Perfect water fotograferen met deze 5 tips

Water is een prachtig onderwerp om te fotograferen. Het kan zo dramatisch zijn als een waterval, voorspelbaar als een fontein, enorm als een oceaan of gewoon slingerend als een slingerende rivier. Wat de bron ook is, het kan een punt van interesse zijn in je foto of een element van je compositie. Als je een persoon bent die graag water fotografeert, dan zijn dit een aantal tips die je kan gebruiken om je uiteindelijke foto te verbeteren.

 

Leg beweging vast

Denk eerst na wat je wilt overbrengen en hoe je karakteristieken aan een foto toe wilt voegen. Dit kan zo simpel zijn als het kiezen van de juiste sluitertijd. Een snelle sluitertijd bevriest beweging en werkt goed voor neerstortende golven om de activiteit van een oceaan weer te geven. Soms wanneer je snellere sluitertijden gebruikt, zal je camera mogelijk aangeven dat hij onvoldoende licht krijgt (dit is waar het aanpassen van je ISO van pas kan komen). Wanneer je sluitertijden van 1/500 en daarboven gebruikt, dan is timing belangrijk voor een spectaculaire foto.

Het tegenovergestelde van snelle sluitertijden zijn lange belichtingen. Als je meer beweging wilt laten zien of dat zijden effect wilt krijgen, dan zal het vertragen van je sluitertijd dat gave effect geven. Een aantal belangrijke dingen zijn als volgt: probeer een belichting tussen de 0,5 en 10 seconden te kiezen, wat betekent dat je camera volledig stil moet staan (een tripod is een must en je kan ook een sluiter kabel/afstandsbediening gebruiken als je wilt). Schemer en dageraad zijn geweldige tijden voor lange belichtingen, maar er is geen behoefte om jezelf te limiteren tot deze tijden van de dag als je een grijsfilter hebt (deze zullen we hieronder uitgebreider bespreken).

Bonus tip: Dichterbij het water komen maakt het vervagende effect van bewegend water meer merkbaar.

 

Spiegeltje spiegeltje

Water is een natuurlijke spiegel. Zoek naar reflecties en classificeer ze. Verbetert de reflectie je foto of is hij juist afleidend? In het laatste geval, moet je een beetje bewegen om reflecties wanneer mogelijk te elimineren of teruggaan naar dezelfde plek wanneer de zon een andere hoek heeft. Een polarisatiefilter kan helpen om sommige van de reflecties te elimineren en geeft je een mooi contrast (roteer het filter en kijk wat mogelijk is).

Reflecties kunnen ook iets toevoegen aan een foto en worden een hoop gebruikt op plekken waar het water kalm is en niet veel beweegt. Nu we dat gezegd hebben, kunnen golfjes ook interessant zijn, aangezien ze textuur en effect toevoegen. Er zijn ook abstracte reflecties die er geweldig uitzien in bewegend water, zoals de lichten van een stad.

Met reflecties kan je voor een symmetrische compositie kiezen of niet, wat afhangt van wat je wilt laten zien. Je kan zelfs alleen de waterreflecties fotograferen en niet het onderwerp zelf. De mogelijkheden zijn werkelijk waar eindeloos.

Waterfotografie

 

Filter het

Het gebruiken van een polarisatiefilter hebben we al eerder genoemd, maar het is het waard om er iets uitgebreider bij stil te staan, aangezien het een aardig handige tool is om bij je te hebben wanneer je buiten foto's maakt. Naast het verwijderen van reflecties (wanneer deze niet gewenst zijn), is een polarisatiefilter ook erg handig om schitteringen te verminderen. Door dit te elimineren helpt het om de kleurdetails van het water en wat zich daaronder bevindt naar voren te brengen.

Grijsfilters zijn aardig handig voor het creëren van lange belichtingen gedurende de dag, aangezien ze je meer controle over de belichting geven. Ze doen dit door het stoppen/voorkomen dat licht bij de sensor van je camera komt, waardoor je je camera langer met een hogere apertuur kan gebruiken.

Opmerking: Grijsfilters beïnvloeden de kleur in je foto op geen enkele manier, terwijl hetzelfde niet gezegd kan worden van een polarisatiefilter.

 

Onderbelicht wanneer je water fotografeert

Perfecte belichting in je camera is je ideale doel. Wanneer water echter je onderwerp is, dan kunnen te veel hoogtepunten er wit uitzien en het is lastig om de details in grote gebieden terug te halen die uitgewassen of geknipt zijn. Als water het dominante onderwerp in je frame is, dan zal het helpen om met 1/3 tot 1/2 stop te onderbelichten.

Bonus tip: Foto's van watervallen maken tijdens bewolkte omstandigheden is iets wat veel landschap fotografen aanbevelen. Op deze momenten is er geen direct zonlicht op het water zelf.

 

Maak je voeten nat

Als je veilig in het water kan gaan staan met je tripod, dan is dit een perspectief die het waard is om te proberen. Wees extra voorzichtig op gladde stenen en let op je omgeving. Zorg ervoor dat je uitrusting verzekerd is en je bent er helemaal klaar voor om iets nieuws te proberen.

Als dit niet een optie voor je is, zorg dan dat je een zoom objectief bij je hebt voor details van dichtbij. Het is het waard om de tijd te nemen om te experimenteren met ongewone hoeken.

Waterfotografie tips

 

Conclusie

Water is zeker weten een fascinerend onderwerp en aangezien er zoveel manieren zijn om het vast te leggen, is het het zeker waard om het een keer uit te proberen. Word je aangetrokken door de dromerige beweging van lange belichtingen of is een reflectie wat je aandacht trekt? Welke andere tips heb je om waterfotografie te verbeteren? Deel ze hieronder, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter