Canon EOS 4000D review: budgetvriendelijke spiegelreflexcamera

Moet je de Canon EOS 4000D kopen? Ontdek het.

Specifiek bedoeld voor personen die een spiegelreflexcamera willen, maar een super strikt budget hebben. De Canon EOS 4000D is de meest standaard spiegelreflexcamera in de EOS-serie van Canon.

Hij is uitgerust met alle basis specificaties die je verwacht van een spiegelreflexcamera (grote APS-C-sensor, optische zoeker, handmatige bedieningen, etc.), maar heeft een aantal compromissen om hem zo goedkoop mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan scherm met een lage kwaliteit, plastic objectief bevestiging en het ontbreken van functies die bij iets duurdere modellen heel normaal zijn (zoals touchfunctionaliteit, 4K-video’s en zelfs een aan/uit-schakelaar).

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Canon EOS 4000D

Positief:
  • Eenvoudig om te gebruiken
  • Goedkoop
  • Ingebouwde wifi
Negatief:
  • Constructie met een lage kwaliteit
  • Scherm niet bepaald indrukwekkend
  • Plastic objectief bevestiging
  • Geen 4K-video

 

Belangrijkste kenmerken

  • 18 megapixel APS-C-sensor
  • Optische zoeker
  • Full HD video’s
  • 2,7-inch scherm
  • Wifi-connectiviteit
  • Accuduur van 500 foto’s

 

Ontwerp en functies

De Canon EOS 4000D is ontwikkeld om personen binnen te halen die voor het eerst spiegelreflex uit willen proberen, maar niet een enorm budget beschikbaar hebben. Met dat in het achterhoofd zijn het ontwerp en de functies zo basis mogelijk gehouden.

canon eos 4000d budget spiegelreflexcamera

Vergelijk prijzen nu bij:

Om te beginnen is de bouwkwaliteit erg basis. Eén van de meer duidelijke manieren dat de bouwkwaliteit goedkoop gehouden is, is te zien in de (draai)knoppen. Daarmee bedoelen we voornamelijk de modus draaiknop. Normaal gesproken heb je een aparte aan/uit-knop rond deze draaiknop. Deze ontbreekt echter en in plaats daarvan moet je de draaiknop van de ‘off’-positie naar de modus draaien die je wilt gebruiken. Elke keer je gewenste modus selecteren kan een beetje vervelend worden, vooral wanneer je een dag op pad gaat om foto’s te maken. Dit kan er ook voor zorgen dat je per ongeluk de verkeerde modus kiest. Alle kleine beetje helpen echter waarschijnlijk om de kosten laag te houden.

Alle knoppen aan de achterkant van de camera zullen bekend zijn voor Canon-gebruikers. In plaats van dat hun functies echter rechtstreeks op de knoppen zelf zijn gedrukt, zijn ze op de behuizing van de camera zelf gedrukt. Dit geeft Canon waarschijnlijk de mogelijkheid om zodoende goedkopere knoppen toe te voegen, waardoor de kosten wederom verlaagd worden. De lay-out van de knoppen is logisch en geven je rechtstreeks toegang tot bepaalde functies, zoals ISO, drive modus, witbalans, etc.

Ontkoppel de kitlens van de camera en je zult zien dat de bevestiging voor het objectief van plastic is. Uiteraard is dit weer bedoeld om kosten te besparen. De kans is klein dat dit je dagelijkse gebruik niet zal beïnvloeden. Het zal echter minder duurzaam zijn dan een metalen op de lange termijn. Hoe vaak je van objectief wisselt bij de 4000D is natuurlijk discutabel. Canon is er waarschijnlijk vanuit gegaan dat je de kitlens voor je meeste foto’s zal gebruiken.

budget spiegelreflexcamera canon eos 4000d

Canon heeft de 4000D op hetzelfde moment uitgebracht als de 2000D. Wanneer we verschillen van bouwkwaliteit aan de kant zetten, is het grootste verschil de sensor. De 2000D biedt een hogere resolutie van 24,1 megapixel, terwijl de 4000D één van 18 megapixel biedt. Dit is vergelijkbaar met de oudere 1300D. Dit zal echter meer dan genoeg zijn voor de meeste gebruikers en voornamelijk de doelgroep. Hier hoef je je dus niet al te druk om te maken.

Net als de 2000D maakt de 4000D gebruik van een Digic 4+ processor. Deze is nu een paar generaties oud, wat geen verassing is gezien het feit dat dit een budgetcamera is. Hij doet echter alles wat je verwacht en nodig hebt bij een basis spiegelreflexcamera. Verwacht dus niet supersnelle beeldsnelheden of snelle gebruikssnelheden en dan zal je niet teleurgesteld zijn. Nog iets wat hetzelfde is als op de 2000D, is het 9-puntige AF-systeem. Dit is wederom een ouder AF-systeem van Canon die doet wat hij moet doen. Vergeleken met nieuwere systemen is deze natuurlijk niet geweldig en verbleekt bij de geweldige dual-pixel CMOS AF. Tot slot krijg je nog Full HD video (net als de 2000D) en ingebouwde wifi (de 2000D biedt ook nog NFC).


 

Scherm en zoeker

Bij het scherm lijken de grootste kostenbesparingen doorgevoerd te zijn. Je krijgt een kleiner dan gemiddeld 2,7-inch scherm, welke maar 230.000-dots heeft. Een scherm met deze specificaties ziet er aardig arm uit op een modern gebied. Het kan daardoor soms moeilijk zijn om vanaf het scherm te zien of een foto goed gelukt is of niet. Gebruik hem om te weten of je de ontspanningsknop hebt ingedrukt, maar verwacht niet dat je kan zien of je kritieke focus scherp genoeg is. Uiteraard krijg je geen touchfunctionaliteit of beweging met dit scherm, aangezien de kosten een primaire focus zijn.

canon eos 4000d review spiegelreflexcamera

Vergelijk prijzen nu bij:

Aangezien dit een spiegelreflexcamera is, is de zoeker optisch. Hoewel er nog genoeg die-hards zijn die zweren bij optische zoekers, biedt deze maar een 95% dekking van het frame. In de praktijk betekent dit dat er zich mogelijk iets in de rand van je frame bevindt zonder dat je dit opmerkt. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden, maar niet bepaald een dealbreaker. Over het algemeen geven we de voorkeur aan een kwalitatieve elektronische zoeker in plaats van deze, maar dat kost geld.


 

Prestaties

Het 9-puntige AF-systeem van Canon begint nu echt oud te worden. Als dit echter je eerste spiegelreflexcamera is, dan is het voldoende om mee te beginnen. Alle AF-punten bevinden zich rond het midden van het frame. Wees dus bereid om te focussen en opnieuw te componeren als je onderwerp zich aan de rand van het frame bevindt.

Alleen de meeste centrale van de 9 punten is van het meer gevoelige cross-type. Je zult dus waarschijnlijk merken dat deze het meeste naar voren komt, vooral wanneer je tijdens weinig licht foto’s maakt. De andere focuspunten presteren goed genoeg om op onderwerpen te focussen tijdens voldoende licht.

Scherm, knoppen en zoeker

Live View is een optie met de 4000D. Gezien het slechte scherm en de langzame focus, is het niet iets dat we aanbevelen voor het overgrote deel van je foto’s. Het kan handig zijn wanneer je fotografeert vanaf een standaard, voor macro en/of landschapfoto’s. Voor het overgrote deel kan je echter beter de zoeker gebruiken. De Canon EOS 4000D is niet de camera voor je als je foto’s wilt maken van sportactiviteiten, actie of wild. De geboden fps is maar drie, dus sta niet raar te kijken wanneer je belangrijke momenten mist. Je kan het met deze camera dus beter houden bij statische onderwerpen.

Zowel de 4000D als de 2000D hebben dezelfde accu, welke goed genoeg is voor 500 foto’s. Dat zou meer dan genoeg moeten zijn voor een dag en is beter dan de meeste instapsystemen. Het komt echter lang niet in de buurt van de Nikon D3400 met zijn 1200 foto’s. Dit is zeker iets om in de gaten te houden wanneer je graag veel foto’s maakt.


 

Beeldkwaliteit en video

Hoewel Canon op elke mogelijk manier kosten heeft bespaard op de bouwkwaliteit van de Canon EOS 4000D, bestaat het hart uit een sensor die capabel genoeg is om aangename foto’s te maken. Dit is natuurlijk het belangrijkste voor iedereen die nieuw is in de wereld van spiegelreflexcamera’s. Full HD video is ook beschikbaar. Dit is geschikt voor leuke video’s voor thuis, maar niet iets wat interessant is voor fanatieke videografen.

  • Kleuren van een Canon-sensor zijn zoals gewoonlijk warm, levendig en doen het onderwerp er goed uitspringen.
  • Ondanks dat de Canon EOS 4000D een oudere sensor gebruikt, is het dynamische bereik nog steeds best goed.
  • Hoewel dit één van de goedkoopste spiegelreflexcamera’s is die je kan kopen, is het nog steeds een flinke upgrade vergeleken met je smartphone. Zelfs met de kitlens kan je aangename scherptediepte krijgen.
  • De bevestiging voor het objectief is misschien van plastic, maar nog steeds compatibel met een hoop verschillende objectieven, zowel officieel als van derden.
  • De gebundelde kitlens van de 4000D biedt geen beeldstabilisatie. Om onscherpte tijdens weinig licht te voorkomen, zal je een hogere ISO moeten gebruiken (of investeren in een duurder objectief met beeldstabilisatie).
  • Je kan zwart-wit foto’s maken door de monochrome ‘Picture Styles’ instelling te kiezen.
  • Het EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 III objectief is een goede optie om mee te beginnen.
  • De 4000D focust redelijk snel en makkelijk tijdens goed licht.

 

Conclusie: is de Canon EOS 4000D een aanrader?

Er is maar één reden om de 4000D te kopen en dat is budget. Het is lastig om deze camera aan te bevelen in plaats van andere instapcamera’s voor andere redenen dan de prijs. Als je echter nog ergens een 1300D kan vinden, dan raden we die aan. Deze is namelijk beter dan de 4000D in zo’n beetje elk opzicht. Nieuwer hoeft niet beter te betekenen en dat is hier duidelijk het geval.

canon eos 4000d met lens

Als je je budget iets kunt rekken, dan raden we aan om de 2000D of nog beter, de 200D of 800D te kopen. Je zult dan waarschijnlijk het gevoel krijgen dat je meer waarde voor je geld krijgt. Als je één van de duurdere modellen voor een vergelijkbare tweedehandsprijs kan vinden, dan is dit mogelijk ook een goed idee.

Onze aanbevolen keuze voor personen die nieuw zijn in de wereld van spiegelreflexcamera’s blijft de Nikon D3500. Als je daarnaast ook bereid bent om compactcamera’s te overwegen, dan zijn er voldoende opties die meer bieden dan de 4000D.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

6.5 Totale Score
Budget spiegelreflexcamera

De Canon EOS 4000D is de absolute budget spiegelreflexcamera. Daarom raden we je aan om ook eerst alternatieven te overwegen. Voor iets meer geld heb je vaak al een veel betere camera.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter