10 tips voor onderwaterfotografie

De wereldberoemde onderwaterfotograaf David Doubilet wist wij hij wilde toen hij tien jaar oud was. Toen de jonge Doubilet aan de legendarisch oceaan ontdekker Jacques Cousteau vertelde dat hij een onderwaterfotograaf wilde worden, antwoordde Cousteau: ‘Waarom niet?'

Twee jaar later begon Doubilet op 12-jarige leeftijd met het maken van onderwaterfoto's en wilde hij alles leren van de beste fotografen in de industrie. In de jaren 60 waren er veel meer limieten op het gebied van zowel duik als camera technologie en je kon zeker niet maar foto's blijven maken met een digitale spiegelreflexcamera totdat je de juiste foto had.

De industrie is sindsdien een hoop veranderd en een nieuwe generatie van onderwaterfotografen zijn ontstaan in de schaduw van Doubilet en passen oude technieken toe op nieuwe technologie. We hebben met een aantal van de beste onderwaterfotografen gesproken, om je zodoende te helpen bij het maken van de beste foto's wanneer je onderwater bent.

 

Veiligheid staat voorop

De eerste regel van onderwaterfotografie is veiligheid. Je hebt te maken met totaal verschillende problemen zodra je het droge verlaat en je moet weten hoe je jezelf en de wilde dieren om heen veilig kan houden.

Onderwaterfotografie tips

Zo spraken we met een gecertificeerde duikinstructeur en tegelijkertijd onderwaterfotograaf die prijzen heeft gewonnen. Hij geeft aan dat controle over je drijfvermogen erg belangrijk is en dat het in het begin belangrijker is om je duikvaardigheden te verbeteren dan je fotografievaardigheden. Je moet dicht in de buurt komen van je onderwerpen zonder ze aan te raken en het leven in zee zoals koraal te beschadigen, dus leren hoe je moet drijven is een goed begin.

 

Begin met een simpele uitrusting

Alle fotografen waar we mee gesproken hebben zijn het er over eens dat je niet de duurste uitrusting nodig hebt om te beginnen. Een simpele compactcamera met handmatige instellingen in een waterbestendige behuizing is genoeg voor je eerste tripjes onderwater. Als je al een camera hebt, dan kan het gebruik maken van iets bekends een groot verschil maken. Omdat professionele fotografen meer dan €10.000 spenderen aan hun uitrusting, betekent dat nog niet dat jij dat ook moet doen.

 

Neem het juiste objectief mee

Op het gebied van objectieven is het belangrijk om te weten wat je vast wilt leggen. Je hebt een wijde hoek lens nodig voor grotere objecten en een macro objectief voor het kleinere spul, omdat de verstoring in het water betekent dat hoe dichter je bij je onderwerp bent, hoe helderder de foto is. De waterbestendige behuizing betekent dat je je objectieven onderwater niet kan verwisselen, dus weet wat je gaat fotograferen en wat voor foto je wilt maken voordat je in het water springt.

 

Ken de instellingen van je camera

Instellingen die onderwater voor je werken is een persoonlijke voorkeur. Sommige fotografen geven de voorkeur om hun apertuur eerst in te stellen en andere de sluitersnelheid. Een ding dat je moet overwegen, is niet alleen hoe snel je onderwerp beweegt, maar hoe veel je zelf in het water beweegt. Apertuur prioriteit modus is niet je vriend als je een foto maakt van een onderwerp dat snel beweegt.

Op het gebied van kleurinstellingen zullen veel onderwaterfotografen gebruik maken van automatische witbalans instellingen en hun RAW bestanden later corrigeren. Dit zal werken tijdens sommige omstandigheden, maar een expert gaf aan dat je hier erg voorzichtig mee moet zijn. Zij gaf aan dat wanneer je foto's maakt met omgevingslicht, dit mogelijk niet de beste keuze is.

Onderwaterfotografie

 

Let goed op het licht

Water fungeert als een enorm filter die het hele spectrum van rood opeet. Hoe dieper je gaat, hoe blauwer je foto's zullen zijn. Om de juiste kleurtinten van je onderwerp te behouden, moet je dichtbij de oppervlakte zijn of gebruik maken van externe verlichting.

Veel onderwaterfotografen vertrouwen een hoop op stroboscoop of flits verlichting, wat helpt om de kleur terug in de foto te brengen. Flitsers zullen alleen maar de voorgrond verlichten, dus om de zwarte achtergrond te bereiken die je in zoveel prachtige macro foto's ziet, moet je omgevingslicht vermijden door gebruik te maken van een kleine apertuur en snelle sluitersnelheid.

Het is ook belangrijk om te onthouden, dat hoe verder je verwijdert bent van een onderwerp, hoe meer deeltjes de flitser op zal pakken, wat de waas in je foto vergroot.

 

Ken je duik zone

Hoe je duikt is je eigen keuze. In sommige plekken kan je simpelweg het water inlopen vanaf het strand, maar in andere locaties moet je vanaf een boot het water ingaan. Probeer informatie in te winnen bij lokale onderwaterfotografen en duikers wanneer je op een nieuwe locatie bent, zodat je kan ontdekken wat de veiligste plekken om de duiken zijn. Onthoud dat het lezen over een locatie en er duiken twee verschillende dingen zijn. Met iemand praten die ervaring heeft is altijd het beste.

 

Timing is erg belangrijk

Wanneer je tijd berekent, dan moet je niet alleen je zuurstofniveau en duikvaardigheden overwegen, maar ook dat elk element van fotografie meer tijd in beslag neemt. De compositie, je instellingen aanpassen en met wild omgaan zijn altijd dingen die meer tijd in beslag nemen dan je denkt. Experts raden aan om tenminste drie keer langer dan normaal te rekenen om een foto te maken. Als het normaal gesproken 30 minuten duurt om de perfecte foto te maken, dan kan je er vanuit gaan dat het onderwater veel langer duurt.

 

Weet wat je tegen kan komen

Als je dieren gaat fotograferen, dan moet je ongeacht de locatie altijd goed je huiswerk doen. Weet welke wezens er onder de oppervlakte zijn, hoe ze gedragen en hoe gevaarlijk ze zijn voor je veiligheid. Elk dier zal anders reageren, sommige zijn verlegen en zullen snel weg zwemmen, terwijl je bij andere zonder problemen dichtbij kan komen.

Het verschil weten dus een mantarog en adelaarsrog zal niet alleen helpen om betere foto's te krijgen, maar zowel jij als het dier zullen ook veilig blijven. Experts raden aan om een dier nooit te verrassen en je uit het water gaat wanneer je je niet veilig voelt onderwater. Wij raden hetzelfde aan.

 

Blijf comfortabel

Vergeet jezelf niet. Je fotoshoot is misschien belangrijk, maar als je je comfortabel voelt zal je taak een stuk makkelijker zijn. Zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn om warm te blijven in het water en foto's maken terwijl je tanden klapperen is niet fijn. De beste manier om comfortabel te blijven, is investeren in een complete duikuitrusting. Als dat buiten je budget valt, dan kan je ook een wetsuit huren om warm te blijven en ook flippers om je mobiliteit te verbeteren, waardoor het makkelijker wordt om die perfecte foto te maken.

Tips voor onderwaterfotografie

 

Wees uniek

Afhankelijk van het dier zullen er al duizenden foto's van zijn. Onze experts raden aan om een feature van het dier vast te leggen die men nog niet eerder heeft gezien. Om dit te doen moet je uitgebreid onderzoek doen naar het dier. Aan het einde van de dag is het erg moeilijk om foto's te maken die er echt uitspringen, omdat ze innovatief moeten zijn. Veel onderwerpen zijn al gefotografeerd, dus een uniek perspectief vinden is erg belangrijk.

Onthoud dat het maken van de foto niet voldoende is. David Doubilet geeft aan dat je ook erg strikt moet zijn bij de nabewerking. Wanneer je je foto's terugkijkt moet je geen twijfels krijgen waarom je die foto moet bewaren. Wees meedogenloos, zodat je na 10 jaar met gemak de beste foto's kan vinden.

Copyright is ook een groot probleem. Houdt je werk goed in de gaten. Het is ook waard om ervoor te zorgen dat je metadata compleet is en je een manier hebt om je foto's op te zoeken en op te slaan.

Overweeg deze tips, doe je eigen onderzoek en blijf zwemmen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter