Nikon D3400 review

De Nikon D3400 is het instapmodel van het bedrijf, welke ontwikkelt is om personen die nieuw zijn in de wereld van digitale spiegelreflex fotografie over te halen en ze in theorie klanten voor het leven te maken. Het is de meest basis digitale spiegelreflexcamera van Nikon, maar heeft alle features die je zou verwachten van een camera zoals deze. Zoals volledige handmatige controle, RAW formaat foto mogelijkheden en alle stijl van een traditionele camera. Aangezien het echter een instapmodel is, mist hij een aantal features die je mogelijk krijgt wanneer je een klein beetje meer investeert. Het scherm is vast en biedt geen touch gevoeligheid, er zijn geen 4K video opname mogelijkheden en in plaats van volledige connectiviteitsopties , krijg je alleen maar Bluetooth. De laatste werkt in samenwerking met de SnapBridge app van Nikon, welke beschikbaar is voor iOS en Android. In deze Nikon D3400 review zullen we uitgebreid bespreken wat deze camera zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D3400 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Postief:
 • Traditionele digitale spiegelreflexcamera stijl en besturingen
 • SnapBridge app
 • Lange accuduur
 • Makkelijk om te gebruiken
Negatief:
 • Vast, niet touch gevoelig scherm
 • Geen Wi-Fi
 • Geen 4K video
 • Optische zoeker biedt een dekking van 95% en niet 100%

Belangrijkste features

 • 24.2MP APS-C CMOS sensor
 • ISO 100 – 25.600
 • Prijs tijdens deze Nikon D3400 review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D3400 review:

Bouw en gebruik

Nikon is niet een bedrijf dat snel afwijkt van iets dat een succes blijkt te zijn en behoudt bij de D3400 grotendeels hetzelfde design als de D3300.

Nikon D3400 ReviewDit leidt tot een camera die er traditioneel uitziet, met de hoekigheid die je verwacht van een digitale spiegelreflexcamera. Een getextureerde deklaag rond de diepe grip van de camera biedt een gevoel van kwaliteit, wat fijn is voor een camera die onder het budget aanbod van het bedrijf valt.

Je kan de D3400 los of met een 18-55mm kit lens kopen. Dit is een uitschuifbaar design, dus hij is kleiner wanneer je hem niet gebruikt. Alhoewel dit betekent dat de camera minder ruimte in beslag neemt in je rugzak, moet je wel accepteren dat je elke keer moet wachten tot de lens volledig uitgeschoven is voordat je hem kan gebruiken.

Er zijn een redelijke hoeveelheid (draai)knoppen, alhoewel niet zoveel als dat je zal vinden op meer geavanceerde camera's. Bovenop de camera zit een grote modus draaiknop, welke voldoende opties heeft die een beginner zeer waarschijnlijk zal gebruiken.

Naast de standaard Auto modus, zijn er ook de meer geavanceerde P, A, S, M modi, die je waarschijnlijk zal gaan gebruiken wanneer je meer gewend raakt aan geavanceerde features.

Een aantal interessante modi op de draaiknop zijn Guide en Effects. De eerste is iets wat we nu al een tijdje tegenkomen op de instapmodellen van Nikon en past bij de soort gebruiker waar het bedrijf zich op richt met deze camera.

Het helpt de beginners om te leren en begrijpen hoe hun camera werkt en hoe ze het apparaat het beste kunnen gebruiken om de beste foto's te krijgen. Het uiteindelijke doel van de modus, is dat wanneer je uiteindelijk weet wat je moet doen, je die foto's zonder hulp kan bereiken.

Nikon D3400

De Effects modus is mogelijk aantrekkelijk voor de Instagram generatie die filters en vreemde looks aan hun foto's toe willen voegen. In deze modus kan je kiezen tussen super vivid of toy camera effecten. Alhoewel ze leuk zijn beginnen deze effecten een beetje ouderwets te worden en het wordt tijd voor een update.

De sluiterknop kan je vinden op de plek waar je wijsvinger normaal gesproken rust bovenop de camera. Hier precies achter zit een discrete en kleine video opname knop.

Vergelijk prijzen nu bij:

Kijk naar de achterkant van de camera en je zal zien dat de meeste knoppen voor het maken van veranderingen gegroepeerd zijn aan de rechterkant, terwijl degene die je nodig hebt voor het toegang krijgen tot menu's, afspeelopties, etc aan de linkerkant zitten. Dit is een goede keuze voor wanneer je de camera gebruikt, vooral wanneer je vaak met een hand foto's maakt.

Op de plek waar je duim normaal gesproken rust zit een draaiknop voor het aanpassen van bepaalde instellingen, wat afhangt van de modus die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld in apertuur prioriteit werkt, dan zal je hiermee de apertuur aanpassen. Als je de handmatige modus gebruikt, dan zal je met het draaien van het wiel de sluitersnelheid aanpassen en wanneer je de belichtingscompensatie knop ingedrukt houdt (in de buurt van de sluiterknop), dan kan je de apertuur aanpassen.

Goedkope Nikon D3400 Review

Het AF punt aanpassen is makkelijk. Gebruik simpelweg de richtingsknoppen op het keypad en je kan het punt selecteren dat je nodig hebt. Alle 11 punten zitten min of meer in het midden van de scène, dus als je onderwerp zich aan de zijkanten van het frame bevindt, dan zal je er mogelijk achterkomen dat je moet focussen en opnieuw componeren door de sluiterknop voor de helft in te drukken.

Wanneer je de ‘i' knop aan de linkerkant van het scherm indrukt, dan heb je toegang tot het snelmenu van de camera. Hier kan je veelgebruikte instellingen aanpassen, zoals witbalans, beeldkwaliteit, ISO, fotocontrole, etc, zonder dat je hiervoor in het primaire menu hoeft te duiken.

Directe toegangsknoppen zouden handig voor deze geweest zijn (ISO bijvoorbeeld), maar is misschien niet verrassend gezien de doelgroep van de camera.

Vergelijk prijzen nu bij:

Sommige personen klagen over het feit dat de D3400 alleen maar Bluetooth connectiviteit biedt, zonder opties voor Wi-Fi of NFC. SnapBridge is echter een geweldige app en handig voor de doelgroep van deze camera.

Deze app behoudt een altijd aan Bluetooth connectie met je telefoon die niet veel energie neemt, wat betekent dat wanneer je een foto maakt, deze automatisch aangepast en verstuurd wordt naar je telefoon. Dit maakt het delen van je foto's op social media website bijna een onmiddellijk proces. Het is echter mogelijk om deze features uit te schakelen wanneer je het geheugen van je telefoon niet vol wilt maken.

Dit systeem heeft echter ook een redelijk groot minpunt, aangezien dit betekent dat je de camera niet op afstand kan besturen. Dit zou handig zijn voor verscheidene soorten foto's, dus het is jammer dat niet beide connectiviteitsopties beschikbaar zijn.

Beste Nikon D3400

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Scherm en zoeker Nikon D3400

Veel personen geven nog steeds de voorkeur aan de uitstraling van een optische zoeker, wat hetgeen is dat je krijgt bij de D3400. Deze laat echter maar 95% van de scène zien, wat betekent dat het erg makkelijk is dat iets aan de rand van het frame in je foto komt of dat je compositie niet precies zo is als je wilt.

Hij is echter helder en duidelijk en er wordt een goede hoeveelheid informatie weergegeven rond de randen om je te helpen ervoor te zorgen dat je de juiste instellingen hebt. Het actieve AF punt zal ook rood worden wanneer je een goede focus hebt.

Het scherm heeft een hoge resolutie en biedt een redelijke kijkhoek, maar hij zit vast, waardoor het maken van selfies en groepfoto's en foto's vanuit rare hoeken erg moeilijk wordt.

LEES OOK: Beste spiegelreflexcamera kopen tips + TOP 10

 

Prestatie en autofocus

Tijdens goed licht kan de camera erg snel focussen op een onderwerp (en over het algemeen ook aardig nauwkeurig). Tijdens moeilijkere lichtomstandigheden kan je het beste gebruik maken van de het centrale AF punt een daarop focussen, aangezien dit het meer gevoelige cross-type AF punt is en in de meeste gevallen zal deze nauwkeuriger zijn dan degene richting de randen van de scène.

Live view is geweldig wanneer je onderwerp niet beweegt en je tijd hebt om te wachten op de focus. Dit is echter niet iets wat we voor elke foto aanbevelen en je kan hem het beste alleen gebruiken wanneer je een foto maakt van iets dat nooit beweegt, macro's en alles waar je mogelijk een tripod voor gebruikt.

Goedkoopste Nikon D3400 Review

Je kan 3D tracking inschakelen wanneer je een bewegend object wilt volgen. Hij gaat redelijk goed om met langzaam bewegende voorwerpen, maar we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat deze camera niet ontwikkelt is voor het maken van snelle actie foto's (zoals snel wild of sporten met een hoop snelle bewegingen). Met 3D tracking ingeschakeld zal je zien dat de AF punten rood knipperen wanneer je onderwerp over het scherm gaat en de camera hem bij kan houden.

Als je foto's in RAW formaat maakt en de continue 5fps burst modus activeert, dan krijg je maar drie of vier foto's voordat de buffer voorkomt dat je foto's kan maken met de maximale frame rate. Als je echter kiest voor de Fine JPEG modus, dan kan je 50-60 foto's maken voordat de buffer je vertraagt.

Over het algemeen zijn de gebruikssnelheden goed. De camera start snel op, vooral als je de kit lens al uitgeschoven hebt.

Als je een hoop foto's vlug achter elkaar aan maakt, dan zal je er mogelijk achterkomen dat je een paar seconden moet wachten voordat je ze terug kan kijken. Over het algemeen is het terugkijken, door menu's schakelen, etc een erg aanname snelle ervaring.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Nikon D3400

Ondanks dat de D3400 een instap camera is, kan hij een aantal uitstekende foto's maken, vooral wanneer je een beetje een idee hebt hoe hij werkt.

Kleuren zijn levendig, zonder te overdrijven en onrealistisch te worden, met een aangename hoeveelheid warmte bij verschillende omstandigheden. Detail is ook geweldig, wat mogelijk grotendeels komt door het feit dat de sensor van de camera geen anti-aliasing filter heeft, welke de detailresolutie kan beïnvloeden.

De automatische witbalans kan goed overweg met verschillende omstandigheden, al zal je foto's mogelijk wel een beetje aan de warme kant vinden wanneer je overgeschakeld op een instelling voor bewolking wanneer je foto's maakt tijdens een bewolkte dag. Tijdens kunstlicht produceert de camera nauwkeurige kleuren, welke niet te veel beïnvloedt worden door een gele of oranje tint, waar veel andere camera's wel last van hebben.

Beste Nikon D3400 Review

Tijdens normale omstandigheden zijn foto's goed belicht. Je komt er mogelijk achter dat je wat belichtingscompensatie toe moet voegen tijdens hoge contrast omstandigheden om ervoor te zorgen dat details niet verloren gaan in de schaduwen, maar niet meer dan we zouden verwachten van deze soort camera sensor.

Hoge ISO prestaties tijdens weinig licht zijn niet aangenaam. Alle ISOs zijn bruikbaar, zelfs de hoogste instelling van ISO 25.600. Voor de beste kwaliteit kan je echter het beste gebruik maken van ISO 3200 en daaronder. In deze regio zijn de beelden geweldig, met erg weinig ruis en beeld verzachting, wat alleen maar zichtbaar is wanneer je bij 100% grondig gaat kijken.

Foto's van de D3400 komen echt tot leven wanneer je ze combineert met meer kwalitatieve lenzen. Alhoewel de kit optica een goede start optie is en zal passen bij verscheidene objecten, zal het gebruik van een 50mm f/1.4 om het onderwerp te isoleren van de achtergrond de echte mogelijkheden van de camera laten zien.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Video

Voor de huidige camera standaarden is Full HD en niet 4K niet speciaal en lijkt de camera er om alle verkeerde redenen er uit te laten springen. Maar we moeten eerlijk zijn dat dit in essentie een camera is voor foto's met de mogelijkheid om af en toe een video te maken, in plaats van dat het een apparaat voor videografen is.

Het is mogelijk om een aantal aangename video's te maken en voor de gemiddelde gebruiker zou Full HD meer dan genoeg moeten zijn.

Nikon heeft ook de microfoon poort van deze camera verwijderd, wat wederom suggereert dat niet een apparaat is die gericht is op serieuze videografen.

 

Moet je de Nikon D3400 kopen?

Als je op zoek bent naar je eerste stap in de wereld van digitale spiegelreflex, dan is de D3400 een geweldige keuze. Je krijgt een goed ondersteund systeem die het mogelijk maakt om je vaardigheden te ontwikkelen en te groeien. Daarnaast is het een redelijk betaalbare optie voor meer geavanceerde fotografie, alhoewel hij net iets duurder is dan de Canon EOS 1300D.

Voor beginners is de Guide modus erg effectief en je zal er achterkomen dat het je helpt om veel sneller een betere fotograaf te worden. Zodra je budget het toelaat zal je ook de kit lens willen vervangen, welke prima is om mee te beginnen, maar je snel zal frustreren als je op zoek bent naar foto's met een hoge kwaliteit.

SnapBridge is de ideale app voor de doelgroep van deze camera. Alhoewel het gebrek van Wi-Fi frustrerend is op het gebied van je camera op afstand besturen, is het gebruik van een constante Bluetooth connectie die weinig energie verbruikt om foto's te versturen zonder iets te hoeven doen ideaal voor personen die snel foto's zonder gedoe willen kunnen delen.

Het is duidelijk dat een aantal specificaties achterwege zijn gelaten om de kosten laag te houden (het scherm is vast en is niet touch gevoelig en daarnaast is de video beperkt tot Full HD). Als je echter simpelweg op zoek bent naar iets om digitale spiegelreflex voor het eerst uit te proberen, dan is de D3400 een ideale keuze.

 

Conclusie van deze Nikon D3400 review

De instap digitale spiegelreflex van Nikon is makkelijk om onder de knie te krijgen en produceert fantastische foto's, vooral wanneer je de kit lens vervangt met een meer kwalitatief model.

8 Totale Score
Maakt fantastische foto's

De instap digitale spiegelreflex van Nikon is makkelijk om onder de knie te krijgen en produceert fantastische foto's, vooral wanneer je de kit lens vervangt met een meer kwalitatief model.

Gebruikers Beoordeling: 4 (1 votes)
2 Opmerkingen
 1. Heb de camera nu enkele weken in gebruik en de eerste paarhonderd foto’s geschoten.
  Ben duidelijk aan het ontdekken en uitvinden hoe alles werkt.
  Mijn basiskennis beperkt zicht, ik weet ongeveer wat sluitertijd, diafragma, iso, scherptediepte is en hoe wat elkaar beïnvloed. Weet ongeveer wat bedoeld wordt met de gulden snede en regel van derden.

  Waar welke instellingen zitten moet beter tussen mijn oren komen. Er is erg veel mogelijk, zeker als je een compact-camera gewend bent die bijna altijd op de automatische stand stond.
  Gaandeweg vind ik steeds meer en experimenteer ik met de verschillende instellingen.

  De camera en de resultaten bevallen tot nu toe prima!
  Ik kan hem niet vergelijken met andere spiegelreflexcamera’s dus of er betere en/of fijnere instap DSLR’s zijn kan ik niet beoordelen.
  Afgaande op mijn eigen ervaringen kan ik deze Nikon D3400 aanraden.
  Het ligt natuurlijk aan het gebruik, wat je wil fotograferen, maar voor mij was de Nikkor kitlens 18-55mm beperkt en heb vrij vlot een gebruikte Nikor VR 55-300mm erbij gekocht.

  Kortom, voor mij een prima camera met twee geschikte zoomlenzen waar ik veel plezier aan beleef!

 2. Voor instap vind ik hem wel moeilijk ik heb hem 2 hands gekocht .werkt wel prima maar zonder gebruikshandboek is het wel wat zoeken tegen ik het toestel instel om een foto te maken zijn de vogels al gaan vliegen😆 . Dus voor sommige dingen vind ik wel mijn gsm nog beter altijd goed beeld en wifi op bleutoot. Maar toch vind ik de fotos van deze camera toch wel veel mooier 😉😊

Laat een reactie achter