Pentax K-S2 review

De Pentax K-S2 is een instap digitale spiegelreflexcamera met voldoende om te bewijzen. Het is lastig om met Canon en Nikon te concurreren op het gebied van digitale spiegelreflex. Zelfs Sony, die een aantal van onze favorieten heeft geproduceerd, heeft er moeite mee. De deelnemer van vandaag is de Pentax K-S2. En alhoewel hij klinkt als een directe opvolger van de Pentax K-S1, maakt hij deze keer gebruik van een andere aanpak. In plaats van vertrouwen op kleurvolle behuizingen en leuke extra's, biedt de K-S2 een serieuze hardware. En op sommige gebieden probeert hij zelfs beter te presteren dan Canon en Nikon modellen die beschikbaar zijn voor een vergelijkbare prijs. Hoogtepunten zijn een geweldige zoeker, waterbestendigheid en optische beeldstabilisatie. En dan is er nog de flexibiliteit van Pentax die je moet overwegen, waarbij je gebruik kan maken van objectieven die tientallen jaren oud zijn. Alhoewel hij niet de vloer aanveegt met de Nikon D5500 en Canon EOS 750D, is hij wel een erg goed alternatief voor beide. In deze Pentax K-S2 review zal je uitgebreid kunnen lezen wat hij zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Pentax K-S2 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Voordelen:
  • Geweldige beeldkwaliteit, vooral voor RAW
  • Uitstekende zoeker
  • Handig beeldstabilisatiesysteem
Nadelen:
  • Redelijk slecht voor video
  • Geen touchscreen

Belangrijkste features

  • 20MP APS-C sensor
  • ISO 100 – 51.200
  • Prijs tijdens deze Pentax K-S2 review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Pentax K-S2 review:

Design en gebruik

De vorige Pentax camera in deze toegankelijke digitale spiegelreflexcamera klasse was de K-S1. Jammer genoeg werden een hoop enthousiaste fotografen afgeschrikt door zijn opvallende kleuren en ongewone LED op de behuizing. De K-S2 keert terug naar een meer bekend design.

De K-S2 is beschikbaar in een zwarte of witte behuizing en alhoewel zijn handgrip klein is, is hij ongewoon diep (het tegenovergestelde van de voorganger). Hij voelt goed in de handen, wat het geruststellende gevoel geeft dat nu zo belangrijk is voor digitale spiegelreflexcamera's, aangezien de beste systeemcamera's vandaag de dag een vergelijkbare beeldkwaliteit bieden.

Wat de meeste personen het aantrekkelijkste zullen vinden van de K-S2, is zijn weerbestendigheid. Alle klepjes van de camera zijn rubber gesloten om water en stof buiten te houden, waardoor foto's maken in minder dan ideale omstandigheden een stuk makkelijker en geruststellend wordt. Nikon en Canon bieden deze feature alleen maar aan op hun duurdere camera's. De K-S2 is de kleinste waterbestendige digitale spiegelreflexcamera tot op heden.

Beste Pentax K-S2 Review

Een metalen plaat zit op de bovenkant van de camera om hem een beetje klasse te geven. De rest van de behuizing van de K-S2 is echter gemaakt van plastic en niet de metaallegering die je normaal gesproken tegenkomt bij weerbestendige camera's. Voor deze prijs kan je echter niet een magnesiumlegering behuizing verwachten, aangezien het bedrijf anders niks zou verdienen aan de camera.

Alhoewel het plastic frame de Pentax K-S2 een ietwat gewoon gevoel geeft, voelt hij zeker niet goedkoop of breekbaar aan.

Een ander ding om te overwegen is de nieuwe kit lens, vooral als je niet een hoop oude Pentax objectieven hebt waar je op terug kan vallen. Om compact te blijven wordt de camera verkocht met een 18-50mm objectief. Maar de compromis is dat je 5mm zoom bereik verliest van de standaard 18-55mm kit lens. Nog belangrijker, is dat de maximale apertuur f/4 is, terwijl andere lenzen vaak bij f/3.5 beginnen.

Pentax K-S2

Deze compromis in optica voelt een beetje raar aan, vooral wanneer je nagaat dat de meeste mensen een digitale spiegelreflexcamera overwegen vanwege de beeldkwaliteit. Hij is desalniettemin erg compact en zal prima werk verrichten voor een alledaagse lens wanneer een ultra wijde apertuur niet noodzakelijk is.

Handmatige besturing werkt ook goed. De secundaire functies van het D-pad besturen de primaire foto elementen en twee draaiknoppen aan de voor en achterkant (welke onder je duim en wijsvinger zitten) zijn klaar voor actie. Het design van de behuizing wordt zeker weten goedgekeurd door ons.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Zoeker en scherm

Een primair voordeel die de Pentax K-S2 biedt ten opzichte van de Nikon D5500 en Canon EOS 750D, is een 100% zoeker. Dit geeft zijn sensor de mogelijkheid om het hele scherm te bedekken, waarbij andere in deze prijsklasse vaak de laatste paar procenten missen.

Het is ook een geweldige tool voor compositie. Het is daarnaast een pentaprisma variant en daardoor helderder en duidelijker dan de pentamirror zoeker die je krijgt bij de Nikon D5500.

Het scherm op de achterkant is meer gewoon, maar nog steeds goed. Het is een 3-inch 921k-dot LCD die je rond kan draaien. Hij biedt voldoende flexibiliteit wanneer je video's, foto's of selfies maakt. Het is echter geen touchscreen, dus je krijgt geen touch focus.

 

Features Pentax K-S2

De K-S2 heeft een solide hoeveelheid begeleidende features die een sterk contrast vormen ten opzichte van de lichtgewicht extra's die je bij de voorganger kreeg. Een voorspelbare extra is Wi-Fi en NFC. Deze maken het mogelijk om een mobiel apparaat snel met de camera te verbinden, vooral wanneer deze ook NFC ondersteunt.

Je kan vervolgens afbeeldingen versturen en de sluiter op afstand besturen met de Pentax app. Dit is allemaal redelijk standaard.

Goedkoopste Pentax K-S2 Review

Iets interessanter is echter dat de K-S2 ook een optische beeldstabilisatie heeft. Deze kan gebruikt worden met elke Pentax lens die compatibel is, zoals de 50mm f/1.8 prime. De K-S1 heeft een vergelijkbaar systeem en het geeft je een stabilisatie die gelijk is aan 3,5 stops.

Het systeem functioneert echter niet alleen als stabilisatie. De beeldstabilisatie motoren worden ook gebruikt om een anti-aliasing filter na te bootsen, iets wat de K-S2 niet heeft.

Een AA filter effect hebben dat je aan en uit kan schakelen is handig. Het biedt een scenario met het beste van twee werelden, nu het steeds meer normaal is geworden om het filter achterwege te laten, ook al heeft hij wel een doel. Een AA filter helpt namelijk om de lelijke moiré ruis te verwijderen die je vaak tegenkomt bij strakke patronen, maar zorgt er ook voor dat de foto iets zachter wordt aangezien de hoeveelheid fijne details die vastgelegd worden vermindert wordt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestaties en AF Pentax K-S2

Op veel gebieden heeft de K-S2 een slim design, maar met het AF systeem loopt hij achter op de concurrentie.

De Pentax K-S2 heeft namelijk 11 AF punten, waarvan negen cross-type zijn, wat betekent dat ze over twee assen werken en daarom meer accuraat/sneller zijn. Deze negen sterkere punten zitten in een 3 x 3 grid richting het midden van het frame, met een extra AF punt aan beide kanten wat het totaal op 11 brengt.

Vergeleken met het 39 punten systeem van de Nikon D5500 lijkt dit niet echt geavanceerd. De eigenlijke focus prestatie wanneer je simpelweg foto's maakt van langzame of niet bewegende objecten is snel en nauwkeurig.

Goedkope Pentax K-S2 Review

Wanneer je live view gebruikt (waarbij je het scherm in plaats van de zoeker gebruikt om foto's op te stellen) of video opnames maakt, dan schakelt de Pentax K-S2 over naar een puur contrast-detectie systeem, welke van nature langzamer is en welke met minder licht nog langzamer wordt. Maar zijn prestatie is redelijk goed voor een op contrast gebaseerde AF. Er is ook geen significante foto-naar-foto vertraging, waardoor de camera aardig leuk om te gebruiken is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Pentax K-S2

Maar maakt de K-S2 goede foto's? Natuurlijk doet hij dat, want hij heeft een 20MP APS-C sensor. Alhoewel hij een paar megapixels verliest ten opzichte van de 24MP Nikon D5500 en Canon 750D, is het wanneer we het over een APS-C sensor erg makkelijk om het verschil te overdrijven. Je koopbeslissing zou hier niet alleen van af moeten hangen.

We kwamen erachter dat de Pentax K-S2 een erg goede hoeveelheid detail biedt met een standaard ISO, wat ongetwijfeld geholpen wordt door het gebrek aan een volledige AA filter. Hij behoudt dat detail ook aardig goed wanneer je de ISO waarden verhoogt en hij concurreert erg goed met zijn directe rivalen. Voor ruis en detail is dit een van de sterkste digitale spiegelreflexcamera's in zijn prijsklasse.

Tot ISO 1.600 is de K-S2 nagenoeg vrij van ruis, waardoor je voldoende ruimte hebt om mee te spelen wanneer je om moet gaan met minder dan perfecte belichting, zonder de overduidelijke compromissen. Je kan de sensor echter zeker weten verder drukken.

Het ISO bereik van de Pentax K-S2 loopt uiteen van 100 – 51.200, wat dus duidelijk veel verder is dan die comfortzone van ISO 1.600. Luminantieruis wordt meer duidelijk bij ISO 3.200. We vonden echter dat foto's tot ISO 12.800 een bruikbare kwaliteit hadden, waarbij je alleen de twee hoogste ISO waarden beter met rust kan laten.

Voeg hier de beeldstabilisatie aan toe die je krijgt bij elk objectief dat compatibel is en de K-S2 begint er erg interessant uit te zien. Het bedrijf heeft misschien niet dezelfde invloed als Canon of Nikon, maar met deze camera verdient Pentax het om een aantal nieuwe fans te krijgen.

Foto's in RAW formaat maken is echter noodzakelijk om de beste resultaten te krijgen. Alhoewel de kleur een beetje koel over kan komen en de JPEG verwerking een beetje agressief kan zijn, is de JPEG kwaliteit nog steeds erg goed. RAW kwaliteit is geweldig.

 

Video

Voor foto's is de Pentax K-S2 een geweldig alternatief voor de Nikon D5500 en Canon 750D. Op het gebied van video scoort hij echter niet zo goed. De maximale resolutie is 1080p en dit met 30 beelden per seconde in plaats van de nu standaard 60 beelden. Dit geeft video zeker weten een gevoel van iets dat achteraf toegevoegd is aan de camera, maar de Canon 750D heeft hetzelfde limiet.

 

Moet je de Pentax K-S2 kopen?

De Pentax K-S2 is een geweldige betaalbare spiegelreflexcamera voor personen die voornamelijk foto's maken en de paar punten waar hij achterloopt op Nikon en Canon kunnen accepteren. Er zijn meer geavanceerde AF systemen beschikbaar voor een vergelijkbare prijs en de kit lens heeft wat problemen, maar wat je voor de prijs krijgt is indrukwekkend.

Een weerbestendige camera voor deze prijs is niet iets wat je over het hoofd moet zien en de optische beeldstabilisatie is een geweldige feature voor personen die oudere Pentax objectieven willen gebruiken.

Als video echter een prioriteit is, dan is het mogelijk beter om voor de D5500 te kiezen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Pentax K-S2 review

De Pentax K-S2 zou bovenaan je verlanglijstje moeten staan als je op zoek bent naar een betaalbare digitale spiegelreflexcamera voor het maken van foto's.

8 Totale Score
Een betaalbare digitale spiegelreflexcamera

De Pentax K-S2 zou bovenaan je verlanglijstje moeten staan als je op zoek bent naar een betaalbare digitale spiegelreflexcamera voor het maken van foto's.

Gebruikers Beoordeling: 5 (1 vote)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter