Beste Polaroid camera 2019

Wie ouder is dan 30 kan zich misschien nog de originele Polaroid camera’s herinneren. Met een Polaroid camera maak je met een druk op de knop unieke foto’s op een retro filmrol. Niet veel mensen weten dat deze manier van foto’s maken al bestaat sinds het eind van de jaren ’40 van de vorige eeuw.

Eenmaal op digitaal overgestapt, leek de Polaroid voorgoed van het toneel te zijn verdwenen. Ware het niet dat enkele jaren geleden deze ouderwetse fotocamera nieuw leven in werd geblazen.

De reden voor de opbloei van Polaroid camera’s? Vandaag de dag, in de snel bewegende digitale wereld, zijn steeds meer mensen op zoek naar authenticiteit en originaliteit. Polaroid foto’s maak je maar een keer en kun je niet achteraf bewerken of verwijderen. De romantiek van de Polaroid of instant camera is de laatste jaren flink opgebloeid met nieuwe modellen en functies. Het lijkt er op dat de Polaroid voorgoed terug is van weggeweest.

Maar waar moet je op letten als je een Polaroid camera wilt kopen en wat zijn de beste modellen die je vandaag de dag kunt krijgen? Wij delen in deze post met jou alle informatie die je moet hebben wanneer je de beste Polaroid camera gaat kopen, inclusief onze Top 10 van beste Polaroid camera’s in 2019.

Top 10 Koopgids


 

Top 10 Polaroid camera’s en printers


1

Instax Mini 9

instax mini 9 polaroid camera kopen

Bekijken


2

Instax Wide 300

beste polaroid camera instax wide 300

Bekijken


3

Instax SQ 6 Square

instax square 6 camera polaroid

Bekijken


4

Instax Share SP-2 printer

instax share beste polaroid printer

Bekijken


5

Polaroid Snap Touch

polaroid snap touch camera kopen

Bekijken


6

Polaroid Zip Mobile Printer

polaroid zip instant printer camera foto

Bekijken


7

Instax Mini 90 Neo Classic

instax mini 90 neo classic polaroid camera kopen

Bekijken


8

Kodak Printomatic

kodak printomatic cameraprinter polaroid kopen

Bekijken


9

Instax SQ 20 Square

instax sq 20 square polaroid camera kopen

Bekijken


10

Polaroid Originals OneStep 2 Viewfinder

polaroid originals onestep 2 viewfinder camera

Bekijken


 

 

Geschiedenis van de instant camera

Omdat de Polaroid camera een waar begrip is geworden over de hele wereld, kunnen wij je de geschiedenis van de Polaroid camera niet onthouden.

polaroid logo cameras

Het begon allemaal zo rond het einde van de jaren ’40 met uitvinder Edwin Land die graag een foto wilde maken van zijn toen 3-jarige dochter. Nadat hij de foto had gemaakt vroeg zijn dochter waarom ze de foto niet direct kon zien. Verrast door de vraag van zijn dochter, ging Edwin Land aan de slag en zo werd in 1948 de Polaroid Land Model 95 geboren.

polaroid land model 95a geschiedenis van polaroid

In de jaren daarna ging het fenomeen Polaroid de wereld over en werden er miljoenen van verkocht. Ondanks de populariteit van de camera vroeg The Polaroid Corporation, het bedrijf achter de orginele Polaroid, in 2001 bescherming tegen een faillissement aan. De reden hiervoor was dat het bedrijf zich moeilijk kon aanpassen aan de overgang van analoog naar digitaal en het verloor haar marktaandeel aan bedrijven die dit beter deden.

In 2008 besloot The Polaroid Corporation om te stoppen met de productie van Analoge (polaroid) foto producten. Dit leek het einde van de Polaroid in zijn geheel, omdat het zonder de filmrollen niet meer mogelijk zou zijn om nieuwe foto’s te maken. Gelukkig, in datzelfde jaar, begon Polaroid fan Florian Kaps een initiatief om de Polaroid te redden. In 2010, na enkele jaren vertraging, begon het bedrijf van Kaps de gevraagde filmrollen te verkopen zodat Polaroid eigenaren hun camera konden blijven gebruiken.

polaroid eerste fujifilm instax mini 10

The Polaroid Corporation was niet de enige die Polaroid (instant) camera’s verkocht. Fujifilm produceerde dergelijke camera’s al sinds het einde van de jaren ’90, echter verkochten die Instax camera’s van Fujifilm niet erg goed. Pas toen The Polaroid Corporation in 2008 besloot de markt zijn rug toe te keren, begonnen de verkopen van Fujifilm ineens enorm toe te nemen. Sindstoen is Fujifilm zowat de grootste speler op de markt van Polaroid camera’s geworden.

Met nieuwe hedendaagse modellen zorgen Fujifilm en anderen ervoor dat de magie van de Polaroid foto gelukkig voorlopig nog niet verdwijnt.

Tot slot is het belangrijk om een belangrijke misvatting uit de wereld te helpen. Polaroid camera’s zijn eigenlijk instant camera’s. Het bedrijf Polaroid was de eerste maker van dergelijke camera’s, waardoor deze Polaroid camera’s zijn gaan heten. Vandaag de dag maakt Polaroid zelf nog enkele instant camera’s maar andere spelers, zoals Fujifilm, hebben de markt verovert.

Alhoewel Fujifilm dus geen “echte” Polaroid camera’s maakt, komt het op hetzelfde neer.


 

Hoe kies je de beste polaroid camera?

Wanneer je een Polaroid camera gaat kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij hebben we belangrijkste eigenschappen en functies voor je op een rij gezet.

 

1

Camera of printer

Polaroid ZIP printer beste polaroid camera kopen

Wanneer je op zoek gaat naar een Polaroid of instant camera, kom je al gauw tientallen verschillende modellen tegen. Een van de eerste keuzes die je zult maken is of je een Polaroid camera wil of enkel een printer.

Het verschil tussen de twee is dat je bij een Polaroid camera in feite de printer in de camera hebt zitten. Deze zijn aan elkaar aangesloten en zodra je op de sluitknop drukt, komt er een foto uit. Een Polaroid printer is een printer die Polaroid foto’s kan afdrukken zonder dat je daarvoor een Polaroid camera nodig hebt. Een dergelijke printer komt niet met een camera dus de foto’s moet je of met een digitale camera of met je smartphone maken.

Het voordeel van een Polaroid printer is dat je ook digitale foto’s kunt printen vanaf je camera of smartphone. Deze stuur je, wanneer je dat wil, direct naar de printer toe, die er een Polaroid foto van maakt. Doordat de foto’s niet direct worden afgedrukt, voorkom je verspilling van filmrollen (die overigens best prijzig kunnen zijn) en heb je de controle volledig zelf in de hand.

Het voordeel van de camera is dat je foto’s direct klaar zijn en je dus geen printer hoeft mee te sjouwen. Je maakt de foto door op de Polaroid camera sluitknop te drukken en kan deze direct weggeven aan vrienden of familie.

De keuze voor een printer of camera is uiteindelijk afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen. Wil je overal en direct Polaroid foto’s kunnen maken om te delen met vrienden of familie? Koop dan een Polaroid (instant) camera. Wil je jouw digitale foto’s kunnen uitprinten zoals een Polaroid foto? Dan heb je waarschijnlijk meer aan een printer.

 

2

Scherm en touchscreen

beste polaroid kopen polaroid snap instant digital camera

Een andere belangrijke keuze is of je een Polaroid (instant) camera wilt hebben met LCD scherm of zonder. De meeste Polaroid camera’s hebben enkel een zoeker waar je doorheen kan kijken en aan de hand waarvan je de foto maakt. De zoeker bevindt zich meestal niet op dezelfde hoogte, waardoor je soms net te hoog, te laag of te veel naar rechts of links zit met je lens.

Als oplossing hiervoor zijn er Polaroid camera’s met een LCD scherm waarop je kunt zien wat je aan het fotograferen bent zoals de Polaroid Snap hierboven, die in samenwerking met SnapChat is ontwikkeld. Het voordeel hiervan is dat je precies weet dat de foto goed zal zijn en niet onnodig dure filmrollen hoeft te verbruiken om de perfecte foto te krijgen.

 

3

Connectiviteit

connectiviteit polaroid camera printer

Een andere keuze die je moet maken is of je een instant camera wilt hebben waarmee je verbinding kunt maken met je smartphone, tablet of computer. De meeste instant camera’s hebben deze functie niet. Je maakt een foto en hij komt er direct uit en vervolgens kun je niets meer aan de foto veranderen. Ook zul je hem nooit opnieuw kunnen printen zoals hij is en ook kun je geen kopieën maken.

Een printer daarentegen heeft vrijwel altijd de functie om ofwel via WiFi of Bluetooth te verbinden omdat je er anders niet veel mee kunt doen. Dus wil je jouw foto’s nog kunnen bewerken of digitaal bewaren om op een later moment nog eens te bekijken of uit te printen? Dan heb je waarschijnlijk meer aan een instant camera printer.

 

4

Filmrollen

instax mini film polaroid instant camera filmrollen

Van Polaroid of instant foto’s bestaan er verschillende formaten. De standaard maat van een Polaroid (mini) foto is 5,3×8,6 cm, waarbij 6,2×4,6 cm de afmeting van de foto is en het overige de rand van de foto. Dit is ongeveer vergelijkbaar met de grootte van een visitekaartje.

Daarnaast heb je de wijde foto’s zoals voor de Fujifilm Instax Wide. De afmetingen van de wide is 8,6×10,8cm waarvan 6,2×9,9cm de afmeting van de foto is en het overige de rand van de foto. Verder heb je nog de Square film die, zoals je verwacht, vierkant zijn met een afmeting van 8,6×6,2 cm waarvan de foto zelf 6,2 bij 6,2 cm is. De afbeelding hieronder laat alle filmrollen zien van de Fujifilm instant camera’s.

fujifilm instax afmetingen filmrollen

De meeste gebruikers zullen het over eens zijn dat de witte rand rondom de foto er niet altijd even mooi uitziet. De rand reflecteert licht, net als de foto waardoor je een glans over de gehele foto krijgt.

Speciaal hiervoor biedt Fujifilm speciale thema filmrollen, waarbij de rand van de filmrol een kleur of thema heeft. Dit is een leuke toevoeging voor bijvoorbeeld een feestje, trouwerij of verjaardag. Inmiddels zijn er tientallen verschillende filmrollen uitgebracht zoals een stripverhalen (comic) filmrol of een Hello Kitty filmrol. Met deze filmrollen maak je jouw foto’s nog leuker.

instax wide formaat polaroid instant camera

De mooiste foto’s vinden wij de Instax Wide foto’s zoals je hierboven kunt zien. Deze is tweemaal zo wijd als de Instax mini foto’s waardoor je meer mensen op de foto krijgt. De foto zelf heeft een mooi formaat, ideaal voor een fotomuur of album.

 

 

5

Mobiliteit

instax mini 9 polaroid instant camera kopen

Tot slot moet je rekening houden met het formaat van je Polaroid instant camera. Deze bestaan namelijk uit verschillende formaten die elk hun voordeel en nadeel hebben.

Wil je graag op reis Polaroid foto’s maken? Kijk dan naar een kleinere Polaroid camera zoals de Polaroid Snap of Kodak Printomatic. Gebruik je hem alleen thuis? Dan is het formaat uiteraard minder belangrijk en kun je kijken naar de grotere Instax Mini 9


 

Top 10 beste Polaroid (instant) camera’s en printers

 

1

 

Instax Mini 9

instax mini 9 polaroid camera kopen

Prijzen vergelijken

De Instax Mini 9 is de populairste instant camera van dit moment. Deze instant camera werkt erg gemakkelijk en is verkrijgbaar in 5 verschillende pastelkleuren. Voor zo’n 70 euro heb je de Instax Mini 9 in huis. Met deze camera maak je gemakkelijk en overal instant foto’s op creditcardformaat. Boven op de camera kun je zien hoeveel foto’s er nog in het rolletje zitten. Bij de camera krijg je een close-up lens en een selfiespiegel meegeleverd net als 2 AA batterijen. De filmrol zul je apart moeten kopen. 
Positief:
 • Belichting handmatig in te stellen
 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Beschikbaar in diverse pastelkleuren
Negatief:
 • Bediening is even wennen
 • Camera is kwetsbaar
 • Formaat onhandig voor op reis

 

2

 

Instax Wide 300

beste polaroid camera instax wide 300

Prijzen vergelijken

De Instax Wide 300 is een stijlvolle instant camera waarmee je wijde foto’s schiet. De film die deze camera gebruikt is twee keer zo groot als die van de Instax Mini. Je kan de Wide 300 op een statief plaatsen voor nog betere (portret) foto’s.  Verder bevat de Fujifilm Instax Wide 300 een flitser linksboven, zodat je ook bij weinig licht goed kunt fotograferen. Een optische zoeker met geïntegreerde beeldlijnen is beschikbaar voor beeldcompositie. De Instax Wide 300 komt met 4 AA batterijen en een polsriem om hem aan je pols mee te kunnen dragen. Voor ongeveer 100 euro heb je deze instant camera in huis, al zul je de filmrollen apart moeten kopen.

Positief:
 • Mooie wijde foto’s
 • Flits voor donkere settings
 • Inclusief hanger om te dragen of vast te houden
Negatief:
 • Camera is vrij zwaar
 • Een beetje kwetsbaar
 • Foto’s komen niet altijd even mooi eruit

 

3

 

Instax SQ 6 Square

instax square 6 camera polaroid

Prijzen vergelijken

De Instax SQ 6 Square lijkt op een beetje op het oude logo van Instagram. Of hij expres zo is ontworpen, weten we niet. Deze hippe retro analoge camera is beschikbaar in 6 kleuren en maakt gebruik van automatische belichting voor de juiste balans tussen onderwerp en achtergrond in uiteenlopende lichtsituaties. Daarnaast heb je drie kleurfilters die je op de flitser van dit apparaat kunt klikken voor bijzondere kleureffecten. Tevens beschikt hij over een selfie modus en een selfie mirror aan de voorkant waarme je de leukste selfie instant foto’s maakt. Een van de unieke eigenschappen van deze camera is de Double Exposure optie. Hiermee schiet je soort van twee foto’s op één film waarmee je vele fantastische creaties kunt maken. De SQ 6 Square kost zo’n 120 euro maar ben je creatief en hou je van experimenteren met foto’s, dan is het een leuke investering of een geweldig cadeau.
Positief:
 • Fantastische vierkante foto’s
 • Mooi ontwerp
 • Flitskleurenfilters leuke toevoeging
Negatief:
 • Kwetsbaar
 • Kwaliteit van foto’s niet altijd goed
 • Prijzig in verhouding tot andere instant camera’s

 

4

 

Instax Share SP-2 printer

instax share beste polaroid printer

Prijzen vergelijken

De Instax Share SP-2 printer is een compacte printer waarmee je Polaroid (instant) foto’s kunt afdrukken. Alhoewel het op de foto op een volwaardige printer lijkt is hij slechts 9×13,1×13,2 centimeter en weegt slechts 250 gram, ideaal om mee op reis te nemen. De afbeeldingen hebben het formaat van de Instax mini en gebruiken dezelfde filmrol.  Via WiFi verbind je deze printer gemakkelijk met je smartphone of tablet, om vervolgens binnen 10 seconden een foto afgedrukt te krijgen. Ook kun je direct je foto’s uploaden naar sociale media. Het grote voordeel van deze printer is dat je digitale foto’s kunt afdrukken, ook die je hebt gemaakt met je smartphone. Tevens heeft deze printer een aantal unieke eigenschappen, zoals de mogelijkheid om templates en filters  te kunnen toevoegen aan jouw foto’s, om deze nog leuker te maken. Een andere leuke mogelijkheid is om een foto door midden te delen en af te drukken als 2 foto’s. Qua creatieve mogelijkheden is dit een uitstekende printer. Hij kost ongeveer 100 euro, wat vrij prijzig is maar qua creatieve mogelijkheden is dit de beste printer voor instant foto’s.

Positief:
 • Veel mogelijkheden
 • Zeer compacte printer
 • Draadloos binnen 10 seconden afgedrukt
Negatief:
 • Vrij prijzig
 • Enigzins kwetsbaar
 • Helaas alleen Instax mini formaat

 

5

 

Polaroid Snap Touch

polaroid snap touch camera kopen

Prijzen vergelijken

De Instax mini 9
Positief:
 • Gebruiksvriendelijke camera
 • LCD touchscreen
 • Vele mogelijkheden zowel off- als online
Negatief:
 • Dure instant camera
 • Bediening is wennen
 • Kwaliteit van foto’s matig

 

6

 

Polaroid Zip Mobile Printer

polaroid zip instant printer camera foto

Prijzen vergelijken

De Instax mini 9
Positief:
 • Kantelbaar
Negatief:
 • Wifi

 

7

 

Instax Mini 90 Neo Classic

instax mini 90 neo classic polaroid camera kopen

Prijzen vergelijken

De Instax mini 9
Positief:
 • Kantelbaar
Negatief:
 • Wifi

 

8

 

Kodak Printomatic

kodak printomatic cameraprinter polaroid kopen

Prijzen vergelijken

De Instax mini 9
Positief:
 • Kantelbaar
Negatief:
 • Wifi

 

9

 

Instax SQ 20 Square

instax sq 20 square polaroid camera kopen

Prijzen vergelijken

De Instax mini 9
Positief:
 • Kantelbaar
Negatief:
 • Wifi

 

10

 

Polaroid Originals OneStep 2 Viewfinder

polaroid originals onestep 2 viewfinder camera

Prijzen vergelijken

De Instax mini 9
Positief:
 • Kantelbaar
Negatief:
 • Wifi

 

Conclusie

polaroid foto muur

Ben je klaar om jou muur vol te hangen met Polaroid foto’s?