Een goede sportfoto maken als een pro met deze 8 tips

Wil je betere sportfoto's en een impact maken? Sportfotografie biedt je een hoop kansen om dramatische en levendige beelden vast te leggen waar lange tijd over gesproken wordt. Geen ander medium biedt zulke bloedstollende actie, levendige kleurpatronen en unieke fotomogelijkheden.

De stappen en richtlijnen in dit artikel zullen een verscheidenheid aan gebieden toelichten, van het perfectioneren van de sluitertijd tot ervoor zorgen dat je de actie niet mist.

Wanneer je deze acht tips opvolgt zou je fotografie flink moeten verbeteren en je vrienden zullen jaloers zijn. De sleutel die echter niks met deze tips te maken heeft, is dat je altijd foto's moet blijven maken.

Oefening baart kunst, wat ervoor zorgt dat je je hand stil kan houden en je er klaar voor bent wanneer de belangrijke momenten starten.

 

Bereid je voor om een hoge ISO te gebruiken

Probeer je de perfecte foto maken, maar is de verlichting niet geweldig? Probeer je de actie te stoppen tijdens een wedstrijd en heb je een hogere sluitertijd nodig? De ISO op je camera verhogen maakt het mogelijk om foto's te maken met een hogere sluitertijd, wat je een betere kans geeft om de perfecte foto te maken.

Professionele sportfotografen gebruiken een sluitertijd van zo'n 1/1000 van een seconde om beweging te stoppen. Tijdens de dag is dit simpel. In de avond heb je echter mogelijk een snellere F stop nodig dan waar je objectief geschikt voor is. Om voor een compromis te zorgen verhoog je de ISO van je camera (wat voorheen de film snelheid was). Dit geeft je camera nu de mogelijkheid om meer licht te zien.

Sportfotografie tips

Dus hoe hoog kan je gaan? Als je met de meest recente en beste camera's foto's maakt, zoals de Nikon D810 of Canon 5D Mark IV, dan kan je de ISO op de hoogste waarden gebruiken en de foto's zullen er nog steeds goed uitzien. In het verleden betekende een hogere ISO meer ruis in je foto's. Met nieuwere camerasystemen zien foto's er op elk niveau mooi uit.

Nu we dat gezegd hebben, kunnen we aangeven dat wij vaak foto's maken met ISO 1600. Het biedt een uitstekende middenweg tussen ISO 800 en 3200 en geeft ons de mogelijkheid om foto's te maken met een veel hogere sluitertijd, wat ideaal is voor sportevenementen.

Afhankelijk van de camera is het misschien ook een goed idee om in het begin gebruik te maken van de Auto ISO modus, welke je camera de mogelijkheid geeft om de beste ISO instellingen te gebruiken. De unieke feature van dit, is dat dit autosysteem je ISO niet in volle stappen verandert, zoals ISO 400 naar 800. In plaats daarvan kan dit systeem je ISO veranderen van ISO 200 naar 210. Overweeg deze instelling als je nog maar net gebruik begint te maken van ISO instellingen, zodat je foto's in de avond er veel beter uit zullen zien.

 

Probeer iets anders

Elke sportfoto hoeft er niet hetzelfde uit te zien. Een paar jaar geleden probeerde fotografen van een klein Amerikaans tijdschrift iets nieuws voor rugby. In plaats van foto's op ooghoogte maken, gingen ze zo laag als mogelijk bij de eindzone liggen met een wijde hoek lens. Wat deed dit met hun foto's? Het presenteerde hun met een nieuwe hoek om het verhaal te helpen vertellen en nu doet iedereen het.

Wanneer je foto's maakt moet je origineel zijn en iets nieuws proberen. Op elk evenement waar wij naartoe gaan proberen we zoveel mogelijk nieuwe manieren te vinden om de actie vast te leggen. Je hoeft niet zo zeer foto's van professionele sporten te maken om iets nieuws te proberen. Wij fotograferen alles van motorsport tot amateur voetbal en elke keer kijken we voor nieuwe hoeken en ideeën.

Door iets anders te proberen, geef je je creativiteit de mogelijkheid om te bloeien en iets vast te leggen wat nog niemand anders heeft.

 

Vergeet de omgevingen niet

Dit lijkt misschien logisch, maar vergeet je omgeving niet. Het maakt niet uit of het een stadium is vol met juichende fans of buiten voordat iedereen naar binnen mag bij het stadium. De omgevingen bieden unieke kansen om het hart van de sport vast te leggen, zonder dat je foto's van de actie zelf maakt.

Sportfotografie gids

Voor de aftrap is buiten wachten de beste plek om foto's van echte fans te maken voordat het spel begint. Maar zelfs nadat het spel begonnen is moet je je omgeving niet vergeten. Als je een wijdere lens hebt, zoals een 10,5 of 14mm, probeer dan zo hoog mogelijk te komen en een foto te maken van een stadium vol met fans.

 

Wees voorbereid met een uitrustingsriem of tas

Vraag je je wel eens af waarom sportfotografen zoveel apparatuur bij zich hebben? Dat komt omdat ze hun spieren willen trainen en geen tijd hebben om naar de sportschool te gaan.

Dat was uiteraard een grapje, want de echte reden is dat wanneer de actie eindelijk begonnen is, het moeilijk is om naar je tas te rennen en je apparatuur aan te passen. Veel sportfotografen gebruiken een van de volgende drie dingen om hun uitrusting mee te nemen tijdens het werken aan de zijlijn: een luxe rugzak, een riemsysteem of een fotovest.

Fotovesten waren een aantal jaar geleden erg populair (wij hadden er ook een), maar nu zijn ze onpraktisch geworden met alle objectieven die je mee moet nemen en snel toegang toe moet hebben. Wij geven de voorkeur aan een goed riemsysteem. Het systeem van ons heeft zes houders welke op elk moment gebruikt kunnen worden, waarbij elke een ruimte biedt die uiteenloopt van grote lenshouders tot eentje die alleen maar bedoeld is voor de flitser.

Beste sportfotografie tips

Het riemsysteem geeft ons de mogelijkheid om snel te wisselen van objectief en alle geheugenkaarten in een plek te houden op een veilige plaats. Aan de zijlijn geeft ons dit de mogelijkheid om voorbereid te zijn op de actie met een verscheidenheid aan objectieven en aangezien elke houder bedekt kan worden biedt het systeem ook bescherming tegen regen.

Sommige bedrijven bieden ook een speciale rugzak, welke gemaakt is voor sportfotografen.

De sleutel voor het hebben van een goed systeem, is eentje vinden die goed past en geschikt is voor je specifieke behoeften. Bezoek je lokale camerawinkel, probeer de verschillende opties uit en ontdek wat het beste bij jou past.

 

Lang glas helpt een hoop

De sleutel voor het vastleggen van een perfecte foto in sport, is afhankelijk van maar een aantal dingen. Een van de meest belangrijke dingen is glas. Sportfotografen hebben soms de grootste en duurste uitrusting nodig die beschikbaar is. Dit geeft je de mogelijkheid om overal in het stadium foto's te maken, waaronder de eindzone in rugby, zodat je een perfecte foto van vooraf kan krijgen.

We zeggen soms om een belangrijke reden. Zoals we eerder al aangegeven hebben, kunnen camera's nu gave dingen doen met hoge ISO instellingen. Dit geeft personen nu de mogelijkheid om langzamere lenzen te gebruiken, zoals een f/4.

Wanneer je op zoek gaat naar goed glas voor sportfotografie, overweeg dan de volgende factoren:

  • Overweeg een lange lens, zoals 300 of 400mm als je dit kan betalen. Zo niet, koop dan een 70-200mm.
  • Kies een objectief met een f/stop van f/2.8 of f/4. Loop met een wijde boog om f/5.6.
  • Hoe groter en zwaarder een lens is, hoe beter hij over het algemeen is.
  • Zorg ervoor dat de lens een ingebouwde tripod bevestiging heeft.
  • Ga op zoek naar objectieven die de tand des tijds hebben doorstaan. Er is een reden waarom Nikon en Canon hun lenzen niet zo vaak vernieuwen.

Wanneer je goed glas koopt is het niet zoals het kopen van een nieuwe camerabehuizing. Een goede lens zal het tenminste 10 jaar uithouden wanneer je hier voorzichtig mee om gaat en goed onderhoud.

 

Bekijk je foto's niet

Elke sportfotograaf doet wel eens aan het zogenaamde ‘chimping'. Als dit een onbekende term voor je is, dan zal de onderstaande definitie het duidelijk voor je maken.

Men spreekt over chimping wanneer je elke foto die je maakt terugkijkt op de LCD. Waarom is dit slecht? Je hebt je oog niet meer op de actie, maar op de camera. Dit is slecht om twee redenen. Ten eerste kan je makkelijker een verwonding oplopen en ten tweede mis je mogelijk een goede foto.

Wanneer je dit doet ben je niet meer bewust van de actie om je heen. Tijdens rugby kan je bijvoorbeeld makkelijk omver gelopen worden als je niet goed oplet.

Alhoewel het terugkijken van je foto's een goed iets is, is er een tijd en plaats voor om dat te doen. Bij sportevenementen heb je nadat de sluiter klikt geen tweede kans. Je moet verdergaan naar het volgende moment.

 

Gebruik een langzame sluitertijd

Een langzame sluitertijd? Maar zo net zeiden we nog om 1/1000 van een seconde te gebruiken om de actie vast te leggen en te stoppen…

Naast verschillende dingen proberen, zou je soms ook een andere sluitertijd moeten proberen. Als je bijvoorbeeld een honkbal wedstrijd bijwoont en de zwaai in een perfecte silhouet wil vastleggen, dan raden we niet aan om met 1/60 van een seconde foto's te maken. Als je echter een gave onscherpe achtergrond wilt hebben, dan werkt dit geweldig.

Veel professionele fotografen gebruiken deze techniek om energie aan hun foto's toe te voegen en geweldige schone achtergronden te creëren. Wanneer je met 1/100 of 1/80 van een seconde foto's maakt, dan kan je het onderwerp gefocust en scherp krijgen, maar de achtergrond is erg onscherp en dit creëert een mooi effect.

 

Vermijd het gebruik van een flitser

Wanneer je foto's maakt van professionele of amateursporten, dan is een flitser meestal strikt verboden. Dit komt omdat het de spelers af kan leiden en de trainers op hol kunnen slaan. Er zijn een paar uitzonderingen, waaronder basketbal en andere binnensporten, maar een geïntegreerde flitser is meestal altijd verboden.

Wanneer je foto's van buitensporten maakt, dan zou je nooit een geïntegreerde flitser moeten gebruiken. Daarom zijn ISO instellingen zo belangrijk.

Als je niet zeker weet wat wel en niet toegestaan is, probeer dan informatie in te winnen bij de organisatie van het evenement, zodat je niet per ongeluk iemand kwaad zal maken als je iets doet wat niet mag.

We hopen dat deze tips je zullen helpen om interessante, mooie, unieke foto's te maken. Veel succes en plezier!

1 Reactie
  1. Als oud sportfotograaf heb ik eens wat van uw tips doorgekeken en gelezen.

    De foto’s die op uw site staan hebben niet echt veel met echte actie fotografie te maken.

    Niet erg want de foto van een hockeyspeler
    is ingeflitst terwijl u schrijft dat je geen of weinig een flits moet gebruiken.

    Ik krijg het idee en de indruk dat de bal aan een draadje hangt nee niets mis mee maar daar door is door het inflitsen de bal bevroren en voegd niet toe aan de foto het is dus te gemaakt mijn inziens.
    Maar een beetje blurring zou al helpen😀

    Tja soms.moet je iets verzinnen maar echte actie sportfotografen.is geheel iets anders en is geheel afhankelijk van de situatie en de soort sport wat men fotografeert.
    Met moderne fotocamera’s moet het geen probleem zijn.maar toen ik vroeger dus 50 jaar geleden begon was dat geheel anders soms mis ik het wel die oude films enz.

    Al met al wens ik u veel plezier met de door u ingeslagen weg om mensen bekend te maken met de sportfotograaf ,ook al zal dit in het begin niet mee vallen ,maar met vallen en opstaan en doorzettingsvermogen komen jullie er wel.

    Heel veel foto plezier en denk er aan ook ik ben ooit als amateur begonnen want niemand begind als beroeps fotograaf dat is een fabel.

Laat een reactie achter