Nikon D750 review

Moet je de Nikon D750 kopen?

De Nikon D750 is een full-frame digitale spiegelreflexcamera voor de soort fotograaf die een camera wil die nog net niet als een professioneel model gezien kan worden. Je krijgt de flexibiliteit tijdens moeilijke lichtomstandigheden van een full-frame sensor en sommige features die over het algemeen achterwege gelaten worden bij de top modellen en dit allemaal zonder de extra kosten van de beste camera's.

Met een prijs van €1.500 voor alleen de body is de Nikon D750 een uitstekende keuze voor de koper die nog niet het extra dynamische bereik en de pro niveau controle die geboden wordt door de duurdere Nikon D810 nodig heeft of wil. In deze Nikon D750 review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Nikon D750

Positief:
  • Uitstekende AF prestatie
  • Geweldige beeldkwaliteit
  • Solide besturing
  • Uitgebreide mogelijkheden
Negatief:
  • Mist een aantal van de handmatige features van de D810
  • Sluiter is een beetje luidruchtig
  • Geen volledig metalen body

 

Design en gebruik

De Nikon D750 is een grote 24MP digitale spiegelreflexcamera. Alhoewel we tegenwoordig ook steeds meer kleine full-frame camera's zien, zoals de Sony A7 en Sony A7R, brengt deze camera geen radicale veranderingen van de schaduwen die Nikon FX digitale spiegelreflexcamera's veroorzaken. Hij is echter iets kleiner dan de Nikon D610, aangezien zijn 140,5 x 113 x 78mm behuizing een goede 4mm slanker is.

nikon d750 review spiegelreflexcamera

Vergelijk prijzen nu bij:

De constructie zit ergens tussen de plastic instap en middenklasse Nikon digitale spiegelreflexcamera's en de volledige magnesiumlegering van de Nikon D810. Het voorste deel van de camera is plastic versterkt met koolstofvezel, terwijl de boven- en achterkant gemaakt zijn van magnesiumlegering.

Het idee hier is dat de sterkere materialen gebruikt worden op delen van de camera die de meeste stoten te verduren krijgen. Dit zou ook moeten werken, aangezien met een lens bevestigt de voorkant van de camera bijna alleen maar tegen je hand zou moeten rusten.

Ondanks dat er aardig wat plastic in de constructie gebruikt wordt, is de Nikon D750 nog steeds aardig zwaar vergeleken met goedkopere modellen. Hij weegt 840 gram met de accu en geheugenkaart, dus hij is zeker niet zo makkelijk om lang in de hand te houden.

Het gewicht en het relatief grote frame zijn echter belangrijke elementen om een goed gevoel te krijgen bij een camera wanneer er een flink stuk glas aan de camera hangt. Naast het gewicht om zulke zware lading overtuigend te tillen, heeft de Nikon D750 ook een uitstekende, diepe handgrip. Hij voelt goed gebalanceerd aan en klaar om serieuze FX en DX serie lenzen te dragen.

Net als bij de Nikon D610 kan je twee SD kaarten in de D750 doen en je kan ze instellen om apart RAW en JPEG bestanden op te slaan. Dit zal het terugkijken van foto's makkelijker maken of je kan hun opslag combineren voor een grotere capaciteit.


 

Scherm en features van de Nikon D750

Je zal ook een aantal features zien die achterwege gelaten worden bij de echte topmodellen van Nikon. Wat een pluspunt van de D750 zal zijn voor de meeste personen, is het 3,2-inch scherm dat je kan draaien. Het scherm van de D810 zit vast.

Alhoewel je hem niet volledig in alle mogelijke richtingen kan bewegen, is het display van de camera erg handig voor videografen en personen die foto's willen maken terwijl de camera niet op ooghoogte staat. Uiteraard is de D750 een beetje aan de zware kant om ermee rond te gaan zwaaien als een compact (hij weegt vier keer zoveel als de Nikon 1 J4).

nikon d750 scherm touschreen display

Vergelijk prijzen nu bij:

Het scherm van de D750 is ook goed. Net als andere recente Nikon camera's wordt er gebruik gemaakt van de WRGB pixelstructuur voor een grotere maximale helderheid zonder te veel van de accu te nemen. Je kan ook de kleur in het instellingen menu aanpassen op basis van je voorkeur.

Direct uit de doos waren we aardig tevreden met de prestaties van het scherm van de camera. Contrast en kleur zijn sterk en de 1.229-dot resolutie is dezelfde die je krijgt bij de D810. Het is niet een touchscreen, maar zo'n feature zal waarschijnlijk toch niet echt passen bij deze klasse camera.

Naast een kantelend scherm is de Nikon D750 ook de eerste full-frame Nikon digitale spiegelreflexcamera die geïntegreerde Wi-Fi biedt. Het was niet toegevoegd aan de D810 om onbekende redenen en tot op heden moest je zo'n €60 betalen voor een adapter in je Nikon digitale spiegelreflexcamera.

Net als andere Wi-Fi camera's maakt dit het mogelijk om makkelijk foto's naar een telefoon te sturen en op afstand foto's te maken, waarbij je je telefoon als een virtuele sluiterknop gebruikt.


 

Besturingen

Met Wi-Fi en een kantelend scherm profiteert de D750 van het feit dat het een ietwat middenklasse in plaats van een top model is en er zijn significante verschillen in zijn handmatige besturingen vergeleken met de D810.

sensor van de nikon d750

 

Vergelijk prijzen nu bij:

De Nikon D750 behoudt de standaard modus draaiknop, welke vaak achterwege gelaten wordt bij top-end camera's en hij zit aan de linkerkant van de bovenkant van de camera. Andere besturingen zitten rond het scherm aan de achterkant.

Deze lay-out lijkt erg op wat je krijgt bij modellen voor enthousiastelingen in plaats van professionals. Het is meer toegankelijk voor de meeste personen, maar mist een aantal snelle controle knoppen die je krijgt bij de D810 en welke het maken van foto's kan versnellen zodra je de camera een beetje onder de knie krijgt.


 

Prestatie, autofocus en lichtmeter

Een van de geweldige elementen van de Nikon D750, is dat hij een aantal belangrijke onderdelen van duurdere modellen van Nikon deelt. Hij heeft dezelfde EXPEED 4 beeld processor als de Nikon D4s en D810, dezelfde kleursensor en een extreem capabele Multi-CAM 3500FX Mark II module.

De focus is extreem indrukwekkend. Deze is heel erg snel, zelfs tijdens omstandigheden met weinig licht. Nikon geeft aan dat de D750 kan focussen bij -3EV, wat beter is dan de -2EV van de voorganger. Je kan bijna in het donker focussen.

Nikon D750

Je krijgt 51 AF punten, waarbij 15 van deze de meer nauwkeurige cross-type zijn. Dit is dezelfde hoeveelheid als op de D810. De volg focus prestatie is ook uitstekend.

Je krijgt echt een professionele autofocus module in een digitale spiegelreflexcamera voor enthousiastelingen, wat iets is dat we toejuichen.

De vastleg prestatie is iets langzamer dan de D810, maar het verschil is niet groot. De D750 heeft een burst snelheid van 6,5fps, wat maar een halve frame per seconde langzamer is dan de D810.


 

Beeldkwaliteit van de Nikon D750

Zoals je zou hopen bij een camera met een 24MP full-frame sensor, zijn de foto's van de D750 uitstekend. Het dynamische bereik is 12.9EV bij ISO 50, exact hetzelfde als de D810.

De camera biedt ook manieren om te maximaliseren met hoeveel detail je naderhand kan werken. Hij heeft een lichtmeter die foto's maakt gebaseerd op het vermijden van clipping in hoogtepunten. Dus alhoewel sommige foto's er in eerste instantie een beetje onderbelicht uitzien, heb je een hoop detail om mee te spelen.

Goedkope Nikon D750 Review

Foto's zijn vrij van ruis tot ISO 400 en het native ISO bereik is 100 – 12.800. Dit kan uitgebreid worden naar ISO 50, 25.600 en 51.200 als je overdag foto's maakt met een wijde apertuur lens of tijdens weinig licht zonder tripod.

De beeldkwaliteit is uitstekend en dat blijft zo tot ISO 1.600. Alhoewel er een optische low pass filter is, welke een beetje detail opoffert om moiré ruis te verminderen, is het een erg milde een. We waren erg blij met de hoeveelheid detail die je krijgt bij de 24MP sensor van de D750.

Het detailniveau daalt een stuk meer bij ISO 3.200 en 6.400, maar zal perfect werken voor minder dan kritische doeleinden. Kleuren zijn sterk en levendig, wat geen verrassing is als je herinnert dat de D750 dezelfde kleurprocessor als de D810 heeft.

Wanneer je foto's maakt met hogere ISO waarden, dan krijg je logischerwijze iets meer detail wanneer je in RAW in plaats van JPEG foto's maakt, maar dit gaat ten koste van kleurverzadiging. Het kleurverlies is mogelijk iets beter merkbaar wanneer je foto's niet gaat bewerken of knippen, maar deze camera is bedoeld voor de soort fotograaf die serieus genoeg is om naderhand zijn/haar foto's te bewerken.

Als je al een aantal lenzen voor het DX systeem hebt in plaats van de FX die gebruikt wordt door de Nikon full-frame camera's, dan heeft de D750 een modus die de nodig crop biedt om ook met DX objectieven om te gaan.


 

Video

Alhoewel er niks mis was met de foto maak mogelijkheden van de oudere Nikon full-frame camera's, waren we blij om te zien dat sommige video gebreken aangepakt zijn bij de D750.

Je kan nu video's maken tot 1080p met 60 beelden per seconde. Er is geen 4K, maar aangezien zelfs de top Nikon digitale spiegelreflexcamera's dit niet hebben, is dit geen verrassing.

Goedkoopste Nikon D750 Review

Wat echter echt belangrijk is voor het maken van professionele video's, zijn de Power Aperture en Auto ISO modi, welke de gevoeligheid en apertuur geleidelijk aanpassen, waardoor grote veranderingen voorkomen worden die je opname anders zouden verpesten.

Er zijn ook een aantal andere knikjes richting serieuze videograaf types. De zebra modus plaatst een zebra patroon over gebieden die gevoelig zijn voor clipping en er is een flat picture modus die opnames produceert die bedoeld zijn voor kleurcorrecties in de nabewerking. Het ziet er in eerste instantie aardig saai uit, maar het geeft je meer flexibiliteit tijdens het bewerken.


 

Conclusie van deze Nikon D750 review

nikon d750 review spiegelreflexcameraDe Nikon D750 is een uitstekende keuze als je niet de extra resolutie en de professionele besturing van camera's zoals de Nikon D810 nodig hebt. Je krijgt voldoende features van de echte professionele camera's van Nikon, terwijl je een stuk minder betaalt en een aantal features krijgt die de pro camera's nog niet eens hebben.

Een kantelend scherm en geïntegreerde Wi-Fi maken de Nikon D750 een meer toegankelijke camera dan zijn grotere broer en dit zijn features die je niet moet denigreren omdat ze meer voorkomen bij goedkopere camera's. Dit zijn mogelijk ook de meest duidelijke voordelen ten opzichte van de Nikon D610 als je er over nadenkt om over te stappen vanaf dat model.

Personen die overstappen vanaf een veel minder uitgebreide camera, zullen erg onder de indruk zijn van de AF en vastleg prestatie van de Nikon D750.

De Nikon D750 is een uitstekende digitale spiegelreflexcamera die snel focussen, uitstekende beeldkwaliteit en klassieke digitale spiegelreflexcamera besturing biedt voor personen die denken dat kleiner niet noodzakelijk beter is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

8 Totale Score
Perfecte middenklasse camera

De Nikon D750 is een uitstekende digitale spiegelreflexcamera die snel focussen, uitstekende beeldkwaliteit en klassieke digitale spiegelreflexcamera besturing biedt voor personen die denken dat kleiner niet noodzakelijk beter is.

Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter