Wat is NFC? Alles dat je moet weten

NFC is iets wat we vandaag de dag als normaal zien. Het aantal tablets en smartphones met deze technologie groeit erg snel, maar hetzelfde geldt voor de vragen die men erover heeft. Je hebt vast wel eens gehoord van Apple Pay, de digitale portemonnee voor de iPhone, Apple Watch en andere Apple producten die beschikbaar zijn in vele lokale winkels en online. Maar je weet misschien niet wat NFC is, waar je het voor kan gebruiken of waarom je je daarover eigenlijk druk moet maken.

Het feit is dat NFC meer is dan alleen een vervanging van je portemonnee. Er is bijna een eindeloze potentie wanneer we het over NFC chips hebben. In dit artikel zullen we de vragen die je over deze technologie hebt beantwoorden.

 

Wat is NFC?

NFC staat voor Near-Field Communication en geeft telefoons, tablets en laptops de mogelijkheid om data te delen met andere apparaten die NFC hebben. De technologie is een evolutie van de radio-frequency identification (RFID) technologie. RFID is verantwoordelijk voor die beveiligingskaarten waarmee je naar binnen komt bij je kantoor of waarmee je betaald in het openbaar vervoer.

NFC lijkt erg op RFID, maar NFC is gelimiteerd tot communicatie binnen ongeveer 10cm en dat is waarom je je telefoon zo dicht bij de contactloze lezer moet plaatsen wanneer je gebruik maakt van Apple Pay of Samsung Pay. De meeste personen zien het minimale bereik van NFC als een enorm beveiligingsvoordeel en het is een van de redenen waarom NFC gezien wordt als een veilig alternatief voor creditcards. De technologie kan echter voor meer dan alleen betalingen gebruikt worden. NFC kan data versturen, zoals video's, contactinformatie en foto's tussen twee apparaten met NFC.

Wat is NFC

 

Hoe werkt NFC?

In tegenstelling tot Bluetooth hoef je bij NFC niet een apparaat handmatig te koppelen of te zoeken naar een apparaat om data te versturen. Met NFC wordt automatisch een verbinding gestart wanneer een ander NFC apparaat binnen die eerdergenoemde 10cm komt. Zodra ze binnen het bereik van elkaar zijn, communiceren ze direct met elkaar en wordt de gebruiker op de hoogte gesteld. NFC heeft een enorme potentie. Hieronder zullen we de drie primaire manieren opnoemen waarop we NFC al gebruiken.

 

Digitale portemonnee

Je smartphone binnen 10cm van de Pay Pad of contactloze lezer plaatsen zal je portemonnee of bankboekje op de hoogte stellen en je vervolgens vragen om de betaling te bevestigen. Bij Apple Pay betekent dit dat je je vinger op de Home knop moet plaatsen, welke een Touch ID functie heeft. Het werkt ook met Android Pay en Samsung Pay.

 

Delen tussen Android apparaten

Wanneer twee apparaten met NFC ingeschakeld binnen het bereik van elkaar zijn, zal er een notificatie verschijnen of je inhoud (video's, contactinformatie of foto's) wilt versturen naar het andere Android apparaat. Android apparaten kunnen nu al een tijdje gebruik maken van wat men ‘Android Beam' noemt, maar het is een feature die nog niet veel personen kennen.

 

NFC chips

Deze zogenaamde 'taps' kunnen geprogrammeerd worden met apps zoals Tasker om bepaalde taken uit te voeren wanneer ze gescand worden. Zo kan je bijvoorbeeld eentje op je bureau neerleggen en met een snelle scan onder andere je telefoon op vibreren zetten, GPS uitschakelen of alleen notificaties met betrekking tot werk activeren.

 

Welke apparaten hebben NFC?

De lijst met NFC-apparaten groeit elke dag. Om bij te houden welke apparaten gebruik maken van NFC-technologie, houdt NFC World een overwegend actuele lijst bij van NFC-geschikte telefoons. Veel Android-toestellen hebben NFC, en elke iPhone sinds de iPhone 6 is ook voorzien van NFC.

Elke iPhone sinds de iPhone 6

Lange tijd beperkte Apple met NFC uitgeruste apparaten tot het doen van aankopen. De nieuwste serie iPhones, waaronder de iPhone 11 Pro, 11 Pro Max en 11, ondersteunen echter ook NFC-tags via de Launch Center Pro-app.

NFC werd ook toegevoegd aan het iPad-gamma, te beginnen met de iPad Pro, de iPad Air 2, en de derde generatie iPad Mini, maar die apparaten zullen niet werken met in-store contactloze lezers. Voor een volledig overzicht van alle Apple apparaten die NFC ondersteunen en wat hun beperkingen zijn op het gebied van Apple Pay, bekijk deze Apple ondersteuningspagina.

 

Elk apparaat met Android 4.0 of nieuwer

Android Beam, de standaard feature van alle apparaten met Android 4.0 of ouder, maken het mogelijk om zo'n beetje elke soort informatie te delen, waaronder YouTube video's, webpagina's of contactinformatie. Het geeft Android gebruikers ook de mogelijkheid om te profiteren van Google Wallet, wat sinds 2011 beschikbaar is en Android Pay, zolang je Android 4.4 of nieuwer hebt.

NFC objectief

Android Beam kan je inschakelen door naar de Instellingen van je telefoon te gaan en op Meer te klikken. Schakel eerst NFC in, klik vervolgens op Android Beam en schakel dit ook in. Android gebruikers kunnen nu gebruik maken van Beam door hun telefoon gedurende een aantal seconden naast een ander apparaat met NFC ingeschakeld plaatsen. Vervolgens zou je op de hoogte gesteld moeten worden of je iets naar een andere telefoon of apparaat wilt sturen.

 

Windows telefoons

Een hoop Windows apparaten zijn uitgerust met NFC. Voor een volledige lijst raden we wederom aan om een kijkje te nemen op NFC world.

 

Wat kan NFC nog meer doen?

Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay en andere digitale portemonnees zijn nog maar het begin van NFC. Betalen met je smartphone is nog maar het begin. Veel technologische accessoires profiteren van deze feature, waaronder de Sony QX lens, welke foto's en video's kan maken en deze vervolgens via NFC naar je fotobibliotheek kan sturen. In sommige plaatsen kunnen personen ook hun smartphone met NFC gebruiken om te betalen in het openbaar vervoer en controleren hoe ver ze nog kunnen reizen met hun digitale ticket. Iets griezeligs is de xNT implantaat die alles biedt (waaronder een injectiespuit) om een NFC chip in je lichaam te implanteren.

 

De toekomst van NFC

We bevinden ons nu in het NFC tijdperk en je kan dus verwachten dat je NFC technologie op steeds meer plaatsen gaat zien. Draagbare technologie was een logisch beginpunt en het kan alleen maar groeien vanaf daar. Veel bedrijven zijn al begonnen om NFC technologie aan juwelen toe te voegen, zodat gebruikers toegang hebben tot priv├ęgegevens. Sommige fabrikanten hebben zelfs tijdelijke tattoos gemaakt met ingevoegde NFC chips, welke je telefoon ontgrendelen, terwijl andere experimenteren met tattoos die gebruikt worden om informatie voor toekomstig gebruik op te slaan. De Pizza Hut heeft hun eigen tattoo waarmee personen in een paar seconden hun favoriete pizza kunnen bestellen.

In verscheidene steden in de wereld is het nu mogelijk om de parkeermeter via NFC te betalen. En in steden zoals Londen en Manchester zal je een grappig bericht van een historisch figuur krijgen wanneer je de NFC tab op een standbeeld scant. Hopelijk zal het meeste openbaar vervoer ook snel gebruik maken van NFC. En alhoewel het niet specifiek of exclusief is, heeft Amazon supermarkten waar je NFC kan gebruiken en wat een goed idee geeft wat de technologie in de nabije toekomst nog meer kan bieden. Vergeet creditcards of het plaatsen van je telefoon in de buurt van een lezer. Nooit hoeven te scannen om te betalen lijkt een snelle, handige en logische volgende stap.

Tags:

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter