Beste lichtmeter kopen tips + TOP 5

Een lichtmeter biedt fotografen en videografen cruciale informatie voor hun werk. Hij biedt een meting van de belichting, vertelt de gebruikers precies welke sluitersnelheid/apertuur combinatie te gebruiken op basis van de 18% grijs standaard en kan zelfs gedetailleerde grafieken en tabellen geven van de kwaliteit en kleur van de lichten die iemand gebruikt. Over het algemeen wordt het gezien als een tool voor het controleren van belichtingsinstellingen voor perfect gebalanceerde beelden. Daarnaast kunnen sommige modellen andere exceptioneel bruikbare mogelijkheden bieden, zoals flitsmeting, kleurtemperatuur metingen en meer.

Bekijk hier de TOP 5 bestverkochte lichtmeters volgens:

 

Lichtmeter kopen gids:

Opvallende vs reflecterende lichtmetingen

Lichtmetingen kunnen op twee verschillende manieren genomen worden: door het licht dat op het onderwerp valt (opvallend) of het licht dat gereflecteerd vanaf het onderwerp (reflecterend). De meeste meters zijn in staat om beide metingen te doen, maar iedere methode heeft zo zijn voor- en nadelen.

Lichtmeter kopen tips

Opvallende lichtmetingen meten het licht dat op het onderwerp valt, dus de lichtmeter moet gericht worden op de camera vanaf de positie van het onderwerp. Deze methode is erg accuraat en nauwkeuriger dan reflecterende metingen, omdat de lichtmeter niet voor de gek gehouden zal worden door erg reflecterende of donkere oppervlaktes. Dit kan lastig zijn met snel bewegende onderwerpen of objecten die zich ver weg bevinden.

Reflecterende metingen worden vaker gebruikt, aangezien de meeste moderne camera's een ingebouwde reflecterende lichtmeter hebben. Deze nemen een gemiddelde van het verschillende reflecterende licht en meten over de hele scene om fotografen accurate belichtingsinstellingen te bieden. In gebieden met veel contrast of veel verschillen in licht, kunnen deze systemen moeite hebben om een juiste meting te bieden, maar het is een snelle en handige manier om de eerste instellingen te verkrijgen.

Iets wat reflecterende metingen echt kan helpen is een 18% grijskaart, wat de nauwkeurigheid zal bevorderen door een consistent oppervlakte te bieden waar het licht vanaf gemeten kan worden. Andere voordelen van reflecterende metingen zijn de mogelijkheid om snel metingen van meerdere objecten te bieden, zodat je het dynamische bereik in een hele scene beter kan begrijpen.

 

Spot meting

Spotmeters zijn aparte reflecterende meters die een erg nauwe sectie van het beeld zullen meten, meestal van 1 tot 3 graden, alhoewel er ook modellen beschikbaar zijn die een wijdere beeldhoek van 5 tot 10 graden bieden. Deze geven gebruikers de mogelijkheid om erg specifiek bepaalde objecten in een scene te meten, zonder in de war gebracht te worden door erg donkere of heldere plekken in een beeld. Voorbeelden van dit zijn backlit voorwerpen of donkere achtergronden, waarbij het onderwerp respectievelijk onderbelicht of overbelicht zal worden met een gemiddelde meting.

Veel handheld meters kunnen uitgerust worden met accessoires die spotmetingen mogelijk maken. Veel camera's hebben ook een spotmeting modus beschikbaar om te gebruiken.

Lichtmeter kopen

 

Flitsmeting

Alhoewel omgevingslicht en constant licht eenvoudig om te meten is, zijn er voor flits extra verbindingen of modi nodig om een meting te bieden. Dit komt grotendeels door de extreem korte duur van een flits, meestal meer dan 1/1000 seconde. De meest flitsmeters hebben een PC terminal of andere sync poort om rechtstreeks een flits te activeren, alhoewel sommige ook een radioverzender hebben om draadloos te werken met strobe units. Nog een methode is een aparte draadloze flits modus, welke de meter in standby zet en dan de meting vastlegt en opslaat van de straal van licht wanneer deze geactiveerd wordt door een andere bron.

Bekijk hier de TOP 5 bestverkochte lichtmeters volgens:

 

Specialiteit meters

Alhoewel fotografen meestal tevreden zijn met standaard belichtingsmetingen en instellingen, hebben videografen meer specifieke wensen en behoeften wanneer het neerkomt op het licht precies goed te krijgen. Er zijn modellen beschikbaar specifiek voor video en film welke extra instellingen hebben voor frame rate (fps), naast de mogelijkheid om weer te geven in lux, foot-candles en sluiter hoeken, wat informatie is die voornamelijk gericht is op filmproductie.

Sommige bedrijven stappen af van de standaard lichtmeter en produceren kleurmeters of spectrometers, welke een gedetailleerde analyse van je lichten zullen bieden. De informatie die geboden wordt kan zo simpel zijn als kleurtemperatuur tot spectrum grafieken en CRI metingen. Deze meters maken het mogelijk om twee verschillende lichtbronnen met elkaar te vergelijken en ze overeen kunnen laten komen of verschillend maken, afhankelijk van je behoeften. Een ander doel is de kwaliteit van het licht meten, aangezien sommige lichtbronnen bepaalde kleuren missen en dit kan een negatieve invloed op je beelden hebben.

 

In-camera vs handheld meters

Moderne camera technologie biedt elke gebruiker met een ingebouwd TTL meetsysteem voor reflecterende metingen, waardoor sommige personen sceptisch zijn over de behoefte van een aparte handheld unit. Alhoewel het klopt dat met de verscheidene instellingen en ontwikkelingen die beschikbaar zijn, het mogelijk is om gemiddelde, spot en centraal gewogen metingen makkelijk en nauwkeurig uit te voeren, heb je voor sommige situaties een handheld lichtmeter nodig.

In-camera systemen kunnen geen flits of opvallende metingen uitvoeren, waardoor je een aparte unit nodig hebt voor deze situaties. Het kan ook een beetje apart zijn om een camera te gebruiken als een meter wanneer je rond een set loopt of wanneer je complexe lichtomstandigheden meet. Daarnaast geven het ingebouwde geheugen en vergelijkingsmogelijkheden van digitale meters je de mogelijkheid om metingen of instellingen snel terug te halen en vergelijken met metingen van andere lichten om snel conclusies en aanpassingen te maken. Handheld meters hebben ook veel aparte functies en accessoires, waaronder de mogelijkheid om voor verschillende camera modellen te programmeren voor extra nauwkeurigheid.

Beste Lichtmeter kopen

Alhoewel veel gebruikers geen behoefte zullen hebben aan een handheld lichtmeter, zullen andere de mogelijkheden van een licht- of kleurmeter erg waardevol vinden. Meters kunnen je exacte informatie van je belichting geven en ook dingen zoals filtratie vereenvoudigen door exacte nummers te bieden. En aangezien licht het meest belangrijke onderdeel van fotografie en videografie is, is de mogelijkheid om meer te weten over je instellingen erg behulpzaam.

Bekijk hier de TOP 5 bestverkochte lichtmeters volgens:

10 Totale Score

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter