het handmatig selecteren van het AF-punt en de automatische selectiemodus, druk je op de knop voor het selecteren van het AF-punt gevolgd door de Q/Set-knop. In tegenstelling tot sommige Canon spiegelreflexcamera's waarbij je de D-pad knoppen kunt toewijzen om het AF-punt rechtstreeks te verschuiven zonder eerst de AF-punt positieknop te gebruiken, is dit op de Canon EOS 200D niet mogelijk.

Canon EOS 200D achterkant

Hoewel sommigen personen mogelijk sceptisch zijn over het lage aantal AF-punten, zijn ze vrij ver over het frame verspreid. Tijdens het testen van de camera in een uitdagende scène bij weinig licht, bleek dat het middelste kruissoort AF-punt veruit het nauwkeurigst is om snel scherp te stellen. Je zal er dus mogelijk achter komen dat je soms de ontspanknop half in moet drukken om te focussen voordat je het frame aanpast.

De introductie van Dual Pixel AF heeft de EOS 200D veel beter gemaakt dan de EOS 100D qua scherpstellen in Live View. De opties voor de AF-methode die je krijgt bij het maken van foto's of films in Live View zijn uitstekend. Hoewel de meeste gebruikers de enkele AF zullen gebruiken voor statische onderwerpen, is er de optie om continu scherp te stellen (AI-servo) om snel scherp te stellen op bewegende onderwerpen.

Sommige gebruikers willen misschien ook experimenteren met de tracking AF-methode van de camera. Hierbij moet je het onderwerp aangeven dat je de camera wilt laten volgen en scherpstellen door eerst op het scherm te tikken. Deze methode reageert vrij snel. Net als bij andere recente Canon spiegelreflexcamera's die we hebben getest, kregen we betere resultaten bij snelbewegende onderwerpen door het onderwerp in het midden van het frame te volgen met de AF-methode ingesteld op zone AF, terwijl de AF-bediening op Servo was ingesteld.


 

Video

De Canon EOS 200D ondersteunt geen 4K-opnames. Personen die echter graag af en toe een video-opname maken, kunnen dit doen met Full HD (1920 x 1080) kwaliteit tot 60 fps. Andere beschikbare beeldsnelheden zijn 50 fps, 30 fps, 25 fps en 24 fps. Aan de linkerkant van de behuizing zit een 3,5 mm mini-klinkaansluiting is. Deze kan je gebruiken wanneer je een externe microfoon aan wilt sluiten en de geluidskwaliteit wilt verbeteren. Het overschakelen naar de videomodus is eenvoudig met de aan/uit-schakelaar. De video-opties die je waarschijnlijk het meeste zal gebruiken, kan je daarnaast makkelijk vinden wie het scherm.

opnemen met de canon eos 200d

Continu scherpstellen (Servo AF) kan linksonder worden in- en uitgeschakeld, er is de optie om het scherm rechtsonder tot 10x te vergroten om handmatig scherp te stellen te ondersteunen en je kunt de belichtingscompensatie tijdens de opname tot +/-3 EV aanpassen. Het snelle menu rechtsboven biedt toegang tot andere belangrijke video-instellingen. Hierbij moet je denken aan opnamegrootte, video snapshot modus, beeldstijlen, creatieve filters en witbalans.

Een functie die tegenwoordig aan veel Canon spiegelreflexcamera's wordt toegevoegd, is de 5-assige digitale stabilisatie voor video. Deze geavanceerde functie is echter niet aanwezig op de EOS 200D. Het is dus belangrijk om te onthouden dat het niet zo makkelijk is om trillingsvrije opnames te maken zonder extra ondersteuning als bij de meer geavanceerde modellen, zoals de EOS 800D of de EOS 77D.


 

Begeleidende gebruikersinterface

We hebben gezien hoe Canon zijn nieuwe begeleidende interface nu toevoegt aan meerdere spiegelreflexcamera's, waaronder de EOS 800D en EOS 77D. De interface is ontworpen om nieuwkomers van een spiegelreflexcamera te helpen die de voorkeur geven aan een meer geanimeerd menu en een aantal basis opname-adviezen op basis van de gekozen belichtingsmodus.

begeleiding handleiding hulp canon eos 200d review

Vergelijk prijzen nu bij:

Als bijvoorbeeld de sluiterprioriteitsmodus is geselecteerd, wordt op het LCD-scherm een schuifbalk weergegeven waarop de sluitertijd in het sluitertijdbereik is ingesteld. Door op de Q-knop te tikken, kunnen gebruikers de sluitertijd verhogen of verlagen met behulp van het touchscreen. Hetzelfde geldt voor de belichtingscompensatie, drive modus, de scherpstelpositie en de wijze van scherpstellen (Enkele, AI Focus, AI Servo). Het advies is niet super gedetailleerd. Gebruikers die voor het eerst een spiegelreflexcamera gebruiken zullen het echter handig vinden. Ze weten namelijk vaak niet hoe bepaalde belangrijke camera-instellingen hun foto's zullen veranderen.

De begeleidende menuweergave vereenvoudigt de standaard menuweergave, door alle vier de submenu's (opname, weergave, functie en displayniveau) te groeperen op één scherm, met een korte beschrijving van wat je in elk van de submenu's kunt verwachten. Het goede nieuws is dat zowel het opnamescherm als de menuweergave optioneel zijn. Dus wanneer je het gevoel hebt dat je ze ontgroeid bent of klaar bent om de standaard schermen onder de knie te krijgen, dan kan je ze uitschakelen.


 

Prestaties

Investeren in je eerste camera met verwisselbaar objectief is niet een eenvoudige beslissing. Het belangrijkste is dat je een betrouwbaar presterende camera koopt die goed wordt ondersteund door een breed scala aan objectieven en accessoires. De Canon EOS 200D biedt voldoende op beide gebieden. Tijdens onze testen liet hij betrouwbare resultaten zien. We hebben ook niets gezien dat een uitstekende betrouwbaarheid of een lange gebruiksduur in de handen van een voorzichtige persoon betwist.

Als je weet dat je je camera veel buiten gaat gebruiken, waar de kans bestaat dat je overvallen wordt door slecht weer, dan moet je voorbereidingen treffen om er zeker van te zijn dat de camera niet nat of vochtig wordt. In tegenstelling tot oudere modellen zoals de EOS 80D, heeft de EOS 200D geen weerbestendige constructie.

Touchscherm gebruik

Het EF-S 18-55 mm f/4-5.6 IS STM-objectief dat je met de camera kunt kopen, is een goede plek om te beginnen als beginner. Het zal echter niet lang duren voordat je de beperkingen bereikt. Als je liever wat meer bereik hebt om in te zoomen op verafgelegen onderwerpen, dan kun je de 18-55 mm kitlens misschien beter laten liggen en in plaats daarvan kiezen voor de EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM-bundel.

Het bespaart je het zoeken naar een tweede objectief vrijwel direct na aankoop van de camera. Je moet er echter wel € 200 extra voor betalen. Net als de 18-55 mm kitlens, zorgt de stappenmotor (STM) voor een perfect vloeiende overgang van de scherpstelling bij het fotograferen. Dat is echter niet alles. De motor is namelijk volledig stil, waardoor het risico van een lawaaierige scherpstelling in de video-audio wordt geëlimineerd.

Het mooie van de aanschaf van het Canon systeem, is dat de camera wordt ondersteund door een grote hoeveelheid objectieven en accessoires. De EOS 200D is niet alleen geschikt voor EF-S-objectieven, maar is ook compatibel met de EF-objectieven. Dat omvat daarnaast niet de overvloed aan objectieven van derden.

instellingen van canon eos 200d

Het enige wat je moet onthouden wanneer je lange en zware objectieven bevestigt aan de compacte behuizing, is dat dit het gevoel van de camera in de hand kan verstoren. Door het EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM-objectief tijdens het testen te gebruiken, voelde de camera aan de voorzijde vrij zwaar aan.

Het is duidelijk een camera die er op zijn best uitziet en aanvoelt wanneer hij wordt gebruikt met kleine zooms en primes. Dat gezegd hebbende, kunnen geweldige resultaten worden bereikt met zwaardere telefoto zooms. Wees echter bereid om een compromis te sluiten qua handbaarheid en gebruik je linkerhand ter ondersteuning.

De Canon EOS 200D voldoet aan de 5 fps quota. Met een SanDisk Extreme Pro SDHC-kaart, legde hij continu vijf JPEG- en RAW-bestanden vast voordat de buffer vol was. Door de camera zo in te stellen dat hij alleen RAW-bestanden vastlegt, bepaalde hij hetzelfde aantal frames. Met alleen JPEG-bestanden konden we de kaart echter met 5 fps vullen zonder ons zorgen te hoeven maken over het missen van een foto door een onderbroken burst.

Een nauwkeurig onderzoek van echte beelden toonde aan dat de 63-zone dubbellaagse meetsensor een uitstekende manier is om een scène te lezen en deze nauwkeurig te belichten. Er is geen duidelijke voorkeur voor onder- of overbelichting en sommige gebruikers zullen het histogram of de waarschuwing voor clipping willen weergeven. Dit kan je doen door op de infoknop te drukken in de weergavemodus.instellingen van canon eos 200d

Het hebben van een camera met een goede accuduur is enorm belangrijk. Degene van de EOS 200D heeft een voordeel ten opzichte van sommige van zijn systeemcamera rivalen. Je kan namelijk 650 beelden vastleggen met één volle accu wanneer je alleen de zoeker gebruikt. Hier kan zeker niet over geklaagd worden en is meer dan genoeg voor de meeste personen. In de Live View daalt de accuduur echter naar 260 foto's. Een reserve LP-E17 accu voor de camera kost zo'n € 50.

De EOS 200D zal goed presteren in de handen van beginners op wie hij is gericht. Het zou fijn geweest zijn als je meer RAW-bestanden kon vastleggen met 5 fps voordat de buffer vol was. Er zijn echter andere modellen zoals de Canon EOS 800D die op dit punt beter presteren. De autofocus prestaties in Live View is waar hij echt uitblinkt ten opzichte van de EOS 100D. Op dit moment is er ook geen instap spiegelreflexcamera met een beter kantelend scherm dan op de EOS 200D.


 

Beeldkwaliteit

De resultaten voor de beeldkwaliteit van de EOS 200D lijken sterk op die van de onlangs beoordeelde Canon EOS 800D en EOS 77D. Dit is geen grote verrassing, gezien het feit dat de EOS 200D dezelfde sensor gebruikt naast dezelfde DIGIC 7 beeldprocessor. In tegenstelling tot sommige concurrenten behoudt de sensor van de EOS 200D een optisch laagdoorlaatfilter.

goedkope spiegelreflexcamera canon eos 200d

De toename naar 24,2 miljoen pixels zorgt er daarnaast voor dat de sensor iets fijnere details biedt. Over het hele gevoeligheidsbereik laat hij ook een hoger dynamisch bereik zien in vergelijking met zijn voorganger. De ruisprestaties zijn bijzonder indrukwekkend, met ISO 6400 dat uitstekend bruikbaar is in situaties met weinig licht.

 

Resolutie

Kiezen voor het veelzijdige RAW-formaat levert scherpere resultaten op dan de camera automatisch JPEG-bestanden te verscherpen in de camera. Terwijl de EOS 100D een maximum van 3.000l/ph bij ISO 100 bood, heeft de Canon EOS 200D geen moeite om bijna 3.400l/ph bij dezelfde gevoeligheidsinstelling te bereiken.

Foto skyline en brug

Het detail blijft goed behouden wanneer de gevoeligheid wordt verhoogd, met een indrukwekkende 2.800l/ph tot ISO 6400. Het detail begint weliswaar af te nemen met de introductie van meer ruis. 2.400l/ph en 2.000l/ph wordt echter nog steeds geregistreerd bij respectievelijk ISO 25.600 en ISO 51.200. Wanneer je de maximale details wilt behouden in je foto's, doe je er echter goed aan om niet hoger dan ISO 6.400 te gaan.

 

Dynamisch bereik

Bij ISO 100 bood de EOS 200D een hoog dynamisch bereik van meer dan 12 EV. Dit is vergelijkbaar met de EOS 800D en EOS 77D en hoger is dan de 11,7 EV van de EOS 1300D. De camera slaagt erin om een waarde boven de 10 EV te handhaven tot ISO 800. Dit daalt vervolgens tot 9,4 EV bij ISO 1600 en 8,5 EV bij ISO 3200.

Landschapsfoto met camera

De 7,3 EV vastgelegde waarde bij ISO 6400 is indrukwekkend. Dit is echter zo hoog als wij persoonlijk de gevoeligheid zouden gebruiken. De daling naar 6 EV bij de drie hoogste gevoeligheden geeft duidelijk aan dat het schaduwdetail zwaarder wordt beïnvloed door ruis bij deze instellingen.

 

Ruis

JPEG's behouden een aanvaardbaar detailniveau tot ISO 1600. De automatisch toegepaste verwerking in de camera begint fijne details echter te verzachten na deze stand. Het wordt ten zeerste aanbevolen om het RAW-formaat te selecteren voor de beste resultaten bij hoge gevoeligheidsinstellingen.

Stilleven en camera

Onze tests tonen aan dat lichtruis vanaf ISO 800 waarneembaar begint te worden. Hoewel dit nog duidelijker is bij ISO 3200 en ISO 6400, zien we beide instellingen nog steeds bruikbaar als je ruisreductie toepast in de nabewerking.

De verzadiging begint af te nemen vanaf ISO 12.800. Bij ISO 25.600 en ISO 51.200 is het ruisniveau zo hoog, dat je deze instellingen wilt vermijden. Waar ISO 3200 de grens voor ons was bij de EOS 100D, vinden wij ISO 6400 geen probleem bij de EOS 200D als het moet.


 

Conclusie: is de Canon EOS 200D het overwegen waard?

Hoewel de EOS 200D een fractie groter is dan de EOS 100D die hij vervangt, blijft hij één van de kleinste en lichtste modellen van de instap spiegelreflexcamera-serie van Canon. Het is een camera die goed is afgestemd op beginners die serieuzer willen fotograferen. Door ongeveer € 100 meer uit te geven dan de EOS 1300D, krijg je een aantal aantrekkelijke functies die de extra kosten rechtvaardigen.

Naast de sensor, die beter presteert bij weinig licht, kan de EOS 200D 2 fps sneller beelden vastleggen, biedt hij veel betere scherpstelprestaties in Live View en biedt hij een werkelijk superieur kantelend touchscreen dat het beste van elke camera in deze prijsklasse is.canon eos 200d voorkant met lens

Canon heeft de afgelopen jaren een reeks spiegelreflexcamera's ontwikkeld. Zodoende is er voor alle wensen wel een camera. Hoewel het niet slecht is om veel keuze te hebben, maakt het de keuze voor een bepaalde camera wel een stuk moeilijker.

Als een kleine en lichte behuizing je belangrijkste prioriteit is, heeft de EOS 200D hier het voordeel. Als je echter het gevoel hebt dat je profiteert van een geavanceerd 45-punts AF-systeem, een 5-assige stabilisator in de behuizing voor video's en de mogelijkheid om continu meer RAW-bestanden vast te leggen met een snellere 6 fps, dan wordt je mogelijk verleid door de EOS 800D. Het feit dat hij ruim € 100 duurder is, betekent echter dat hij mogelijk buiten je budget valt. In dit geval zal je snel weer terugvallen op de Canon EOS 200D.

De EOS 200D heeft veel te bieden. Hij is betrouwbaar, goed gebouwd, heeft een goede accuduur en levert voornamelijk uitstekende beelden rechtstreeks uit de camera. De draadloze connectiviteit werkt ook goed en biedt een naadloze manier om je foto's naar mobiele apparaten te sturen en zodoende te delen. Een prijs van net iets meer dan € 400 voor alleen de behuizing en rond de € 450 met de kitlens, is daarnaast erg interessant.

In conclusie is de Canon EOS 200D een instap spiegelreflexcamera van Canon met een hoop positieve punten. Hij presteert duidelijk beter ten opzichte van zijn minder geavanceerde, maar meer betaalbare, EOS 1300D broertje.

Vergelijk prijzen nu bij:

7 Totale Score
Fijne instap camera

De Canon EOS 200D is een fijne instap spiegelreflexcamera van Canon met een hoop positieve punten. Vanwege de begeleiding die je bij dit apparaat krijgt kunnen we hem aanbevelen aan beginnende fotografen.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter