De Canon EOS 750D is een digitale spiegelreflexcamera die niet zo basis is als de EOS 1200D, maar betaalbaar is en simpel gebruik biedt dat aantrekkelijk zal zijn voor personen die zich niet te veel willen verdiepen in de handmatige kant van fotografie. Hij geeft je de spiegelreflex voordelen van lens keuze en goede beeldkwaliteit, maar zonder de steile leercurve. Als je je graag direct meer wilt verdiepen in de meer geavanceerde principes van fotografie, dan zou je ook de Canon EOS 760D moeten overwegen, welke dezelfde binnenkant, maar meer handmatige besturingen heeft. Wil je het simpel houden? Het enige grote probleem met de Canon EOS 750D, is dat hij niet net zo'n goed dynamisch bereik biedt als zijn rivalen, de Nikon D5500 en Pentax K-S2. In deze Canon EOS 750D review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft, zodat je kan besluiten of deze camera aan je wensen, behoeften en budget voldoet.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Canon EOS 750D review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
- Snelle AF
- Toegankelijke hardware
- Wi-Fi en NFC
- Detail en dynamisch bereik zijn niet zo goed als de concurrentie
- Gelimiteerde video mogelijkheden
- Zoeker biedt een dekking van maar 95% en niet 100
Belangrijkste features
- 24.2MP APS-C sensor
- 100 – 12.800 ISO bereik
- 19 punten AF
- Prijs tijdens deze Canon EOS 750D review:
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Canon EOS 750D review:
Design en gebruik
Als een wonderschone dynamische stijl hoog op je prioriteitlijstje staat, dan is de kans klein dat je daarvoor naar een digitale spiegelreflexcamera kijkt. De Canon EOS 750D heeft de klassieke Canon digitale spiegelreflexcamera uitstraling, met een grote zwarte behuizing die de meeste personen alleen maar kunnen onderscheiden van instap Canon modellen door een kijkje te nemen naar de naam.
Hij is praktisch, niet een schoonheid.
Aangezien het niet een van de top modellen is, zijn de buitenste delen van de Canon EOS 750D gemaakt van polycarbonaat in plaats van magnesiumlegering, wat je alleen maar kan vinden op duurdere camera's. Hij voelt niet zeer high-end aan, maar is nog steeds stevig.
De onderdelen die samen de EOS 750D maken kraken of buigen niet en hij heeft een aluminium skelet onder het plastic om alles stevig te houden. Een iets minder dure constructie helpt ook om de camera licht te houden.
Hij is 25 gram lichter dan zijn voorganger, de 700D en voelt relatief licht aan voor een digitale spiegelreflexcamera, zonder de grote handgrip te verwijderen. De volgende stap zou zijn om waterbestendigheid aan meer betaalbare camera's zoals deze toe te voegen, maar zover zijn we nog niet. Dit is namelijk nog steeds iets dat je alleen maar bij duurdere modellen tegenkomt.
Een licht, polycarbonaat behuizing kan een nadeel worden als je gigantische snelle objectieven wilt bevestigen, maar als je een aantal van de goedkopere kwalitatieve opties uit wilt proberen, zoals de 50mm f/1.8 lens, dan is de EOS 750D perfect.
Wat meer specifiek is voor deze camera, is een erg simpele besturing. Hij heeft alleen maar een handmatig besturingswiel aan de bovenkant en een erg makkelijk te bereiken modus draaiknop.
Deze stijl is het tegenoverstelde van de broer van de 750D, de 760D. Dat model is ruim €100 duurder en geeft je meer handmatige besturingen, plus een extra display aan de bovenkant voor een meer ‘pro' gevoel.
Als je denkt dat je volgende camera meer een opstapje is naar meer serieuze fotografie en op een moment een echte digitale spiegelreflexcamera. dan is de 760D een veel betere keuze. Denk je dat je voor altijd vrienden zal blijven van de Auto modus? Dan is de 750D geen verkeerde keuze. Door de hoeveelheid besturingen op deze camera te verminderen, heeft Canon degene die er wel zijn erg makkelijk toegankelijk kunnen maken. Deze camera is erg makkelijk om te gebruiken en geeft je nog steeds voldoende handmatige controle als je dat wilt.
De modus draaiknop heeft prioriteitsmodi welke je controle geven over een primair element, zoals apertuur of sluitersnelheid en de camera zoekt voor de rest uit wat het beste bij die instelling past. We gebruiken deze makkelijke handmatige besturingen 90% van de tijd.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Scherm en elektronische zoeker
De Canon EOS 750D biedt alle basis op het gebied van opstellen en achteraf bekijken van je foto's. Er is een 3-inch vari-angle scherm aan de achterkant, welke hetzelfde is als degene die je op de 700D kan vinden. Het is een 1,04-miljoen-dot Clear View II LCD, met een 3:2 aspect, wat hetzelfde is als de sensor van de camera. Touchscreen ondersteuning betekent dat je je focuspunten ook kan selecteren met je vinger wanneer je de live view gebruikt.
Iets wat perfect past bij de redelijk makkelijke stijl van de camera, is dat het scherm van de camera naar buiten en op en neer kantelt om het zien waar je een foto van maakt wanneer je de camera boven of onder je hoofd houdt en ook in alle andere vreemde hoeken. Het is een soepel, kwalitatief vari-angle mechanisme.
In tegenstelling tot de meeste digitale spiegelreflexcamera's is er geen enorm prestatieverschil wanneer je de LCD in plaats van de zoeker gebruikt om je foto op te stellen, wat live view in de fotografiewereld wordt genoemd. Aangezien de Canon EOS 750D gebruik maakt van een on-sensor phase detectie in plaats om een stapje naar beneden te gaan naar de pure contrast detectie sofware, blijft de AF snel.
Het enige kritiekpunt is de zoeker en niet het scherm. Aangezien het een goedkoper model is, biedt hij maar een dekking van 95% van het frame, wat betekent dat je iets meer op de foto zal krijgen dan je kan zien door de zoeker. Dat is dezelfde dekking als de Nikon D5500, alhoewel de Pentax K-S2 wel een dekking van 100% biedt en een vergelijkbare prijs heeft.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Features Canon EOS 750D
Op sommige momenten krijg je het gevoel dat digitale spiegelreflexcamera fabrikanten alleen maar features toevoegen wanneer dat moet, maar de Canon EOS 750D heeft een redelijk bijgewerkte Wi-Fi connectiviteit. Hij heeft Wi-Fi en NFC, waardoor het koppelen met telefoons die compatibel zijn net wat makkelijker wordt.
De software kant van de Wi-Fi van de camera veegt ook de vloer aan met de meeste andere fabrikanten. Naast het versturen van foto's en de sluiter op afstand besturen, kan je ook de camera instellingen aanpassen vanaf je smartphone of tablet, zoals apertuur, sluitersnelheid en ISO. Niet slecht toch?
Er is ook een kleine pop-up flitser, wat je wederom het gevoel geeft dat je alles hebt om te beginnen met foto's maken, wat de toegankelijkheid van de camera een enorm pluspunt geeft.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Prestatie en AF Canon EOS 750D
Camera's zoals de Canon EOS 750D zijn echter niet bedoeld om je binnen te lokken met uitspringende extra's of om de soort snelheid te bieden waar professionele actie fotografen naar op zoek zijn. In plaats daarvan krijg je een solide alledaagse snelheid, die zelfs iets langzamer is dan verscheidene concurrerende systeemcamera's in deze prijsklasse.
De DIGIC 6 processor maakt het mogelijk om 5 beelden per seconde vast te leggen, wat een beetje de minimale en standaard snelheid is van een alledaagse digitale spiegelreflexcamera. Het is ook dezelfde snelheid als de 700D. Wat echter veranderd is, is de buffer. Het limiet van 8 RAW bestanden klinkt misschien niet indrukwekkend, maar maximaal 940 JPEGs per keer wel.
Je kan effectief gezien zolang foto's maken als dat je geheugenkaart aan kan. Dit is een goede reden om te investeren in een snelle kaart. Tijdens deze Canon EOS 750D review gebruikte we een Lexar Professional 2000x 64GB SDXC UHS-II en we konden zonder onderbrekingen foto's maken. Zolang we vol konden houden in ieder geval.
De snelheid is niet verbetert sinds de 700D, maar het AF systeem wel. De 750D heeft een 19 punten on-sensor systeem, waarbij alle cross-type punten zijn en ook de on-sensor phase detectie pixels die we voor het eerst zagen bij de Canon EOS M3 systeemcamera. Deze worden gebruikt wanneer je de live view modus gebruikt.
De kern AF die je krijgt wanneer je de zoeker gebruikt, is hetzelfde als op de Canon 70D. Hij is erg snel en bedekt het centrale deel van de scène, met zeven kolommen van focuspunten die steeds minder worden wanneer je meer naar de zijkant van het frame gaat. Er zijn vijf precies in het midden, welke overgaan naar twee rijen (per kant) van 3 punten en dan een enkel punt aan de uiterste linker en rechterkant.
Het 39 punten systeem van de Nikon D5500 biedt een wijdere verspreiding, maar wat je hier krijgt is beter dan de systemen van de Pentax K-S2.
De live view focusprestatie springt er echt uit. Het is snel, soepel en stil wanneer je deze gebruikt met de standaard 18-55mm STM kit lens. STM geeft aan dat het objectief gebruikt maakt van super stille motoren, welke niet het soort geluid maken dat je vervolgens in je video opname hoort.
Focus tracking is ook goed, zolang het onderwerp niet te onregelmatig beweegt. De erg solide AF is mogelijk de beste reden om een camera zoals de EOS 750D in plaats van een compacte systeemcamera te kopen, nu dat elektronische zoekers ons niet meer laten huilen wanneer we er doorheen kijken. Zelfs voor de prijs bieden camera's zoals de FujiFilm X-T10 erg goede.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Beeldkwaliteit Canon EOS 750D
Een van de meest uitspringende verbeteringen die gemaakt zijn bij de EOS 750D ten opzichte van zijn voorganger is een verhoogde resolutie, van 18MP naar 24.2. Het gaat allemaal echter niet om detail bij deze camera, aangezien hij nog steeds gebruik maakt van een anti-aliasing filter. Dit soort filters kunnen helpen om ruis te verwijderen dat kan verschijnen in strakke patronen of anders soorten fijne details, maar zorgen er ook voor dat de foto iets zachter gemaakt wordt.
Als een gevolg biedt de Canon EOS 750D iets minder detail dan de Nikon D5500 met een basis ISO, waarbij hij 3.200lph scoort ten opzichte van de 3.400lph van de D5500. Het detail dat geboden wordt is echter zo goed als dat we verwachten van een camera die deze resolutie en een filter heeft.
Sluitersnelheden lopen uiteen van 30s naar 1/4000 seconde en het native ISO bereik van de camera is 100 – 12.800, met een uitgebreide 25.600 modus beschikbaar. Tijdens deze canon EOS 750D review zijn we er echter achter gekomen dat je het beste gebruik kan maken van ISO 6.400 of lager wanneer dat mogelijk is. De twee hoogste ISO instellingen bevatten aardig veel ruis en missen detail.
De sensor helpt de 750D een beetje op dit gebied, aangezien zijn dynamische bereik slechter is dan de Nikon D5500 of Pentax K-S2, twee dichtstbijzijnde rivalen. Tijdens onze testen behaalde hij een dynamisch bereik van 11,5 stops bij ISO 100, wat een stuk slechter is dan de 12,3EV van de D5500 bij dezelfde gevoeligheid.
Zelfs wanneer je RAW bestanden vastlegt heb je minder mogelijkheden om schaduw details uit de foto's te halen dan de beste modellen in deze prijsklasse. Er is een Auto Lightning Optimizer modus die je kan gebruiken om het dynamische bereik in je JPEGs te verbeteren en een HDR modus met meerdere belichtingen, maar je moet een tripod gebruiken om ervoor te zorgen dat de camera stil blijft staan wanneer je dit doet. Hij heeft niet een smartphone stijl snelheid.
Uiteindelijk is de dynamische bereik prestatie van de Canon EOS 750D teleurstellend. De resultaten zijn over het algemeen echter goed en het 7650-pixel meetsysteem is beter dan de 63-zone SPC meettype die gebruikt wordt in de oude 700D. En voorheen uitstekende Canon digitale spiegelreflexcamera's hebben dezelfde matige testresultaten geproduceerd, waarbij de Canon 70D bijna dezelfde score behaalt. Over het algemeen zijn foto's veel indrukwekkender dan het dynamische bereik gebrek mogelijk suggereert. Alleen echte liefhebbers zouden zich zorgen moeten maken.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Video
Als je af en toe het idee krijgt dat digitale spiegelreflexcamera's achterlopen op het gebied van technologie, dan hoef je niet verder te kijken dan de video mogelijkheden van de Canon EOS 750D voor bewijs. De beste resolutie is 1080p en je krijgt niet de 60 beelden per seconde wat vandaag de dag zo normaal is voor camera's die geen 4K bieden.
In plaats daarvan krijg je 1080p met 30, 25 of 24 beelden per seconde en 720p met 60 beelden.
Het lijkt allemaal erg basis, maar er zijn ook features die sommige videografen mogelijk handiger zullen vinden dan een hogere resolutie en hogere frame rates. Er is een 3.5mm externe microfoon input en je kan het geluidsvolume aansturen om clipping te voorkomen.
Je krijgt dus een aantal dingen die je het idee van een professionele video opstelling geven. Het was echter fijn geweest als 60fps bij 1080p ook beschikbaar was. 4K in een Canon digitale spiegelreflexcamera is nog steeds iets van de toekomst.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Moet je de Canon EOS 750D kopen?
De Canons EOS 750D is een solide digitale spiegelreflexcamera die niet erg duur is en je een goede AF prestatie biedt in een camera die we erg makkelijk om te gebruiken vonden. Je krijgt het oppak en ga gevoel van een meer normale camera, met de voordelen van een digitale spiegelreflex.
Tenzij je echter al Canon lens systeem hebt, is de Nikon D5500 een aantrekkelijk alternatief. Je krijgt een beter dynamisch bereik, waardoor je meer details uit schaduwen kan halen, vooral wanneer je in RAW in plaats van JPEG formaat foto's maakt.
Is Canon het merk dat je alleen maar overweegt? Dan is dit een geweldige keuze die profiteert van het AF systeem van eerdere duurdere camera's, maar overweeg wel goed of je niet liever de voorkeur geeft aan de EOS 760D, welke meer handmatige besturingen en een meer professionele hardware interface heeft. Is deze ook meer verwarrend? Die kans bestaat, dus het gaan allemaal om het uitzoeken wat de camera is die het beste bij je wensen, behoeften en budget past.
Conclusie van deze Canon EOS 750D review
Afgezien van een aantal problemen met de beeldkwaliteit, is deze snelle digitale spiegelreflexcamera erg fijn om te gebruiken.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding