Nikon D5500 review

Een redelijke instap digitale spiegelreflexcamera vinden is altijd een uitdaging, aangezien de grote hoeveelheid camera's in dit segment het moeilijk maken voor kopers om te bepalen welke hun aandacht verdiend en welke niet. Maar als je op zoek bent naar een, dan raden we zeker aan om een kijkje te nemen naar de Nikon D5500. Deze camera heeft een redelijke 24.2MP sensor, bovengemiddeld gebruiksgemak en solide ruisreductie mogelijkheden. Het enige grote minpunt van de D5500, is dat het niet echt een enorme upgrade is om hem duidelijk te onderscheiden van zijn voorganger, de D5300. In deze Nikon D5500 review zullen we uitgebreid bespreken wat deze camera voor beginners zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D5500 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief:
  • Uitstekend bijgewerkt gebruiksgemak
  • Solide prestatie, geweldige foto's
  • Snelle AF
Negatief:
  • Geen GPS
  • Conservatieve upgrades

Belangrijkste features

  • 24.2MP APS-C sensor
  • AF met 39 punten
  • 5fps burst modus
  • Prijs tijdens deze Nikon D5500 review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D5500 review:

Design en gebruik

De Nikon D5500 maakt gebruik van een nieuwe stijl digitale spiegelreflexcamera behuizing voor Nikon. Hij is kleiner en lichter dan de D5300, maar de design veranderingen gaan niet echt over het kleiner maken van de camera.

Met 420 gram (alleen de behuizing) is hij een significante 60 gram lichter dan de D5300 en met 124 x 97 x 70mm is hij ook iets kleiner. Nikon richt zich echter op een algeheel anders gevoel. Net als de Nikon D750 heeft de D5500 een veel diepere grip dan vorige Nikon camera's, wat je veel meer comfortabele en ferme houvast geeft.

Goedkoopste Nikon D5500 Review

Op het gebied van de behuizing is er simpelweg veel meer kromming voor je vingers om vast te houden.

Een nieuwe bouwstijl is wat dit deels mogelijk maakt. In plaats van polycarbonaat (plastic) of een magnesiumlegering, is de D5500 gemaakt van een koolstofvezel composiet, wat effectief gezien een vezel versterkt plastic is. Dit laat Nikon een minder grote hoeveelheid materiaal gebruiken om dezelfde sterkte te krijgen. Simpel.

Het gevoel is anders, maar de look en lay-out zijn vergelijkbaar met de D5300. Je krijgt twee handmatige controle draaiknoppen. Eentje zit rond het D-pad aan de achterkant en de andere vind je bovenop de camera. Deze gecombineerd met de traditionele PASM modus draaiknop bieden een goede balans van toegankelijkheid en controle.

De ‘i' knop is verplaatst van in de buurt van de sluiterknop naar de achterkant voor makkelijkere toegang, maar voor de rest is de camera vergelijkbaar.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Scherm en features Nikon D5500

Er is echter nog een grote verandering. Het scherm is nu touchscreen, terwijl dat bij de D5300 niet het geval was. Naast dat je de mogelijkheid hebt om te focussen met je vingers in live view, kan het display ook fungeren als nog een handmatige besturingsinterface wanneer je foto's maakt met de zoeker. Zo is er bijvoorbeeld een instelling om met een swipe de ISO aan te passen.

Als je uiteraard op zoek bent naar handmatige controle, dan doe je er misschien ook goed aan om de Canon 760D te overwegen, een camera van een vergelijkbaar niveau, maar met meer professionele stijl besturingen.

Voor een fotograaf die niet te veel op zoek is naar professioneel heeft de Nikon D5500 echter alles wat je nodig hebt. Naast redelijke handmatige besturingen en een vriendelijke lay-out, kan je het scherm ook draaien. Dit maakt beelden vastleggen vanuit vreemde hoeken een stuk makkelijker, wat allemaal nog beter gemaakt wordt dankzij het lichte gewicht van de D5500.

Beste Nikon D5500 Review

Het scherm zelf is ook goed. Het is een 3.2-inch LCD display met een resolutie van 1,04-miljoen-dot en geeft je aardig nauwkeurige kleuren en goede scherpte. Hij zit op een vergelijkbaar niveau vergeleken met andere camera's in deze duurdere beginner camera prijsklasse.

Aangezien de Nikon D5500 een relatief betaalbaar model is, maakt hij gebruik van een pentamirror optische zoeker in plaats van de helderdere, duidelijkere (maar duurdere) pentaprisma soort. Hij is echter nog steeds redelijk duidelijk en ook aardig groot.

Hij lijkt bijvoorbeeld groter dan de zoeker van de Nikon D5200, met 0,82x vergroting in plaats van 0,78x.

De Nikon D5500 heeft Wi-Fi, zodat je foto's naar je smartphone kan sturen door gebruik te maken van de Nikon Wireless Mobile Utility app. Dit maakt het ook mogelijk om de sluiter draadloos te besturen.

Nikon heeft echter een ander connectiviteitsonderdeel verwijdert, GPS. De Nikon D5300 heeft GPS, maar dit duurdere model niet. Teleurstellend? Ja zeker, vooral omdat de GP-1A GPS module accessoire €195 kost. Een alternatief is je foto's zelf taggen, maar wie wil dat nu doen?

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sensor, AF en prestatie

De Nikon D5500 heeft een DX sensor van 24.2MP. Als je niet helemaal bekend met de benamingen van Nikon, dan kunnen we je vertellen dat de afmetingen van de DX sensor vergelijkbaar zijn met de APS-C standaard. Dat is in deze prijsklasse ook zo'n beetje de enige afmeting die je zal krijgen bij een digitale spiegelreflexcamera. Je moet een beetje meer betalen voor een full-frame camera.

Nikon heeft de prestatie van de D5500 ook niet echt verbetert ten opzichte van de D5300. Hij maakt gebruik van dezelfde Expeed 4 processor, welke je een burst prestatie van 5fps geeft. Dit is niet echt een sport/actie digitale spiegelreflexcamera, maar die snelheid is goed genoeg voor een klein beetje actie als je eisen niet te groot zijn.

Goedkope Nikon D5500 ReviewDe AF prestatie is net zo belangrijk. De Nikon D5500 gebruikt de Multi-CAM 4800DX module, welke je 39 AF punten, waarvan 9 cross-type geeft. Het is hetzelfde AF brein die we in de Nikon D7000 hebben gezien.

De AF prestatie is over het algemeen geweldig. De focus is snel en nauwkeurig, zelfs tijdens weinig licht (met de hulp van het AF licht). Wanneer je overstapt op de live view of video daalt de prestatie echter flink.

Er is geen on-sensor phase detectie, dus in deze gevallen moet de D5500 gebruik maken van de contrast detectie. Deze is langzamer, maar nog steeds betrouwbaar. Je verliest alleen snelheid.

De meetprestatie is ook erg goed. De Nikon D5500 heeft een 2016-pixel meetsensor met matrix, centraal gewogen en spot meet modi. Hij heeft niet de LED modus die je krijgt bij duurdere camera's, zoals de Nikon D810. Dit is jammer, maar de sensor biedt een goede dynamisch bereik bij lagere ISOs, wat betekent dat er voldoende schaduwdetail is dat je terug kan halen bij het nabewerken. Wanneer je twijfelt, onderbelicht dan een beetje.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Nikon D5500

De Nikon D5500 kan uitstekende foto's maken, vooral wanneer je hem combineert met een lens die iets meer high-end is dan de 18-55mm kit lens. Bij de laagste ISO instellingen kan je 3.400l/ph detail en 12.3EV dynamisch bereik verwachten. Beide zijn geweldige resultaten voor een APS-C camera met deze resolutie.

De prestatie is sterk tot ISO 1.600 en nog steeds goed bruikbaar bij ISO 3.200. Alleen hier boven begin je een significant verlies van detail en schaduwdetail te zien. De Nikon D5500 kan echter nog veel hoger dan dit gaan.

Nikon D5500

Hij heeft een native ISO bereik van 100 – 25.600, waarbij de hoogste gevoeligheid van de D5300 (25.600) een uitgebreide modus is, die je over het algemeen beter kan vermijden. Het is een duidelijk teken dat Nikon extra werk heeft verricht om hun ruisreductie algoritmes te verbeteren. Maar dit betekent nog steeds niet dat we de hoogste ISO instellingen aanraden afgezien van noodgevallen. ISO 25.600 foto's zijn niet echt bruikbaar.

De foto's van de D5500 zijn vergelijkbaar met de beste APS-C camera's en zijn kleurtint is ook uitstekend. Zelfs wanneer je foto's in steden maakt op een grijze dag zien de foto's er levendig uit. Kleuren zijn erg sterk en goed verzadigd.

Uitstekende JPEGs betekent ook dat je niet op nabewerking hoeft te vertrouwen om goede resultaten te krijgen, alhoewel je er wel goed aan doet om de actieve D-lighting in te schakelen voor de beste foto's. Dit speelt met het schaduwniveau en contrast om een beter dynamisch bereik te bieden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Video

De Nikon D5500 maakt geen duidelijk verbeteringen op het gebied van video, maar hij zou perfect moeten zijn voor video's, zolang je geen serieuze videograaf bent. Hij kan video's tot een resolutie van 1080p maken en met 60 beelden per seconde. Er is geen 4K, maar dit hadden we ook niet verwacht. Dit is namelijk een feature die nog maar weinig digitale spiegelreflexcamera's hebben.

Er is een stereo microfoon in de D5500 gebouwd en ook een microfoon input met een hotshoe aan de bovenkant, waar je een microfoon kan bevestigen. Er is echter geen optische stabilisatie, dus je moet oppassen welke lens je gebruikt.

 

Moet je de Nikon D5500 kopen?

De Nikon D5500 is niet bepaald een dynamische camera. Als je ziet hoeveel hij op de D5300 en D5200 lijkt, dan lijkt het dat Nikon te conservatief is met zijn updates.

Dit is echter niet een gebied die noodzakelijk innovatie nodig heeft. Al met al voelt de Nikon D5500 geweldig aan, hij presteert goed voor algemeen beelden vastleggen en maakt foto's die net zo goed zijn als de beste APS-C camera's in deze prijsklasse, vooral wanneer je hem combineert met een goede lens.

Veel personen zullen hartstikke blij zijn met de Nikon D5300, maar we raden zeker aan om de D5500 uit te proberen als je tussen de twee twijfelt. Zo'n €175 extra voor een touchscreen en een aangepast design lijkt veel (en dat is het ook), maar de nieuwe grip is geweldig.

 

Conclusie van deze Nikon D5500 review

Geen uitspringende specificaties waar je ogen op vallen, maar uitstekend gebruik en een solide prestatie maken van deze camera een winnaar.

Vergelijk prijzen nu bij:

8 Totale Score
Uitsteke camera met solide prestaties

Geen uitspringende specificaties waar je ogen op vallen, maar uitstekend gebruik en een solide prestatie maken van deze camera een winnaar.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter