Beste systeemcamera kopen tips

Systeemcamera's zijn al tientallen jaren beschikbaar op de markt, maar zijn pas de laatste jaren erg populair geworden. De meeste serieuze fotografen zouden zeker weten gebruik gemaakt hebben van een digitale spiegelreflexcamera, maar veel  worden nu ingeruild voor de kleinere en lichtere form-factor die systeemcamera's bieden. Ze zijn niet alleen lichter en kleiner dan digitale spiegelreflexcamera's, maar ook stiller. Met geen spiegel die op en neer geklapt hoeft te worden, kunnen straatfotografen en ook trouw en theaterfotografen nagenoeg onopgemerkt beelden vastleggen. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet overwegen wanneer je de beste systeemcamera kopen wilt.

De beste systeemcamera kopen kan een overweldigende taak zijn met een hoop opties. Van sensor afmetingen tot video mogelijkheden, tot lenssystemen en meer. We zullen ze allemaal bespreken en je de informatie geven die je nodig hebt. Een nieuwe systeemcamera kopen zou een leuke ervaring moeten zijn, dus laat ons je helpen om een geïnformeerde beslissing te maken.

Bekijk hier de TOP 10 volgens:

 

Beste systeemcamera kopen gids:

Lens systemen

Wat systeemcamera's onderscheidt van andere compactcamera's, is het feit dat ze vervangbare lenzen hebben. Dit maakt een wereld van verschil en als je nog nooit een camera hebt gehad met een vervangbare lens, dan zal je aardig verrast zijn hoe dit je ervaring zal veranderen.

Compacte point-and-shootcamera's hebben een ingebouwde lens die je normaal gesproken een optische zoom geeft met een variabele apertuur en kleine sensor. Dit betekent dat alhoewel je de mogelijkheid hebt om zowel wijde als telefoto zoomlengtes vast te leggen, je niet net zoveel controle hebt over selectieve focus of ondiepe depth of field technieken. Selectieve focus is een van de eerste dingen die personen opmerken bij foto's die gemaakt zijn met een grote sensor, vervangbare lens camera's, omdat je nu de optie hebt om te schieten met een lange zoom lens met een f/2.8 apertuur of portret lens met een f/1.4 apertuur.

systeemcamera-kopen-reviews

Het goede van systeemcamera's is dat er geen spiegel in de camera voor de sensor zit, waardoor een erg korte flensafstand mogelijk is of de afstand tussen de lens mount en het vlak van de sensor. Vanwege deze korte afstand kunnen lenzen die een grote flensafstand hebben gebruikt worden op een systeemcamera wanneer je een compatibele adapter hebt. Dit betekent dat naast een uitgebreide selectie van lenzen speciaal voor systeemcamera's, de meeste spiegelreflex lenzen ook op je camera zullen passen. Dit is belangrijk om te weten als je verscheidene oude lenzen in huis hebt of overstapt van een digitale spiegelreflex naar een systeemcamera. De kans is groot dat er adapters zijn die je lenzen passend zullen maken voor je nieuwe camera. Je zou natuurlijk altijd eerst de compatibiliteit moeten controleren voordat je iets koopt.

Alhoewel de mogelijkheid om gebruik te maken van oude lenzen een enorm voordeel is, heeft elk voordeel meestal ook een nadeel. Het nadeel van deze situatie is dat de adapters meestal niet autofocus mogelijkheden ondersteunen en soms helemaal geen elektronische signalen verzenden, waardoor je de apertuur handmatig in moet stellen. Dit kan een nadeel zijn voor sommige fotografen, maar voor videografen die normaal gesproken de focus en apertuur handmatig verstellen, is dit helemaal geen nadeel.

Misschien heb je geen lenzen van een andere camera of wil je ze allemaal verkopen en vergeet je dat er adapters zijn. In dat geval is er zeker geen gebrek aan geweldige lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor systeemcamera's. Doordat er steeds meer aandacht aan systeemcamera's wordt besteed, hebben fabrikanten een hoop geïnvesteerd om een grote verscheidenheid aan lenzen aan te bieden. Van snelle prime lenzen tot wijde-tot-tele zoom lenzen. Wat voor lens je ook maar nodig mocht hebben, de kans is groot dat je er eentje zal vinden voor je systeemcamera.

 

Sensor afmetingen

Verschillende systeemcamera's hebben sensors met verschillende afmetingen en dit is waar het allemaal een beetje verwarrend kan worden. Om het allemaal wat eenvoudiger te maken moet je denken dat een full-frame digitale spiegelreflexcamera de grootste sensor en een compactcamera de kleinste sensor heeft. De meeste systeemcamera's vallen ergens in het midden en hebben een APS-C sensor (welke je vaak terugvindt in digitale spiegelreflexcamera's voor consumenten) of een Micro Four Thirds sensor (welke tussen een APS-C sensor en compact invalt). Alhoewel ze in de minderheid zijn, zijn er nu ook een aantal camera's die een full-frame sensor hebben en hier zullen steeds meer van komen.

Micro Four Thirds camera's hebben een 17.3 x 13mm sensor en de meeste worden gemaakt door Panasonic en Olympus. Beide fabrikanten gebruiken dezelfde mount als onderdeel van de Micro Four Thirds standaard, dus je kan lenzen van beide merken gebruiken. Olympus maakt meestal gebruik van een in-camera stabilisatie, terwijl Panasonic de stabilisatie in de lenzen heeft. Panasonic heeft recent echter ook modellen uitgebracht die beeldstabilisatie in de camera hebben.

Iets kleiner dan de Micro Four Thirds sensors zijn de Nikon 1 (CX formaat) en Pentax Q serie camera's, welke sensors gebruiken die meer in de buurt komen van compactcamera's. Dit is 1-inch voor Nikon 1 en 1/1.7-inch of 1/2.3-inch voor Pentax Q, waardoor deze camera's veel compacter zijn dan andere systeemcamera's.

Een significante reden dat men systeemcamera's fijn vindt, is dat ze kleiner en lichter zijn dan digitale spiegelreflexcamera's en dit heeft een hoop te maken met de afmetingen van de sensor. Alhoewel een kleinere en lichtere camera geweldige voor sommige personen is, heeft ook dit een nadeel. Grotere sensors presteren over het algemeen beter tijdens weinig licht en produceren minder ruis bij foto's die gemaakt zijn met een hogere ISO gevoeligheid. Als fotografie met weinig licht belangrijk voor je is, dan is een full-frame systeemcamera kopen mogelijk de beste keuze voor je of in ieder geval eentje met een APS-C sensor. Als kleinere afmetingen belangrijker voor je zijn en niet de beste prestaties tijdens weinig licht nodig hebt, dan is een Micro Four Thirds camera mogelijk goed voor je. Hiermee willen we niet zeggen dat camera's met kleinere sensors niet geschikt zijn om te gebruiken tijdens situatie met weinig licht, maar het is wel een van de primaire voordelen van grotere sensors.

 

Zoekers

Zoekers zijn nog iets wat je moet overwegen, voornamelijk als je overstapt van een digitale spiegelreflexcamera of een andere soort camera met een optische TTL (through-the-lens) zoeker. Een TTL zoeker betekent dat wat je ziet, exact (of erg in de buurt komt) is wat de lens ziet. Aangezien er door het design niet een spiegel is die het beeld van de lens naar de zoeker geleidt, maken veel systeemcamera's gebruik van een elektronische zoeker of EVF.

Een EVF heeft uiteraard zo zijn voor- en nadelen, net als dat een optische zoeker die ook heeft. Een ding dat afleidend kan zijn, is het kleine beetje lag tussen dat iets beweegt en dat je dit op de EVF ziet. De technologie wordt echter steeds beter, waardoor de lag steeds korter wordt en er zijn al camera's waarbij je het verschil nagenoeg niet meer op kan merken.

Nog een nadeel is dat een EVF je accuduur verlaagt, net als dat het gebruik van een LCD scherm dat doet. Dit is minimaal en meestal niet een groot probleem, maar wel iets wat je in overweging moet nemen.

Op het gebied van voordelen zijn er aardig wat, waarvan de eerste focus peaking is, wat een gewenste toevoeging is geworden wanneer camera's vergeleken worden voor video of handmatige focus toepassingen. Focus peaking is een realtime focus hulp dat randen van contrast in een frame benadrukt met een gekleurde lijn, wat helpt om een meer objectief systeem voor het bepalen van kritische scherpte vast te stellen wanneer je handmatig focust.

Het andere primaire voordeel van een EVF, is dat hij de mogelijkheid heeft om een accurate weergave van belichting, kleurbalans of andere camera instelling aanpassingen te geven voordat je een beeld vastlegt. Een OVF laat het beeld zien zoals je met je eigen ogen ziet, maar een EVF geeft je meer een representatie van het uiteindelijke beeld.

 

Autofocus systeemcamera

Digitale spiegelreflexcamera's maken gebruik van phase detectie om op een voorwerp te focussen, terwijl systeemcamera's contrast detectie gebruiken. Phase detectie profiteert van de spiegel in een spiegelreflexcamera, door het inkomende licht te verdelen over een paar afbeeldingen, deze te vergelijken en de lens vervolgens snel focust op het voorwerp.

beste-systeemcamera-kopen-tips

Systeemcamera's maken daarentegen gebruik van contrast detectie om de contrast tussen de pixels op de sensor te meten totdat genoeg contrast detecteert wordt om te bepalen dat het beeld gefocust is. Het nadeel van deze methode, is dat het langzamer is en lastiger om te gebruiken tijdens situaties met weinig licht. Het is ook minder effectief wanneer je probeert te focussen op bewegende objecten.

Het goede nieuws voor systeemcamera gebruikers, is dat veel nieuwere camera's nu gebruik maken van een hybride focusmethode, welke de phase en contrast detectie methodes combineert. Dit is nog iets wat je moet overwegen voordat je de beste systeemcamera kopen gaat. Als snelle focus voornamelijk tijdens weinig licht belangrijk voor je is, dan zou je een camera moeten overwegen met een hybride autofocussysteem.

Bekijk hier de TOP 10 volgens:

 

Video

Video opname is een gebied waar systeem- en spiegelreflexcamera's niet veel verschillen op het gebied van kwaliteit. Systeemcamera's zullen je uiteraard meer flexibiliteit met lenzen geven dan spiegelreflexcamera's, maar beide systemen bieden camera's die Full HD op kunnen nemen en er zijn zelfs camera's die nu ook 4K aanbieden.

Wat systeemcamera's beter doen vergeleken met digitale spiegelreflexcamera's is de manier waarop ze opnemen en niet noodzakelijk wat ze op kunnen nemen. Omdat systeemcamera's focussen met een continue contrast detectie, kan je makkelijker focussen en deze focus behouden op bewegende voorwerpen in je frame. Digitale spiegelreflexcamera's gebruiken ook contrast detectie focus tijdens het maken van video's of tijdens het werken in live view, maar aangezien het een standaard technologie van systeemcamera's is, is dit bij deze camera's vaak meer verfijnd en reageert het beter.

Als je de overstap maakt van compactcamera naar de beste systeemcamera, dan zal de videokwaliteit veel beter zijn dan wat je gewend bent. Zo zal je de depth of field kunnen besturen via de apertuur en je opname ook handmatig focussen. Dit geeft je meer creatieve controle en uiteraard veel meer kwalitatieve bestanden.

De kleinere afmetingen van een systeemcamera betekent ook dat het lagere gewicht het mogelijk maakt om langer op te nemen zonder een vermoeide hand te krijgen, dan wanneer je een handheld video maakt met een spiegelreflexcamera.

Als je een serieuze videograaf bent en professionele video mogelijkheden wilt hebben, dan is een systeemcamera kopen die video's opneemt in een hoge kwaliteit (zoals AVCHD of XAVC S) en eentje die externe microfonen, koptelefoons, video monitors en recorders kan gebruiken mogelijk een goed idee.

 

Draadloze functionaliteit bij systeemcamera 

De draadloze mogelijkheden die toegevoegd zijn aan de vele systeemcamera's op de markt is werkelijk waar ongelofelijk. De meeste camera's met Wi-Fi hebben ook een app voor iOS of Android, zodat je de camera met je smartphone of tablet kan besturen. Deze apps lopen uiteen van standaard live view en sluiter controle tot volledige controle over sluitersnelheid, apertuur, ISO en andere instellingen die je normaal gesproken op de camera aan moet passen.

Sommige camera's maken het mogelijk om afbeeldingen of video's rechtstreeks naar een smart apparaat vanaf je camera te sturen of zelfs rechtstreeks naar je favoriete sociale media sites. Nog een geweldige Wi-Fi functie is Near Field Communication of NFC, waardoor je camera's makkelijk en snel met elkaar of een smart apparaat kan verbinden om foto's te delen. Dit is vooral handig wanneer je samen bent met vrienden en foto's wilt delen zonder dat je hoeft te onthouden dat je ze op een later tijdstip moet e-mailen.

 

De beste systeemcamera kopen

Je zou nu voldoende informatie moeten hebben, zodat je geïnformeerd de beste systeemcamera kopen kan. Houd de primaire punten die we besproken heb in gedachten. Als beeldafmeting en kwaliteit en dan voornamelijk tijdens omstandigheden met weinig licht belangrijk voor je is, kies dan een camera uit met een APS-C of full-frame sensor. Als je echter op zoek bent naar een compacte camera die meer controle en opties biedt dan een point-and-shootcamera, kies dan een van de camera's met een kleinere sensor.

De meeste systeemcamera's kunnen in een van de drie categorieën ingedeeld worden, namelijk: consument, prosumer en professional. Dit betekent niet dat een professionele camera professionele foto's zal garanderen, maar dat hij gebouwd is met de mogelijkheden die professionals nodig hebben en willen.

 

Consument

Instap consumenten systeemcamera's zijn een geweldig beginpunt voor iemand die de overstap wil maken van een compactcamera naar iets met iets meer flexibiliteit en controle. Instap systeemcamera's zijn vaak een vervanging voor consumenten die een instap spiegelreflexcamera gebruiken en de vervangbare lens feature fijn vinden, maar iets willen dat kleiner en lichter is. Deze camera's bieden vaak een LCD om je foto's te maken in plaats van een elektronische zoeker. Consumenten systeemcamera's hebben vaak een kleinere sensor, wat een kleinere en lichtere behuizing mogelijk maakt, terwijl een beetje beeldkwaliteit opgeofferd wordt.

 

Prosumer

Tussen consumenten en pro camera's zitten prosumer camera's. In de wereld van systeemcamera's, zullen prosumer camera's waarschijnlijk het meest comfortabel zijn voor fotografen die overstappen van een digitale spiegelreflexcamera naar een systeemcamera, terwijl ze meer controle en betere beeldkwaliteit bieden dan consumenten camera's.

Nog iets wat prosumer systeemcamera's interessant maakt, is dat veel van hen zowel een LCD scherm als elektronische zoeker hebben. Dit maakt de overgang naar een systeemcamera veel makkelijker als je gewend bent om door een optische zoeker te kijken. Met zowel een EVF en LCD scherm zal je nagenoeg geen problemen hebben om je foto's en video's op te stellen met helder licht.

 

Professional

Als je op zoek bent naar de meest kwalitatieve foto's en video's voor een systeemcamera, dan zal een professionele camera bieden wat je nodig hebt. Deze camera's bieden alle formaten (waaronder Micro Four Thirds, APS-C en full-frame) en hebben vaak ook grotere, meer duurzame behuizingen die vaak weerbestendig zijn. Daarnaast worden ze gekarakteriseerd door snellere processors, welke de autofocus prestatie en het bufferen van grote bestanden of burst sequenties ondersteunen. Deze camera's zijn ook ideaal voor het maken van professionele video's, dankzij hun ondersteuning voor externe monitors, koptelefoons en microfoons en ook externe video recorders.

Dit zijn de camera's die je zou moeten overwegen wanneer je een geavanceerde hobbyist of professional bent, die gewend is aan het gevoel en de prestaties van een professionele digitale spiegelreflexcamera. Ze bieden de meest creatieve controle door de toevoeging van volledig handmatige aanpassingsmogelijkheden en ondersteuning voor interface aanpassing. Professionele camera's genieten daarnaast vaak de voorkeur wanneer je in ongunstige omstandigheden werkt, zoals bij extreem weinig licht of situaties met snelle actie, wat komt door hun uitgebreidere beeldmogelijkheden, gevoeligheid en verfijnde focus prestatie.

 

Conclusie systeemcamera kopen gids

Nadat je je voorkeur sensor afmeting of systeem type hebt uitgekozen, moet je nadenken over welke lenzen je mogelijk al hebt of welke lenzen er beschikbaar zijn voor de verschillende camera's die je overweegt. Sommige fabrikanten hebben een uitgebreider lenzen aanbod dan andere en dit is misschien belangrijk voor je als je van opties houdt.

Zodra je de belangrijkere aspecten vastgesteld hebt, wordt het tijd om een kijkje te nemen naar welke features belangrijk voor je zijn wanneer je een systeemcamera kopen gaat. Heb je HD of 4K video nodig? Misschien ben je een social media guru en vind je het idee erg fijn dat je foto's direct online kan delen vanaf je camera.

Nog een overweging is de accessoires die beschikbaar zijn voor de verschillende camera's. Als je een externe flitser gebruikt, dan moet je ervoor zorgen dat er compatibele flitsers beschikbaar zijn en dat de camera een zogenaamde hot shoe heeft waar je deze aan vast kunt maken. Andere accessoires die mogelijk belangrijk zijn, zijn onder andere accu grips, behuizingen, afstandsbedieningen en apps.

Je zou nu over alle informatie moeten beschikken, zodat je de beste systeemcamera kopen kan die het beste bij je behoeften past.

Bekijk hier de TOP 10 volgens:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter