Nikon D7200 review

De Nikon D7200 is een digitale spiegelreflexcamera voor enthousiastelingen waarvoor je niet je bankrekening hoeft te plunderen. Hij heeft een aantal features geleend van de Nikon D810, maar kost onder de €1.000 zonder een objectief of ongeveer €1.140 met de flexibele 18-105mm kit lens. Goedkoop? Nee, maar hij is 3,5 keer zo goedkoop als de Nikon D810. De opoffering die je moet maken, is dat de Nikon D7200 een APS-C in plaats van en full-frame sensor heeft. Met echter een aantal van de beste beelden in zijn klasse is het een geweldige keuze als je een camera wilt die je zonder problemen met je mee kan nemen wanneer het buiten regent. In deze Nikon D7200 review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D7200 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief:
 • Weerbestendig
 • Goede beeldkwaliteit
 • Snelle, geavanceerde AF
Negatief:
 • Mist de nieuwste ergonomische verbeteringen van Nikon
 • Scherm kan niet gekanteld worden

Belangrijkste features

 • 24.2MP APS-C sensor
 • 100-25.600 native ISO bereik
 • 6fps burst
 • Prijs tijdens deze Nikon D7200 review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nikon D7200 review:

Design en gebruik

In 2014 en 2015 heeft Nikon de manier waarop ze hun digitale spiegelreflexcamera behuizingen maken aangepast. De Nikon D750 was de eerste die we probeerde met deze nieuwe stijl (diepere grip voor een allround beter gevoel).

Nu moet je echter niet enthousiast worden, want de Nikon D7200 heeft deze nieuwe stijl niet. De behuizing is bijna hetzelfde als zijn voorganger, de D7100. Het gevoel is goed, maar mist het fijne gevoel van deze andere stijl.

Beste Nikon D7200 Review

Uiteraard waren we tevreden met de oudere stijl die de D7100 ook had, maar toen ervoeren we het nieuwe design. Zolang je deze nieuwe stijl nog niet in je handen hebt gehad, zal het zeker een stuk makkelijker zijn om voor de D7200 te kiezen.

Dat klinkt mogelijk een beetje raar natuurlijk, maar er zijn een hoop andere redenen om de hardware van de D7200 op prijs te stellen. Zijn stevige behuizing en weerbestendigheid maken hem perfect voor buiten gebruik. Dit zou een geweldige camera zijn voor natuurfotografen.

De behuizing heeft een magnesiumlegering skelet met een polycarbonaat voorkant, waardoor je goede materialen thuis krijgt in een geruststellend dure camera. Weerbestendige klepjes bedekken de poorten, wat inhoudt dat je de D7200 zonder problemen mee kan nemen in de regen, alhoewel je hem natuurlijk wel moet koppelen met een weerbestendige lens.

De volgende keer zou het fijn als Nikon een aantal van de design verbeteringen van de Nikon D750 doorvoert, maar dit is een van de verscheidene tekenen dat de Nikon D7200 niet een flinke upgrade is ten opzichte van de D7100. Er zijn uiteraard onderdelen die verbetert zijn, maar het gevoel is daar niet een van.

De Nikon weegt 675 gram en heeft afmetingen van 135,5 x 106,5 x 76mm, wat je voldoende geeft om vast te houden.

Er zijn ook voldoende besturingen, met duale handmatige draaiknoppen voor en achter de sluiterknop. Net als zijn voorganger is hij klaar voor enthousiastelingen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Scherm en zoeker

Het scherm en de zoeker zijn ook niet veel verandert. De Nikon D7200 heeft hetzelfde 3.2-inch 1,23 miljoen dot LCD scherm. Hij kan aardig goed omgaan met heldere omgevingen, maar net als de behuizing is hij niet dynamisch.

Het is geen touch display en je kan hem nietGoedkope Nikon D7200 Review naar buiten klappen of kantelen. Het is wederom de Nikon D750 die deze features wel heeft. Het kantelende scherm van deze camera is een welkome aanvulling voor moeilijke omstandigheden en daarom was het fijn geweest om deze te hebben. Kantelende schermen zie je meer bij goedkopere camera's, maar de met de nieuwste scharnier designs is het niet een minpunt als er een was toegevoegd.

De zoeker is echter erg goed. Het is een pentaprisma model in plaats van de goedkopere pentamirror soort die je vindt in de Nikon D5500 en zijn broers. Hij is helderder en duidelijker en heeft een vergroting van 0.94x.

Als een van de top-end APS-C camera's heeft de Nikon D7200 ook een secundair LCD scherm in de buurt van de sluiterknop. Deze geeft je een snelle update van de instellingen en accuduur door gebruik te maken van een makkelijk leesbaar monochroom scherm.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features Nikon D7200

De Nikon D7200 probeert niet om te veel opzichtige extra's toe te voegen. Hij voegt echter wel een aantal connectiviteitsfeatures toe die we mistte in de de D7100.

Hij heeft Wi-Fi en NFC, waar de primaire digitale spiegelreflexcamera fabrikanten erg traag mee zijn geweest om te implementeren. Zoals gewoonlijk is het mogelijk om met deze verbindingen foto's makkelijk naar je mobiele apparaten te sturen en de sluiter op afstand te besturen met een app.

 

Prestaties Nikon D7200

Op het gebied van algemene prestaties zijn er een aantal erg betekenisvolle verbeteringen gemaakt. Ten eerste krijgt de camera een Expeed 4 processor, terwijl de voorganger een Expeed 3 brein had.

Dit geeft je echter geen duidelijke verbetering in algemene snelheid. Net zoals bij het vorige model krijg je namelijk een 6fps burst snelheid.

De burst tijd is echter radicaal verbetert. Terwijl de buffer van de D7100 ermee ophield na maar vijf RAW belichtingen, kan de D7200 continu 27 12-bit RAW bestanden of 100 JPEGs maken voordat de buffer vult. Dat is ook beter dan de Canon 70D, waarbij de buffer vol is na 65 JPEGs of 16 RAWs.

Autofocus is ook erg goed. De Nikon D7200 gebruikt hetzelfde 51 punten Advanced Multi-Cam 3500 II AF systeem als de Nikon D810.

Dit vult bijna het hele beeldgebied wanneer je de 1.3x crop modus gebruikt. Wat dit doet is in de sensor knippen om 1.3 keer de normale brandpuntsafstand te geven, wat mogelijk van pas zal komen voor de wildfotograaf die de weerbestendigheid en algemene focus prestatie op prijs zal stellen.

Goedkoopste Nikon D7200 Review

Met 51 AF punten heeft de Nikon D7200 meer dan de D7100 of Canon 70D, welke maar 19 heeft. 15 van de punten zijn cross-type, wat betekent dat zowel de verticale als horizontale assen gescand worden voor een betere nauwkeurigheid. De focussnelheid is uitstekend en de gevoeligheid geweldig dankzij de bijgewerkte AF module.

Het centrale focuspunt zal werken tot op -3EV (de D7100 bood -2EV), wat betekent dat je kan focussen tijdens maanlicht. Het zal niet onmiddellijk zijn, maar wel werken. Het volgen van bewegende objecten is goed. We vonden de 3D tracking modus geweldig voor het volgen van een enkel onderwerp die door het frame bewoog.

Zoals je zou verwachten daalt de prestatie wanneer je live view gebruikt. Op dit moment schakelt de Nikon D7200 over naar contrast detectie focus en er is een duidelijke verlaging van snelheid en duidelijk zoeken op sommige momenten. Wanneer je grote sprongen maakt in de focus door gebruik te maken van de contrast detectie, dan duurt het ongeveer een seconde voor de D7200 om het onderwerp scherp in beeld te krijgen, maar het is nog steeds nauwkeurig.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit van de Nikon D7200

De Nikon D7200 kan ook uitmuntende foto's maken. Hij heeft een 24.2MP APS-C sensor, welke vergelijkbaar is met de D7100. Op het gebied van detail wordt hij alleen verslagen door de 28MP Samsung NX1 wanneer we het over APS-C camera's hebben.

Geweldig detail hebben is helemaal belangrijk als je van plan bent om de 1.3x crop modus vaak te gebruiken. Uiteraard was dat detail ook aanwezig in de D7100. Hij wordt geholpen door de afwezigheid van een AA filter. Deze worden gebruikt om moiré ruis te verminderen, maar kunnen ervoor zorgen dat de foto's zachter worden.

Het dynamische bereik is ook erg solide. Hij scoort 12,6EV tijdens onze Nikon D7200 review met ISO 100 en daalt naar een solide 10EV met ISO 800.

Blijf bij ISO 400 of lager en je zal voldoende beeldinformatie in de schaduwen hebben die je er uit kan halen in de nabewerking. Wanneer je hoger gaat in het ISO bereik zijn er geen plotselinge gigantische verschillen in dynamisch bereik, maar meer een geleidelijke afname.

We vinden het prima om ISO 800 te gebruiken als een basis voor algemene foto's en dit te verhogen naar 1600 wanneer dat nodig is. Er is voldoende flexibiliteit hier voor minder dan optimale belichting en we zouden de ISO zelfs verhogen naar 6400 als de ruis de resultaten niet onbruikbaar maakt.

Nikon D7200

Voor de echt uitdagende omstandigheden heeft de Nikon D7200 een indrukwekkend wijd ISO bereik. Hij gaat van 100-25.600 native, voor nog verder te springen naar 51.200 en 102.400 in monochroom uitgebreide modi.

De behoefte om verplicht over te schakelen naar mono zou je een goed idee moeten geven over het vertrouwen dat Nikon heeft in de resultaten, maar als je in de nacht foto's maakt met een onderwerp die zich niet binnen het bereik van de flitser bevindt, dan is het beter dan niets. Soms probeer je namelijk alleen maar een moment vast te leggen en niet een meesterstuk te maken.

Witbalans heeft af en toe wat aanpassingen nodig, aangezien de grote hoeveelheid preset modi nog steeds zorgen voor een ietwat lichte nevel. Maar er is genoeg controle beschikbaar om zonder al te veel moeite de controle van de Nikon D7200 over te nemen. Net als de D7100 is dit een uitstekende camera op het gebied van APS-C modellen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Video

Zoals zo'n beetje elke andere digitale spiegelreflexcamera heeft de Nikon D7200 de sprong naar 4K nog niet gemaakt. Het duurt nog even voordat dit de norm wordt voor camera's zoals deze.

Je kan echter tot 1080p met 60 beelden per seconde video's maken, alhoewel je voor deze kwaliteit wel genoodzaakt wordt om gebruik te maken van de DX 1.3x crop modus en limiteert je tot opnames van 10 minuten. Dit zou echter niet een probleem moeten zijn voor de meeste personen.

De Nikon D7200 biedt ook een op video georiënteerde ‘flat' modus. Dit produceert een opname (en foto's) die er redelijk zacht uitzien en bedoelt zijn om zoveel mogelijk dynamisch bereik te behouden. Het idee is dat het je zoveel mogelijk geeft om mee te werken in de nabewerking en dat de zachte uitstraling gerepareerd zal worden tijdens het kleurgradatie proces.

 

Moet je de Nikon D7200 kopen?

De Nikon D7200 is niet echt een dynamische upgrade ten opzichte van de D7100. Hij ziet of voelt er niet anders uit en Wi-Fi/NFC hadden naar onze mening al in de D7100 moeten zitten.

De foto's zijn echter geweldig, het focussysteem is zeer goed en de kwalitatieve weerbestendige behuizing maakt het een uitstekende werkpaard camera voor personen die een hoop tijd buiten doorbrengen.

Eigenaars van de Nikon D7100 hoeven hun camera niet te vervangen voor deze. Het is echter een goed teken dat Canon aan het werk moet gaan om de opvolger van de EOS 70D uit te brengen als ze willen blijven concurreren.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Nikon D7200 review

Een betrouwbare en stevige outdoor camera die de essentiële dingen goed doet om de echte enthousiastelingen iets te bieden.

8 Totale Score
Een betrouwbare en stevige outdoor spiegelreflexcamera

Een betrouwbare en stevige outdoor camera die de essentiële dingen goed doet om de echte enthousiastelingen iets te bieden.

Pluspunten
 • Weerbestendig
 • Goede beeldkwaliteit
 • Snelle, geavanceerde AF
- Minpunten
 • Mist de nieuwste ergonomische verbeteringen van Nikon
 • Scherm kan niet gekanteld worden
Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
1 Reactie
 1. De 7200 ergonomie is goed. Ben er niet mee eens dat de nieuwe bodys beter voelen. De nieuwe body van de D750 is te nauw bij de vingers en de previewbutton zit lager en daardoor flink in de weg.. bij de 7500 zit de vierwegknop lager wat minder ergonomisch is voor de duim (zoals canon scrollwiel).
  Dus ik heb niet de nieuwe body gekozen maar de 7200 gekozen die gewoon meer waar voor je geld bied dan de 7500.

Laat een reactie achter