Canon EOS 1300D review

De nieuwste instap digitale spiegelreflexcamera van Canon representeert een uitstekende waarde en biedt veel fotografen de kans om voor de eerste keer een spiegelreflexcamera uit te proberen. Hij heeft een APS-C sensor en een aantal interessante features, maar is niet super revolutionair. Ten opzichte van de 1200D is het een relatief kleine upgrade. De scherm resolutie is hoger, de processor is iets beter en je krijgt de toevoeging van Wi-Fi en NFC. Naast dat hij interessant is voor personen die voor het eerst een digitale spiegelreflexcamera willen uitproberen, zullen eigenaren van de meer geavanceerde Canon digitale spiegelreflexcamera's hem mogelijk ook willen overwegen als back-up of reis camera. In deze Canon EOS 1300D review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.

 

Canon EOS 1300D review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief:

 • Geweldige waarde
 • Toegang tot een enorme hoeveelheid EOS accessoires
 • Ingebouwde Wi-Fi

Negatief:

 • 95% zoeker
 • Geen touchscreen
 • Gelimiteerde burst snelheid

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Belangrijkste features

 • 18MP APS-C CMOS sensor
 • 9 AF punten
 • 3-inch, 920k-dot scherm
 • ISO 6.400 (12.800 uitgebreid)
 • 3fps burst snelheid
 • Digic 4+ processor
 • Ingebouwde Wi-Fi en NFC
 • Prijs tijdens deze Canon EOS 1300D review: bekijk hierboven

 

Canon EOS 1300D review:

Design en gebruik

Als je de 1200D gezien of gebruikt hebt, dan zal je bekend zijn met de bouw en lay-out van de 1300D. Canon is niet te veel afgeweken van de blauwdruk.

Zoals gewoon is voor een instap camera is hij redelijk klein voor een digitale spiegelreflexcamera, maar hij is groot genoeg om bevredigend te zijn voor personen die overstappen vanaf een compactcamera. De grip is ietwat gebogen en getextureerd, wat helpt om hem lekker in je hand te houden.

Bovenop de camera zit een modus draaiknop, wat betekent dat je snel kan schakelen tussen verschillende belichtingsmodi. Naast handmatige en semi-automatische optie (zoals apertuur prioriteit) zijn er ook verscheidene scène en automatische modi, wat geweldig is als je nog maar net gebruik begint te maken van digitale spiegelreflexcamera fotografie.

Beste Canon EOS 1300D Review

Er zitten aardig wat knoppen aan de achterkant van de camera, maar ze zijn gegroepeerd in een plek om het veranderen van instellingen makkelijk te maken. Er zijn directe knoppen voor sommige instellingen, zoals ISO, AF soort, witbalans en belichtingscompensatie en een Q knop om toegang te krijgen tot de meer gebruikte instellingen, zoals metingen.

Een draaiknop kan gevonden worden in de buurt van de sluiterknop, welke je gebruikt om de apertuur in te stellen (wanneer je beelden vastlegt in de apertuur prioriteit modus) of de sluitersnelheid (wanneer je beelden vastlegt in de sluiterprioriteit modus). In de handmatige modus gebruik je de draaiknop om beide aan te sturen, waarbij je tussen de twee kan schakelen wanneer je de belichtingscompensatie knop ingedrukt houdt.

De 1300D heeft niet een optische zoeker. Hij biedt een redelijk helder en duidelijk zicht, maar hij laat maar 95% van de scène zien. Dat is redelijk normaal voor instap digitale spiegelreflexcamera's, maar je moet oppassen tijdens de compositie dat iets aan de rand van het frame niet in de foto komt. Dit is een ding waar elektronische zoekers zeker weten een voordeel hebben ten opzichte van hun optische neefjes.

Wi-Fi en NFC is de grootste upgrade voor deze camera wanneer je hem vergelijkt met de 1200D. Om het te gebruiken moet je de Canon Camera Connect App downloaden, welke gratis te vinden is in de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android). Het verbindingsproces is snel en makkelijk en zodra je je apparaat verbonden hebt met de camera kan je hem gebruiken om de camera op afstand te besturen of foto's te downloaden vanaf de camera voor het uploaden naar social media websites.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Scherm van de Canon EOS 1300D

Het scherm is een vast 3-inch, 920k-dot paneel, wat een upgrade is ten opzichte van het 460k-dot scherm van de 1200D. Dit betekent dat foto's die je terugkijkt duidelijker en scherper zijn, terwijl menu's en iconen er ook beter uitzien. Het was fijn geweest als het scherm kon draaien of kantelen, maar aangezien dit een erg goedkope camera is, is dit niet echt verrassend.

Naast de zoeker kan je ook de live view gebruiken op het LCD scherm voor het componeren van foto's. Dit wordt geactiveerd via een knop net naast de zoeker. Het is handig voor het vastleggen van macro en stilleven objecten, aangezien je de focus nauwkeurig kan controleren. Aangezien de focus echter langzamer is wanneer je deze gebruikt, raden we niet aan om hem voor alle objecten te gebruiken.

 

AF en prestatie

Er zijn maar negen autofocus punten waar je uit kan kiezen wanneer je de 1300D gebruikt, wat niet veel is voor een digitale spiegelreflexcamera en ze bevinden zich allemaal richting het midden van het frame. Het centrale punt is de meer gevoelige cross-type, dus het is beter om deze te gebruiken wanneer je foto's maakt tijdens omstandigheden met weinig licht. Om het AF punt te veranderen klik je op de AF selectieknop en gebruik je de richtingsknoppen om het punt te kiezen dat je nodig hebt.

AF snelheden variëren op basis van de lens die je gebruikt, maar zijn over het algemeen erg goed wanneer er voldoende licht is. Tijdens omstandigheden met weinig licht zoekt de camera mogelijk meer naar focus, maar het komt bijna nooit voor dat er een niet nauwkeurige focus bevestiging is.

Goedkoopste Canon EOS 1300D Review

De 1300D gebruikt de Digic 4+ beeld processor ten opzichte van de 4 in de 1200D. Alhoewel het een verbetering is, is hij nog steeds aardig oud, aangezien de meest recente versie de Digic 7 is, welke je kan vinden in de Canon G7X II. Als een resultaat krijg je maar een 3fps burst snelheid en een buffer die maar om kan gaan met zes RAW bestanden tegelijk.

De kans is echter klein dat deze betaalbare camera op het verlanglijstje zal staan van een professionele sportfotograaf. Het is het echter waard om die snelheden te onthouden als je er over nadenkt om de 1300D als back-up camera te gebruiken en je regelmatig actie of snel bewegende objecten vastlegt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Canon EOS 1300D

Vergis je niet in de kwaliteit, want als je overstapt van een compactcamera of mobiele telefoon, dan zal je erg onder de indruk zijn van de kwaliteit van de foto's van de 1300D. Als je echter een 1200D bezit en een upgrade overweegt, dan kan je beter iets anders overwegen.

Rechtstreeks uit de camera laten JPEG foto's geweldige kleuren zien, welke in de meeste gevallen accuraat zijn wanneer je de automatische witbalans instelling gebruikt. Onder kunstlicht zijn de foto's een beetje aan de warme kant. Alhoewel dit niet noodzakelijk slecht is voor bepaalde objecten, kan je er beter voor kiezen om gebruik te maken van een specifieke witbalans instelling voor volledige nauwkeurigheid.

De lichtmeter verricht over het algemeen uitstekend werk om accurate belichtingen te produceren. Je komt er echter misschien wel achter dat je tijdens hoge contrast scenario's mogelijk de belichtingscompensatie iets op moet schroeven om een meer aangenaam effect te creëren.

Goedkope Canon EOS 1300D Review

Op het gebied van ruis presteert de sensor van de 1300D redelijk. Bij ISO 1.600 is er niet te veel aanwezig, terwijl je een goede algehele indruk van detail krijgt wanneer je naar foto's kijkt bij normale print of web afmetingen. Als je echter de RAW bestanden opent, dan is het duidelijk dat de camera aardig wat ruisreductie toepast. Als een gevolg zullen sommige fijne details verloren gaan bij JPEG foto's.

Als dit gebeurt, dan is het mogelijk om de RAW bestanden te gebruiken om verloren detail terug te halen en het te balanceren met ruisreductie naargelang je voorkeur. Bij ISO 3.200 en 6.400 zijn foto's nog steeds goed (zeker bruikbaar bij A4 of lager), maar je kan het beste ISO 12.800 vermijden tenzij je echt wanhopig bent.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Video

Om video's op te nemen op de 1300D moet je eerst de belichtingsknop op video zetten. Het is een beetje vervelend dat er geen aparte video knop is. Dit betekent ook dat de video volledig geautomatiseerd is en de camera geen handmatige controle biedt voor video instellingen. Dat zal waarschijnlijk teleurstellend zijn voor potentiële fotografen, maar is waarschijnlijk niet een verrassing voor zo'n betaalbare camera als deze.

De camera kan Full HD video's maken en kan erg goede beelden produceren. De videofunctionaliteit is echter meer een toevoeging aan een fotocamera, in plaats van een reden om de 1300D te kopen.

Canon EOS 1300D Review

 

Moet je de Canon EOS 1300D kopen?

Er zijn voldoende positieve punten die we op kunnen noemen over de 1300D, maar de meest belangrijke is de erg indrukwekkend redelijke prijs.

Alhoewel dit niet een fenomenale camera is die je om ver zal blazen met zijn prestaties, is het een solide kleine digitale spiegelreflexcamera die een geweldige optie voor beginners, maar ook een goede back-up voor enthousiastelingen is.

De beeldkwaliteit is nagenoeg vergelijkbaar met de voorganger, dus als je al een 1200D bezit, dan zal er niet veel zijn dat overstappen rechtvaardigt (tenzij je wanhopig Wi-Fi of NFC connectiviteit wilt).

Als het budget je primaire zorg is (of je gewoon nog niet klaar bent om een grote hoeveelheid geld in een hobby te investeren), dan is de 1300D een geweldige eerste optie, welke voldoende bereik biedt om te leren en groeien, voordat je overstapt op een meer geavanceerde camera.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Canon EOS 1300D review

De 1300D presteert redelijk en is ideaal voor digitale spiegelreflexcamera nieuwelingen. Voor personen die de 1200D al bezitten is deze nieuwe versie het niet waard om te upgraden, maar afgezien van dat maakt de lage prijs de 1300D een erg aantrekkelijke optie.

7.5 Totale Score
De Canon EOS 1300D presteert redelijk

De 1300D presteert redelijk en is ideaal voor digitale spiegelreflexcamera nieuwelingen. Voor personen die de 1200D al bezitten is deze nieuwe versie het niet waard om te upgraden, maar afgezien van dat maakt de lage prijs de 1300D een erg aantrekkelijke optie.

Pluspunten
 • Geweldige waarde
 • Toegang tot een enorme hoeveelheid EOS accessoires
 • Ingebouwde Wi-Fi
- Minpunten
 • 95% zoeker
 • Geen touchscreen
 • Gelimiteerde burst snelheid
Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter