Nikon D3300 review

Het is raar om te denken hoe snel de cameratechnologie van pro naar amateur en van baanbrekend tot verouderd kan gaan. Er was een tijd dat we allemaal erg onder de indruk waren van de 24.5MP resolutie van de Nikon D3X, een camera die ontwikkeld was voor professionele fotografen die bijna €5.000 aan hun uitrusting wilde besteden. Ruim vier jaar later zullen sommige personen terecht teleurgesteld zijn dan de instap Nikon D3300 maar dezelfde 24.2MP resolutie heeft van zijn voorganger, de D3200. Hoe dingen kunnen veranderen… Ondanks de identieke resoluties van de D3300 en D3200, is er echter een belangrijk verschil dat de beeldkwaliteit beïnvloedt.

Voor de D3300 heeft Nikon het optische anti-aliasing filter verwijdert. Dit is een filter die in digitale camera's geïnstalleerd wordt om verschijningen van optische afwijkingen zoals moirépatronen te verminderen (ongewenste artefacten die op beelden verschijnen en repetitieve detailpatronen hebben). Alhoewel anti-aliasing filters dit effect verminderen zorgt dit wel voor een verlies van scherpte. Recentelijk is het populair geworden onder camerafabrikanten om de filters volledig te verwijderen voor optimale scherpte, waarbij er vertrouwt wordt op een grote hoeveelheid pixels om moirépatronen tegen te gaan. Het effect voor een camera zoals de D3300 is dat zijn hoge resolutie sensor elk detail vast kan leggen, waardoor hij gelijke hoogte komt met meer geavanceerde (en duurdere) camera's. En met dan wordt het allemaal een stuk interessanter. In deze Nikon D3300 review zullen we uitgebreid bespreken wat deze digitale spiegelreflexcamera zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D3300 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief:
 • Uitstekende waarde
 • Geweldige prestaties voor een instap camera
 • Hoge resolutie voor een lage prijs
Negatief:
 • Grote hoeveelheid beeldruis
 • Rare handmatige focus met kit lens
 • Geen ingebouwde Wi-Fi

Belangrijkste features

 • 24.2MP APS-C CMOS sensor
 • 3-inch 921k-dot TFT LCD scherm
 • Nikon F-mount
 • ISO 100-12.800 (uitbreidbaar naar 25.600)
 • Full HD 1080p video
 • Prijs tijdens deze Nikon D3300 review:

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D3300 review:

Wat is het verschil tussen de D3300 en D3200?

De resolutie is misschien hetzelfde als de D3200, maar de D3300 heeft genoeg verbeteringen in de behuizing. De grootste is een nieuwe Expeed 4 beeldverwerkingsmotor. Dit is de snelste processor van Nikon tot op heden en verbetert de ISO gevoeligheid van de D3300 naar een indrukwekkend maximum van 25.600 en de snelheid waarop hij foto's kan maken naar 5fps (niet het beste, maar erg indrukwekkend voor een instap camera). Er zijn ook een paar nieuwe automatische flitser modi, waaronder een optie voor een vul flitser.

Het is het waard om op te merken dat een hoop van het vorige model in de serie behouden blijft. Je hebt een 11 punten AF systeem, een 3-inch 921k-dot scherm en een 420 pixel RGB sensor meetsysteem, allemaal dingen die gebruikers van de D3200 bekend in de oren zal klinken. De D3300 maakt foto's in JPEG en 12-bit RAW formaten en kan deze opslaan op SD, SDHC of SDXC geheugenkaarten.

De D3300 mist ook een groot iets dat de D3200 ook niet bood, ingebouwde Wi-Fi. Alhoewel Nikon (eindelijk) ingebouwde Wi-Fi introduceerde met de D5300, werd deze technologie niet geïmplementeerd in de D3300, welke nog steeds vertrouwt op de apart verkrijgbare WU-1a adapter. Het is niet heel vervelend, maar onthoudt wel dat je zo'n €60 extra moet betalen als je Wi-Fi wilt gebruiken op je D3300.

Goedkope Nikon D3300 Review

Voor de rest zijn er een aantal optionele extra's die je kan kopen voor de D3300. Zo kan je de Nikon GP-1 module aan de zijkant van de camera verbinden om geotagging aan foto's toe te voegen. Er zijn ook een aantal extra vastleg modi, zoals een Rangefinder modus (voor het uitvinden van welke moet je een beetje graven in de menu's), Mirror Lock-Up, maar alleen voor het schoonmaken en niet maken van foto's, Easy Panaroma, welke automatisch verschillende foto's aan elkaar plakt en een Effects modus, met visuele filters, zoals een high-key en Selectieve Kleur.

Nikon heeft een nieuwe uitschuifbare kit lens onthult om te koppelen met de D3300, de AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II lens, een indrukwekkend scherp nummer met een minimale focusafstand van 25cm (wanneer je handmatig focust, 28cm met AF). Aangezien de camera niet een ingebouwde AF motor heeft, heeft hij AF-S objectieven nodig voor autofocus.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Design Nikon D3300

De besturingen van de D3300 reflecteren zijn positie als een instap digitale spiegelreflexcamera. De nadruk ligt op eenvoud, met een minimale hoeveelheid knoppen. Zoals we gezien hebben op veel andere Nikon camera's zitten menu en terugkijk knoppen aan de linkerkant van het LCD scherm en de besturingen om te navigeren door het menu aan de rechter. Het is allemaal snel en intuïtief zoals ook het geval was bij vorige modellen, dus we hebben geen op- of aanmerkingen.

Er zijn een aantal knoppen die je rechtstreeks toegang geven tot instellingen, maar niet veel. Naast de sluiterknop aan de bovenkant zit een knop voor de belichtingscompensatie en een knop aan de voorkant kan gekoppeld worden aan een voorkeursfunctie (standaard staat hij ingesteld om de ISO gevoeligheid aan te sturen). Er is ook een knop om de flitser instellingen aan te sturen. Alle andere beeldinstellingen bestuur je via het menu op het scherm aan de achterkant.

Beste Nikon D3300 Review

Aangezien dit een instap camera is, zijn er een aantal toevoegingen om beginners op weg te helpen. Een mooie is de ‘?' functie op elk van deze instellingen, welke ingeschakeld kan worden om een korte uitleg te geven over wat de instelling is en wat hij doet. Eenvoudig en slim.

Op het gebied van dimensies is de behuizing van de Nikon D3300 anders dan de D3200, echter meer in een technische dan academische zin. Hij is maar 1mm dunner dan zijn voorganger, 1mm minder diep en 2mm langer en zijn gewicht is met 25 gram verlaagt. Het echte verschil in afmetingen komt op het gebied van de eerdergenoemde kit lens, welke uitschuifbaar is, wat ons een beetje doet denken aan de Nikon 1-system objectieven.

Dit heeft het gewicht niet flink vermindert, maar de afmetingen wel. Nikon claimt dat de nieuwe lens 30% kleiner en 25% lichter is dan zijn voorganger. De afmetingen van de hele kit verkleinen is een erg slimme keuze en haalt mogelijk personen over die aan het nadenken zijn over een compact- of compacte systeemcamera.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestaties Nikon D3300

De meeste modellen van de D3000 serie hebben gebruik gemaakt van het Nikon Multi-CAM 1000 11 punten autofocus systeem en bij de D3300 ziet Nikon geen reden om dit te veranderen. Je zou kunnen zeggen dat 11 AF punten een beetje minimaal is voor de standaard van vandaag de dag en je zou gelijk hebben, maar de waarheid is dat we maar weinig aanmerkingen hadden op de AF van de D3300. Hij werkte erg goed tijdens helder licht en alhoewel zijn snelheid niet vliegensvlug was, was het snel genoeg voor ons.

Tijdens situaties met weinig licht begon hij het wel wat lastiger te krijgen. De vocale punten vielen over het algemeen op de delen van de scène die we wilde. Het was alleen toen we foto's van landschappen maakte en de vocale punten op de rand van het scherm wilde, dat we het gevoel kregen dat we gebruik moesten maken van de handmatige focus. Dit was jammer genoeg een beetje teleurstellend. De nieuwe kit lens is niet echt geschikt voor handmatige focus (de ring is klein en lastig om te gebruiken). Als je een fotograaf bent die de voorkeur geeft aan handmatige focus, dan kan je beter voor een ander objectief kiezen.

Goedkoopste Nikon D3300 Review

Afgezien van dat presteert de kit lens echter erg goed. Zijn centrum scherpte is verrassend uitstekend. Zoals verwacht daalt de scherpte een beetje langs de randen, maar het valt allemaal binnen de verwachte parameters en is nog steeds ver boven de prestaties van de meeste kit objectieven.

Het LCD scherm is dezelfde die we gezien hebben op de D3200 (921k dots en 3-inch). Hij was geweldig op die camera en is prima voor deze (helder, duidelijk en met een aangename hoeveelheid contrast). De zoeker van de D3300 is iets verbetert, met een verbetert 0.85x vergrotingsbeeld. Hij is helder, duidelijk en met sterke kleuren en hielp ons om te compenseren voor de eerdergenoemde problemen met het handmatig focussen. Een focus indicator die oplicht in de zoeker om te bepalen wanneer de handmatige focus correct is, is een fijne toevoeging en het zal beginners zeker helpen om de handmatige focus onder de knie te krijgen.

Nikon D3300

Videografen zullen een verrassend goede deal krijgen met de D3300, vooral gezien zijn status als een instap digitale spiegelreflexcamera. Hij kan bewegende beelden met een resolutie van 1.920 x 1.080 vastleggen en dit met maximaal 60 beelden per seconde en Nikon heeft een HDMI input toegevoegd, zodat je de video's snel af kan spelen. Alhoewel de D3300 een ingebouwde microfoon heeft, zal de toevoeging van een 3.5mm microfoon input op prijs gesteld worden door personen die audio liever in stereo in plaats van mono vast willen leggen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Nikon D3300

De D3300 produceert geweldige beelden en dit komt grotendeels door het uitstekende meetsysteem. Waar we ook naartoe gingen met de camera, we vonden dat het evaluerende meetsysteem goede besluiten nam.

We vonden het alleen maar nodig om het te corrigeren wanneer we details in hoogtepunten of schaduw in situaties met een hoop contrast wilde behouden. Het lijkt een beetje de voorkeur te geven aan de hoogtepunten, wat soms leidt tot gebieden met schaduw die erg donker zijn, maar dit is makkelijk om op te lossen tijdens het bewerken door het indrukwekkende dynamische bereik van de camera (12.98EV met ISO 100, geweldig voor een camera van dit niveau).

Nikon D3300 ReviewOp het gebied van kleuren presteert de camera zo goed als we nu onderhand verwachten van Nikon. De automatische witbalans is een goede allrounder, veilig en betrouwbaar. We raden aan om over te gaan op handmatig in bosrijke gebieden, om zodoende te voorkomen dat de kleuren te veel geneutraliseerd worden.

Op het gebied van beeldruis is de D3300 een beetje teleurstellend. De kleurruis in schaduw gebieden met ISO 400 verraste ons (zulk soort ruis zou niet eerder dan ISO 800 moeten verschijnen). Wanneer je bij ISO 800 komt is de ruis zichtbaar in de middelste kleuren en nog meer aanwezig in schaduwen. De D3300 heeft een ingebouwd systeem om ruis te verminderen om dit te bestrijden, maar dit gaat wel ten koste van scherpte als je besluit hier gebruik van te maken.

Bij de maximale native ISO van 12.800 is er een hoop ruis aanwezig en je begint veel details te verliezen. Bij een uitgebreide 25.600 ISO is het nog erger en erg moeilijk om onder controle te houden. In RAW formaat foto's maken kan helpen, maar het is nog steeds verstandig om voorzichtig te zijn. Het is het waard om te onthouden dat de hoge resolutie van de D3300 het mogelijk maakt om deze ruis te verminderen door je foto's kleiner te maken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Moet je de Nikon D3300 kopen?

De Nikon D3300 heeft twee grote pluspunten, namelijk zijn hoge resolutie en de competitieve prijs.

Een 24.2MP voor net iets meer dan €300 is erg interessant voor elke fotograaf, vooral gezien het verwijderen van het filter voor een maximaal detail zorgt. Het recht toe, recht aan besturingsdesign en de handige help features betekenen dat het lastig is om de D3300 niet aan te raden voor beginnende fotografen.

Voor personen die net in de wereld van digitale spiegelreflexcamera's stappen is de D3300 een geweldige camera. Je zal in de meeste gevallen prachtige foto's maken en de instructie features maken het een geweldige manier om geavanceerde fotografie onder de knie te krijgen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Nikon D3300 review

Een camera die rechtdoorzee maar krachtig is. De Nikon D3300 biedt een uitstekende balans tussen de instapniveau behoeften van kwaliteit en eenvoud. Hij heeft echter zo zijn problemen, waarbij het schoonhouden van de beelden bij een hoge gevoeligheid de meest noemenswaardige is. Voor zijn prijs is het echter iets dat je door de vingers zou kunnen zien en de D3300 doet echt een hoop goed. Volgens ons is het een perfecte camera als je je eerste digitale spiegelreflexcamera wilt kopen.

8 Totale Score
Een perfecte eerste digitale spiegelreflexcamera

Een camera die rechtdoorzee maar krachtig is. De Nikon D3300 biedt een uitstekende balans tussen de instapniveau behoeften van kwaliteit en eenvoud. Hij heeft echter zo zijn problemen, waarbij het schoonhouden van de beelden bij een hoge gevoeligheid de meest noemenswaardige is. Voor zijn prijs is het echter iets dat je door de vingers zou kunnen zien en de D3300 doet echt een hoop goed.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter