Nikon D850 review

Moet je de Nikon D850 kopen?

De Nikon D850 was een echte revolutie toen hij in juli 2017 werd aangekondigd. De grote verrassing was niet alleen de resolutie, maar ook de continue schietmogelijkheden van de D850 en het grotere ISO-bereik. Voor de D850 werd algemeen aangenomen dat je moest kiezen tussen een hoge resolutie of een hoge opnamesnelheid bij een professionele camera. Dit omdat de enorme hoeveelheden gegevens die door hoge-resolutiesensoren worden gegenereerd te veel rekenkracht vergen voor een hoge burstsnelheid.

De D850 nam deze theorie van de ene dag op de andere weg en biedt standaard een indrukwekkende continue schietsnelheid van 7 fps. Met de optionele MB-D18 accugreep van Nikon bereik je echter een nauwelijks geloofwaardige 9 fps. Hij biedt ook een vrij goede buffercapaciteit. Voor het vastleggen van RAW-bestanden tijdens een lange burst ben je echter nog steeds beter af met een snelle specialist. De Nikon D5 is een goed voorbeeld van zo'n specialist.

Deze combinatie van resolutie en snelle fotografie is sindsdien herhaald door de Sony A7R III en Nikon Z7. De prestaties van de D850 blijven echter ook nu nog blikvangers. De specificaties van de D850 lijken geschikt te zijn voor vrijwel elk type onderwerp of situatie. Alhoewel een paar latere systeemcamera concurrenten nu iets voorliggen op snelheid, is de spiegelreflex krachtpatser van Nikon nog steeds één van de top professionele full frame camera's.

Eerlijk gezegd heeft hij niet veel concurrentie op de DSLR-markt. Canon heeft nog geen enkel teken gegeven om de 50-megapixel EOS 5DS en 5DS R die in 2015 op de markt kwamen te vervangen. De enige camera die de resolutie van de Nikon D850 heeft verslagen, de Pentax K-1 Mark II, is een perfecte camera, maar probeert noch de snelheid, noch de resolutie van de D850 te evenaren.

In plaats daarvan zijn de uitdagers van de D850 afkomstig uit de systeemcamera markt. Hierbij moet je denken aan de Sony A7R III met bijna dezelfde resolutie en hogere opnamesnelheden en de eigen 45,7-megapixel Z7 systeemcamera van Nikon. Heeft de D850 dus nog steeds het nodige in huis om de concurrentie af te weren en is het nog steeds de baanbrekende D850 die ons allemaal verbaasde tijdens de eerste kennismaking?

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:

 • 45,7-megapixelsensor legt uitzonderlijk fijne details vast.
 • Snelle zoeker autofocus met stille fotografeermodus in Live View.
 • Joystick precies onder de duim voor snelle AF-puntpositionering.
 • Geweldige accuduur van 1840 foto's.
Negatief:

Negatief

 • Geen fasedetectie AF in Live View.
 • De bediening via het touchscherm bevat geen belangrijke belichtingsinstellingen.
 • Draadloze SnapBridge connectiviteit moet worden verbeterd.

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon D850

 • nikon d850 review beste camera45,7-megapixel full-frame backlit CMOS-sensor
 • ISO 64-25.600 standaard; ISO 32-102.400 uitgebreid
 • 7 fps continue fotograferen (9 fps met MB-D18 grip)
 • 153-punts autofocus
 • 4K 30p video
 • XQD en SD (compatibel met UHS-II)
 • Wifi en bluetooth
 • 3,2-inch, 2,36m-dot kantelbaar touchscherm

 

Kenmerken

De Nikon D850 heeft een 45,7-megapixel full-frame (FX-formaat) CMOS-sensor die nog in geen enkele andere camera te zien is. Net als veel andere latere Nikon modellen heeft hij geen optisch laagdoorlaatfilter. Dit betekent dat er theoretisch kans bestaat op moiré effecten in fijne patronen en texturen. De beloning is echter extra scherpe fijne detailweergave.

nikon d850 review beste camera

Vergelijk prijzen nu bij:

Deze sensor is ook voorzien van naadloze on-chip microlenzen, met het nieuwste achtergrondverlichtende ontwerp om de licht opvangmogelijkheden te maximaliseren. De lay-out van de sensor is omgekeerd, wat betekent dat de bedrading achter de lichtreceptoren in plaats van vooraan zitten. Hierdoor wordt het licht niet langer belemmerd. Het effect kan je zien in het bredere ISO-bereik van de D850. Zijn voorganger, de D810, had een standaard ISO-bereik van 64-12.800 (uitbreidbaar naar ISO 32-51.200). De D850 biedt echter ISO 64-25.600, uitbreidbaar naar ISO 32-102.400. Normaal gesproken brengt een hogere resolutie een lager maximaal ISO-bereik met zich mee, maar de sensor van de D850 biedt in beide opzichten een verbetering.

In de D850 gebruikt Nikon dezelfde Expeed 5 beeldprocessor als zijn vlaggenschip D5. Deze helpt de gezonde 7 fps continue schietsnelheid te bereiken en 9 fps met de MB-D18 handgreep. Deze laatste kost echter wel zo'n €400 extra en daarnaast moet je een EN-EL18 accu met een hoog vermogen kopen om deze beeldsnelheden te bereiken. Verwarrend genoeg zijn deze verkrijgbaar in de varianten ‘a', ‘b' en ‘c'. De huidige EN-EL18c kost zo'n €150.

Met de 7 fps biedt de Nikon D850 een raw buffer van 51 frames. Dat is erg goed voor een camera met deze resolutie, maar niet helemaal op het niveau van de Nikon D5. Hij heeft zowel een XQD-kaartsleuf als een UHS-II compatibele SD-kaartsleuf. Hij biedt dus mogelijk zeer snelle gegevensvastlegging voor sport- en actiefotografen.

De D850 erft ook het beste autofocussysteem van Nikon (wederom rechtstreeks uit de D5 gehaald). Hij heeft 153 focuspunten (waarvan de gebruiker 55 zelf kan selecteren), waaronder 99 van de nauwkeurigere cross-type AF-sensoren en 15 die werken met lens- en teleconvertercombinaties met een diafragma van f/8. Het middelpunt is gevoelig tot -4EV en de rest tot -3EV, waardoor de camera snel kan scherpstellen bij weinig licht.

De automatische focusmodi omvatten automatisch, 3D-kleurenvolging, AF met een enkel punt en de optie om het aantal continue (AF-C) focuspunten te selecteren uit een groep van 9, 25, 72 of 153. In de Live View is er een nieuwe AF-modus ontwikkeld om nauwkeurig te focussen op kleinere onderwerpen in het beeld. Het belangrijkste is echter dat de D850 nog steeds volledig afhankelijk is van een tragere contrastdetectie voor autofocus. De in de Nikon Z7 gebruikte fasedetectiesensor op de chip was er nog niet toen de D850 werd ontworpen.

De zeer capabele 180.000-pixel RGB-sensor van Nikon voert de belichtingsmeting uit. Nog een functie die uit de D5 komt. Deze sensor kan echter niet alleen de belichting verwerken. Hij is ook bedoeld voor de herkenning van onderwerpen en gezichtsdetectie. Deze informatie wordt teruggestuurd naar het autofocussysteem voor het nauwkeurig volgen van onderwerpen.

nikon d850 achterkant review beste camera

De RAW-bestanden van de D850 zijn zoals je waarschijnlijk al verwacht had enorm. Zelfs een gecomprimeerd 14-bits RAW-bestand neemt 43,8 MB in beslag. Dit neemt toe tot 51,6 MB voor een gecomprimeerd lossless bestand. Een ongecomprimeerd RAW-bestand is 92 MB.

Nikon heeft twee opties voor een verkleinde beeldgrootte toegevoegd bij het fotograferen in RAW of JPEG. Wijzig de beeldgrootte van groot naar medium en de D850 maakt 25,6 megapixel bestanden (6192 x 4128 pixels), terwijl de kleine instelling de resolutie reduceert tot 11,4 megapixel bestanden (4128 x 2752 pixels). Het is onwaarschijnlijk dat je een camera met deze resolutie koopt en deze dan meteen verlaagt. Nikon heeft echter gewezen op de waarde van kleinere RAW-bestanden voor bijvoorbeeld stop-motion animators.

Net als andere full-frame Nikon DSLR-camera's heeft de D850 een DX Crop modus. Deze wordt automatisch door de camera geselecteerd wanneer een DX-objectief wordt bevestigd. Je kan het echter handmatig instellen met FX-objectieven wanneer je het bereik van telelenzen moet vergroten (de gebruikelijke reden om een APS-C DX formaat Nikon behuizing naast een full-frame model te gebruiken). De DX crop modus produceert echter nog steeds een resolutie van 19,4 megapixels met een beeldgrootte van 5408 x 3600 pixels. Dit is niet zo heel anders dan de 20,9 megapixel resolutie van de DX-formaat Nikon D7500 en D500.

nikon d850 connectiviteit bluetooth snapbridge

Videografen krijgen ook genoeg. Toen de Nikon D850 werd uitgebracht was het de DSLR met alles, inclusief 4K opname in de camera bij 30 fps over de volle breedte van de sensor. Dit laatste betekent dat er in de 4K video modus geen bijsnijding is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de concurrerende Canon EOS 5D IV) en je groothoekobjectieven een wijde hoek behouden.

Je kunt ook 4K time-lapse-films standaard in de camera opnemen, maar niet 8K time-lapse. Voor het maken van deze films is software van derden nodig. Dus hoewel Nikon bij de lancering van de camera 8K time-lapse-films als functie aangaf, zou het nauwkeuriger zijn om te zeggen dat de camera een ingebouwde intervalmeter heeft.

Videografen zullen ook blij zijn met hulpmiddelen zoals een piekdisplay voor nauwkeurige handmatige scherpstelling en zebrapatronen om overbelichting te voorkomen. Zowel de microfoon- als hoofdtelefoonaansluitingen zijn ingebouwd en bevinden zich boven de USB- en Type-C HDMI-interfaces.

De indrukwekkende lijst van functies biedt ook een nieuwe in-camera focus bracketing-modus voor het creëren van uitgebreide scherptedieptecomposieten (focus stapelen). Daarnaast krijg je ook een nieuwe Natural Light Auto White Balance optie, die optimale resultaten belooft in buitenverlichting.

Op de achterkant heeft de D850 de grootste optische zoeker tot nu toe op een Nikon DSLR, met een 0,75x vergroting. Daaronder een kantelbaar LCD-scherm met een hoge resolutie van 2,36m-dot. Het is vergelijkbaar met het scherm van de Nikon D500 en biedt touchbesturing voor menunavigatie, beeldbrowsen in de afspeelmodus en AF-puntpositionering in Live View.

Evolutie van modellen

De camera wordt aangedreven door de bekende EN-EL15 accu van Nikon. Wat hier vooral indrukwekkend is, is dat je er 1840 foto's mee kunt maken wanneer deze volledig opgeladen is. Dit is een grote sprong van het 1200 foto's uithoudingsvermogen van de Nikon D810.

Nikon gebruikt de inmiddels bekende SnapBridge connectiviteit voor draadloze beeldoverdracht naar mobiele apparaten. Beelden kunnen tijdens het maken van de foto's worden overgezet en het selecteren van de belangrijke downsampling 2 megapixel modus versnelt de overdrachttijden en bespaart waardevolle opslagruimte.


 

Behuizing en ontwerp

Nikon heeft opnieuw een ongelooflijk sterke camera geproduceerd die uitstekend gebouwd aanvoelt. Er zijn echter een paar subtiele behuizingswijzigingen ten opzichte van de D810. Professionele full-frame DSLR-camera's moeten worden gebouwd als tanks om de zware dagelijkse gebruiksomstandigheden te kunnen doorstaan en de D850 is geen uitzondering.

De camera is gebouwd rond een magnesiumlegering chassis voor sterkte en stevigheid en is volledig afgedicht tegen vocht, stof en vuil. Er is echter geen pop-up flitser. Dit was handig op de D810 om andere flitsers op afstand te activeren. Gebruikers van de D850 zullen in plaats daarvan moeten vertrouwen op externe flitsers of flitsactivatie op afstand. Dat is tegenwoordig vrij standaard voor professionele camera's.

nikon d850 review beste camera

Aan de voorkant ziet de D850 er niet zo heel anders uit dan de D810. Als je hem echter in handen krijgt, zul je merken dat de grip is aangepast en een fractie dieper is gemaakt. Het is zelfs voor de grootste handen prima en laat je wijsvinger comfortabel op de ontspanknop rusten.

Comfort en een goed gevoel zijn belangrijke factoren voor elke serieuze fotograaf die vaak uren achtereen met de camera in de hand zal doorbrengen. Hier blinkt de D850 echt uit. We denken zelfs dat het één van de meest comfortabele professionele DSLR-camera's is die we hebben gebruikt tijdens langdurige fotosessies.

Draai de camera in je handen en je zult zien dat elke centimeter van de camera bedekt is met knoppen, draaiknoppen of aansluitingen. Er zijn voldoende speciale bedieningselementen om elke belangrijke opname-instelling te veranderen zonder dat je de menu's hoeft te openen. Op het gebied van de lay-out van de knoppen zijn er een paar leuke details. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe joystick. Deze valt op natuurlijke wijze onder je duim voor het verschuiven van het focuspunt rond het frame tijdens het fotograferen. Hij is sneller dan de vier richtingsknoppen en de gekartelde textuur helpt je om hem te onderscheiden van de AF-ON-knop.

De beslissing van Nikon om de ISO-knop boven de drive modus draaiknop op de D810 te plaatsen was altijd al een merkwaardige keuze. Het is dus goed om te zien dat deze wordt vervangen door de modusknop. Dit betekent dat de gevoeligheid kan worden veranderd zonder dat je je oog van de zoeker hoeft af te halen.

display nikon d850 review beste camera

Vergelijk prijzen nu bij:

De besturingslay-out blijft erg ‘Nikon'. In tegenstelling tot de meeste DSLR- en systeemcamera modellen heeft de D850 geen gewone modusdraaiknop. In plaats daarvan verander je de belichtingsmodus via een enkele knop op het gegroepeerde bedieningspaneel aan de linkerkant van de bovenplaat. Hier vind je ook knoppen voor de beeldkwaliteitinstelling, witbalans en meetmodus. Daaronder bevindt zich een vrijgavemodus (drive) draaiknop die je alleen kunt draaien als je daarnaast op een vergrendelknop drukt.

Aan de achterzijde krijg je het gebruikelijke menu, vergrendeling, weergave, zoom en OK knoppen parallel aan de linkerkant van het scherm. Er is echter ook een nieuwe aanpasbare Fn2-knop in de onderste hoek. Deze is briljant voor het beoordelen van beelden in de weergave. Hij kan ook worden ingesteld om toegang te krijgen tot Mijn Menu en te schakelen tussen foto's en filmopname info in Live View. De geïntegreerde Live View-knop en de foto-/filmschakelaar zijn naar beneden verschoven. De infoknop is daarnaast handig voor het bekijken van de belangrijkste belichtingsinstellingen op het scherm.

Nikon gebruikers die afkomstig zijn van de D800, D800E of D810 zullen snel vertrouwd raken met de veranderingen van de behuizing. Nikon gebruikers die afkomstig zijn van minder geavanceerde APS-C modellen zullen de D850 echter ook niet overweldigend vinden. Ze kunnen hun goede kennis van het menusysteem van Nikon gebruiken om de camera eenvoudig in te stellen en te navigeren.

De D850 heeft nog een paar andere leuke details. Door de aan/uit-schakelaar in de lampstand te zetten wordt niet alleen de bovenste LCD plaat verlicht. Ook veel van de knoppen over de gehele behuizing zullen oplichten. Dit is erg handig bij het fotograferen in het donker. Daarnaast is er een slimme uitklapbare poortafdekking. Hiermee kan je de koptelefoonaansluiting volledig beschermd houden tegen de elementen wanneer je een microfoon aansluit.


 

Stil fotograferen

Nikon heeft in het verleden ‘Stille' modi toegevoegd om spiegelslag en het lawaai van de ontspanner van het brandpuntsvlak te onderdrukken. De D850 biedt twee stille modi, één voor losse foto's en één voor continu fotograferen met 3 fps.

Deze onderdrukken echter alleen het geluid van de ontspanner en kunnen het geluid niet volledig elimineren. Om dit te omzeilen heeft Nikon een stille, trillingsvrije elektronische sluiter geïntroduceerd. Deze stelt gebruikers in staat om in volledige stilte beelden vast te leggen bij gebruik van Live View. Mode 1 biedt stille opnames met 6 fps bij volledige resolutie inclusief RAW. Mode 2 crëert alleen 8-megapixel opnamen in JPEG-formaat met 30 fps.

nikon d850 met lens nikon d850 review beste dslr camera

Deze nieuwe manier van fotograferen is perfect voor bruiloft- en wildfotografen die vaak het risico lopen hun onderwerpen in een rustige omgeving bang te maken of te storen. Het is echter gemakkelijk te zien wat de mogelijkheden zijn voor theaterfotografie en veel sporten waar belangrijke momenten absolute stilte vereisen. Denk bijvoorbeeld aan golf, snooker of tennis.

We hebben beide modi getest tijdens een bruiloft. De mensen om ons heen hadden totaal niet door dat we foto's aan het maken waren. Het is een zegen voor die momenten dat je discreet wilt zijn en onopgemerkt wilt blijven.


 

Zoeker en scherm

Eén van de beperkingen van de Nikon D810 was dat hij een vast scherm had. Het is dus goed om te zien dat Nikon eindelijk een kantelbaar touchscreen omarmt op één van hun professionele DSLR-camera's met hoge resolutie.

Het is in essentie hetzelfde 2,36m-dot LCD die je op de Nikon D500 krijgt. Hij kantelt op en neer voor opnamen op taille-hoogte. Het scherm is echter niet zo ingenieus als het zijwaartse kantelscherm dat je op de Fujifilm X-T3 krijgt, het schaar-actie ontwerp van het scherm van de Pentax K-1 II of het volledig articulerende scherm op de Canon EOS 6D Mark II. Het scherm van de D850 en de eenassige kanteling beperken je ook tot het maken van foto's in landschap- in plaats van portret-formaat.

nikon d850 menu touchscreen display beste camera

De kantelhoek is vooral goed voor het fotograferen onder een lage of hoge hoek. Het scherm is ook iets beter dan die van de D500. Hierbij doelen we op de manier waarop het touchscreen nu kan worden gebruikt om door menu's te bladeren en de menu-instellingen te wijzigen. Je kunt de belichtingsvariabelen van het infodisplay of Live View-scherm niet wijzigen. Het biedt echter wel een grote stap in de goede richting. Het is ook ongelooflijk gevoelig en nauwkeurig, waardoor het de respons van de uitstekende touchscreens van Canon evenaart.

De zoeker is net zo indrukwekkend. Uiteraard biedt hij als optische zoeker geen preview van de witbalans, belichting of scherptediepte zoals een elektronische zoeker. Met zijn 0,75x vergroting en 100% beelddekking biedt hij echter een zeer aangenaam zicht op het oog en een exacte weergave van wat je met het blote oog ziet.

Het is mogelijk om een zoekerraster te activeren. We hebben de Fn1-knop toegewezen op ‘zoeker virtuele horizon'. Dit laadt een handige nivelleringsgids op de horizontale en verticale as om scheve foto's te voorkomen. Aangezien het een optische zoeker is, is er geen vertraging. Er is ook een ongelooflijk korte verduisteringstijd. Ook is er de mogelijkheid om de zoeker te blokkeren om lichtlekkageproblemen tijdens lange belichtingen te voorkomen.


 

Autofocus

Professionele spiegelreflexcamera's van Nikon staan bekend om hun snelle en nauwkeurige scherpstelling. De D850 is geen uitzondering, met dezelfde Multi-CAM 20K autofocus sensormodule als in het Nikon D5 vlaggenschipmodel. Je kan er op vertrouwen om sneller scherp beeld te krijgen dan je voor mogelijk hield. Al zal dit afhangen van het gebruikte objectief en de snelheid van de interne AF-motoren.

De autofocus is het meest indrukwekkend bij zeer slechte lichtomstandigheden. Slecht verlichte dansvloeren op trouwlocaties en wildfoto's tijdens weinig licht zijn slechts een paar voorbeelden waar we de mogelijkheden van het autofocussysteem van de Nikon D850 onze verwachtingen overtrof.

Lcd-scherm en besturingsknoppen

We hadden geen enkele moeite om bewegende onderwerpen te volgen die rechtstreeks op de camera afkwamen, zelfs tijdens weinig licht. Een snelle burst van 18 foto's bij 7 fps ingesteld op continue AF (AF-C) van een trein die met een snelheid van meer dan 100 km/u naar de camera reed, resulteerde in slechts drie foto's die niet perfect scherp waren.

De 55 door de gebruiker selecteerbare punten van de D850 zijn meer dan de D810 bood. Ze zijn echter nog steeds gegroepeerd in het midden van het frame. Dit betekent dat het soms voor kan komen dat je onderwerp zich in een deel van het frame bevindt waar je eerst moet scherpstellen en vervolgens opnieuw moet componeren.

Net als bij andere spiegelreflexcamera's van Nikon wissel je tussen enkele (AF-S) en continue (AF-C) modi door op de AF-knop in de AF/MF-schakelaar te drukken en aan het wiel op de achterkant te draaien. Door de knop ingedrukt te houden en het wiel op de voorkant te draaien, wordt het aantal punten bepaald dat in de AF-C-modus wordt gebruikt. Dit gebruik je ook om 3D AF-volging te selecteren.

Vanuit het autofocus-instellingenmenu kan je de AF-instellingen verfijnen om ze aan te passen aan je manier van fotograferen. Je kunt bijvoorbeeld de AF-reactie op de geblokkeerde opname versnellen of vertragen. Ook kan je de camera vertellen of je een onregelmatig of gestaag bewegend onderwerp fotografeert vanuit de Focus-tracking met vergrendelingsinstellingen. Gebruikers krijgen de optie om het aantal selecteerbare AF-punten te verminderen van 55 naar 15. Ook is de terugknopfocus eenvoudig genoeg om in te stellen vanuit het submenu AF-activering.


 

Prestaties

Aangezien het zo'n veelzijdige camera is, fotografeerde we een breed scala aan onderwerpen in veel verschillende omgevingen om te ontdekken hoe de D850 presteert. Eerst gebruikte we de camera om een reeks landschappen te fotograferen. We werden al snel weggeblazen door het verbazingwekkende detail dat de sensor vastlegt.

De combinatie van hoge resolutie, hoge focussnelheid en het kantelende scherm stelde ons in staat om foto's vast te leggen die barsten van de details vanuit lage hoeken. Dit ging veel gemakkelijker dan welke andere hoge resolutie spiegelreflexcamera die Nikon tot nu toe heeft geproduceerd.

nikon d850 flitser speedlight nikon

Vergelijk prijzen nu bij:

Het glasheldere scherm, met zijn snelle touchbesturing en nauwkeurige kleurweergave, is uitstekend geschikt voor het bekijken van de resultaten. We gebruikte regelmatig de dubbele tikfunctie in combinatie met de functieknop op de achterkant om snel in te zoomen op 100% en de scherpstelling tussen de foto's door te controleren. Zelfs als je niet zo enthousiast bent over het idee om een touchscreen op een spiegelreflexcamera te gebruiken, is degene van de Nikon D850 zo goed dat je hem vaker zal gebruiken dan je waarschijnlijk denkt. Vooral om door het menu te navigeren.

Het testen van de D850 op een bruiloft leverde aangename resultaten op met twee van onze favoriete Sigma Art objectieven. De 24-35mm f/2 DG HSM Art en 135mm f/1.8 DG HSM. De echte test was de stille Live View mode. Hierbij koze we voor Mode 1 in plaats van Mode 2 om de resolutie voorrang te geven boven de snelheid.

Hoewel het geweldig is dat de D850 foto's kan maken zonder geluid, ben je nog steeds volledig afhankelijk van contrastdetectie voor autofocus in Live View. Dit geldt voor zowel foto's als video-opnamen. Dit is waar de D850 een beetje terrein verliest vergeleken met de meer recente systeemcamera concurrenten. We miste een paar belangrijke opnames waarbij de D850 moeite had om snel genoeg scherp te stellen. Om die reden kozen we voor fase-detectie scherpstellen en componeren via de zoeker, wat luider maar sneller is.

De D850 kan niet helemaal het niveau van de Canon EOS 5D Mark IV bereiken. Deze profiteert dankzij de Dual Pixel AF-technologie van de on-chip detectie in Live View. Het nadeel van de Canon EOS 5D Mark IV is echter dat hij geen volledig stille fotomodus biedt in Live View zoals de Nikon D850. Als je de lijst met mogelijke concurrenten echter uitbreidt naar systeemcamera's, moet je de uitstekende Sony A7R III en Nikon Z7 toevoegen. Er zijn momenten waarop een systeemcamera beter geschikt is voor het onderwerp en de omstandigheden dan een spiegelreflexcamera.

Om de snelheidsmogelijkheden van de D850 te testen, hebben we hem tijdens een fotosessie in de auto gebruikt. Hierbij hingen we uit het raam in een auto om een aantal actiefoto's te maken. Zonder de MB-D18 grip en EN-EL18 accu waren we beperkt tot het fotograferen met 7 fps. Het AF-systeem was echter voldoende in staat om de auto te volgen en leverde constant haarscherpe resultaten.

Nachtfoto

We merkte echter wel dat bij het fotograferen in RAW en Fine JPEG formaten met volledige resolutie maar zo'n 400 foto's konden maken met een SanDisk Extreme Pro 64GB kaart. Als je met de hoogste kwaliteit en de hoogste snelheid op de D850 gaat fotograferen, heb je niet alleen een paar kaarten met een hoge capaciteit nodig. Je moet ook de specificaties en snelheid van de kaart zorgvuldig controleren voordat je een kaart koopt. Of hak de knoop door en investeer in het relatief nieuwe en onbeproefde XQD-formaat.

Het lukte ons om 20 continue frames (RAW en Fine JPEG) met volledige resolutie en 7 fps op onze kaart te kaart te krijgen voordat de buffer werd bereikt. Om in de buurt te komen van de beloofde 51-frame RAW buffer en het volledige potentieel van de snelheidsmogelijkheden van de D850 te bereiken, heb je de snelste UHS-II SD-kaarten of XQD-kaarten nodig.

Net voordat onze testtijd met de camera voorbij was kochten we een Sony 64GB XQD-kaart. In de praktijk behaalde we ongeveer 40 (14-bit lossless gecomprimeerde) RAW-bestanden met 7 fps voordat de buffer werd bereikt. Dit is erg indrukwekkend gezien de enorme hoeveelheid gegevens die verwerkt en geschreven moesten worden. Na het formatteren van de kaart en overschakelen naar 12-bits lossless gecomprimeerde RAW zagen we het aantal continue frames oplopen naar 107 bij 7 fps.

Het Snapseed systeem van Nikon heeft een reputatie opgebouwd als problematisch. We ontdekte dat de camera automatisch en zonder problemen verbinding maakte met onze iPhone via bluetooth. Onze laatste foto's werden echter niet altijd naar het mobiele apparaat gestuurd, terwijl de auto-link in de app duidelijk aanstond. Het leek volledig willekeurig wanneer nieuwe foto's verzonden werden of niet.

Om dit te verhelpen hebben we uiteindelijk de optie ‘Download Selected Pictures' gebruikt. Dit brengt een wifi-verbinding met de camera tot stand. Vervolgens selecteerde we handmatig de foto's die we draadloos wilde versturen alvorens ze te dlen. De optie om de foto's die je wilt importeren te selecteren met een resolutie van 2MB of volledige resolutie is geweldig in dit deel van de app. Over het algemeen hadden we echter de indruk dat SnapBridge intuïtiever gemaakt kan worden.

Het feit dat het niet mogelijk is om de belichtingsinstellingen live te wijzigen in de ‘Remote Shooting'-modus, plaatst hem ook ver achter andere apps van concurrerende fabrikanten.


 

Video

De D850 is in staat om uitstekende filmpjes te produceren in de handen van een pro-videograaf. Hij biedt standaard 4K UHD-opnames (3840 x 2160) met 30 fps en Full HD (1920 x 1080) met maximaal 60 fps voor een maximale opnametijd van 29 minuten en 59 sec. Dit is vandaag de dag niet uitzonderlijk, aangezien bijvoorbeeld de APS-C-formaat Fujifilm X-T3, 10-bit 4K video intern kan opnemen met 60 fps. Dit is echter eerder uitzondering dan regel. De videomogelijkheden van de D850 zijn dus nog steeds in grote lijnen gelijk aan die van de concurrentie.

Voor videografen onderscheidt de Nikon D850 zich van andere camera's door zijn 4K en 8K time-lapse mogelijkheden. De time-lapse-film- en intervalmeterinstellingen zijn ook eenvoudig te begrijpen en bieden geavanceerde opties. Zo kan je stil fotograferen inschakelen en de belichting egaliseren.

Resolutie opties

Zodra je de interval en opnametijd hebt ingesteld, krijg je te zien hoeveel ruimte de time-lapse op je SD- of XQD-kaart in beslag zal nemen en hoe lang de time-lapse zal duren nadat deze is voltooid. Het is gewoon een kwestie van op start drukken om een 4K time-lapse te beginnen. Het is echter de moeite waard om op te merken dat personen die een 8K time-lapse willen creëren, RAW-beelden moeten vastleggen en de bestanden moeten verwerken in programma's van derden. Dit kan namelijk niet in de camera worden gedaan.

Het creëren van time-lapse beelden met een hoge resolutie is zwaar voor de accu. De MB-D18 grip en EN-EL18 accu raden we dus aan als je deze functie regelmatig gaat gebruiken.


 

Beeldkwaliteit

De verhoging naar 45,7 megapixels zorgt ervoor dat de D850 een iets hogere resolutie biedt dan de 42,4-megapixel Exmor R CMOS-sensor van de Sony A7R II. Dit is echter niet zo hoog als de 50,6-megapixel resolutie van Canon EOS 5DS en EOS 5DS R. Het voordeel van de Canon modellen is echter puur theoretisch. Door het ontbreken van een optisch laagdoorlaatfilter produceert de sensor van de Nikon D850 een sensationeel detailniveau. Je krijgt veel ruimte voor bijsnijden en het behouden van een hoge resolutie wanneer dat nodig is.

nikon d850 foto

Ondanks dat de sensor volledig gevuld is met pixels, biedt hij een groot dynamisch bereik. Dit stelt gebruikers in staat om met minimale ruis een hoog niveau van schaduwdetails te halen uit RAW-bestanden. Dit is waar de D850 een belangrijk voordeel lijkt te bieden ten opzichte van de nieuwere Nikon Z7. Deze zorgt namelijk voor minimale maar zichtbare strepen in schaduwgebieden tijdens dezelfde omstandigheden.

Door de gevoeligheid van de D850 tot het uiterste te duwen, wordt duidelijk dat ISO 6400 bruikbaar is. Hetzelfde kan gezegd worden van ISO 12.800. Zorgvuldige ruisreductie is dan echter wel vereist tijdens de bewerking.

 

Resolutie

De D850 biedt zo'n hoog detailniveau dat we foto's op een twee keer zo grote afstand als normaal moesten maken om de resultaten te bepalen. De sensor biedt 4800l/ph bij ISO 100. Een sensationeel getal dat hij tot ISO 400 weet te behouden. Daarna zakt hij een beetje naar een zeer respectabele 4400l/ph bij ISO 800 en 4000l/ph bij ISO 1600.

Vooraanzicht Nikon D850

De sensor vertoonde geen probleem om 3600l/ph bij ISO 6400 te bereiken, met een iets lager 3200l/ph cijfer dat zowel bij ISO 12.800 als ISO 25.600 bereikt wordt. Het detail begint meer af te nemen na dit punt waarbij ruis steeds vaker voorkomt bij hogere gevoeligheidsinstellingen.

 

Ruis

Om de beste resultaten bij een hoge ISO-waarde te bereiken, moet je in RAW fotograferen. We waren echter onder de indruk van de verwerking in de camera die wordt toegepast op de JPEG-beelden van de D850. Hierbij bleven de fijne details tot ISO 12.800 goed bewaard.

weinig licht iso nikon d850 foto

Een nauwkeurig onderzoek van de RAW-bestanden laat ruisvrije resultaten tussen ISO 100-800 zien. Bij ISO 1600 beginnen sporen van lichtruis naar voren te komen. ISO 3200 en ISO 6400 zijn perfect bruikbaar en we zouden zelfs ISO 12.800 gebruiken. Let op dat foto's die met deze instelling worden gemaakt, enige ruisonderdrukking vereisen tijdens de verwerking.

Vanaf ISO 25.600 zal je daling van de verzadiging opmerken. De ruis wordt bij ISO 51.200 en ISO 102.400 zo indrukwekkend dat je deze instellingen altijd wilt vermijden. Bij de D810 was ISO 3200-6400 wel zo'n beetje het limiet. Bij de Nikon D850 is ISO 12.800 met enige bewerking echter nog erg goed te gebruiken.


 

Is de Nikon D850 het overwegen waard?

Nikon gebruikers hebben drie jaar lang moeten wachten op een vervanging van de krachtige D810. Zelfs toen was het moeilijk te zien wat Nikon eigenlijk kon doen om zo'n moderne camera te verbeteren. Het goede nieuws is dat de D850 totaal niet teleurstelt en meer biedt dan de meesten hadden verwacht.

Professionals, semi-professionals en serieuze liefhebbers zullen onder de indruk zijn van de prestaties van de nieuwe 45,7-miljoen-pixel full-frame (FX-formaat) CMOS-sensor. Daarbij hebben we het voornamelijk over de mogelijkheden bij weinig licht met een hoge ISO. Door succesvol hoge resolutie met hoge snelheid te combineren, heeft Nikon met de D850 mogelijk wel de meest diverse spiegelreflexcamera op dit moment gemaakt.

Nikon D850 beste dslr camera

Het klopt dat er in 2018 een aantal belangrijke innovaties in de full-frame systeemcamera markt van Canon, Nikon en Panasonic zijn doorgevoerd en dat de combinatie van snelheid en resolutie van de D850 niet langer uniek is. De spiegelreflexcamera markt is echter vrij statisch gebleven. Als je dus de voorkeur geeft aan een spiegelreflexcamera in plaats van systeemcamera (en dat is het geval bij veel personen), dan is de D850 ook vandaag nog steeds een absolute topper.

Wat Nikon-gebruikers betreft, verandert de D850 één van de basisinstellingen van het systeem. Tot nu toe had je bijvoorbeeld een D810 nodig voor beelden met hoge resolutie en een D500 (of een D5) voor snelle actie. De D850 biedt beide in één behuizing. Je hebt hier echter wel de MB-D18 accugreep en een EN-EL18 accu voor nodig om die 9 fps continue schietsnelheid te bereiken.

Het is niet alleen de snelheid en de manier waarop de Nikon D850 in staat is om zulke hoge datavolumes zo snel te verwerken wat indrukwekkend is. De AF-reactie is namelijk net zo goed als op het Nikon D5 vlaggenschipmodel. Hij is waanzinnig nauwkeurig en reageert snel. Dit is zelfs het geval wanneer hij wordt geconfronteerd met de snelste onderwerpen en de slechtste lichtomstandigheden.

Uiteraard zijn er andere redenen om voor twee camera's te kiezen, zoals de mogelijkheid om in een oogwenk van de ene naar het andere objectief/opstelling over te schakelen. Live gebeurtenissen hebben de neiging om zich in hun eigen tempo te ontvouwen en zullen niet wachten terwijl je van objectief wisselt.

Landschapsfoto met besneeuwde bergen

De D850 is natuurlijk niet perfect. Het kantelbare touchscreen is geweldig, maar beperkt zich tot één enkele bewegingsas en biedt geen touchbediening van de belangrijkste belichtingsinstellingen. De contrast gebaseerde Live View AF is langzamer dan de on-sensor fase detectiesystemen van concurrerende camera's (en de nieuwere Nikon Z7). Tot slot bleek de Snapbridge draadloze connectiviteit enigszins onvoorspelbaar en onbetrouwbaar.

Geen van deze punten heeft echter een enorme invloed op de aantrekkingskracht van de D850. Het is een absoluut sensationele camera die nu net zo indrukwekkend is als toen hij voor het eerst werd uitgebracht. Als systeeemcamera's inderdaad de wereld overnemen, dan zal de D850 zeker de voordelen die digitale spiegelreflexcamera's bieden perfect vertegenwoordigen.

Na een paar moeilijke jaren lijkt Nikon eindelijk weer op het goede pad met één van de mooiste en meest veelzijdige spiegelreflexcamera's ooit gemaakt.


 

Conclusie

nikon d850 review beste cameraDe Nikon D850 biedt een verbluffende mix van resolutie, snelheid, prestaties en beeldkwaliteit.

Het is een werkelijk verbluffende camera. Vooral voor mensen die de voorkeur geven aan een spiegelreflexcamera (en hun accuduur) ten opzichte van een systeemcamera. Verder is deze camera uitermate geschikt voor ervaren fotografen die het vak al machtig zijn.

We hopen dat je wat wijzer bent geworden van deze review. Laat ons hieronder weten wat de Nikon D850 voor jou betekent.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

9 Totale Score
Verbluffende camera

De Nikon D850 biedt een verbluffende mix van resolutie, snelheid, prestaties en beeldkwaliteit. Het is een werkelijk verbluffende camera. Vooral voor mensen die de voorkeur geven aan spiegelreflexcamera's (en hun accuduur) ten opzichte van systeemcamera's.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter