Beste compact camera kopen + TOP 10

Compact camera's, welke soms ook wel point-and-shootcamera's genoemd worden, zijn de digitale camera's die je het meeste tegenkomt op de markt. Je hebt de keuze uit een uitgebreide lijst van opties op het gebied van form-factor, beeldmogelijkheden, handmatige vs geautomatiseerde functies en verscheidene technologieën die bedoeld zijn om het simpelweg richten en vastleggen van foto's en video's mogelijk te maken. De compact camera is een erg diverse soort camera op het gebied van design en erg geschikt voor fotografen van alle niveaus. Van een echte hobbyist camera voor het vastleggen van familie momenten tot een enthousiasteling die betere beeldmogelijkheden wil hebben dan zijn/haar smartphone tot de professional die op zoek is naar een capabele, compacte back-up camera naast zijn/haar digitale spiegelreflex of systeemcamera. In dit artikel zullen we uitgebreid bespreken wat je zou moeten overwegen wanneer je de beste compact camera kopen wilt.

Compact camera kopen reviewsPoint-and-shootcamera's omvatten een aantal onderscheidende stijlen, waarvan elke bepaalde voordelen biedt, afhankelijk van het gebruik. Een minuscule broekzak camera is de ultieme dagelijkse metgezel door zijn kleine profiel. Een bridgecamera combineert sommige voordelen van vervangbare lens camera's, naast het intuïtieve gebruik van compactcamera's. Stevige camera's bieden zeer duurzame behuizingen die gebruikt kunnen worden in de meest extreme omstandigheden. Wi-Fi camera's maken het enorm makkelijk om je beelden online te delen. Grote sensor compact camera's kunnen tot slot beelden creëren met een kwaliteit die erg dicht in de buurt komt van een spiegelreflexcamera, waaronder handmatige besturingen en dit alles in een pakket dat vele malen kleiner is. Met zoveel ruimte en technologie beschikbaar in de markt, worden veel van deze mogelijkheden samengevoegd om een zelfs nog meer efficiënte methode te bieden om verscheidene vereisten van een camera in een apparaat te kunnen vinden.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte camera's volgens:

 

Beste compact camera kopen gids:

Verschillende soorten compact camera's

Broekzak compact camera kopen

De compact camera's die het bekendst zijn, is de broekzak variant. Deze stijl voldoet vaak aan de behoeften van veel fotografen en dit in een behuizing die steeds kleiner wordt. Het primaire voordeel van deze camera's naast de compacte afmetingen, is dat ze meestal de meest comfortabele camera's zijn en een hoop features bezitten die steeds uitgebreider worden.

De primaire concurrentie van deze kleine camera's zijn smartphones en het simpele feit dat de meeste personen in het bezit zijn van een camera op elk moment. Aangezien de foto en video mogelijkheden van de smartphones steeds beter worden, kunnen compact camera's niet achterblijven en daardoor bieden ze steeds meer beeld mogelijkheden, kwaliteit en functionaliteit voor het nog beter vastleggen van dagelijkse momenten. Wanneer je een point-and-shootcamera vergelijkt met een smartphone, dan onderscheidt deze zich vaak op verschillende manieren om te fungeren als een aanvullende apparaat naast je smartphone, in plaats van nog een apparaat dat je met je mee moet nemen.

compact camera kopen

Laten we beginnen met de sensor afmetingen. Elke compact camera heeft normaal gesproken een grotere sensor dan een smartphone. Dit alleen geeft deze broekzak compactcamera's de mogelijkheid om soepelere afbeeldingen te produceren, met een veel betere kwaliteit en gevoeligheid tijdens situaties met weinig licht. Zelfs als de resolutie in megapixels van een smartphone en compact camera hetzelfde is, betekent de grotere sensor van deze laatste dat elke individuele pixel ook groter is. Dit maakt het mogelijk om beter licht op te vangen tijdens het maken van foto's en video's, wat daardoor tot een betere beeldkwaliteit leidt tijdens alle lichtomstandigheden.

Het twee primaire voordeel van een aparte camera is de toevoeging van een optische zoom lens, ten opzichte van de vaste brandpuntsafstand lens en implementatie van digitale zoom van een smartphone om het gezichtsveld aan te passen. Een optische zoom lens zal de optische helderheid behouden bij het complete zoombereik, zodat scherpe foto's met een hoge resolutie bij een wijde hoek tot telefoto perspectief bereikt kunnen worden. Een camera die alleen maar gebruikt maakt van digitale zoom zal altijd een mindere beeldkwaliteit hebben wanneer je in begint te zoomen, aangezien deze vertrouwd op het digitaal interpoleren van informatie om een afbeelding met volledige resolutie weer te geven.

Ten derde zijn er nog andere punten waar een compactcamera beter presteert dan de camera op een telefoon. Hierbij moet je denken aan de mogelijkheid om RAW beelden vast te leggen voor meer controle over de nabewerking, de toevoeging van fysieke besturingen voor een meer intuïtieve manier om de camera te gebruiken en de toevoeging van een veel grotere hoeveelheid beeldfuncties voor meer controle over hoe je afbeeldingen eruit komen te zien.

Alhoewel broekzak compact camera's redelijk duidelijk gedefinieerd lijken te zijn, heb je nog voldoende opties beschikbaar in deze categorie. Zo heb je erg kleine camera's die nog steeds Full HD 1080p video op kunnen nemen en daarnaast bieden sommige zelfs touchscreen LCD schermen en draadloze connectiviteit om het gebruiksgemak nog meer te verbeteren. Weer andere hebben een LCD scherm dat kan kantelen, zodat je je positie niet aan hoeft te passen om makkelijk gebruik te kunnen maken van het scherm. Andere modellen focussen tot slot meer op functionaliteit en integreren bijvoorbeeld een 30x optische zoom lens, GPS, ingebouwde fliters en hot shoe voor een externe flitser. Alhoewel dit wel extra gewicht toevoegt, zijn ze bruikbaar in meer uiteenlopende situaties.

 

Geavanceerde compact camera kopen

Een nieuwe soort compact camera is redelijk recent uitgebracht welke iets groter dan de broekzak modellen is. Deze combineert nog grotere sensor afmetingen met extra handmatige en fysieke besturingen en daarnaast ook snellere, meer heldere lenzen en uitgebreide functionaliteit op het gebied van zoekers, accessoire shoes en andere controle mogelijkheden die je op spiegelreflexcamera's terugvindt.

Deze geavanceerde compactcamera's zijn perfect geschikt voor een professional voor een alledaagse camera, een reiscamera voor een enthousiasteling of een perfecte tool voor iedereen die zijn vaardigheden iets meer uit wil breiden dan met een volledige automatische compact camera mogelijk is. Zoals we eerder al aangaven hebben deze modellen zelfs nog grotere lenzen dan traditionele point-and-shootcamera's, welke uiteenlopen van de populaire 1-inch sensor tot APS-C en full-frame sensors die voorheen alleen maar beschikbaar waren bij digitale spiegelreflexcamera's. De grotere sensor zorgt voor een betere beeldkwaliteit die geschikt is voor printen en een consistente prestatie kan behouden tijdens situaties met weinig licht.

Een van de meest noemenswaardige toevoegingen van een aantal van deze camera's vergeleken met hun meer compacte broertjes, is de toevoeging van een zoeker, welke zowel optisch als elektronisch kan zijn. Het maakt echter niet uit welke soort een fabrikant gebruikt, aangezien de toevoeging van een zoeker vaak wordt gezien als een musthave voor fotografen die in heldere, zonnige omstandigheden werken of voor personen die de voorkeur geven aan de stabiliteit van het vasthouden van een camera voor een oog.

Camera's met de grootste sensor afmetingen (APS-C en full-frame) hebben mogelijk een (vaste brandpuntsafstand) prime lens met een heldere maximale apertuur, in tegenstelling tot lange zoom lenzen met een variabele maximale apertuur. Alhoewel het gebruik van prime lenzen niet altijd bij iedereen past, biedt het wel meer controle over hoe de lens exact functioneert met de specifieke camera en helpt om consistentie te bereiken tijdens het vastleggen.

Vergeleken met de eerdergenoemde stijl van compactcamera's, onderscheiden deze meer geavanceerde modellen zich, omdat ze ontwikkeld zijn om veel meer controle te bieden over hoe een foto er uit zou moeten komen te zien, vergeleken met volledig vertrouwen op wat de camera vindt hoe een bepaalde belichting er uit zou moeten zien. Deze extra controle, gecombineerd met de erg compacte afmetingen, maken deze camera's erg geschikt voor werkende fotografen en personen die al gebruik maken van een digitale spiegelreflexcamera, maar op zoek zijn naar een tweede camera die ze altijd bij zich kunnen houden tijdens het reizen. Alhoewel deze camera's meer instelmogelijkheden bieden, ondersteunen ze nog steeds het doel van snel richten en vastleggen voor momenten dat je een situatie snel vast moet leggen, maar je nog steeds de beste beeldkwaliteit wilt.

 

Bridgecamera

Bridgecamera's bootsen ook de meeste gewilde voordelen van vervangbare lenscamera's na, maar doen dit met de ergonomie en handling mogelijkheden van een digitale spiegelreflexcamera. Dit profiel voegt extra stabiliteit toe tijdens het vastleggen van beelden en daarom is een ander voordeel van bridgecamera's dat ze een erg lange telefoto zoom lens hebben. Je moet niet raar staan te kijken dat je een bridgecamera met een 50x of 60x optische zoomlens tegenkomt, waarbij de laatste een 35mm brandpuntsafstand van 20 tot 1200mm biedt. De robuuste grip structuur, ooghoogte zoeker en lens barrel werken allemaal samen om het werken met zulke grote brandpuntsafstanden te ondersteunen en maken ook een meer comfortabele en bekende ergonomische ervaring voor veel mensen mogelijk. Nog een toegevoegd voordeel van veel van deze camera's is de toevoeging van een beeldstabilisatie, welke optisch of sensor-shift is. Dit helpt om de verschijning van bewegingen met de camera te minimaliseren tijdens het werken met zo'n enorme zoom of situaties met weinig licht.

 

Draadloze connectiviteit

Nog een groeiende trend van veel point-and-shootcamera's, is de toevoeging van draadloze transfer en camera controle mogelijkheden. Men wil vandaag de dag steeds vaker onmiddellijk afbeeldingen online via e-mail of social media websites delen en daarom kunnen veel camera's rechtstreeks gekoppeld worden aan mobiele apparaten om afbeeldingen en video's die je gemaakt hebt met de camera naar je smartphone of tablet te sturen.

Nog een geweldige feature van ondersteunende apparaten en hun gepatenteerde apps is de afstandsbediening van de camera en de mogelijk om een live beeld op je mobiele apparaat te bekijken. Je kan de camera op een afstand neerzetten en foto's maken zonder dat je fysiek de sluiter in hoeft te drukken. Dit is ideaal voor het vastleggen van beelden tijdens moeilijke hoeken of voor zelfportretten en groepsfoto's waar de fotograaf ook bijhoort. De unieke Samsung Galaxy digitale camera's maken dit thema nog uitgebreider door volledige Wi-Fi connectiviteit en mobiele 3G of LTE connectiviteit aan hun camera's toe te voegen. Dit maakt het mogelijk om afbeeldingen online te delen, zonder dat je de camera eerst moet verbinden met een mobiel apparaat.

 

Stevige camera's

Een laatste onderscheidende groep van compact camera's, zijn de stevig ontworpen outdoor camera's die vaak water, vries, stof en vaak valbestendige behuizingen hebben, zodat je zonder zorgen deze kan gebruiken in de meest extreme klimaten. Deze camera's zijn geweldig om met je mee te nemen tijdens wandelingen, zwemmen of skiën en bieden dezelfde beeldmogelijkheden als andere compacte point-and-shootcamera's, maar in een steviger en robuuster frame. Sommige stevige camera's bieden ook Wi-Fi, GPS en andere connectiviteit voordelen, wat erg fijn is voor meer avontuurlijke individuen die geotagging fijn vinden en graag andere locatie informatie willen delen met hun afbeeldingen.

 

Hoe ga je de beste compact camera kopen?

Als je de beste compact camera kopen gaat, zou je je persoonlijke behoeften goed moeten overwegen. Stel jezelf de belangrijke vragen. Heb ik een simpele camera nodig voor alledaagse kiekjes? Wil ik iets dat het mogelijk maakt om mijn afbeeldingen direct te delen? Heb ik een back-up camera nodig naast mijn full-frame digitale spiegelreflexcamera? Of wil ik een compact camera kopen voor het gebruik als mijn enige camera en moet hij dus beelden vastleggen met de beste kwaliteit?

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kan je de beste compact camera kopen die het beste past bij de belangrijkste behoeften en ook voldoet aan sommige van de minder belangrijke behoeften. De meeste camera's kan je niet direct in een van de eerdergenoemde categorieën plaatsen en zweven een beetje tussen twee of meer categorieën. Verscheidene bridgecamera's bieden Wi-Fi connectiviteit, stevige camera's kunnen een zoeker integreren en compactcamera's met een grote sensor kunnen een diverse zoom lens hebben.

We raden aan om je eerste selectie te baseren op de belangrijkste features van een camera op basis van de georganiseerde types. Neem ook een kijkje naar andere primaire features van elke camera. Zou het fijn zijn om een kantelend LCD scherm te hebben? Is de diversiteit van de mogelijkheid om gebruik te maken van AA batterijen meer gewild tijdens het reizen? Heb ik draadloze connectiviteit nodig of ben ik van plan om foto's en video's thuis op de computer te uploaden of printen? Ben ik het zat om een altijd een digitale spiegelreflexcamera met me mee te sjouwen, maar heb ik nog steeds de grote sensor en het optisch verfijnde lens design nodig? Of wil ik simpelweg het meest compact, broekzak design met volledig geautomatiseerde vastleg mogelijkheden voor spontane alledaagse kiekjes?

De primaire doelen onderscheiden en het creëren van een hiërarchie is belangrijk als je de beste compact camera kopen wilt, aangezien het een van de meest uitgebreide digitale camera's zijn die vandaag de dag beschikbaar zijn. Een van de belangrijkste criteria is echter om een camera uit te kiezen die comfortabel om te gebruiken is en gewenste manier van beelden vastleggen en situaties ondersteund.

 

LEES OOK: 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter