Systeemcamera of spiegelreflexcamera: wat is het beste voor jou?

Tweezijdige debatten zijn al vele jaren aanwezig in de fotografie industrie. Van film vs digitaal en prime vs zoom tot handmatig vs automatisch. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van camera design hebben voor een nieuwe discussie gezorgd, namelijk digitale spiegelreflex of systeemcamera. Veteranen en nieuwelingen vragen zich allemaal af of ze over moeten stappen op iets zonder spiegel. Gezien de nieuwe ontwikkelingen wordt het geven van een duidelijk antwoordt op deze vraag steeds moeilijker. Momenteel heeft elke camera zo zijn eigen duidelijke voor- en nadelen en hopelijk zul je na het lezen van deze punten een weloverwogen keuze voor jezelf maken.

 

Is groter nog steeds beter?

Wanneer je naar verschillende digitale spiegelreflexcamera's kijkt, dan is het altijd makkelijk om de beste uit te kiezen. Vlaggenschipmodellen hebben vaak grote behuizingen met extra knoppen, draaiwielen, besturingen en super grote accu's, welke hen bestempelen als de camera voor professionals. En hiernaast krijg je ook industrie leidende features en specificaties. Recent zijn de meest revolutionaire en indrukwekkende camera's klein vergeleken met deze klassieke vlaggenschipmodellen, waarbij bijvoorbeeld sommige Sony camera's een full-frame sensor met hoge resolutie naast uitstekende autofocus en 4K video opname hebben.

Deze Sony camera's zijn een stuk kleiner dan de meeste digitale spiegelreflexcamera's, waardoor groot niet noodzakelijk beter hoeft te zijn, alhoewel sommige Canon en Nikon modellen laten zien dat die grote behuizing wel duidelijk ergens goed voor is.

systeemcamera-kopen-tipsSysteemcamera's adverteren hun veel kleinere afmetingen altijd als voordeel en dit is vooral het geval met het Micro Four Thirds formaat, welke een bijna vergelijkbare beeldkwaliteit beloofd als normale digitale spiegelreflexcamera's. De kleinere sensor gaf ontwerpers de mogelijkheid om de camera kleiner te maken, terwijl beeldkwaliteit gebalanceerd wordt, waardoor deze camera veel beter is dan bestaande compactcamera's met vaste lenzen. Na verloop van tijd werden andere formaten aan systeemcamera's toegevoegd, zoals 1-inch, APS-C en full-frame, maar dankzij de afwezigheid van een spiegeldoos en optische zoeker, konden deze camera's met een gemak een stuk van hun gewicht en afmetingen kwijt raken.

Vandaag de dag is de kans groot dat je een systeemcamera kan vinden die aan alle noodzakelijke vereisten voldoet en je rug en schouders van een paar kilo extra gewicht ontlast. Zorg er echter wel voor dat je eentje zoekt die jij comfortabel vindt. Als een grotere digitale spiegelreflexcamera beter in je hand ligt, dan vind je mogelijk het extra gewicht niet zo belangrijk als comfort.

 

Het zoeker debat

Een groot overwegingspunt van een systeem zonder spiegel is dat er gebruik gemaakt wordt van een elektronische zoeker in plaats van het optische systeem. Digitale spiegelreflexcamera's zijn geliefd vanwege het optische zoeker systeem dat exact de kleuren laat zien zoals je die zonder het gebruik van een zoeker zal zien en maken gebruik van spiegels om het licht naar je ogen te reflecteren. Systeemcamera's elimineren echter alle prisma's om een hoop ruimte te besparen, maar hebben een elektronische zoeker of LCD scherm nodig voor het bekijken van het beeld. Als er een ding is dat fotografen vertrouwen, dan zijn dat wel hun eigen ogen. Er is zelfs een term chimping bedacht om te omschrijven dat je na het maken van een foto deze op het LCD scherm bekijkt. Dus geven fotografen de voorkeur aan optische of elektronisch? Dat is nog een 50/50 strijd.

Dit is een van de makkelijkste manier om te besluiten of je van je spiegelreflexcamera af zou moeten stappen of niet. Als je al ziek wordt van de gedachten van het vervangen van je optische zoeker door een elektronisch display, dan kan je het beste gebruik blijven maken van een spiegelreflexcamera. Er zijn echter ook andere redenen waarom je voor OVF in plaats van EVF zou kunnen kiezen. Zo is er de mogelijkheid om een beeld te bekijken zonder dat je de camera aan hoeft te zetten, een ‘ongelimiteerd' dynamisch bereik en het feit dat het echte beeld gepresenteerd wordt zonder lag of vertraging. Elektronische zoekers worden geplaagd door twee dingen: resolutie en refresh rates. Als je door een EVF kijkt, dan kan je de pixels zien, wat de ervaring kan verpesten. Als je daarnaast begint met foto's maken, maar de perfecte shot mist, omdat het beeld waar je naar keek iets achterliep, dan kan het enorm teleurstellend zijn. Schermtechnologie wordt echter steeds beter, waardoor dit vandaag de dag een kleiner probleem is en morgen nog minder.

De meest recente EVFs zijn aardig goed, waarbij sommige modellen 2,36 miljoen dots aanbieden (3 dots is meestal 1 pixel) en refresh rates hebben die beter dan 60fps zijn, waardoor dit een minder groot probleem is. Het zal nog steeds een probleem zijn als dit je eerste EVF zal zijn, maar de meeste gebruikers kunnen zich snel en makkelijk aanpassen aan dit systeem en profiteren van de verschillende voordelen. Omdat het een scherm is, heb je toegang tot features die je alleen maar digitaal kan krijgen. Gebruikers kunnen de focus controleren, een histogram voor belichting naar voren brengen en een digitale niveau allemaal ter beschikking zonder je oog van de zoeker af te halen. Hybride modellen kunnen ook video's opnemen met hetzelfde display waar ze foto's mee maken, waardoor het een geweldige documentaire tool is. Een laatste bonus is dat wat je ziet, ook hetgeen is wat je krijgt, waarmee we bedoelen dat wat je in de zoeker ziet, je uiteindelijke afbeelding zal zijn. Dus alhoewel EVFs nog niet perfect zijn, verrichten ze wel spectaculair werk en zijn ze gevuld met features.

 

Lenzen, mounts en adapters

spiegelreflexcamera-lenzenDigitale spiegelreflexcamera's hebben het grootste aanbod van lenzen, met veel gespecialiseerde optieken en hebben elektronica met volledige ondersteuning voor autofocus en stabilisatie. Ze zullen ook een groter aanbod hebben van bepaalde veelvoorkomende lenzen, zoals de alles-in-een zooms of de klassieke 50mm en meer ondersteuning van derden. Systeemcamera's zijn nieuwer en zijn nog bezig met een inhaalslag, maar hebben ook al indrukwekkende optieken. Als je een nieuwe systeemcamera wilt kopen, zorg er dan voor dat je een lens kan krijgen die je nodig hebt voor dat model, aangezien de lens een grotere impact zal hebben op je beelden dan de camera en het veel langer uit zal houden.

Als je al in het bezig bent van een uitgebreide collectie van lenzen, dan is de systeemcamera mogelijk de beste keuze voor je, aangezien de adapter markt de laatste jaren flink op stoom is gekomen. Je kan bijna elke oude of huidige lens combineren met een moderne camera. Dus als je de voorkeur geeft aan handmatige optieken of digitaal wilt gaan voor je video's, dan is een systeemcamera het beste. Nieuwere adapters voegen ook elektronica toe, dus je hebt de keuze uit volledige automatische tot volledig handmatige modellen.

 

Welke maakt betere foto's?

Geen van beide. Spiegelreflex en systeemcamera's bieden elk hun eigen unieke features en worden constant bijgewerkt. Het lijkt erop dat systeem behuizingen recent meer aandacht hebben ontvangen, met sommige nieuwe features die eerst bij systeemcamera's geïntroduceerd worden en daarna pas bij spiegelreflex modellen, maar de spiegelreflex doet nog steeds mee.

Interessant is dat compactcamera's ook flinke vernieuwingen hebben gekregen, met een aantal krachtige modellen van Sony en Nikon die professionele features in exceptioneel compacte vormen bieden. Als je een kleine camera voor reizen of dagelijks gebruikt wilt hebben, dan kan je misschien beter voor een point-and-shootcamera kiezen in plaats van een systeemcamera.

 

Uiteindelijk…

… maakt het niet echt uit. Kies de camera uit die je het meest comfortabel vindt of de features geeft die je nodig hebt voor je werk. Ontdek wat comfortabel voor jou is en bij je behoeften past en maak je geen zorgen over het spiegelreflex vs systeemcamera debat.

1 Reactie
  1. Zelf vind ik een spiegelreflexcamera toch echt wel zijn voordelen hebben. Vooral de beschikbaarheid van lenzen. Dit is toch nog wel een gemis bij veel systeemcamera’s.

Laat een reactie achter