Infrarood camera kopen gids

Infrarood Camera Kopen

Infrarood camera's, welke ook wel warmtebeeldcamera's genoemd worden, maken het mogelijk om informatie vast te leggen dat normaal gesproken onzichtbaar is voor het blote oog. Standaard digitale camera's leggen informatie vast dat afkomstig is van het zichtbare deel van het elektromagnetische spectrum en laten dit zien. Infrarood camera's gebruiken echter speciale IR gevoelige sensors om verschillen in temperatuur te detecteren en deze visueel weer te geven. In dit artikel zullen we alle informatie delen die je moet weten wanneer je een infrarood camera kopen gaat.

Objecten met een hoge temperatuur stralen over het algemeen een hogere hoeveelheid zwart lichaam infrarood straling uit. Door deze verhoogde niveaus van straling te detecteren, bieden infrarood camera's accurate representaties van thermische karakteristieken. Waarom is dit handig?Goedkope Infrarood Camera Kopen

Warmtebeelden maken het mogelijk om problemen te detecteren en oplossen die anders niet opgemerkt zouden worden. Het geeft ingenieurs en elektriciens de mogelijkheid om oververhittende onderdelen op te merken, overbelaste stroomkringen te detecteren en problemen op te lossen voordat ze erger worden. Bouwinspecteurs en huis energie controleurs kunnen thermografie ook gebruiken om gaten in isolatie te vinden, waterschade te detecteren en lekkende ramen en deuren te lokaliseren.

Wanneer je een infrarood camera kopen gaat, dan kan je potentiële problemen makkelijk vinden en je hebt een accurate visuele representatie om je te begeleiden bij het oplossen van deze. Alhoewel de initiële investering vaak erg hoog is, kunnen warmtebeeldcamera's voordelen bieden die langdurige effecten hebben.

Maar infrarood camera's zijn gecompliceerde apparaten en er zijn een grote hoeveelheid specificaties, features en functies die je moet doorpluizen voordat je besluit om eentje te kopen. Ze simpelweg op papier met elkaar vergelijken kan een ontmoedigende taak zijn. Na onze uitgebreide analyse van deze camera's, is een ding duidelijk voor ons geworden. De verschillende merken verschillen niet veel van elkaar en hetzelfde geldt voor de prijs van deze merken.

Maar wat is dan hetgeen dat voor zo'n groot prijsverschil zorgt? Bij de relatief kleine selectie die wij gemaakt hebben lopen de prijs al uiteen van €1.000 tot €10.000. Als ze allemaal niet heel veel verschillen, waar betaal je dan voor wanneer je een duurdere infrarood camera kopen gaat?

Alhoewel er subtiele verschillen zijn, zoals temperatuurbereik, gevoeligheid en bestandsformaat, welke je in overweging moet nemen, betaal je in principe voor de ondersteunde features en de infrarode resolutie van een camera. Deze twee factoren zullen meer dan alle onderdelen de prijs en de mogelijkheden van de camera beïnvloeden.

Op het gebied van features zijn er over het algemeen twee soorten camera's. Dit zijn modellen die alles hebben (Wi-Fi, auto-focus, touchscreen, etc.) en uitgeklede apparaten die alleen maar het essentiële hebben om infrarood informatie vast te leggen. Degene met ondersteunende features zijn veel duurder dan degene die dat niet hebben. Binnen deze twee types zijn er een grote hoeveelheid verschillende resoluties beschikbaar.

Thermische CameraCamera's zonder een hoop features vallen onder de prijsklasse van €1.000 tot €4.000. Binnen deze groep zal je een aantal feature variaties vinden, maar de meeste prijsverschillen zijn een gevolg van een geleidelijke verhoging van de resolutie van 80 x 60 tot 320 x 240. Camera's met een hoop features vallen in een hogere prijsklasse die op kan lopen tot €10.000+, waarbij geleidelijke verhogingen van de resolutie wederom grotendeels de prijs bepalen.

Om deze reden is een infrarood camera kopen alleen op basis van de score een slecht idee. Je moet goed de features overwegen en besluiten welke je wel en niet nodig hebt. Als je de extra features niet nodig hebt, bespaar jezelf dan geld en kies iets uit de lagere prijsklasse.

 

 

Infrarood camera kopen gids:

Wat we geëvalueerd en ontdekt hebben

De eerste infrarood camera's waren groot, gecompliceerd en langzaam, aangezien het soms wel een uur duurde om een enkel beeld te creëren. Vernieuwingen op het gebied van infrarood technologie, gecombineerd met nieuwe ondersteunende features, hebben ze echter veel meer draagbaar, handig en intuïtief gemaakt. Naast de sensor karakteristieken hebben we de camera's in onze reviews beoordeeld op basis van de volgende categorieën:

 

Beeldkwaliteit

Dit is de belangrijkste factor die je moet overwegen wanneer je een infrarood camera kopen gaat. Beeldkwaliteit bij standaard digitale camera's gaat over kleuraccuraatheid, prestaties tijdens weinig licht en de kwaliteit van de lens. Bij infrarood afbeeldingen gaat het echter allemaal om de informatie.

Om deze reden beïnvloedt de resolutie de beoordeling van de beeldkwaliteit meer dan alle andere onderdelen. Het concept is simpel: beelden met een hogere resolutie bevatten meer informatie en geven je daarom een meer gedetailleerde representatie van het thermische landschap. Als je echter gewend bent aan de resolutie van standaard digitale camera's, dan moet je mogelijk je standaarden verlagen.

Moderne smartphones produceren vaak afbeeldingen met meer dan 8 megapixels. 0,08 megapixel (320 x 240) wordt echter gezien als een van de beste resoluties voor een handheld infrarood camera. De RESNET standaard voor de resolutie van infrarood camera's is zelfs maar 120 x 120. Alhoewel er relatief goedkope opties zijn die een resolutie van 80 x 60 bieden, moet je onthouden dat ze mogelijk niet voldoende detail bieden voor professionele applicaties.

Om zoveel detail als mogelijk te bereiken zijn veel warmtebeeldcamera's ook uitgerust met een standaard digitale camera. Dit wordt normaal gesproken gedaan om twee redenen: om tag foto's vast te leggen welke meer context van de scene mogelijk maken en om in samenwerking met de infrarood sensor te gebruiken, om een afbeelding te produceren die hetzelfde detail heeft als een standaard foto en met de thermische informatie van een infrarood afbeelding. Op deze manier kan je de resolutie van je afbeeldingen verhogen, zonder dat je hoeft te investeren in een infrarood sensor met een hogere resolutie.

Nog een factor die we overwogen hebben bij beeldkwaliteit is het focus type. Goedkopere modellen gebruiken over het algemeen een vast focussysteem, wat betekent dat de lens geoptimaliseerd is om redelijk scherpe afbeeldingen te bieden over de meest wijde afstand, zonder dat de focus aangepast hoeft te (of kan) worden. Alhoewel dit handig en relatief goedkoop is, bieden modellen met een aanpasbare focus (automatisch of handmatig) veel meer precieze focus en maken het mogelijk om op objecten te focussen die buiten het bereik zijn van modellen met een vaste focus.

Goedkoopste Infrarood Camera Kopen

 

Thermische precisie

Thermische precisie refereert aan de mogelijkheid van een warmtebeeldcamera om accurate en genuanceerde thermische data vast te leggen. Tijdens het waarderen van camera's baseren we onze evaluaties op gevoeligheid, accuraatheid en temperatuurbereik specificaties. Verderop zullen we het gaan hebben over de emissiviteit van objecten en het effect op thermische accuraatheid, maar laten we eerst een kijkje nemen naar deze specificaties van infrarood camera's.

Gevoeligheid refereert aan de mogelijkheid van de camera om subtiele verschillen in temperatuur te onderscheiden en ze visueel weer te geven. De beste warmtebeeldcamera's kunnen temperatuur verschillen van 0,05 graden Celsius of minder onderscheiden. Alhoewel een hogere gevoeligheid gewenst is, zijn zelfs goedkopere infrarood camera's erg gevoelig en bieden tenminste een gevoeligheid van 0,15 C.

De mogelijkheid van een camera om specifieke temperaturen vast te stellen wordt accuraatheid genoemd. Net als bij gevoeligheid is er niet een groot verschil tussen de verschillende infrarood camera's. Het overgrote deel van de camera's beweren dat ze een foutmarge hebben die niet groter dan 2 procent is. Alhoewel het belangrijk is om bekend te zijn met deze specificatie, wordt hij gedeeld door de meeste infrarood camera's en zou dus niet een al te grote invloed op je beslissing moeten hebben.

We neem ook een kijkje naar het temperatuurbereik van elke infrarood camera. Dit wordt meestal weergegeven in graden Celsius en geeft de temperatuurlimieten aan waarbinnen de camera accuraat op kan nemen. Veel camera's bieden een bereik van -20 tot 250 graden C, maar sommige zijn betrouwbaar tot 1.200 graden C. Overweeg goed waar je een camera voor wilt gebruiken voordat je een infrarood camera kopen gaat. Als je niet met temperaturen werkt die hoger dan 250 graden C, dan zou dit niet een groot overwegingspunt moeten zijn.

Tot slot nemen we de emissiviteit mee in onze beoordeling. Bijna alles wat je inspecteert met je warmtebeeldcamera straalt een basis waarde van zwart lichaam infrarood straling uit, ongeacht de temperatuur. Het basis niveau van straling hangt af van het soort materiaal en is bekend als emissiviteit. Omdat verschillende metalen verschillende stralingswaarden hebben, kan de emissiviteit van een object je waarden door de war schoppen als je er niet rekening mee houdt. Gelukkig worden warmtebeeldcamera's met emissiviteit correctie instellingen geleverd, welke je aan kan passen om te compenseren. Lees zeker weten je handleiding om bekend te worden met de emissiviteit instellingen van je apparaat.

 

Ondersteunende features

Ondersteunende features kunnen een grote impact op het gebruik van infrarood camera's hebben. Als je kiest tussen camera's met een vergelijkbare beeldkwaliteit en thermische precisie, dan kunnen features zoals radiometrische video, Wi-Fi connectiviteit en ingesproken aantekeningen de beslissende factor worden. Hieronder zullen we de features opnoemen waar je naar op zoek zou moeten gaan als je een infrarood camera kopen wilt.

Internet connectiviteit is een van de meest bruikbare additionele feature die beschikbaar is voor een warmtebeeldcamera. Deze camera's bieden Android en Apple applicaties die het mogelijk maken om afbeeldingen snel en makkelijk te downloaden en e-mailen. Op deze manier zullen klanten en collega's niet hoeven te wachten totdat je terugkomt op het kantoor.

Er zijn veel andere features die net zo bruikbaar als Wi-Fi kunnen zijn. Praktische features zoals laser aanwijzers en verlichtende lampen maken het makkelijk om op specifieke onderdelen te richten en bieden extra licht om beelden vast te leggen in donkere gebieden, terwijl ingesproken of geschreven aantekeningen het mogelijk maken om direct notities aan je afbeeldingen toe te voegen. Sommige camera's kunnen zelfs radiometrische video streamen en in realtime temperatuurverschillen vastleggen.

Fluke Infrarood Camera Kopen

 

Accuduur en design

Met de uitzondering van erg dure tweehandige modellen, hebben de meeste infrarood camera's een vergelijkbaar design. Ze hebben over het algemeen een vergelijkbare grip, lay-out van knoppen en scherm (meestal een 3 of 3,5-inch scherm). Er zijn echter een aantal verschillen tussen de modellen, welke we meegenomen hebben in de beoordeling van de camera's.

Accuduur verschilt over het algemeen niet veel tussen verschillende warmtebeeldcamera's. Ze houden het allemaal ongeveer vier uur uit. Sommige modellen worden echter geleverd met een extra accu en een externe oplader. Als je lange dagen van inspecties in het veld verwacht, dan zou je een van deze moeten overwegen of in ieder geval een extra accu voor het gekozen model kopen.

 

Help en ondersteuning

Warmtebeeldcamera's zijn niet goedkoop en voor de meeste van ons is het niet mogelijk om te investeren in gereedschappen die er vroegtijdig mee ophouden. Om deze reden hebben we tijdens het beschrijven van de verschillende modellen ook een kijkje genomen naar de garantie die aangeboden wordt. De meest fabrikanten bieden een garantie van tenminste twee jaar. Over het algemeen betekent dit dat de detector en accu en ook onderdelen en arbeid onder de garantie vallen tijdens deze periode.

Sommige fabrikanten delen hun garantie echter op en dekken verschillende onderdelen van het apparaat apart. Alhoewel dit ietwat verwarrend kan zijn, betekent dit meestal dat je een betere dekking krijgt. Zo heeft de FLIR E6 bijvoorbeeld een garantie van tien jaar op de detector, vijf voor de accu en twee voor onderdelen en arbeid.

Omdat warmtebeeld complex is, is educatieve literatuur van essentieel belang om het meeste uit je camera te kunnen halen. Om deze reden bieden fabrikanten vaak uitgebreide handleidingen, instructies en andere informatie aan om hun gebruikers te ondersteunen. Wanneer je besluit om een infrarood camera te kopen, zou je ervoor moeten zorgen dat er voldoende ondersteuning wordt geboden op dit gebied.

Bij Vivacamera proberen we altijd producten en diensten zelf te testen om de ervaringen van typische consumenten zo goed mogelijk na te bootsen. De fabrikanten hebben op geen enkele manier onze scores beïnvloedt en de manier van beoordelen is ook niet met hen gedeeld. Resultaten van onze reviews zijn daarnaast niet eerst naar de bedrijven gestuurd voordat we ze gepubliceerd hebben.

Beste Infrarood Camera Kopen

 

Waar moet je nog op letten als je een infrarood camera kopen gaat?

Wanneer je een infrarood camera kopen gaat is het belangrijk om te onthouden dat deze periodiek gekalibreerd moeten worden om accuraat te blijven. Wanneer je een infrarood camera kopen gaat moet je de kalibratie kosten en de hoeveelheid tijd die dit in beslag neemt vergelijken tussen de verschillende modellen. Sommige fabrikanten bieden kalibratie diensten in hun eigen faciliteiten aan, terwijl andere gebruikers naar derden sturen.

Goedkope Infrarood Camera KopenSommige high-end modellen zijn uitgerust met een touchscreen om navigatie door bestanden en menu's mogelijk te maken. Dit maakt het selecteren van modi of door afbeeldingen bladeren veel meer intuïtief dan onhandige knoppen. Deze modellen hebben daarnaast vaak ook knoppen, welke bedoeld zijn voor personen die handschoenen dragen tijdens het werk.

Het is ook belangrijk om het bestandstype te overwegen wanneer je een infrarood camera kopen gaat. Informatie in bestanden is niet alleen visueel, aangezien er ook data over temperatuur, emissiviteit en meer is. Vanwege dit worden warmtebeelden vaak opgeslagen als radiometrische JPEGs of in een gepatenteerd formaat die alleen door dat camera merk gebruikt wordt.

Gepatenteerde bestandstypes zijn lastiger om mee te werken, omdat ze speciale software nodig hebben om te bekijken. Om deze reden moet je mogelijk eerst de bestanden converteren voordat je ze deelt. Radiometrische JPEGs hebben echter helemaal geen conversie nodig en kunnen bekeken worden in elk programma voor afbeeldingen. Ongeacht van het bestandstype is er echter altijd speciale software vereist om toegang te krijgen tot de thermische data in je afbeeldingen.

Er zijn ook veel accessoires die overwogen moeten worden wanneer je een infrarood camera kopen gaat. Externe opladers, autoladers en reserve accu's zijn allemaal goede dingen om naar te kijken. Daarnaast bieden sommige bedrijven vervangbare lenzen voor hun IR camera's die een ander gezichtsveld bieden.

 

Onze Infrarood camera conclusie en aanbevelingen

Camera's zoals de FLIR E60, E50 en Fluke Ti400 zijn allemaal voorbeelden van high-end infrarood camera's. Als onze drie best beoordeelde modellen hebben ze de hoogste resolutie en de meest complete features. Maakt dit ze de beste infrarood camera's die beschikbaar zijn? Absoluut, maar dit hoeft niet te betekenen dat ze de beste optie voor iedereen zijn.

Omdat de kwaliteit van de constructie en materialen over het algemeen hetzelfde blijft bij de verschillende prijsklassen, hoef je mogelijk niet te investeren in het duurste product om een camera te hebben die betrouwbaar aan je behoeften voldoet. Er zijn veel goedgemaakte camera's beschikbaar die minder features en een lagere resolutie bieden, maar ook veel goedkoper zijn en nog steeds voldoende zijn voor de meeste toepassingen.

Als je bijvoorbeeld de 320 x 240 resolutie van de FLIR E60 wilt, maar niks aan ondersteunende features zoals Wi-Fi, touchscreen of video opname hebt, dan kan je in plaats daarvan ook kiezen voor de FLIR E8. De resolutie is precies hetzelfde, maar hij is de helft goedkoper dan zijn broer met uitgebreide features. Als je echter de features, maar niet de resolutie nodig hebt, dan zou je voor de FLIR E40 kunnen kiezen. De resolutie daalt naar 160 x 120, maar hij is wederom de helft goedkoper dan de E60.

Hetzelfde geldt voor de resolutie. Als je niet erg gedetailleerde afbeeldingen nodig hebt voor professionele rapporten van gebouwen of het werken met ingewikkelde objecten, dan moet je daar uiteraard ook niet voor betalen. Professionele inspecteurs zouden de 120 x 120 RESNET resolutie standaard in gedachten moeten houden, maar niet alle professionals en consumenten hebben zo'n hoge resolutie nodig.

FLIR Infrarood Camera Kopen

Een infrarood camera kopen is niet moeilijk als je precies weet hoe je van plan bent om het apparaat te gebruiken. Dus overweeg eerst goed de toepassingen voordat je eentje uitkiest en koop degene die het beste bij je behoeften past. Voor meer informatie over individuele voordelen raden we aan om een kijkje te nemen naar onze reviews van elke camera.