Canon EOS 1200D review

Alhoewel compactcamera's nog altijd stevig concurreren met smartphones, blijft de digitale spiegelreflexcamera markt nog altijd sterk vertegenwoordigt. Steeds meer beginnende fotografen stappen over op digitale spiegelreflexcamera's om hun mogelijkheden uit te breiden. Er bestaat al lange tijd een niche voor een digitale spiegelreflexcamera die voldoende beeldverwerkingskracht biedt, maar betaalbaar en ook makkelijk onder de knie te krijgen is voor de onervaren fotograaf. Merken als Nikon en Pentax hebben al meerdere modellen uitgebracht met de D3300 en K-5 en Canon probeert ook een deel van de markt mee te pikken met de EOS 1200D. Het is geweldig om te zien dat Canon de moeite neemt om iets voor beginnende fotografen te bieden en de 1200D is een exceptionele poging om twee primaire redenen. De eerste is de prijs. €265 voor een Canon spiegelreflexcamera? Ja graag. De tweede is de lancering van de EOS Companion app, welke specifiek ontworpen is als een leertool voor 1200D gebruikers. Het lijkt misschien een verleidelijke keuze voor beginners, maar dit alles maakt allemaal niks uit als de prestaties van de camera niet goed zijn. Heeft Canon genoeg gedaan? Je leest er alles over in deze Canon EOS 1200D review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Canon EOS 1200D review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Voordelen:
  • Competitieve prijs
  • Uitstekende hoge ISO prestatie
  • Handige en bruikbare EOS Companion app
  • Makkelijk om te gebruiken
Nadelen:
  • Autofocus heeft problemen in de live view
  • Weinig AF punten
  • Langzame burst modus
  • LCD scherm met een lage resolutie

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Canon EOS 1200D review:

Features

Vergeleken met zijn voorganger, de Canon 1100D, zijn sommige specificaties flink verbetert, terwijl andere precies hetzelfde zijn gebleven. Een van de primaire verbeteringen van de camera is zijn 18MP sensor, welke een flinke resolutie sprong biedt ten opzichte van de 12.2MP van de 1100D.

Ondanks zijn hogere resolutie zijn de afmetingen en het gewicht van de sensor van de 1200D nagenoeg hetzelfde gebleven, waardoor Canon de afmetingen tot een minimum kan houden (hij weegt maar 480 gram met accu en geheugenkaart).

Video is ook flink verbetert bij de 1200D. Hij kan met 30, 25 of 24 beelden per seconde 1080p video's maken en hij kan video snapshots produceren. Alhoewel de 1200D geen ingebouwde Wi-Fi heeft, is hij volledig compatibel met Eye-fi geheugenkaarten, waardoor hij makkelijk bestanden draadloos naar mobiele apparaten kan sturen.

Canon EOS 1200D Review

Op een aantal andere gebieden zijn de verbeteringen minder spectaculair. De Canon 1200D importeert zijn Digic 4 beeldprocessor, welke ook al beschikbaar was op de 1100D (welke uitgebracht werd in 2011). Deze kan foto's maken met een matige 3 beelden per seconde in de continue modus, voor een totaal van 69 JPEGs of zes RAW bestanden per keer.

Het is het ook waard om op te merken dat de accu het minder lang uithoudt dan bij de 1100D. Canon beweert dat je ongeveer 500 foto's kan maken bij 23ºC, wat een stuk minder is dan de 700 die je met de voorganger kon maken.

Er zijn ook verscheidene creatieve filters waar gebruikers mee kunnen spelen wat min of meer verplicht is in camera's vandaag de dag en deze lijken erg op wat aangeboden wordt op Instagram. Deze kunnen naderhand toegevoegd worden en je hebt de keuze uit verschillende intensiteitniveau's.

De 1200D is beschikbaar als een kit met een 18-55mm f/3.5-5.6 IS III (gelijk aan 28.8-88mm in 35mm termen) lens. Deze heeft een uitgebreide beeldstabilisatie, welke volgens Canon beelden kan leveren die net zo effectief zijn als degene die gemaakt zijn met vier stops meer licht.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Design Canon EOS 1200D

Het kan je vergeven worden als je in eerste instantie niet echt overtuigt bent wanneer je de 1200D oppakt. De koolstofvezel versterkte polycarbonaat behuizing voelt plastisch aan en de kleine aard van de camera helpt niet om te voorkomen dat je in eerste instantie denkt dat je speelgoed vasthoudt.

Gelukkig is de constructie erg solide, veel meer dan op het eerste gezicht lijkt, maar we hadden eigenlijk ook niet minder verwacht van Canon. De 1200D biedt een uitstekende balans tussen duurzaamheid en mobiliteit.

Beste Canon EOS 1200D Review

Zoals je dan ook zou verwachten, is het erg aangenaam om de camera vast te houden en er foto's mee te maken. Hij ligt lekker in de hand en zelfs met zijn kleinere afmetingen maak je je nooit zorgen dat je hem laat vallen of dat je met iets zit te spelen dat te klein is om vastgehouden te worden. De duim grip zit op precies de juiste plek, waardoor het makkelijk en comfortabel is om de camera vast te houden, zelfs tijdens langere periodes.

De hoeveelheid knoppen is minimaal gehouden, wat past bij een camera die ontwikkelt is voor gebruikers die nieuw zijn in de wereld van de spiegelreflexcamera en mogelijk geïntimideerd zullen raken door een grote hoeveelheid besturingen. Vanwege dezelfde reden zijn alle knoppen groot en gebruiksvriendelijk met duidelijke labels. Het D-pad bestuurt de AF-modi, ISO, drive modi en witbalans, terwijl menu, snelmenu, belichtingscompensatie, terugkijken en display elk hun eigen knoppen in de buurt hebben.

Ondanks de lauwe eerste indruk blijkt de 1200D een handig ontworpen kleine camera te zijn, waar nieuwe gebruikers snel en pijnloos comfortabel mee zullen worden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestaties Canon EOS 1200D

Alhoewel de 460k-dot resolutie van de LCD van de camera een beetje laag klinkt (omdat dat ook zo is), blijkt het scherm een goed ontworpen unit te zijn. De refresh rate is levendig, de kijkhoek is goed en zelfs tijdens helder zonlicht is hij duidelijk leesbaar.

Op het gebied van autofocus biedt de 1200D een vergelijkbaar lage autofocus van negen punten, waarbij maar een een cross-type sensor is voor nog nauwkeuriger focussen (hij is in het midden van het frame geplaatst).

Canon EOS 1200D

In de praktijk blijkt de autofocus ons een beetje gemengde gevoelens te geven. Wanneer je de zoeker (phase detectie AF) gebruikt tijdens helder licht, dan presteert hij zo goed als je zou verwachten: slim en snel, zelfs met snelle uitdagende objecten. Je kan de 1200D meenemen naar een sportevenement of voor wild foto's en dan kan je verwachten dat hij prima presteert, vooral als je het onderwerp vaak in het midden van het frame probeert te krijgen. Ook tijdens omstandigheden met weinig licht presteert hij goed. De AF snelheid neemt zoals verwacht af, maar dit is allemaal binnen de norm.

Focussen tijdens live view (waarbij je terugvalt op de langzamere contrast detectie AF) is echter een heel ander verhaal. Tenzij je je in de beste omstandigheden bevindt, zal het gebruik van de AF in live view een nachtmerrie worden. Vooral tijdens weinig licht is hij ultra traag en is hij vaak op zoek naar focus. Als je onderwerp een beetje snelheid heeft, dan hoef je niet eens te proberen om te focussen.

Daarmee willen we echter niet zeggen dat de live view waardeloos is. Als je op pad bent tijdens een heldere zonnige dag en van iets een foto maakt dat niet weg zal rennen (een bloem bijvoorbeeld), dan kan je op de zoom knop drukken om het gebied met een factor van vijf of tien te vergroten om zodoende op een erg exact punt te focussen.

Goedkoopste Canon EOS 1200D Review
De Full HD 1080p (1.920 x 1.080) video op de 1200D is een welkome aanvulling
en hetzelfde geldt voor de optie om 720p HD video's te maken met hogere frame rates van 60 of 50 fps (geweldig voor relatieve slow motion).

Voor amateur videografen is het echter belangrijk om op te merken dat de 1200D geen externe microfoon poort heeft voor het vastleggen van audio met een hogere kwaliteit.

Een andere noemenswaardige feature op de 1200D is de gratis EOS Companion app die Canon uitgebracht heeft voor Android en iOS.

Deze is ontwikkelt om de basis van fotografie en cameragebruik te leren en het is een erg handige tool om gebruikers over die eerste drempel te helpen waar je door geconfronteerd wordt wanneer je een nieuwe camera koopt. Op dit gebied is het een fantastisch succes. Met oefeningen, video handleidingen en drie dimensionale diagrammen is het behulpzaam en innovatief.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Canon EOS 1200D

Alhoewel het ISO bereik van de 1200D redelijk standaard is (100-6.400 native, uitbreidbaar naar 12.800), is het voornamelijk erg indrukwekkend hoe goed hij presteert binnen dit bereik. Zoals je zou verwachten begint de hoeveelheid ruis flink toe te nemen wanneer je voorbij ISO 1.600 gaat, maar al met al zijn de foto's uitstekend schoon tot aan het maximum. We zouden foto's die we met ISO 6.400 gemaakt hebben zonder problemen uitprinten op A4 formaat en met de ruisreductie bij de nabewerking kan dit nog meer verbetert worden.

Goedkope Canon EOS 1200D Review

Er is echter een lichte compromis (de ruisreductie van de Digic 4 processor maakt JPEGs een beetje zacht), maar het is nog steeds een goede prestatie.

Het handmatig aanpassen van de witbalans is makkelijk, maar bijna nooit noodzakelijk, aangezien de witbalans detectie uitstekend gebalanceerd is. De kleur weergave is goed. Scènes worden accuraat weergegeven met rijke, levendige en sterke kleuren voor elke soort foto tijdens onze Canon EOS 1200D review. Huidskleuren zien er geweldig uit en de luchten in landschappen nog beter.

Het dynamische bereik van de 1200D is zowel bekwaam als divers en reageert goed tijdens elke situatie die we hem uit lieten voeren. De balans tussen schaduw en hoogtepunten is precies goed en het is voornamelijk aangenaam om te zien hoeveel detail je kan behouden in de achtergrond, terwijl je het onderwerp op de voorgrond nog steeds scherp in focus houdt. Als je het nog meer wilt, dan kan de Auto Lighting Optimiser van Canon je een kleine extra boost geven in donkere schaduw gebieden.

De 1200D heeft een 63-area iFCL kleur gevoeligheidsmeter, welke we niet alleen in de 1100D maar ook de aardig high-end EOS 7D zagen. Tijdens het gebruik is hij erg nauwkeurig en wordt hij bijna nooit voor de gek gehouden door een scène. Zelfs in uitdagende, hoge contrast situaties presteert hij goed.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Moet je de Canon EOS 1200D kopen?

Het is makkelijk om minpunten te vinden voor de 1200D, zoals niet genoeg AF punten, slechte AF prestatie in live view, 3fps maximale burst modus snelheid en de lage scherm resolutie. Dit klopt allemaal, maar we zijn ook van mening dat je het doel mist op deze manier. De 1200D is namelijk volledig bedoeld voor personen die voor het eerst een digitale spiegelreflexcamera gebruiken en op dat gebied doet hij een hoop goed.

Hij is makkelijk om te gebruiken, heeft verscheidene intuïtieve features en de beelden die hij produceert zijn over het algemeen uitstekend. Zijn solide constructie betekent dat je hem nagenoeg overal mee naartoe kan nemen zonder je zorgen te hoeven maken en de EOS Companion app verricht uitstekend werk om de initiële ervaring te verbeteren. Voor een persoon die voor de eerste keer een digitale spiegelreflexcamera gebruikt en voor deze prijs, is het moeilijk om weer te vragen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Canon EOS 1200D review

Ondanks ietwat glansloze specificaties levert de Canon EOS 1200D een uitstekende eerste ervaring voor personen die nieuw zijn in de wereld van digitale spiegelreflexcamera's. Voor zijn ongelofelijk competitieve prijs krijg je een hoop solide features, zoals een geweldige native ISO prestatie, solide meetsysteem en een sensor met een goede hoeveelheid pixels.

8 Totale Score
Uitstekende spiegelreflexcamera

Ondanks ietwat glansloze specificaties levert de Canon EOS 1200D een uitstekende eerste ervaring voor personen die nieuw zijn in de wereld van digitale spiegelreflexcamera's. Voor zijn ongelofelijk competitieve prijs krijg je een hoop solide features, zoals een geweldige native ISO prestatie, solide meetsysteem en een sensor met een goede hoeveelheid pixels.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter