Tips voor het fotograferen van extreme sporten

Extreme sporten zijn actie of avontuur sporten. Ze zijn niet voor de bangeriken en ze gaan altijd gepaard met een beetje gevaar. Bij deze sporten heb je te maken met grote hoogtes, snelheid of stunts. Als een fotograaf zal het helpen als je ook echt geïnteresseerd bent in extreme sporten, zodat je ze goed vast kan leggen. Hieronder zullen we een aantal tips bespreken die je zullen helpen om interessante foto's te maken.

 

Varieer met je hoeken

Om de meest dynamische foto's te krijgen tijdens een extreme sport fotoshoot, moet je extra creatief zijn met je hoeken (versterk ze, maak ze extreem), wat je zal helpen om een spectaculaire compositie te maken. Probeer het echter niet te moeilijk te maken. Als je dicht in de buurt van de actie kan komen, gebruik dan een wijde hoek objectief (28 of 35mm) voor overdreven proporties en snelheid. Een wijde hoek lens zal uitgestrekte composities bieden, maar je moet aardig dicht in de buurt van de actie zijn met deze kleine brandpunt objectieven. Je eigen visie van hoe en waar je de actie vast zou moeten leggen is het belangrijkste. Wees niet bang om in de modder te gaan liggen om je foto te krijgen. Ze worden om een reden extreme sporten genoemd, alles wat er mee te maken heeft is overdreven.

 

Vind de juiste plek

Veel personen zullen je vertellen dat perfecte fotografie te maken heeft met op het juiste moment op de juiste plaats zijn en dat is zeker zo bij het fotograferen van extreme sporten. Kijk hoe de deelnemers het parcours afleggen voordat je je plek uitkiest. Zet de modus op de TV of S (sluiterprioriteit), zodat je kan besturen hoe je de actie moet bevriezen en meet en vergrendel volgens je belichting. Om het optimale uit een evenement te halen zou je een 35-50mm objectief moeten gebruiken voor het beste gezichtsveld. Deze is niet te wijd (wat tot verstoringen zou leiden) en net geen telefoto, zodat je een wijder bereik van aperturen kan gebruiken.

 

Probeer zo dicht mogelijk bij de actie te komen

In plaats van dat je een telefoto zoom lens gebruikt (welke de algehele foto vaak comprimeert) moet je jezelf en het objectief dichter naar het onderwerp brengen. Door dichterbij te komen is het veel makkelijker om het frame van de zoeker met het onderwerp te vullen. Probeer ook de randen van het frame te gebruiken voor creatieve composities. Wees bijvoorbeeld niet bang om delen van het onderwerp af te kappen voor een meer meeslepende compositie. Je primaire objectief bij composities van extreme sporten, is zoveel mogelijk energie in het frame te krijgen als mogelijk en dit doe door het idee te geven dat het onderwerp zo snel gaat dat hij niet binnen het frame vastgelegd kan worden.

 

Gebruik de burst modus

Met de Burst modus worden automatisch een hoop foto's achter elkaar gemaakt, zodat je de actie vast kan leggen zonder te hoeven wachten op de sluiter. Het is een effectieve manier om onderwerpen met een hoge intensiteit te fotograferen. Stel het objectief in op AF (autofocus) en selecteer de continue focus (AI Serve AF Canon / AF-C Nikon) modus, zodat de lens continu de focus kan behouden op het bewegende onderwerp. Wanneer je witte achtergronden fotografeert, dan moet je de sneeuw met tenminste 1 stop overbelichten. Op deze manier zal de sneeuw er wit uitzien in de foto. De reden voor dit, is dat de ingebouwde meter van je camera de ideale belichting bepaald tot een 18% grijs. Wanneer de witte achtergrond gemeten wordt en je precies doet wat de meter zegt, dan zal dit onderbelicht worden. Door de belichting 1 stop te verhogen, zal je in een kleurbereik komen waarbij wit ook echt wit is.

Extreme sport fotografie gids

 

Gebruik beeldonscherpte om snelheid te laten zien

Een van de beste manieren om de dynamiek van een actief onderwerp te versterken, is onscherpte in de foto gebruiken. Je kan dit bereiken door met het onderwerp mee te bewegen. Zet de modus draaiknop op M (handmatige modus) en stel de sluitersnelheid tussen de 1/30 – 1/120 seconde in. De apertuur zal je zo wijd als mogelijk willen hebben (dit zal het effect van de onscherpe achtergrond vergroten), zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheid om het onderwerp in focus te houden. Wanneer je klaar bent kan je de foto maken en onthoud dat je het onderwerp moet volgen terwijl dat voorbij komt. Dit wordt follow-through of pannen genoemd en je blijft de lijn van de beweging volgen nadat je de sluiter los hebt gelaten om ervoor te zorgen dat de foto zo scherp mogelijk is. De uiteindelijke foto zou een scherp onderwerp met een onscherpe achtergrond moeten hebben, waardoor het gevoel van beweging wordt weergeven. Er is een beetje oefening vereist om dit onder de knie te krijgen, maar zodra het je lukt, zullen al je actiefoto's er van profiteren. En dit is precies wat je wilt met foto's van extreme sportevenementen.

 

Aanbevolen instellingen

De belichting correct instellen is erg belangrijk, vooral wanneer je een extreme sportevenement fotografeert, aangezien je de persoon niet kan vragen om hetgeen wat hij of zij deed te herhalen op precies dezelfde manier. Om voorbereid te zijn moet je je omgevingen zoveel mogelijk van te voren meten. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over de belichting wanneer de actie extreem snel voorbij komt. Gebruik de centraal gewogen instelling op de TTL meter om de meest robuuste en flexibele belichtingswaarde te krijgen. Vervolgens moet je afhankelijk van hoe comfortabel je je voelt met de camera kiezen voor de M (volledig handmatig) of S (sluiterprioriteit) modus om je foto's te maken. Op deze manier zal je de belichting zo nauwkeurig mogelijk kunnen instellen en besturen. Je zou sluitersnelheden moeten gebruiken die dicht in de buurt of sneller dan 1/500 seconde zijn en een f/4 – f/5.6 apertuur. Tijdens heldere omstandigheden waarbij er sneeuw of een zonnig strand is, moet je de belichting met een of twee stops aanpassen om overbelichting te voorkomen. Op deze manier zal je de noodzakelijke schaduw en hoogtepunten details behouden, welke zorgen voor een sterker en goed gebalanceerde foto.

 

Aanbevolen uitrusting

Voor extreme sporten zal een goede kwalitatieve lens met f/1.4 of 1.8 en een camera die niet te zwaar is, het mogelijk maken om makkelijk te bewegen. Een wijde hoek objectief voegt diversiteit toe en geeft je een aantal dramatische hoeken. Je moet ook investeren in een krachtige flashgun. Als je naar de zijlijnen van bijna elk sportevenement kijkt, dan zal je een hoop fotografen met krachtige flashguns zien, welke hen de mogelijkheid geven om foto's te maken met een lagere ISO (200 tot 400 voor minder ruis) en dit wordt gecombineerd met een hoge sluitersnelheid om die cruciale, dynamische momenten te bevriezen. Er is een techniek die niet veel gebruikt wordt en deze wordt Hoge Snelheid Sync genoemd, waarbij je je flitser in kan stellen om te synchroniseren met de hogere dan normale sluitersnelheden, wat ideaal is voor het vastleggen van snelle actie. Een krachtige flash unit verspreidt genoeg wattage dat hij niet direct op het onderwerp gericht hoeft te worden om de beschikbare hoeveelheid licht te vergroten.

Extreme sport fotografie tips

 

Conclusie

Extreme sporten zijn opwindend en snel, dus er is een energieke en enthousiaste fotograaf voor nodig om hun essentie vast te leggen. Wanneer je een extreme sport wedstrijd bijwoont, dan moet je zo dicht mogelijk bij de actie zien te komen. Gebruik creatieve hoeken voor indrukwekkende composities en leer om de camera te pannen, zodat je onscherpte aan de foto toe kan voegen. Gebruik een hoge ISO wanneer je in omstandigheden met weinig licht foto's maakt. Wanneer je een 35 tot 50mm lens gebruikt, zal je een wijder beeld in het frame kunnen vastleggen, maar je moet dicht in de buurt van de actie zijn, want anders zal het onderwerp erg klein zijn. Overweeg het gebruik van de Burst modus om snel achter elkaar een aantal foto's te maken. Meet de omgeving wanneer en waar dat kan, zodat je je volledig kan concentreren op focus, sluitersnelheid en compositie (niet belichting) wanneer de actie voor je lens explodeert.

Met deze tips zou je spectaculaire foto's van extreme sportevenementen moeten kunnen maken. Heb je nog andere tips? Laat dan hieronder een reactie achter, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.

1 Reactie
  1. Jammer dat Pentax niet wordt benoemd.Het blijft moeilijk om te erkennen dat Nikon en Canon camera bezitters niet beseffen wat voor Pentax snufjes er door de jaren heen in hun body’s verwerkt zitten.

Laat een reactie achter