Canon EOS 80D review

Het huidige digitale spiegelreflexcamera aanbod van Canon vergelijken met wat het vier of vijf jaar geleden was, laat zien dat de fabrikant een grotere verscheidenheid aan modellen biedt voor alle soorten fotografen en budgetten. Canon bood voorheen een paar APS-C spiegelreflex modellen voor beginners, nog een paar voor enthousiastelingen en twee of drie full-frame spiegelreflexcamera's voor echte professionals. Vergeleken met toen biedt het bedrijf nu zeven APS-C en zes full-frame modellen. Voor de geavanceerde amateurfotograaf is de dubbele cijfer serie van digitale spiegelreflexcamera's van Canon altijd interessant geweest, aangezien uitgebreide specificaties gecombineerd worden met een prijs voor alleen de behuizing die rond de €1.000 valt. Maar nu de concurrentie in het high-end enthousiastelingen segment steeds groter wordt, moesten nieuwe modellen iets nieuws of unieks bieden om een stap voor te blijven. Bij De Canon EOS 70D was de uitspringende feature zijn Dual Pixel CMOS AF systeem die gebouwd was in zijn 20.2MP sensor, welke de snelheid van autofocus in live view en film modus een nieuwe definitie gaf. Deze technologie zou er altijd voor zorgen dat de opvolger van de 70D een hoop moest bieden om dit model te evenaren. Nu is natuurlijk de vraag of de Canon EOS 80D wederom een revolutionaire digitale spiegelreflexcamera of meer een kleine update van wat we al gezien hebben is. In deze Canon EOS 80D review zal je het ontdekken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Canon EOS 80D review:

Belangrijkste features

  • 24.2MP APS-C CMOS sensor
  • ISO 100-16.000 (uitbreidbaar naar 25.600)
  • 45 punten autofocus systeem met Dual Pixel AF technologie
  • 7fps burst modus
  • Full HD (1.920 x 1.080) video met 60, 50, 30, 25 en 24fps
  • 3-inch 1.040k-dot vari-angle touchscreem
  • Prijs tijdens deze Canon EOS 80D review: 

 

Canon EOS 80D review:

Features

In de drie jaar sinds Canon voor het laatst een dubbele cijfer digitale spiegelreflexcamera uitgebracht heeft, zijn de ingenieurs hard aan het werk geweest om een nieuwe 24.2MP CMOS sensor te ontwikkelen. Net zoals de 20.2MP CMOS sensor van de 70D profiteert deze nieuwe chip van Dual Pixel CMOS AF technologie. Om echter nog een stapje verder te gaan, heeft Canon continue autofocus (AI Servo) in live view modus geïntroduceerd. Dit werd voor het eerst uitgebracht bij de 760D.

Goedkope Canon EOS 80D Review

Het verschil met de Canon EOS 80D is dat hij phase-detect pixels over het hele frame verspreid heeft, wat een superieure prestatie zou moeten bieden. Fotografen die graag bewegende objecten volgen zullen het op prijs stellen om de optie te hebben om AI Servo te selecteren in de live view modus. Het is ook goed om te zien dat Canon extra controle van de Dual Pixel CMOS AF gevoeligheid van het aangepaste functie menu toevoegt. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om de focus aan te passen aan de situatie en om langzame, natuurlijke of snelle focus overgangen te creëren.

De focus verbeteringen eindigen hier echter niet. Wanneer je beelden vastlegt met de zoeker, dan biedt de 80D een nieuw ontwikkelde autofocus module welke een flinke verbetering is ten opzichte van de 70D. Er zijn nu 45 AF punten vergeleken met 19 AF punten op de 70D en deze zijn allemaal cross-type. Het AF systeem verscheelt niet een hoop van de Canon EOS-1D Mark IV en van de 45 AF punten blijven er 27 actief wanneer je een teleconverter en lens combinatie met een maximale apertuur van f/8 gebruikt. Voor de rest is het middelpunt gevoelig tot f/2.8 en het werkbereik van het autofocussysteem (-3EV – 18EV) komt dicht in de buurt van zijn dichtstbijzijnde concurrent, de Nikon D7200.

In plaats van gebruik te maken van de nieuwe DIGIC 7 beeld processor, maakt de sensor gebruik van de oudere, maar nog steeds krachtige DIGIC 6 processor. Dit geeft de 80D de mogelijkheid om beelden vast te leggen met ISO 100-16.000 (uitbreidbaar naar ISO 25.600), wat een 1-stop verbetering op het gebied van gevoeligheid is ten opzichte van de 70D. Hij is echter niet sneller in de burst modus dan zijn voorganger met 7fps. Er is ook een optie om met 3fps foto's te maken in de stille vastleg modus en in live view is een burst van 5fps mogelijk.

Het is niet raar om te zien dat fabrikanten features van duurdere modellen toevoegen aan hun goedkopere modellen. Een voorbeeld van dit is de flikker detectie technologie van de 80D. Deze kan flikkerend licht detecteren en vervolgens elke foto timen om de piek helderheid van de lichtbron te krijgen voor meer consistente resultaten. De 80D neemt ook 7.560-pixel RGB-IR meetsensor over waar we zo van onder de indruk waren bij de 750D en 760D, wat wederom een verbetering is ten opzichte van de oudere 63-zone dual-layer sensor van de 70D.

Goedkoopste Canon EOS 80D Review

Net als bij zijn voorganger laat de zoeker van de 80D met een indicator zien of je de camera recht houdt, om te voorkomen dat je horizon scheef loopt. In plaats van 98% dekking laat hij nu 100% van het frame zien met 0.95x vergroting. In het verleden kwam je een volledige zoeker dekking alleen maar tegen bij duurdere premium modellen, dus het is geweldig om dit eindelijk te zien in de meer betaalbare modellen voor enthousiastelingen. Onder de zoeker zal je een vari-angle 3-inch, 1,04-miljoen-dot touchscreen vinden, welke identiek is aan degene op de 70D.

De 80D biedt geen 4K video, maar geeft videografen wel de optie om beelden in Full HD (1.920 x 1.080) vast te leggen tot 60fps en dit in MP4 of MOV formaat. Via het touchscreen heb je volledige controle over het geluidsniveau. Als je een van de personen bent die een koptelefoon aansluiting had gewild op het vorige model, dan zal je blij zijn met het feit dat er nu eentje toegevoegd is onder de microfoon poort.

Om de verbindingssnelheid tussen de camera en Android apparaten te verhogen heeft Canon NFC connectiviteit toegevoegd naast de Wi-Fi connectiviteit. Er is ook de optie om belichtingsinstellingen aan te passen, de camera op afstand in te schakelen en JPEGs en MP4 filmpjes met volledige resolutie te sturen naar smart apparaten met de gratis Camera Connect app van Canon. Een nieuw fijn detail effect is toegevoegd aan de foto stijlen, wat de scherpte en ruisreductie aanpast om de weergave van fijne texturen in JPEG bestanden te verbeteren. Tot slot accepteert de 80D net als zijn voorganger de veel gebruikte LP-E6N accu.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Dual Pixel CMOS AF technologie

Als de term Dual Pixel CMOS AF nieuw voor je is, dan kunnen we je vertellen dat dit refereert aan het op sensor gebaseerde autofocussysteem van de 80D. Wanneer je de live view modus van de camera activeert, dan wordt de interne spiegel uit de weg gehaald van de beeldsensor, waardoor de camera continu het licht kan opnemen dat bij de lens naar binnenkomt en de data vervolgens naar het scherm kan sturen als een live beeld.

Het nadeel van dit proces is dat zonder de spiegel, de camera niet meer gebruik kan maken van het primaire phase-detectie AF systeem om automatisch te focussen. Een oplossing van dit probleem was AF sensors aan de voorkant van de beeldsensor zelf toe te voegen. Voorheen waren deze AF sensors van de contrast-detectie soort, welke over het algemeen langzamer en minder accuraat zijn om op de doelen te focussen dan het phase-detectie systeem en dan voornamelijk wanneer je bewegende objecten volgt.

Canon EOS 80D Review

Om langzame focussnelheden in de live view tegen te gaan heeft Canon een Dual Pixel CMOS AF systeem ontwikkelt die een op sensor gebaseerde phase-detectie autofocus ondersteunt. Het systeem werkt door alle effectieve pixels op het oppervlakte van de sensor op te delen in twee individuele fotodiodes. Een voor links en een voor rechts. Elk van deze fotodiodes kan apart gelezen worden, wat een snellere phase-detectie autofocus mogelijk maakt, terwijl tegelijkertijd gebruikt te worden voor het vastleggen van beelden. Het Dual Pixel CMOS AF systeem is zowel bevorderlijk voor foto- als videografen die snel willen componeren en vastleggen, zonder gebruik te hoeven maken van een langzame en slechte autofocus prestatie.

Het Dual Pixel CMOS AF systeem van de 80D gaat verder waar de 70D gebleven was en biedt nu Servo AF wanneer je foto's maakt in live view. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om focus op een onderwerp te selecteren en deze door het frame te volgen terwijl de sluiterknop continu voor de helft ingedrukt is. Het is voornamelijk effectief voor bewegende onderwerpen. Wij gebruikte dit om focus op een auto te houden die zo'n 50 km/h ging en dit konden we succesvol bereiken met de Servo Af modus.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Bouw en gebruik

Canon heeft vele jaren gespendeerd aan het verfijnen van het design van de digitale spiegelreflexcamera serie voor enthousiastelingen en het lijkt erop dat we op een punt zijn gekomen dat elk model erg veel op de voorganger lijkt. Dit geldt ook voor de 80D, welke erg veel lijkt op de 70D. De enige significante verandering kan je aan de achterkant van de behuizing vinden, welke bestaat uit een grotere rubberen steunpunt voor je duim, welke dezelfde grip heeft als de voorkant van de camera. Direct boven de duim steun hebben gebruikers de mogelijkheid om te profiteren van een AF-ON knop (een feature die je voorheen exclusief op meer geavanceerde digitale spiegelreflexcamera kon vinden). Dit kan gebruikt worden om de AF activatie te scheiden van de sluiterknop en biedt back-button focus.

Om alles uniform te houden op de achterkant zijn de terugkijk en snelmenu knoppen nu rond, net als de menu, info en zoom knoppen. Als je vluchtig boven de aan/uit knop kijkt, dan zal je kunnen zien dat je nu de controle hebt over creatieve filter en rechtstreeks toegang hebt tot een tweede aangepaste instelling via de modus knop. De LCD aan de bovenkant is ook groter dan die van de EOS 760D, wat betekent dat er meer ruimte is om te zien in welke meet en drive modus je de camera ingesteld hebt.

Beste Canon EOS 80D

Videografen zullen blij zijn om te lezen dat Canon goed nagedacht heeft over de plaatsing van de microfoon en koptelefoon inputs, om ervoor te zorgen dat het scherm volledig gedraaid kan worden wanneer de audiocomponenten verbonden zijn. Hetzelfde geldt voor de kabel loslaat input, welke hier onder zit. Fotografen en videografen die een kijkje nemen naar de 80D om mogelijk over te stappen vanaf de 70D zullen het ook op prijs stellen dat hij volledig compatibel is met de Canon BG-E14 battery grip (€162).

De behuizing is gemaakt van aluminium en polycarbonaat hars met glas en geleidende vezels. In de hand voelt hij goed gebouwd en geruststellend solide aan. Canon geeft echter wel toe dat hij niet dezelfde weerbestendige standaard heeft als de EOS 7D Mark II. Tijdens deze Canon EOS 80D review hadden we wel af en toe last van een lichte regenbui, maar dit veroorzaakte geen problemen met prestaties en gebruik en we waren verrast hoe goed het touchscreen reageerde met natte vingers en druppels op het oppervlakte.

Een van onze kritiekpunten op het gebied van design van de 80D, is het besluit van Canon om niet een duaal kaart slot toe te voegen (een extreem handige opslag feature voor zowel back-up of overloop wanneer je de capaciteit van een kaart bereikt hebt). Als je dit een musthave feature vindt, dan zou je een kijkje moeten nemen naar de 7D Mark II, welke op het moment van het schrijven van deze Canon EOS 80D review ruim €400 duurder is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestaties Canon EOS 80D

Jammer genoeg konden we de nieuwe kit zoom van Canon, de EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM en zijn clip-on PZ-E1 power zoom adapter niet uittesten tijdens deze Canon EOS 80D review. In plaats daarvan hebben we hem uitgetest met de iets oudere Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM lens en andere optica, waaronder de nieuwe Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art.

Zoals we eerder al aangegeven hebben is de meest noemenswaardige verbetering van de 80D de introductie van continue autofocus (AI Servo) in live view. Dit is de eerste keer dat we de feature gezien hebben op een dual-pixel AF camera. Om een idee te krijgen hoe goed het werkte probeerde we deze buitenshuis uit, waarbij we continu de mogelijkheid hadden om te focussen op onderwerpen die snel en langzaam bewogen. De live view activeren en de AF knop aan de bovenkant gebruiken geeft je de optie om de AF methode te selecteren via de draaiknop op de bovenkant van de camera en de AF modus met de draaiknop aan de achterkant. Na de AF methode ingesteld te hebben op FlexiZone Single AF en de AF modus op Servo AF, maakte we gebruik van het touchscreen om onderwerpen in het frame te selecteren en hielden de sluiterknop voor de helft ingedrukt tijdens het bewegen van de camera. De 80D kon tijdens deze Canon EOS 80D review eenden goed bijhouden terwijl ze zich dichterbij en verder weg van de lens bevonden en we kwamen er achter dat we sneller meer scherpe foto's achter elkaar konden maken dan mogelijk was bij de oudere AF methodes.

Beste Canon EOS 80D Review

Om een bewegende auto te fotograferen kozen we voor de FlexiZone-Multi Af methode en zorgde ervoor dat de auto centraal in ons frame zat. Wederom had de 80D geen probleem om continu te focussen in live view terwijl we de camera bewogen en het voertuig vanaf de zijkant volgde. Continu focussen op een groep fietsers die op ons af kwam bleek echter meer een uitdaging te zijn voor de camera en resulteerde in een paar onscherpe frames. De enige andere keer dat de camera problemen had om te focussen met live view en servo was wanneer we hem vroegen om te focussen tijdens omstandigheden met erg weinig licht.

Buiten de live view is de autofocus vlug en reageert goed. Het is belangrijk om op te merken dat de 45 AF punten zich voornamelijk in de buurt van het midden van het frame bevinden, maar het wijde werkbereik van het autofocussysteem (-3EV – 18EV) zorgt ervoor dat de camera geen problemen heeft om te focussen wanneer de hoeveelheid licht minder wordt. Hij is duidelijk meer nauwkeurig in uitdagende lichtomstandigheden dan de 70D, welke alleen maar kon focussen tot een conservatieve -0,5EV.

Naast de verbeteringen van de autofocus heeft de 80D ook een hogere buffer diepte, wat inhoudt dat je nu 110 JPEGs of 25 RAW bestanden kan maken met 7fps. Personen die sportevenementen, actie en wild vastleggen zullen voornamelijk profiteren van deze verbetering. Dit is een aardige verbetering ten opzichte van de 70D, welke maar 65JPEGs of 16 RAW bestanden kon maken voordat de buffer ververst moest worden.

Iets wat we opmerkte tijdens het maken van een continue burst met de camera in de stille modus, is dat het geluid van het sluitermechanisme grotendeels gedempt, maar niet volledig stil is. Het een gedempte sluiter modus in plaats van stille noemen zou meer nauwkeurig geweest zijn.

Canon EOS 80D

De menusystemen van Canon zijn altijd intuïtief en de 80D is geen uitzondering op die regel. Het bedrijf is de pionier van touchscreen controle op digitale spiegelreflexcamera's en de manier waarop de 80D reageert op lichte aanrakingen maakt het navigeren van de instellingen erg makkelijk. Creatieve filters zijn beschikbaar voor personen die willen experimenteren met de uitstraling van hun foto's. Gebruikers kunnen een preview van de creatieve filters krijgen in de live view modus, maar het is echter niet mogelijk om tegelijkertijd niet gecomprimeerde RAW bestanden vast te leggen.

De zoeker is de beste die we gezien hebben op een dubbele cijfer Canon digitale spiegelreflexcamera. Het is geweldig om te weten dat wat je ziet, precies is wat de sensor opneemt, wat komt door zijn 100% gezichtsveld. Wij namen verscheidene keren een kijkje naar de elektronische overlapping aan de onderkant van het scherm (deze geeft aan of de camera gelijk staat met de horizon) en we vonden dit voornamelijk handig tijdens het maken van landschapsfoto's op een tripod.

In andere gebieden presteerde het meetsysteem goed en produceerde heldere en accurate belichtingen die niet meer dan -0,3EV compensatie nodig hadden. De accuduur was ook uitstekend, met niet iets minder dan 1.000 foto's met een volle accu. Al met al kregen we het gevoel dat de 80D een gepolijste en goed presterende digitale spiegelreflexcamera is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Canon EOS 80D

Canon heeft al eerder een 24MP sensor gebruikt in de EOS 750D en 760D. Deze twee modellen hebben echter niet de Dual Pixel CMOS AF sensor van de 80D. De sprong naar een 24MP sensor is goed nieuws voor personen die graag de vrijheid hebben om strak te croppen en tegelijkertijd een grote hoeveelheid detail willen behouden. In tegenstelling tot de Nikon D7200 en een aantal andere hoge resolutie APS-C sensors die uitgebracht zijn, maakt de 80D echter nog steeds gebruik van een anti-aliasing filter. Met de aanwezigheid van deze zal het moeilijk voor hem worden om dezelfde hoeveelheid resolutie te bereiken. Met ISO 100 levert de 80D een indrukwekkende 3.400l/ph resolutie, net als de Nikon D7200, maar bij een hogere gevoeligheid wint de D7200.

Goedkoopste Canon EOS 80D

 

Dynamisch bereik

Met ISO 100 maten we een dynamisch bereik van 12.6EV tijdens deze Canon EOS 80D review (wat bijna identiek is aan de 12.7EV van de EOS 7D Mark II bij dezelfde gevoeligheid). Na ISO 200 daalt hij onder de 12EV, maar blijft boven 10EV tot ISO 800. Resultaten bij ISO 1.600, 3.200 en 6.400 dalen respectievelijke naar 9.2EV, 8EV en 7.1EV, waarbij schaduw gebieden iedere keer iets meer ruis krijgen wanneer je naar de twee top gevoeligheidsinstellingen gaat. Pas na het native ISO bereik en tot de verlengde instelling van ISO 25.600 daalt het getal onder de 6EV. Alhoewel de resultaten van de 80D niet zo hoog zijn als die van de EOS 7D Mark II bij hogere gevoeligheidsinstellingen, is dit een betere dan gemiddelde dynamische bereik prestatie.

 

Resolutie

De 80D biedt een indrukwekkende 3.400l/ph bij ISO 100, wat hoger is dan de 2.800l/ph van de 70D bij dezelfde instelling. Deze verbetering in resolutie zie je terug bij elke gevoeligheid, waarbij de 80D 3.000l/ph bij ISO 400 en 2.800l/ph tot ISO 1.600 behoudt. Wanneer je de gevoeligheid hoger zet zal de luminantieruis de fijnste details beginnen te verzachten en de resolutie verlagen. De sensor biedt 2.400l/ph bij ISO 6.400 en daarna is er een flinke daling in resolutie naar 2.200l/ph bij ISO 12.800 en het eindigt op 1.800l/ph bij zijn verlengde ISO 25.600 instelling.

 

Ruis

Na het uitgebreid bestuderen van onze JPEGs tussen ISO 100 en ISO 400 tijdens deze Canon EOS 80D review zagen we geen tekenen van ruis en een hoge hoeveelheid detail. Luminantieruis komt naar voren bij ISO 1.600 en het wordt vergezeld door chroma ruis wanneer je verder gaat naar ISO 3.200 en 6.400. Gebruikers kunnen gerust zijn dat ze direct acceptabele foto's maken met de camera bij ISO 6.400, maar het is het waard om op te merken dat het fijne detail verloren gaat na dit punt. Onze RAW bestanden lieten sterke resultaten zien nadat we ze geconverteerd hadden in de Digital Photo Professional 4 software van Canon.

Chroma ruis is afwezig tot ISO 6.400 en alhoewel luminantieruis aanwezig is bij ISO 3.200 en 6.400, is het gecontroleerd, waardoor bestanden een grote hoeveelheid detail kunnen behouden. Details in RAW bestanden die genomen zijn bij een gevoeligheid hoger dan ISO 6.400 dalen flink en de vijf cijferige ISO instellingen kan je het beste vermijden als je de beste resultaten wilt produceren.

 

Moet je de Canon EOS 80D kopen?

De 80D is niet zo revolutionair als de 70D toen die uitgebracht werd. Desalniettemin is hij beter dan zijn voorganger op verscheidene fronten, waaronder de nauwkeurigheid van het focussen zowel tijdens en zonder live view. De 80D reageert sneller tijdens het focussen in omstandigheden met weinig licht dan de 70D en alhoewel hij geen case studies in de AF sectie heeft zoals de 7D Mark II, is het goed om te zien dat er opties zijn toegevoegd om de volg gevoeligheid in het aanpasbare functiemenu te kunnen verstellen.

Videografen die gesmeekt hebben om een koptelefoon input krijgen eindelijk wat ze zo graag wilde en ondanks dat er geen 4K is, is de camera uitgerust met alle geavanceerde videofunctionaliteit die je nodig hebt wanneer je professionele en soepele video's met 60fps wilt maken.

Vergelijk prijzen nu bij:

De nieuwe sensor biedt meer detail dan de 70D. Bij een hogere gevoeligheid biedt hij niet zo'n goede resolutie als de Nikon D7200, maar gebruikers zullen ontdekken dat er voldoende detail in afbeeldingen is tot ISO 6.400. Er was meer chroma ruis in JPEG bestanden bij een hoge ISO dan we verwacht hadden, maar de nauwkeurigheid van de kleur- en belichtingsmeter is net zo goed als we gewend zijn van Canon en is moeilijk om een fout te laten maken. Canon heeft ook niet de kantjes afgelopen op het gebied van kwaliteit. De 80D voelt goed gebouwd en zou het een lange tijd vol moeten kunnen houden.

Voor amateurs en enthousiastelingen is de 80D een goed afgeronde en zeer capabele APS-C digitale spiegelreflexcamera die het overwegen zeker waard is. Of je kiest voor de 80D of 7D Mark II hangt af van wat je wilt fotograferen en je budget. Als een volledig draaiend scherm, hogere resolutie en een iets kleinere behuizing wilt, dan is de 80D een goede keuze. Als je echter foto's maakt van sportevenementen of actie en je graag wilt dat je digitale spiegelreflex tot 10 beelden per seconde vast kan leggen met een zeer geavanceerd 65 punten autofocussysteem en duale kaart slots, dan is het het waard om extra te spenderen aan de uitstekende Canon EOS 7D Mark II.

 

Conclusie van deze Canon EOS 80D review

Hij is niet revolutionair, maar de 80D is nog steeds een uitstekende digitale spiegelreflexcamera voor de juiste gebruiker.
We hopen dat je van deze Canon EOS 80D review hebt genoten.

Vergelijk prijzen nu bij:

9 Totale Score
Uitstekende digitale spiegelreflexcamera

Hij is niet revolutionair, maar de 80D is nog steeds een uitstekende digitale spiegelreflexcamera voor de juiste gebruiker. We hopen dat je van deze Canon EOS 80D review hebt genoten.

Gebruikers Beoordeling: 4.5 (2 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter